Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 474
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
Щом се чувства добре и иска да продължи там, то полага усилия и  късмет. Но трябва и да има друг вариант в запас си мисля. Не знам какъв е балът в МГ Варна, за София вероятно е по-висок.
Русенското МГ също е добро, на четвърто място в страната по бал, дава национални състезатели. Хубавото е, че има право да кандидатства в различни области и да се застрахова. За Русе има вариант за добро общежитие и гарантиран контрол от страна на възпитателите.

# 631
МГ " Баба Тонка" не е на четвърто място по бал в страната дори сред МГ и ПМГ. Предполагам от кое " изследване" е информацията, но не е точна.
Иначе разбирам детето на NOmerci. Ако търсим нещо по-голямо или равно на МГ - Варна в профил Математически, първата посока е София. Но пък и тя е права. Първа и Пета хич не са за подценяване.
Желанието да останеш в любимото училище може да е страхотна движеща сила, но и сериозен източник на напрежение. Дано всички намерят правилния път за себе си, както и необходимия баланс  през оставащото време до финалната права.

# 632
По резултати на ДЗИ беше на 23 място в страната тази година от всички училища, по минимален бал за прием в 8 клас сред МГ-тата - 4, ако не греша. Поне такава таблици наскоро гледах.

# 633
  • Sofia
За учителката по химия да кажа - според Наредба за приобщаващо образование при отсъствие на ученика повече от 10 учебни дни по уважителни причини, се провежда допълнително обучение. (Чл. 17. / ал.1)
(2) Потребностите от допълнителното обучение се определят от учителя по предмета и координатора по чл. 7, но все пак няма как детето да пожелае консултации и да му бъдат отказани, още повече, че и всеки учител има часове за такива, обявени на сайта на училището в началото на годината и е длъжен да ги спазва.
Аз наскоро водих борба с училището на племенничките ми, където също не бяха запознати с някои нормативни актове и собствения си правилник. Много се дразня от безхаберие!

По седмокласните ни вълнения всичко е както при вас, с тази разлика, че все още не мога да пробутам доп.пробни, които прилежно събирам (и съм благодарна, че качвате Heart), но тя набира ентусиазъм да ги направи през ваканцията.
За средата много мога да напиша, всекидневно съм в такава, каквато не бих желала за детето си, но ако се случи да няма избор и да попадне в такава, ще гледаме да извлечем ползите.

# 634
  • София
Моето мнение е, че трябва да следваме децата си. Ако иска да рисува, нека рисува. Ако иска математика, учител по математика. Аз бях в шок когато, след като гледа Опенхаймер, каза, че иска да учи физика. Но я подкрепих. И на нея много й харесва. Преди години не разбирах защо голямата ми дъщеря не избере немската, а толкова държи на испанската, но уважих мнението й. И тя се чувства на мястото си там.
Колкото до средата. Продължавам да твърдя, че е много важна. Но мога да ви дам прекрасен пример с дъщерята на моя приятелка. В седми клас не беше отлична ученичка, не отиде в топ училище. Сега е 12ти. Миналата година каза, че иска да учи медицина. И се скъсва от учене. Отказа пътувания със семейството, за да може да учи. Та понякога има деца, които не се влияят от средата и следват своите цели и амбиции.
Снощи бях на РС. Много се разочаровах от учителката по БЕЛ. Каза, че преразказва е от 5 клас и тази година те няма да правят преразкази. Мисля, че още съм в шок.

Прибрах се и отворих бутилка вино. Мисля, че официално пропих.

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 10:04 от etomira

# 635
Диаманти, кал....? Момичета, в другите училища са деца като нашите.  Какво ли е станало, аз такива трагични училища не знам и не съм виждала.

# 636
  • София
Диаманти, кал....? Момичета, в другите училища са деца като нашите.  Какво ли е станало, аз такива трагични училища не знам и не съм виждала.

Метафора

# 637
Разбира се, просто ми идва малко прекалено. Съвсем с добро го казвам. Говори се толкова много за толерантност към различните деца и към тези с увреждания. А тук реално деца биват сравнени с кал...е, има и по някой диамант? Защо? Или в София са се появили бордеи, в които всички се друсат, бият, не учат, а учителите пият бира? Едва ли е чак така.

# 638
  • София
Ок. Аз ще си променя поста и няма да е това сравнението. Но това, което вие четете, не е това, което аз съм написала. Напротив. Това, което исках да кажа е, че средата е важна, но по-важно е самото дете и че ако то иска, може и полага усилия, няма значение в кое училище е.
Бързах, исках да е кратко (не обичам дълги постове) и съм използвала неподходящо сравнение.
Последвалата агресия от ваша страна също беше малко прекалена

# 639
Нямам и една агресивна дума. Както казах, сравнението ми се видя прекалено относно училища и деца.

# 640
Когато чета темата, оставам с впечатлението, че всички училища извън няколкото "елитни" в София не струват и пукната пара в очите на бг мамите софийски. Щото за там не се влиза с бал над 480.

# 641
  • София
Кофти среда си е кофти среда, шанса отличник да остане отличник и да учи добре в такъв клас клони към 0
Достатъчно е дисциплината да е зле, че да не може да се учи нормално, дори детето да иска..
Средата е много важна, така е..
При нас все така, даже щерка ми се разпилява още повече.. учи ту по георграфия, ту по история, ту прави проект по КМИТ или ТП... освен по математика домашни и малко Бел за школата, все няма време да седне да учи сериозно и засега не го виждам.. Никакви пробни не планираме засега. По Коледните , ако успея да я навия да прави практикумите в сайта на Регалия , това ще е... Confused

# 642
  • София
MamaRu, аз изобщо не казах това. Наистина ли не се разбира? Защото, ако е така, директно да трия.

# 643
Ами аз нямам много наблюдения върху училищата след седми клас като среда в София. Повечето ми приятели са с по-малки деца, а тези с по-големи са в частни училища. Аз частно все още отказвам да погледна - може и да съжалявам после. Всеки ден обаче минавам покрай 2 квартални училища и въобще не ми харесва това, което виждам. Моят си е харесал училището, висока летва е, но ще направя всичко възможно да го подкрепя - плащам занимания, купувам допълнителни помагала, осигурявам пробни изпити. Мисля го и от гледна точка на транспорта - не ми се иска да губи по 3-4 часа дневно в придвижване ... За професионална гимназия мен лично ме е страх - не е сигурен какво харесва, хорариумът по предметите ми е важен, защото фокусирането върху професионална подготовка може да му изиграе лоша шега след 5-6 години.
Сега съм във филма, който е описала Cabo San Lucas 40 и с двете си деца. Малката все по-често отказва да полага повече усилия в училище, защото не вижда смисъл, справяла се отлично, всичко било лесно... Съвсем друго е в по-конкурентна среда, където не се толерира ходене без домашни и системно неучене и дори деца, които не могат да четат в 5 клас. Каквото и да си говорим гимназиалният етап е много важен - изграждат се като личности.

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 10:22 от jsed

# 644
Когато чета темата, оставам с впечатлението, че всички училища извън няколкото "елитни" в София не струват и пукната пара в очите на бг мамите софийски. Щото за там не се влиза с бал над 480.
Дори да е така, какво значение има за теб?!
Вчера четох, че децата, които са в училища по изкуства са смятани за изостанали, защото там не се учи... Еми ок! Който каквото иска да мисли. Няма как всички да са в СМГ. И няма как средата там да е безупречна, защото огромното натоварване избива в нещо.
Каква нова таблица за оценяване на тестове има, според която за 1-2 грешни отговора се пише 4, а за половината верни отговори 2?! Направо съм в ступор от тези безумия

Общи условия

Активация на акаунт