Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 474
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
etomira, понеже аз нямам за цел никакъв конфликт ти казвам - наистина отстрани прозвуча, че ако детето ти не влезе в едно от топ   5 (или 10, не зная колко са топ училищата Simple Smile ), то то отива в обикновено училище, тоест в калта. Все пак ако е диамант (изкл. умно и надарено), пак има шанс да се измъкне оттам - да влезе медицина или друга силна специалност. Но ако си е дете от масовката (калта) със среден или добър успех, то шанс едва ли не няма за нищо. Извинявай, ако грешно съм те разбрала!!!

Някак си ако човек чете и детето му е в обикновено училище, просто остава втрещен. (Само казвам Simple Smile )

# 646
  • София
Толкова ме е страх от простащината и агресията, че дори едва успявам да мисля за по-добрата подготовка в по-добрите училища. Знам, че има всякакви деца навсякъде, но опитът и наблюденията ми показват, че най-просташки държащите се деца често са и с по-нисък успех и желание за учене. Също така ако попадне на лоша среда в добро училище ще е въпрос на лош късмет, но ако се случи в нискобалово - ще е наша грешка, имали сме възможност да получи нещо по-добро. И пак добавям въобще не говоря за елитните училища.

# 647
  • София
Толкова ме е страх от простащината и агресията, че дори едва успявам да мисля за по-добрата подготовка в по-добрите училища. Знам, че има всякакви деца навсякъде, но опитът и наблюденията ми показват, че най-просташки държащите се деца често са и с по-нисък успех и желание за учене. Също така ако попадне на лоша среда в добро училище ще е въпрос на лош късмет, но ако се случи в нискобалово - ще е наша грешка, имали сме възможност да получи нещо по-добро. И пак добавям въобще не говоря за елитните училища.
Има неща , от които не можем да ги спасим, то агресия има и по улиците. Училището, дори да е "елитно" и там не сме застраховани.. Само преди 1 година, ученик на 18 год извади пистолет в час във Френската.. Като и преди е носил ножове и боксове и бил агресивен... Това е съвсем голямо момче и си прави каквото си иска. Пък и с висок бал е бил явно.... Вярвам че много от тези прояви даже не стигат до медиите... та гаранция никъде няма.. уви...

# 648
  • София
Cabo San Lucas 40, знам, но чувствам нужда да направя всичко възможно да я предпазя.

# 649
Всеки родител желае най-доброто за своите деца!
В седми клас напрежението и за деца ,и за родители е голямо!
Нека бъдем позитивни реалисти!
И все пак,нека вярваме,че след много положен труд,най-хубавото предстои!

# 650
MamaRu, аз изобщо не казах това. Наистина ли не се разбира? Защото, ако е така, директно да трия.

идеално си се разбира, защо да триеш. Рефренът за София и "мамите софийски" е стар и си избива прези определено време.

# 651
  • София
Аз съм завършила кварталното училище, което и тогава, и сега беше/е много зле. И съм напълно убедена, че ако от теб ще става човек, то и от килийното училище ще стане. Има купища примери за това. Просто е по-лесно от среда със себеподобни.

# 652
  • В Страната на чудесата
На MamaRu всяко споменаване на СМГ и' е тригер. Дори не е през определено време.

# 653
  • София
Аз и друг път съм писала, мъжа ми е влязъл с най-висок бал в 1ва Немска, едно време, учил там , завършил
Не иска да чуе , че за децата ни това ще е цел номер 1 ..... по 100 причини, дълго е, ама с две думи няма смисъл от целия зор и стрес в тази възраст. Нито е уау от училището .... тогава поне така е било.. сега пък може да е уау

Та да, самото училище и рейтинга му нищо не значат... в общият случай

# 654
Абсолютно всеки иска нормална среда за детето си. Не само да се учи, то си е и до дете, а да няма подигравки, тормоз, агресия. Такива неща, уви, може да има във всяко училище. Както и добра, приемаща, толерантна среда. Не винаги децата със слаб успех са агресивни или невъзпитани / изтървани. И сигурно във всеки по-голям град има училища, които много родители се стремят да избягват, точно опасявайки се от средата.
Просто не бива да се гледа като на провал, ако детето не се класира непременно в МГ, ЕГ или което училище е елитно в дадения град.
Дъщеря на колежка с бал над 460, който й отваряше вратите за всяко едно училище в града ни, избра определена професионална паралелка, защото това я влече. Тя трябва ли да бъде съжалявана, че не е поискала да влезе в МГ или АЕГ, защото балът й е достатъчен и предостатъчен и за там? Нейното класиране провала на родителите ли е, че не са настояли непременно за двете най-елитни училища в града, а са я оставили да следва сърцето си?

# 655
Става досадно
Какво значение има за теб дали нейното дете е избрало едно или друго училище????? Стига сте гледали в чуждата паничка.
Ето, отличник от Немската не иска децата му да учат там. Е, и?

# 656
Ама и СМГ не знам защо мислите, че е по- различно от другите прилични гимназии.. И там друсат, и там пушат трева, и там пият по купони и повръщат..и там има такива, които се подиграват на други и такива, които една дума не могат да вържат със съученик и само учат. Има и преподаватели, които за нищо не стават и има такива, които да помниш с добро за цял живот.  Да, знаеш математика, но както някой написа преди това не всеки се насочва в тази сфера. Например учих информатика в СУ и последствие учих и работя съвсем различна сфера. Детето влезе в СМГ след 4ти клас, но "избрахме" друго ( подобно на опита с господина от немската..някак когато си минал през това и добре знаеш негативите) И последно...училището е страхотно, но нищо по- различно от останалите езикови гимназии като среда...А и да добавя, за да научиш език там трябва да ходиш на уроци.( единици са добрите езикови преподаватели)

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 22:23 от FBID10156259284633594

# 657
Абсолютно всеки иска нормална среда за детето си. Не само да се учи, то си е и до дете, а да няма подигравки, тормоз, агресия. Такива неща, уви, може да има във всяко училище. Както и добра, приемаща, толерантна среда. Не винаги децата със слаб успех са агресивни или невъзпитани / изтървани. И сигурно във всеки по-голям град има училища, които много родители се стремят да избягват, точно опасявайки се от средата.
Просто не бива да се гледа като на провал, ако детето не се класира непременно в МГ, ЕГ или което училище е елитно в дадения град.
Дъщеря на колежка с бал над 460, който й отваряше вратите за всяко едно училище в града ни, избра определена професионална паралелка, защото това я влече. Тя трябва ли да бъде съжалявана, че не е поискала да влезе в МГ или АЕГ, защото балът й е достатъчен и предостатъчен и за там? Нейното класиране провала на родителите ли е, че не са настояли непременно за двете най-елитни училища в града, а са я оставили да следва сърцето си?
За съжаление или за радост нещата се променят в училище много са се променили от времето през което ние сме учили.
Деца с бал 190 и деца с бал 460 трудно биха вирели на едно и също място. Най-вече заради целите и ценностите кото имат. Детето на твоята приятелка може и да излезе със знания за определената професия но това няма да й донесе полза за в бъдеще. Първо средата няма да е нейната ако тя е амбициозно, умно дете с желание за учене и второ, ще бъде проблем при кандтдатстване в някои университети.
Кофти е когато родителите не поемат своята отговороност а оставят деца на по 13-14 години да решават сами.

# 658
  • София
За съжаление,  поне в Сф, от години върви процес на все по-голямо разслояване на училищата и нарастване на разликите като среда и качество на обучение.  Затова и сигурно звучи толкова претенциозно желанието за добри училища.  Но истината е, че при резултат под 370-380 точки, възможностите за нормална среда и качество на обучението рязко падат, което не е така в повечето областни градове, а и дори във Варна и Пловдив.  Например, моят син е  с много силно изразена хуманитарна насоченост, по математика не мисля, че може да постигне повече от 50-60 точки, макар че от миналата година ходи на уроци и постоянно  наблягаме на нея. Този факт обаче ми оставя като възможност само 2-3 що-годе прилични училища при достигане на пълния му математически потенциал - 1-во, 7-мо, 127-мо. Ако падне под 380 точки, което  е съвсем  възможно, вариантите силно намаляват. В по-малките областни градове резултати 320-350 точки в повечето случаи дават шанс за местната ЕГ или например икономически техникум, но в Сф такива резултати всъщност те слагат в друга социална среда и посредствени учители. Тъй като гледаме основно езикови паралелки, например 33-та гимназия, е с доста лош имидж и не знам как би се чувствал в подобно училище.

# 659
Всъщност въпросното дете има планове за развитие в определена творческа сфера и си е точно на мястото в случая. Няма планове да става лекар или юрист.

Общи условия

Активация на акаунт