Студенти в Испания

• 46 220
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Аз мога ли да помоля за линк или повече информация за тази стипендия? Търсих, но не намерих. Ще съм благодарна.

# 391
Здравейте, интересува ме учебната година в Мадрид по едно и също време ли започва в различните университети и кога? Имаме  няколко ангажимента в началото на септември и ако синът ми ще учи там искам да планирам доколкото е възможно. Има ли някое дете, което учи в Autonoma de Madrid?

# 392
  • София
Здравейте, интересува ме учебната година в Мадрид по едно и също време ли започва в различните университети и кога? Имаме  няколко ангажимента в началото на септември и ако синът ми ще учи там искам да планирам доколкото е възможно. Има ли някое дете, което учи в Autonoma de Madrid?
Ето ви началото на учебната 2025/2026 за UAM, може да си го дръпнете като пдф https://www.uam.es/uam/estudios/grado/matricula/calendario

# 393
Много благодаря за календара, Терионозавър.доколкото успявам да се ориентирам Carlos 3 има собствени общежития, Rey Juan Carlos също. AUM има общежитие в кампуса, което е на Resa (частни са), а Политехническия няма. Лошото е че като се пусне искане за общежитие, ако има трябва да платиш депозит, който ще ти върнат само, ако не си приет в университета. Ще съм много благодарна, ако имате повече информация и впечатления от общежитията да споделите. Според мен поне за първата година са голямо предимство, особено за момчетата, предвид, че имат и храна и спортни съоръжения.

# 394
  • Sofia
Здравейте, ако има заинтересовани - получих имейл, че е започнало записването за общежитията на Карлос 3 в Хетафе. Първо разпределение на местата ще е на 19 май 2025. Обаче първи курс май са задължително на пълен пансион...или поне така разбрах.

# 395
Това за приетите на ранен прием ли е?

# 396
Здравейте, ако има заинтересовани - получих имейл, че е започнало записването за общежитията на Карлос 3 в Хетафе. Първо разпределение на местата ще е на 19 май 2025. Обаче първи курс май са задължително на пълен пансион...или поне така разбрах.

Къде е посочено изискването за фул борд за първокурсниците? Четох, четох и не го видях.

# 397
Айде - вече имаме опит и със здравната система, че се изпоразболяха миналия месец нещо групата. Отидоха в най-близката поликлиника; на рецепцията  снимат европейската карта и НИЕ-то и им изваждат документ за временен личен лекар за 30 дни; после си теглят номер и чакат да ги прегледат; следва преглед, лабораторни изследвания, връщане при лекаря за диагноза и лечение, закупуване на лекарства. ....Нурофен от 40 броя капсули струва 99 цента, антибиотика е 4 евро......тук у нас простоооо е .....търгашество и лакомия за печалба за сметка на здравето.... не че някой лекар изобщо ще прегледа чужденец със европейска карта в поликлиниката де..;

# 398
  • Мадрид / София
Когато лекар ти изпише лекарства тук в Испания част от цената на лекарствата се поема от държавата, затова са по-евтини, но ако се купуват без рецепта, което е доста ограничено, се плаща изцяло цената от потребителя. Така един сироп за кашлица без рецепта може да струва 10€, а капките за нос към 8€. Та цената на лекарствата е в зависимост дали са предписани сега от лекар или не са. Намалението е еднократно и втори път не можеш да купиш лекарства с намаление освен ако лекаря не го зададе на компютъра изрично. Мисля, че вече не се дават рецепти на хартия, а направо в здравната карта се отбелязва и в аптеката ти разчитат здравната карта.
Възможно е да има някаква разлика за европейската здравна карта. Не ми се е налагало да я ползвам, а в България можеш доста по-свободно да си купиш лекарства без рецепта за разлика от тук.

# 399
.....Така един сироп за кашлица без рецепта може да струва 10€, а капките за нос към 8€.......... България можеш доста по-свободно да си купиш лекарства без рецепта за разлика от тук.

Посочените цени пак са по-ниски от тези в БГ аптеките.
В БГ може по-принцип всичко да е по-свободно....затова днес пак сме на протест заради безобразията по улиците и "свободните" престъпници....

# 400
  • Мадрид / София
Не съм забелязала да са фрапиращи цените на лекарствата в България, поне тези, които купувам когато се върна, а тук в Испания ги няма. То зависи и от лекарството  все пак. Сигурно има лекарства доста скъпи, но има скъпи лекарства и в двете страни. Мой приятел взима лекарства бая скъпи (99€) добре, че ги взима с рецепта и плаща много малко. А пък друг купуваше за майка си лекарства за инсулт, където едно хапче струваше 80€ тук в Испания. Но пак го взимаше с рецепта и излизаше доста добра цена. Така че е относително с цените. 
Добре е, че имат право да ползват здравните служби, че ако трябва да са на частно става трудно.

# 401
Привет и от мен Simple Smile

Лекарствата в Испания са по-евтини и без рецепта. На пример Ибупрофен съм носила в БГ години наред, защото беше 20 пъти по скъп.
Но за добро, в Испания вече много малко лекарства могат да се купят без рецепта.
Също рецепта от частен лекар няма намаление. Ако са скъпи лекарства може да отидете с рецептата от частен лекар и личният лекар да ги препише а системата. Не за всяко лечение може да се направи, може да ми накара да минете и през държавен специялист.

# 402
  • Мадрид / София
Аз пък си нося от България Беналгин, че той ме спасява при главоболие. Донесох си и парацетамол, че тук само с  рецепта го дават. 😃

# 403
.......
Добре е, че имат право да ползват здравните служби, че ако трябва да са на частно става трудно.

Имат право да ползват всички служби - като равноправни граждни на ЕС - това не е чудно. Приятното учудване идва от факта, че ги ползват успешно, безпрепятствено и системата работи за благото на гражданите си.
Просто у нас нищо не работи - като част от здравната система аз бях след първите преди 25 години с пилотна електронна здравна карта по пилотен проект на МЗ- ами през 2025 - тая карта в БГ още не е въведена както трява реално...и не работи...

# 404
Аз пък си нося от България Беналгин, че той ме спасява при главоболие. Донесох си и парацетамол, че тук само с  рецепта го дават. 😃

Аналгинът просто е забранен в Западна Европа. Парацетамол ме учудва, че е с рецепта, купувала съм от Италия и Франция без.

Общи условия

Активация на акаунт