Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 568
  • 768
  •   1
Отговори
# 600
Ами, именно. И аз това казвам. Различни са децата и желанията им - също. Какво правиш с дете с амбициозни желания, което не си дава много зор? Затова и казах, че за някои има "здравословен стрес" - защото се мобилизират само при наличието му. При други - няма. Баланс му е майката - малко да натиснеш, малко да отпуснеш. Но обща формула няма.
Аз бих ползвала "мотивация". На тези с високите амбициите без зор им давам да разберат, че няма как да се случат нещата, без да положат МНОГО усилия. Но тук идва и ролята на учителя да ги вдъхнови по някакъв начин и да ги преведе през процеса спокойно, но и с високи изисквания за старание. Сега за първи път се сблъсквам с такова, ще видим на края на годината.

Но мисля, че се разбрахме Simple Smile

# 601
Не знам как се минава през процеса спокойно. Моето дете го мина без уроци и без да дава вид, че се притеснява, защото учителите ѝ в училище бяха разкошни и ги подготвяха повече от достатъчно. НО половин година до две седмици след изпитите борихме дерматити. (От бебе е с атопична кожа, но НВО 7 клас отключи най-лошото, с което някога се бяхме сблъсквали, явно всичко се изживяваше вътрешно).   
Да, НВО не е краят на света, но зависи от каква среда идваш и къде искаш да стигнеш. Разбирам майките на деца в СМГ и тези от кварталните училища с непоносима среда. Моето дете учи в МГ след 4. клас, средата беше разкошна (идваше от училище, където я наричаха зубър, защото предпочиташе да чете книги в междучасието вместо да играе на телефона, където да искаш да знаеш, се считаше че си задръстен и те обиждаха и в МГ се "роди" буквално.) След НВО можеше да продължи там, но с английски, който е учила 7 години, избра ЕГ с нов език, защото е доста по-хуманитарно ориентирана и все още съжалява за учителката по БЕЛ в МГ, за тази по математика, за тази по Химия и Биология, за тази по Физика и още, за приятелите, които останаха. А си представям какво е на деца, за които и математиката е страст, да не могат да останат с приятелите си и с любимите учители.

# 602
Едва ли деца, на които математиката е страст могат да останат извън МГ. Просто знам какви деца са това и не вярвам да им се случи този малшанс. Може да греша за София, ако там талантливите деца са много над обявените бройки? Не знам.

Това, което ме изненадва е честото споменаване в темата на "посредствени" училища и среда (в превод деца и учители там явно). А не трябва да се учудвам. Когато кажа някъде, че имам дете в Училище по изкуствата например съм виждала тревожни погледи и реакции от типа: "Е, как така? Те там не учат нищо!" Simple Smile А всъщност и там учат, и в други училища учат. Просто не са изявени математици Simple Smile

# 603

Това, което ме изненадва е честото споменаване в темата на "посредствени" училища и среда (в превод деца и учители там явно). А не трябва да се учудвам. Когато кажа някъде, че имам дете в Училище по изкуствата например съм виждала тревожни погледи и реакции от типа: "Е, как така? Те там не учат нищо!" Simple Smile А всъщност и там учат, и в други училища учат. Просто не са изявени математици Simple Smile

Със сигурност учат, въпроса е колко и какво.
Аз имам дете от близкото обкръжение, страхотен талант. Завърши художеставената академия. Знанията по останалите предмети са малко над ниво 7 клас. Че учеха, учеха....

# 604
Ти си наясно със знанията му на какво ниво са? Аз и на моите не съм наясно, камо ли на близки деца.

# 605
  • София
Е, МГ ли трябваше да завърши роденият художник? Joy

# 606
  • София
То таланта в рисуването не изключва да си математик Grinning
От семейство на художници съм, баща ми и майка ми , като баща ми е бил много добър математик в училище , в университет , завършил в чужбина по онова време с математика... ама на...цял живот художник, добър при това. Двете не си противоречат ... Thinking

# 607
  • София
Не го изключва, но съвсем не е задължително, а още по-малко наложително. Изказването ми беше примерно. Идеята е, че е по-логично и вероятно полезно за дете с изявен талант да учи в съответното училище, вместо да придобие задълбочени знания по география например, които после успешно ще забрави.

# 608
Здравейте искам да ви попитам ,ако не успее да се препише преразказа от черновата на белотата,дали ще бъде оценена по някакъв начин?

# 609
  • София
Не, черновата не се прибира в плика, не се сканира и не се проверява.

# 610
Здравейте искам да ви попитам ,ако не успее да се препише преразказа от черновата на белотата,дали ще бъде оценена по някакъв начин?
Не, не се оценява. Тя изобщо не се слага вътре в плика, който стига до комисията.

# 611
Не, черновата не се прибира в плика, не се сканира и не се проверява.
[/quote

Благодаря ви!

# 612
Не намирам информация колко точки носи всяка от задачите от НВО по български отделно. Някой може ли да помогне?

# 613
  • София
35т. - преразказ, 6т. - теза, текст за редактиране - обикновено 14т. /според броя на грешките/. Останалите варират. Тук можеш да видиш точкуването на тестовете от предходните години. https://web.mon.bg/bg/100465

# 614
Много ти благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт