Какво е нивото на доходите в България?

• 19 783
  • 503
  •   1
Отговори
# 120
Колкото до западната среда - ами ако това общуване не помага, а по-скоро пречи? Културни различния ...
Може ли пример?

# 121
Мога да кажа, че сравнявам хора от Германия с нашенци, едно и също ниво, образовани хора с прилична професия - ми горе долу можем да си позволим едно и също
В момента много българчета искат да учат в Германия, но не знам да има поток германчета настояващи да се учат в България. Може би има нещо общо с това кой може да си позволи прилично образование в собствената си страна.  Или да сравним живота в немските забутани селца с българските такива? В България само образовани хора с прилична професия ли има или останалите не ги броим като стане дума за доходи?

Образованието в чужбина винаги излиза по-скъпо, отколкото у дома. Затова от твоя пример излиза, че българчетата са по-заможни, щом могат да си го позволят.
И в чужбина ходят нашите българчета заради по-високото ниво на образование там, а не защото не могат да си позволят тук кой да е университет. И също така (дали даже не е по-важно), защото от тамошен университет по-лесно се остава на работа там.

# 122
Е да, много ясно че ако човекът е завършил физика в Германия, а кандидатсва за работа в кол център с испански, сравнението е безсмислено. Ако се сравняват кандидати, завършили подобни специалности и с минимален опит, какъвто беше примерът на Sephora, и който коментирах и аз, е сравняване на ябълки с ябълки, а не произволни вариации на тема как все се изкарваме аборигени.

# 123
И в чужбина ходят нашите българчета заради по-високото ниво на образование там, а не защото не могат да си позволят тук кой да е университет.
Ходят, защото в България липсва това качество в образованието. Някои неща не можеш да си ги позволиш просто защото ги няма, държавата не е създава условия за да съществуват, защото нивото на доходи в страната не е достатъчно че да го направи ¯\_(ツ)_/¯

# 124
Завършвайки университет в чужбина, имаш шанс да си намериш работа там, много по-голям, отколкото ако си завършил в България и решиш, че не искаш да живееш тук.
Поради тази причина, много младежи учат в чужбина. А не защото излиза по-евтино, просто няма как да е така.

# 125
Мога да кажа, че сравнявам хора от Германия с нашенци, едно и също ниво, образовани хора с прилична професия - ми горе долу можем да си позволим едно и също
В момента много българчета искат да учат в Германия, но не знам да има поток германчета настояващи да се учат в България. Може би има нещо общо с това кой може да си позволи прилично образование в собствената си страна.  Или да сравним живота в немските забутани селца с българските такива? В България само образовани хора с прилична професия ли има или останалите не ги броим като стане дума за доходи?

Има, има. В медицинските специалности (от-до) и архитектурно-строителните има със сигурност. Ама те поне знаят за какво идват. Сещаш се защо идват тук. Не идват да запишат някоя аграрна икономика и мениджмънт на нещо си в незнаен университет, чиито дипломи не им се признават. Докато българи колко пъти съм ги чела в стил "Не знам какво ми се учи, ама знам, че трябва да е в чужбина, защото там всичко е по-качествено" - от праха за пране до образованието.

# 126
  • София
Пример за културни различния, които пречат в български условия:

Строго разделение на професионално и лично - при нас не е нормално да пишеш мейл на човека, седящ на съседното бюро и да се оплакваш, че не ти отговаря.
Друго културно различие - директно се ескалира без изобщо да се пита или напомни на човека, понякога едно "можеш ли да ми отговориш на еди си кой имейл" върши чудеса.

Хората масово отиват да учат в чужбина с нагласата за емиграция в съответната държава и живот там. По мои наблюдения, почти няма хора, които заминават, защото там е по-качествено образованието, ще налеят куп пари, за да се върнат. Има смисъл да се учи в чужбина ако може да се завърши наистина елитен университет, но така мисля аз, не претендирам, че съм права.

Опитвам се да кажа, че независимо дали човек е завършил в България или в чужбина, докато не понатрупа някакъв опит (2-3 години) той си е младши специалист и може да очаква заплащане като за младши специалист.

# 127
Завършвайки университет в чужбина, имаш шанс да си намериш работа там, много по-голям, отколкото ако си завършил в България и решиш, че не искаш да живееш тук.
И защо е това натискане да се живее и работи навън? Там гел-лака по-хубав ли е или какво? (За Малдивите не питам Smile )

# 128
И в чужбина ходят нашите българчета заради по-високото ниво на образование там, а не защото не могат да си позволят тук кой да е университет.
Ходят, защото в България липсва това качество в образованието. Някои неща не можеш да си ги позволиш просто защото ги няма, държавата не е създава условия за да съществуват, защото нивото на доходи в страната не е достатъчно че да го направи ¯\_(ツ)_/¯

Не е въпрос на доходи, а на експлоатиране на ситуацията от ВУЗ-овете. Създадени бяха много излишни университети, които приемат куцо, келяво и сакато заради парите и респективно не изискват и не изключват пак за да не загубят парите. Преподавателите също не струват. Първо, защото няма толкова много добри преподаватели за всички университети и второ, защото помня какви са ни академичните кадри още от мое време - закостенели, пазещи си мястото на първо място и предъвкващи остарели знания.
И все пак има и добри университети, но няма адекватна реализация после за випускниците и те нормално отиват към страни с по-висок стандарт, защото там се дипломират, та ги назначават. Това е най-сигурният начин за емиграция на високо ниво, а не да се "мият чинии". Но хората, чиито деца заминават, явно могат да си го позволят.

И защо е това натискане да се живее и работи навън? Там гел-лака по-хубав ли е или какво? (За Малдивите не питам Smile )

Както казах вече, един или два наши университета са в топ 1000 на световните класации. И затова как мислиш се кандидатства по-лесно за инженерно място в Германия? С диплома от Каспичанския технологичен институт или от ТУ Мюнхен? С нашенската диплома, даже и да е отлична, никой не знае какво точно си учила, какъв е бил контролът, нивото, съмнения за купени изпити и прочее. А тяхната немска диплома си я знаят и всичко им е ясно.

Последна редакция: пн, 30 окт 2023, 17:17 от Черна станция

# 129
Всичко е хубаво. Тук, ако живееш нормално в самостоятелно жилище, е по-зле, отколкото да делиш стая с още поне един в чужбина, и банята, тоалетната и кухнята с поне още 10. В България рибата и зелето на съседите миришат по-зле, отколкото кърито и китайското на съквартирантите, с които си пръцкате в общата тоалетна в чужбина.

Специално пък инженерно-техническите специалности от България се признават. От много години си има редовен обмен между съответните университети в България и чуждите. Чужденци ги завършват тук или са на разменени начала за по някоя година по Еразмус или друга програма и не губят година, защото са учили тук. А глад за инженерни кадри има и няма проблем да са завършили в България.

Последна редакция: пн, 30 окт 2023, 17:26 от кукумицинка

# 130
  • Варна
От години има приличен поток германчета учещи в МУ Варна.

# 131
Защото МУ Варна се завършва най-лесно от МУ-та, а сравнено с германските МУ-та пък съвсем.

# 132
  • Варна
Защото МУ Варна се завършва най-лесно от МУ-та, а сравнено с германските МУ-та пък съвсем.
Причините са ясни, отговарям на пост в който се казва, че не знаят дали има германчета искащи да учат тук.
 Е, има. Факт.

# 133
Ако ще се контрираме на лесно завършване, в България редовно има коментари колко елементарни неща учат на запад. А и аз нещо не помня много български студенти на запад да се жалват колко е труден материалът.

# 134
Ако ще се контрираме на лесно завършване, в България редовно има коментари колко елементарни неща учат на запад. А и аз нещо не помня много български студенти на запад да се жалват колко е труден материалът.

Първо, явно имаш някаква странна информация от кой знае какъв университет. Аз понеже имам обратната.
И второ, труден материал изобщо не означава полезен и правилен. Моите изпити в ТУ (МЕИ тогава) никак не бяха лесни, но бяха много далеч от реално полезни.

Общи условия

Активация на акаунт