Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 12

• 53 308
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
А като ползи подобни ли са? Поръчах си Витекс,  но след прочетеното описание за Инозитола ми се струва, че направих грешка. Нямам някакви установени проблеми, но ми се искаше да подобря качеството на яйцеклетките, имам и леко завишени стойности на Ft3 и Ft4. Цикълът ми от години варира между 28-32 дни. Но откакто приемам омега 3, Q10, витамин Д, фолиева киселина, витамини цикълът ми е точно 28 дни, а овулацията от 18-ти ден се измести на 14-ти ден.

Имам още един въпрос: понеже съм в сериозен дефицит на витамин Д (11  ng/ml) медицинско лице ми препоръча ударно 1 седмица да приемам 40 000 iu, после плавно да намалям. Очевидно само със спрей не се получи покачване на стойностите. Реших да поръчам капсули на Now 10 000iu. Там се препоръчва 1 капсула на 4 дни. Как да комбинирам капсулите със спрея на Better You 3000+K2, за да повдигна малко стойностите?

Благодаря предварително! Flowers Rose

# 91
Здравейте!Изключително ми е притеснено от това, което може да се случи.Та въпроса ми е- имала ли е някоя от вас непоносимост към лекарства с естроген, който трябва да приемам след спиране на месечен цикъл?Говоря за страхотно чревно разстройство, трудно овладяно.И какво е решението?Тъй като се оказва, че няма да мога да стартирам в такъв случай инвитро процедура!

# 92
Здравейте!
Мен живо ме интересува инозитолът като добавка.
Скрит текст:
Нямам установени проблеми - нито с щитовидна., нито с ПКЯ, нямам наднормено тегло, ИР и т.н.
Имам нисък Вит. Д (но не под долна граница) и приемам по 3000 UI (признавам си, че понякога забравям). Пия фолиева и пробиотик ежедневно, колаген и инулин сравнително често.
И понеже имам аборт, за който причина не се намери, ми се иска да съм сигурна, че имам добро качество яйцеклетки. Цикълът ми преди винаги е бил 35 дни, сега вече си стигам до 40 даже. И така стигнах до инозитола, но не съм стигнала до АГ, за да го попитам какво мисли по темата.
Здравей!
Ето информация събрана от мен Simple Smile
Инозитол
Клинични изследвания показват следните ефекти на Инозитол -добавки:
възстановява нормалната овулационна дейност и плодовитостта при жените
подобрява качеството на яйцеклетките
понижава LH (намаляване до 55%)
увеличава скоростта на оплождане
предотвратява Спина Бифида ( вроден дефект)
понижава свободния тестостерон (изследванията показват до 73%)
понижава общия тестостерон (до 65%)
намалява негативните ефекти от Хипергликемия ( Захарен диабет, ИР...)
понижава Инсулинова реакция след хранене ( до 62%)
понижава DHEA-S (като намаляване е до 49%)
увеличава SHBG (до 92%)
понижава Андростендион ( до 27%)
регулира хормоните ТСХ, ФСХ, Кортизол
понижава Триглицеридите (  51% редукция) - при ИР и т.н.
понижава кръвното налягане (лек спад)
увеличава пика на  прогестерон (до 129% увеличение в едно проучване)
подпомага изгарянето на мазнини /намалява ИТМ ( при ИР, метаболотен синдром...)
с ползи за косата и кожата
с ползи при психични състояния (като паническо разстройство, депресия и обсесивно-компулсивно разстройство и т.н.)
с ползи при хроничен стрес
намаляване на риска от преждевременно раждане
и т.н. другите, не са много по темата

Има няколко изомера на Инозитол-а, като в репр. медицина се използват само два:
Мио-Инозитол - по безобиден и може да се ползва при всички изброени от мен случай
Д-Хиро - Инозитол - с него трябва да се внимава и той се прилага само при една, малка част от изброените случаи.

Здравей Денис, моля да ми кажеш дали следният инозитол е добър.
Пия Убиквинол 1х200mg, R-ALA, витамин Е, Неофолик, витамин Д. Ще си поръчам и МВИ.
https://remedium.bg/mio-inozitol-kaps-120br-fairhaven-health-072547/p
Не знам дали да пия и още нещо. NAC не ми понася.

# 93
  • София
А като ползи подобни ли са? Поръчах си Витекс,  но след прочетеното описание за Инозитола ми се струва, че
Скрит текст:
направих грешка. Нямам някакви установени проблеми, но ми се искаше да подобря качеството на яйцеклетките, имам и леко завишени стойности на Ft3 и Ft4. Цикълът ми от години варира между 28-32 дни. Но откакто приемам омега 3, Q10, витамин Д, фолиева киселина, витамини цикълът ми е точно 28 дни, а овулацията от 18-ти ден се измести на 14-ти ден.

Имам още един въпрос: понеже съм в сериозен дефицит на витамин Д (11  ng/ml) медицинско лице ми препоръча ударно 1 седмица да приемам 40 000 iu, после плавно да намалям. Очевидно само със спрей не се получи покачване на стойностите. Реших да поръчам капсули на Now 10 000iu. Там се препоръчва 1 капсула на 4 дни. Как да комбинирам капсулите със спрея на Better You 3000+K2, за да повдигна малко стойностите?

Благодаря предварително! Flowers Rose
Не мога да отговоря, защото са различни продукти. Витексът, най-общо действа пряко на хипофизата и на хормоните ЛХ, ФСХ и Пролактин ( донякъде и зависи от дозата)... защото е фитоестроген и от там и на другите хормони - на естрогените и т.н. ( това е по оста хипофиза-яйчници). Инозитолът не действа чрез хипофизата ( мозъка) - грубо казано, в този случай , макар че действа и на мозъка, но с друг ефект ( напр. при депресия - на  невротрансмитерите, невроните и т.н) . Но, в случая (за търсения ефект върху репр. функция) Инозитолът действа директно на яйчници и тялото и от там, отново на яйчниците ( нещо такова, по-простичко и разбираемо казано).
Дали е грешка или не - не мога да отговоря. Витекс не е за подобряване кач-вото на яйцеклетките... повече ползи ще имаш в това отношение от Инозитол, но си трябват и много други елементи - антиоксиданти, ЕМК, АК и т.н
Ако искаш няма проблем да приемаш и двата продукта.
За Т3 и Т4 - ако си с Хиперфункция на ЩЖ трябва да те следи Ендокринолог и ако се налага да назначи терапия... защото това е малко по-опасно от Хипофункцията на ЩЖ.
За дефицита на вит. Д - не съм привърженик на еднократен прием на високи дози, това отдавна вече се отхвърля, но нашите медици малко по-бавно се информират за добавките Simple Smile. Дори чета в последните, все още единични  изследвания, че намаляват и оптималните серумни нива, но да видим докъде ще стигнат и дали това ще продължи да се потвърждава.
Проблемът е, че при прием на високи дози се избутва калций от костите - това е доказано, но иначе човек няма как да усети или разбере... докато не стане на 40-50 г. и не установят че има остеопороза напр. или започнат някакви други костно-дегенеративни изменения/ заболявания ... или някакви калцификати тук и там по тялото, да се отлага Са по кръвоносни съдове, сърцето и т.н. или други органи. то е ясно че ако си в тежък дефицит и ти дадат висока доза ще се чувстваш добре, но на каква цена?! Също толкова добре може да се чувстваш при 7000 както и при 17000IU. Както и да е, това е друга тема. Всеки е свободен да вярва в каквото си иска. Да не забравяме и за плацебо-ефекта при много хора.
10 000IU e горна граница за прием, но според мен, не го приемай по-дълго от месец. Твоят дефицит, ако си над 35г. ( като това е просто ориентир) и ако е от доста време, предполага че е започнало дърпане на калций от костите. Това е и парадокса с вит. Д.. Задължително трябва да приемаш вит. К2 (МК-7) - той вкарва този калций обратно в костите и го дърпа, ако е отложен от местата където не трябва да се отлага (това е малко на теория, макар че едва ли става винаги и при всеки - защото отлагането е лесно, но да се дръпне от там е по-трудно... защото има много фактори които влияят и на този процес) . Напр. на 10000IU вит. Д да е  200-250мкг ( ако си с тромбофилия е редно да се консултираш и с генетик)... Магнезий - около 300мг.
Увеличи дозата на  Better You и си го изпий, а за другия вит. Д (10 000) добави само К2.
Провери и т.н. Железен панел, цинк, мед и селен... защото е много вероятно и там да има дефицити, а ако има, много по-трудно и почти невъзможно да се попълва вит.Д дефицита.
И последно - след като си с такъв дефицит - това предполага че си и с перманентен дефицит на вит.Д и респ. трябва да го следиш и да приемаш поддържащи дози.
След като си с перманентен дефицит ( ако си, просто предполагам) е много вероятно да имаш и други дефицити - напр. на В12, ФК, В6... вит.А - това просто си го имай предвид. Добре е нивата им да се следят

ПП. Вит. Д се приема с по-мазно хранене, което означава поне 20-30 г. мазнина на хранене. Ако не си сигурна в кол-вото мазнини, просто добави 1-2 сл. зехтин, кокосово масло ... може със Сусамов тахан или друга паста ( от бадеми, лешници... каквото ползваш), фъстъчено масло... Аз, мазните елементи ( Омега 3, МВИ, Вит, А, Е, Д, К, CoQ10, Астаксантин, Ликопен, Лутеин, Бета-Каротин,  ... приемам винаги с 1-2 сл. т.н. Кокосова манна - Кокосово масло с пулпа, която много обичам и ако не е тя, има вероятност и да забравя да ги приема)

Здравейте!Изключително ми е притеснено от това, което може да се случи.Та въпроса ми е- имала ли е някоя от вас
Скрит текст:
непоносимост към лекарства с естроген, който трябва да приемам след спиране на месечен цикъл?Говоря за страхотно чревно разстройство, трудно овладяно.И какво е решението?Тъй като се оказва, че няма да мога да стартирам в такъв случай инвитро процедура!
Здравей!
Да, има момичета, които са алергични и са проявявали различни симптоми на алергия към един или друг медикамент. На мен повече ми прилича на вирус. Консултирай се с гастроентеролог. В момента има подобен вирус - говори и с ЛЛ.
За решението - говори с лекаря, може да направиш алергичен тест за всеки един медикамент, който се налага да приемаш ( говори с алерголог). Може да опитате и с друг медикамент - аналог на този, към който проявяваш тази реакция.
Бързо оздравяване и не се отчайвай - може да е било за добро Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 08:25 от denis©

# 94
denis© , безкрайно ти благодаря за подробната информация Hug

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 14:28 от Bibi85

# 95
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
Скрит текст:
Нямам установени проблеми - нито с щитовидна., нито с ПКЯ, нямам наднормено тегло, ИР и т.н.
Имам нисък Вит. Д (но не под долна граница) и приемам по 3000 UI (признавам си, че понякога забравям). Пия фолиева и пробиотик ежедневно, колаген и инулин сравнително често.
И понеже имам аборт, за който причина не се намери, ми се иска да съм сигурна, че имам добро качество яйцеклетки. Цикълът ми преди винаги е бил 35 дни, сега вече си стигам до 40 даже. И така стигнах до инозитола, но не съм стигнала до АГ, за да го попитам какво мисли по темата.
Здравей!
Инозитол
увеличава SHBG (до 92%)
с ползи при психични състояния (като паническо разстройство, депресия и обсесивно-компулсивно разстройство и т.н.)

Мио-Инозитол - по безобиден и може да се ползва при всички изброени от мен случай
Д-Хиро - Инозитол - с него трябва да се внимава и той се прилага само при една, малка част от изброените случаи.
Пия Убиквинол 1х200mg, R-ALA, витамин Е, Неофолик, витамин Д. Ще си поръчам и МВИ.
Здравей!
Това е само Мио-Инозитол, хубав продукт, но е скъп според мен.
Трябва да се приема 2х4 капс ( или 2х2000мг... доза за подпомагане на репр. функция).
За другите добавки - Ок., добър избор Simple Smile ... всичко това подпомага МЦ, О. и т.н. или само от полза е.
За NAC - това е сярно съединение и при някои не се понася добре. Опитай, ако искаш с друг продукт... защото този, който ти създава проблем, може да не е достатъчно чист.
ПП.
Всяка една добавка - напр. МВИ е възможно да се различава много от друга/-и, като причини: суровината - къде и как е отглеждана, как е добита, как е обработена, каква технология е използвана, дали е добре филтрирана, колко пъти е филтрирана, използвани ли са пестициди, химически разтворители ( хексан напр.) за обработването ѝ, как е пресована в случая, в какви съоръжения се произвежда, дали притежава някакви сертификати и какви и т.н.)

Скрит текст:
Много си права за всичко. Освен дефицит на Витамин Д, имам дефицит и на б12. Очевидно имам и други дефицити. Тъкмо ми излязоха изследванията за цинк, мед и селен. Какви добавки трябва да приемам според теб? Относно високата доза витамин Д мисля да я приемам само седмица, после ще си продължа само със спрея на Беттър ю.

Прехвърли въпроса, моля, в темата за Хормоните или ЛС, за да не спамим в тази тема ( защото това е коментар на изследвания Simple Smile )

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 12:18 от denis©

# 96
denis©, много благодаря и аз за ичерпателната информация!
Аз междувременно се консултирах и с АГ и той е на мнение, че инозитолът до 2000 мг не може да навреди по никакъв начин и действително има доказани ползи. Това го пиша в случай, че има дами, които се притесняват да го приемат.
Иначе аз също се спрях на Мио-инозитол за жени х120 капсули Fairhaven Health, да видим дали ще помогне.
Това, което казваш за вит.Д и вит.К2, също е много важно и доста често се изпуска при назначаването на добавки. Аз приемам само Д3, по 2000- 3000 UI, при това предписано от ендокринолог, може би е добре да се насоча към комбиниран продукт все пак.

# 97
Здравейте, въпросът ми е към Денис и всички, които знаят. Дали приема на инозитол би помогнал за справяне със ЗФ.? Благодаря.

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 15:55 от Фрида

# 98
Скрит текст:
Здравейте!
Скрит текст:
Здравей!
Инозитол
увеличава SHBG (до 92%)

Здравей!
Това е само Мио-Инозитол, хубав продукт, но е скъп според мен.
Трябва да се приема 2х4 капс ( или 2х2000мг... доза за подпомагане на репр. функция).
За другите добавки - Ок., добър избор Simple Smile ... всичко това подпомага МЦ, О. и т.н. или само от полза е.
За NAC - това е сярно съединение и при някои не се понася добре. Опитай, ако искаш с друг продукт... защото този, който ти създава проблем, може да не е достатъчно чист.
ПП.
Всяка една добавка - напр. МВИ е възможно да се различава много от друга/-и, като причини: суровината - къде и как е отглеждана, как е добита, как е обработена, каква технология е използвана, дали е добре филтрирана, колко пъти е филтрирана, използвани ли са пестициди, химически разтворители ( хексан напр.) за обработването ѝ, как е пресована в случая, в какви съоръжения се произвежда, дали притежава някакви сертификати и какви и т.н.)

Скрит текст:
Много си права за всичко. Освен дефицит на Витамин Д, имам дефицит и на б12. Очевидно имам и други дефицити. Тъкмо ми излязоха изследванията за цинк, мед и селен. Какви добавки трябва да приемам според теб? Относно високата доза витамин Д мисля да я приемам само седмица, после ще си продължа само със спрея на Беттър ю.

Прехвърли въпроса, моля, в темата за Хормоните или ЛС, за да не спамим в тази тема ( защото това е коментар на изследвания Simple Smile )
[/quot]
Благодаря ти Денис!
Ти какъв инозитол би препоръчала? Има ли определени марки добавки, които ти препоръчваш и предпочиташ за себе си?

# 99
Здравейте! Ако нямам ПКО или друг доказан репродуктивен проблем, мога ли въпреки това да приемам Мио-Инозитол? Правим опити за бебе от половин година, като имах и една химическа бременност. 7-8 месеца приемах Pregnacare, но АГ ми препоръча Огестан и замених с него. Допълнително взимам мета фолиева киселина, вит. D, сега започнах CoQ10 и Омега 3 и се чудя за Инозитол. ММ е с ниска морфология и също приема добавки заради това, но ми се искаше и аз по възможност (но здравословно) да помогна на цикъла си и качеството на яйцеклетките. Питах АГ-то преди 2 седмици, но бях отпратена с думите, че дали ще пия, или не, било все тая.

# 100
  • София
Здравейте, въпросът ми е към Денис и всички, които знаят. Дали приема на инозитол би помогнал за справяне със ЗФ.? Благодаря.
Здравей!
Малко вероятно, но и да не помогне няма да навреди. По-добре търси причината за това ЗФ-ли, особено ако се случва при всеки МЦ

Здравейте! Ако нямам ПКО или друг доказан репродуктивен проблем, мога ли въпреки това да приемам Мио-
Скрит текст:
Инозитол? Правим опити за бебе от половин година, като имах и една химическа бременност. 7-8 месеца приемах Pregnacare, но АГ ми препоръча Огестан и замених с него. Допълнително взимам мета фолиева киселина, вит. D, сега започнах CoQ10 и Омега 3 и се чудя за Инозитол. ММ е с ниска морфология и също приема добавки заради това, но ми се искаше и аз по възможност (но здравословно) да помогна на цикъла си и качеството на яйцеклетките. Питах АГ-то преди 2 седмици, но бях отпратена с думите, че дали ще пия, или не, било все тая.
Здравей!
Мио-Инозитол може да се приема от всеки, той е с много и различни ползи ... и да не помогне ( защото той все пак не е някаква панацея, а и различните хора си имат различни проблеми, в различни степени) няма да навреди.
За подпомагане на репр. с-ма (жени), оптимална доза е 2х2000мг.

# 101
Благодаря, Денис! При мен ЗФ са при всеки ц. до 2, 3 ден. После изчезват. Подозирам, че жълтото тяло ги образува. Така разбрах от прочетеното в нета.

# 102
Здравейте, понеже ми станаха доста добавките бихте ли ми помогнали със съвет как да ги разпределя през деня?
Приемам Витамин Д, Витамин Б12, Омега 3, Инозитол (1 капсула е 500мг.), Магнезий, Фолиева киселина.
 Интересува ме Инозитола , по колко капсули и как да го пия, като 1 капсула е 500мг. Правим опити за бебе и очаквам да ми дойде цикъла след 5 дни. Мога ли да започна прием сега или да изчакам , ако ми дойде тогава. И при евентуална бременност се спира веднага нали? Благодаря предварително !

# 103
  • София
Благодаря, Денис! При мен ЗФ са при всеки ц. до 2, 3 ден. После изчезват. Подозирам, че жълтото тяло ги образува. Така разбрах от прочетеното в нета.
Не е точно така.
ЖТ се образува след О., от ДФ който се пука и от него излиза Я. Самият, вече спукан Ф., се преобразува в ЖТ (това е жлеза с вътрешна секреция, която синтезира прогестерон )
При ЗФ ,ДФ не се пука - достига големина за О., но не успява да се спука и затова се нарича ЗФ.
Ако е ЛУФ, то този същия фоликул се преобразува във фоликул, също ЗФ ( неспукан) който лутеинизира ( под влияние на ЛХ) и започва да синтезира малко Прогестерон.

Здравейте, понеже ми станаха доста добавките бихте ли ми помогнали със съвет как да ги разпределя през деня?
Скрит текст:
Приемам Витамин Д, Витамин Б12, Омега 3, Инозитол (1 капсула е 500мг.), Магнезий, Фолиева киселина.
 Интересува ме Инозитола , по колко капсули и как да го пия, като 1 капсула е 500мг. Правим опити за бебе и очаквам да ми дойде цикъла след 5 дни. Мога ли да започна прием сега или да изчакам , ако ми дойде тогава. И при евентуална бременност се спира веднага нали? Благодаря предварително !
Инозитол - 2х4 капс... на гладно, с вода, час преди или 2-3 часа след хранене и кафе. Може да започнеш прием, без значение кой ден от МЦ си.
При бременност се спира всичко без Омега 3 ( но трябва да се приема вече DHA) , Магнезий, ФК ... и добавките за попълване на дефицити, след консултация с лекар... защото вит. Д напр. не е добре да се приемат високи дози и т.н.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 17:36 от denis©

# 104
Момичета, препорчайте Мио-инозитол, от който сте доволни? Гледам в момента един от сайта на https://vitamag.bg/, но се чудя дали да не поръчам от iherbs?

Общи условия

Активация на акаунт