Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 527
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
  • В Страната на чудесата
Качеството е ужасно, за което се извинявам, но бях обещала да пусна снимки от контролното ни по БЕЛ по формата на НВО. Позачистих текста за редакция само, доколкото можах.
Скрит текст:

# 616
Мисля, че всички родители се опитват да намерят в училището след 7ми клас и добра среда за децата, и насоченост, която отговаря на интересите на детето. Аз например моят художник и да искам не мога да го направя, нито пък в езиците му е силата. Музиката му харесва - може би там бих имала по-голям успех, но съм изтървала вече влака тепърва на 13 години Laughing Не мисля, че ще му е добре и в така популярните в последно време сред момчетата училища с IT насоченост. Или му е още рано, или никога няма да развие "алгоритмичното" мислене.
При нас специално изборът на училище е основно заради средата. Водих го на отворени врати и му харесаха учителите и учениците, с които се срещна. От тази година ходи и на курс при преподавател по математика от училището - ужасно много му харесва. През седмицата успява и да види учениците от училището. Първият път като отиде да си купи нещо от лавката им реакцията му беше: "Мамо, знаеш ли, че в това училище никой не се прережда и блъска в лавката". Лично аз, ужасно съжалявам, че не бях по-амбициозен родител и не кандидатсвахме след 4ти клас. Допълнителните занимания според мен не са толкова важни. Ако реши, че му се ходи на школа по актьорско майсторство, по програмиране или по конкретен език има достатъчно варианти извън училище. Уморила съм се от родители, които смятат, че отговорността за образованието на децата им е само в училището и учителите. Отделно нерядко лошото отношение към деца, които се стараят и искат нещо да научат.
Сега погледнах контролното по-горе - и ние сме го правили същото. Подписвала съм го... Ама хич и не съм разбрала, че е по модела на НВО. То детето отбягва да си говори с мен за БЕЛ - явно осъзнава, че се напрягам. Flushed

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 15:04 от jsed

# 617
Може би ще представлява интерес, покрай черния петък Регалия са обявили отстъпки на някои продукти.
http://regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/e-obu4enie.html

# 618
Животът не е само НВО и не на всички целта е СМГ или НПМГ, но всяко дете си има цели и за тези цели са му нужни определен брой точки. И както за някой седмокласник от МГ 89 точки по БЕЛ може да са малко, а да няма сили за повече, така и за друго дете, което изобщо не иска СМГ, 35 точки може да са предела на силите му и да са недостатъчни за това, което иска. Или някоя оценка по балооборазуващ предмет,  да му отнеме така нужните му точки. Това, че има и деца, които не са отличници, не означава, че за тях няма значение къде ще ги приемат. Че не искат да останат в познатата си среда. Моето дете е най-добро по руски и английски, но няма шанс за езикова гимназия. Просто българският и математиката не са на това ниво и няма да й позволят класиране в езикова гимназия.
За всяко дете е важно да се чувства добре в средата, в която е, да бъде прието, да има добри учители. Дори и за посредственото дете това е важно. Важно е и да бъде насочено към подходящ профил или професия, което пак става с класиране по бал, който може да не достигне.
Така, че да, важно е и за отличника, и за детето с успех 4. Само, че пред първия има повече от един вариант, докато за вторите достъпните приемливи варианти могат да се окажат доста малко и конкуренцията на ниво 250 да е същата като за СМГ.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 18:44 от Mama Ru

# 619
Може би ще представлява интерес, покрай черния петък Регалия са обявили отстъпки на някои продукти.
http://regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/e-obu4enie.html
Какви са практикумите им, които са намалени? Пише, че са безплатни за децата, които са записани там на курсове, та ако може някой да сподели какво представляват.

# 620
  • София
Честно ще се призная, че за мен провал на НВО е близо до края на света (не й го казвам, разбира се). Не съм амбициозна и не гоним топ училища. Избрала си е прилично училище с бал малко по 400. Най-важна ми е средата, но също така и местоположението. И за двете в нашия случай трябва доста прилично представяне. Иначе профилът, който ни интересува е достъпен и с 240 точки. Ужасява ме мисълта, че може да попадне в лоша среда, сред незаинтересовани и невъзпитани деца. Също така вярвам, че и в топ 10 училищата няма да се чувства добре, защото и тя не е амбициозно и пробивно дете.
И аз нямам нужда някой да ми казва, че няма страшно. Всъщност има страшно.

# 621
НВО

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 18:06 от meksito

# 622
Скрит текст:
Официални нямам, стори ми се лесен ( и наистина е такъв), та набързо го насвятках (общо  за час и малко). В бързината обаче най-много се греши -  надявам се да не съм го направила, мързи ме да проверявам..
Скрит текст:

Ако има ентусиасти (опс, други луди Laughing) в лицето на ganis, dideva, Dincho, svetlaem и т.н, да свирнат, ако някъде съм се отнесла.

Всичко качих тук, понеже от много години не съм влизала в пощата, не помня парола и сие (сигурно са и сменени, де), а не ми и трябват. Simple Smile

Пенсионирана русалка, много благодаря за споделения пробен изпит. Направи го моят седмокласник. Супер бил лесен и отговорите му съвпадат с твоите. Имаше само една грешка на 20та задача - забравил свободния член да включи Laughing Аз имам един технически въпрос - на 22 задача нашият смята лицето на кръга не го оставя 25п, а го умножава 25 * 3,14=78,5 . Надявам се и това се смята за верен отговор.

# 623
  • София
В условието отдолу има забележка, че искат отговорите с пи. Но и да е заместил, никой няма да му вземе точки, понеже е заместил в отговора, който те търсят Simple Smile Ще  отнемат в обратния случай - ако е  оставил отговорите с пи, а си пише, че ги искат примерно  като десетична дроб, като смесено число или  закръглени до цяло число..

# 624
Тестът наистина не е лесен. Има въпроси, които вече ги няма на НВО, както и въпроси, които са върху невзет материал, кога учиха видове изречения и обособени части?
Миналата година.МГ - учителката явно е решила да оглави топ 3 по БЕЛ Grinning

# 625
Няма на кого да се метне детето Grinning Благодаря, пенсионирана русалка.
За въпроса с учителя по химия - не съм попадала в такава ситуация. Единствено с учителя по физическо имат/имаха проблем и двете ми деца и получават забележки от време на време за какво ли не. Но аз го видях господина след ковид епидемията и нямам нито сили, нито желание да се разправям с него. "Плюем" го дружно родителите като се видим и това е. Издевателства си върху децата в зависимост от неговото настроение. Седмокласникът смени учителя след 4ти клас, а малката е перде и не й пука. Иначе при такава явна несправедливост бих адресирала проблема към ръководството на училището в писмен вид. Не знам дали ще има успех и дали няма да се навреди на детето повече. За съжаление наред с прекрасните учители има и такива, които нито имат желанието, нито нервите да се занимават с деца. Помислете си и за вариант да поучи още и да се опита да оправи оценката. Може да е нещо моментно при госпожата и да постигнете някакво адекватно решение. Много зависи от това как се чувства детето ви след тази случка, какви са по принцип отношенията с госпожата и вашите впечатления след разговора.

# 626
  • у дома
Скрит текст:
Официални нямам, стори ми се лесен ( и наистина е такъв), та набързо го насвятках (общо  за час и малко). В бързината обаче най-много се греши -  надявам се да не съм го направила, мързи ме да проверявам..
Скрит текст:

Ако има ентусиасти (опс, други луди Laughing) в лицето на ganis, dideva, Dincho, svetlaem и т.н, да свирнат, ако някъде съм се отнесла.

Всичко качих тук, понеже от много години не съм влизала в пощата, не помня парола и сие (сигурно са и сменени, де), а не ми и трябват. Simple Smile

Аз имам един технически въпрос - на 22 задача нашият смята лицето на кръга не го оставя 25п, а го умножава 25 * 3,14=78,5 . Надявам се и това се смята за верен отговор.
По принцип,когато искат да се замества в зад е казано п=3,14 или п=22/7.Иначе ,след като има и отг 25п ще си му дадат точките.

# 627
  • София
meksito, от "педагог", който започва да обижда ученик, заради молба за консултация, защото не е разбрал материала, изобщо не бих очаквала адекватна реакция след разговор. Поведението ми щеше да зависи от начина, по който се чувства детето. Ако то е разтревожено и не може да се справи само, действаш по каналния ред: разговор с Директор, описваш проблема и наблягаш, че следващия път ще стигнеш до районен инспекторат и твърдо ще търсиш решение.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 20:23 от buni

# 628
Преди директора, може би с класния, освен ако въпросния учител не е едновременно и класен.

# 629
В контекста на дебата струват ли си усилията за конкретни училища, си мисля, че е строго индивидуално - зависи от желанието и интересите на детето. Моята е в МГ Варна - не е СМГ, но е в топ 3, съответно балът е много висок. Решението да отиде там след 4 клас е основно нейно и се оказа, че е щастлива там. Обича математиката, решава задачи с удоволствие, изградила е приятелства и иска да си остане в МГ. Единствената алтернатива, която приема, е София, което пък мен ме ужасява - не е като да нямаме читави училища, за да си го причинявам.Освен това е от шестгодишните и ми се вижда съвсем малка за отделяне от къщи. Обаче за децата от МГ определяща се оказва оценката по БЕЛ, което е леко парадоксално, но това са правилата. Те имат друг подход към този предмет - като към решаване на задача, и с тезата и преразказа масово имат проблем: подхождат лаконично. Съответно рискът от относително ниска оценка нараства. За мен лично да я приемат не е особено важно, но тя е емоционално свързана със средата и би приела такава загуба тежко. Не ми се иска да преживее такова нещо, притеснявам се от последиците. Ако обаче направи различен избор, бих го подкрепила. Голямата и сестра завърши френската и въпреки общото становище, че е по - лежерно училище, не бих казала, че е вярно. Както навсякъде ако искаш да научиш нещо и си поставяш цели, ще можеш. Каката си взе сертификата по френски, има отлична диплома и оценки от ДЗИ и в момента е студент по стоматология, т.е. постигнала си е образователните цели за момента, нищо, че не е била в МГ. Животът не е състезание по бързина, а по издръжливост.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 20:50 от NOmerci

Общи условия

Активация на акаунт