Студенти в Испания

• 44 848
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Иначе да, винаги се действа според това какво е учило детето тук и дали има реален шанс да бъде прието. То няма много смисъл по друг начин да се процедира.

Така трябва да бъде и аз бях в шок, когато на консултацията с Cosmo ни обясниха как тя трябва да говори с еди коя си учителка да й пише по-висока оценка, а после ще се яви на изпит във ВТУ, за да се ползва оценка от там... и т.н. Аз не обиачм така. Като няма успех за искания университет, няма да учи в него. Тези дребни шашми и пазарлъци много ме разочароваха. И дори и не си помислих да се обърнем към Космо за кандидатстването. Да не говорим, че те щели да й напишат мотивационното писмо и плюенето по другите фирми. Наистина много лошо впечатление.
Въпрос на усещане. Аз пък съм супер доволна от Соsmo и това, което са ви обяснили е вярно. Истина е, че нашите деца, за да влязат каквото искат, в Испания са нужни шашми. И ще обясня защо. Защото при диплома 6.00 нашите деца получават нота максимум 10ка. А максималната нота в Испания е 14ка. Хайде сега някой, който е учил в Б-я и има българска диплома да запише медицина в Испания. Точно никак. И това идва от разликата заради PCE , които реално им добавят над 10ката към нотата. Тоест испанците изкарват диплома 10ка и като държат 4 испита по PCE получават 14ка максимум. Примерно моят син има диплома 5.70 в Б-я, еми нотата му беше почти 9ка и имаше късмет, че му стигна. Да не говорим, че когато децата ни са учили по българската система и някои от тях нямат допълнителни часове по биология, география и тн, това не им дава добавени 0.25 към нотата. Тоест ако нямат допълнителни часове след 9ти клас (какъвто беше и нашия случай, защото идва от професионална гимназия), не могат да добавят нищичко към дипломата си без PCE. И как точно се очаква да имат що-годе равен старт, когато изначално стартират от 10, а не от 14 макс. За това казвам на всички, които искат да кандидатстват там, да вземат и да прочетат статистиките какви ноти влизат последните пет години за въпросната специалност във въпросния избран университет. Така, че не смятам, че са ви предлагали невероятно шашми. Вие така сте го усетили, аз за себе си съм го усетила по друг начин.
Що се отнася до мотивационното писмо - синът ми сам си го написа, от там насетне им го дадох, те са го къдрили, превеждали, доокрасявали. И честно казано и не ме и вълнува какво е пишело в него. Щото всички знаем каква пунта мара като цяло е това с мотивационните писма. Аз поне не чувствам да съм измамила никой, пък не знам. Simple Smile Когато плащам за пълен пакет услуга, очаквам не само да го преведат, но и да го стилизират, така че да бъде приет. Това им е работата.
п.п. Но се радвам, че вече има няколко фирми, които работят с Испания.
п.п. Вашето дете в кой град е? Simple Smile

# 106
  • София
Светът е шарен. Пазар има за всички. Аз споделям моето мнение.
А три съученички на дъщеря ми заминават без да са правили шашми. Значи може.
Колкото до мотивационното писмо и естето, моята дъщеря си ги написа. Моя приятелка й даде обратна връзка, но корекциите ги направи детето. А ако някой трябва да й го превежда, значи тя не владее езика достатъчно, за да учи на него. Моето виждане е, че трябва максимално да се справят сами. Но, отново казвам, това си е само моето виждане. А най-хубавото на света е, че хората сме различни.

# 107
  • София
А може ли да обясните, как става повишаването на оценката (нотата?) от 10 до 14? Четох, че имат някакви техни изпити- един, подобен на SAT и някакви други, по предмети. Тези изпити могат ли да се държат от чужденец и има ли някакви други аналози, които се признават?  Моят е загледал една специалност, която подчертават, че е изцяло на английски, насочена е към стажове в международни компании или в англоезични държави(така пишат, не знам как се осъществява). Приемът за нея е между 12,600 - 13,050 , нещо такова. Та ясно ли е как чужденци могат да направят такъв успех? Признават ли се някакви други сертификати - IB, SAT, A-levels, AP- при положение, че специалността е на английски?  Писа на университета, но са във ваканция, а мен ме гризе. Simple Smile

# 108
  • София
А ако някой трябва да й го превежда, значи тя не владее езика достатъчно, за да учи на него.
И двете знаем, че има разлика между това да можеш да си преведеш писмо и учене на материал на чужд език. Аз просто съм го приела като начин да си заработят плащането. Иначе да, радвам се, че се споделят различни мнения, то изобщо преди години само мечтаех да има такава тема тук, никъде никакво инфо актуално нямаше. Така, че колкото повече информация, толкова по-добре. Simple Smile

# 109
  • Чикаго / София
aunt Ogg твоето момче, като завършило АК, може и да има по-висока нота. Струва ми се там учат малко по-различни предмети и взимат повече кредити по предметите. Иначе аз поне идея нямам как става почишаването. На Дени кандидатстването беше съвсем различно.

# 110
  • София
Ирка, малкият се интересува, но и той е в АК. Според мен си е обикновена гимназия, не знам какво особено учат. Има още две години, да научи испански ако трябва да се явява на изпити, но ако признават SAT или AP, ще е по-лесно. 😉 Ако отговорят от унито, ще споделя. Мислех си, дали да не отиде до посолството или до културния институт и да ги разпита, ще му обяснят ли?

# 111
  • София
Единият начин е например да се явят на матурата по математика тук в 12 кл., това дава допълнителни точки. Или да се пробват на тяхната матура, чувам, че има младежи от Испанската, които го правят.

Относно изпити като SAT и т.н., поне за университетите, които ние разглеждахме / държавни/, нямат никакво значение. Може би за частните ще е различно.

А дали бихте споделили вашият син на коя специалност в кой университет се е спрял?

# 112
  • София
В Pompeu Fabra - някакъв бизнес/икономика на английски. Но това беше "на първо четене", щото му харесва Барселона. Тепърва ще гледа за други, ако не смени изцяло дестинацията.

А има ли някъде подробно обяснено как се формират тези оценки? Странно ми е никъде да го няма и да трябва да гадаем...

# 113
  • София
А има ли някъде подробно обяснено как се формират тези оценки? Странно ми е никъде да го няма и да трябва да гадаем...
За кои оценки питате?

# 114
  • София
Как се постигат резултати над 10? Макс. диплома е 10, а макс. бал за прием е 14. Някои казват, че допълнителни матури (наши) и допълнителен хорариум водят до повече точки, но не съм го срещала официално никъде. Само знам, че испанците държат нещо като матура и отделни изпити по предмети, които им носят тези точки. За чужденците как става?

# 115
Погледнете дали не ги махнаха тия допълнителните предмети!! Не са матури а изпити, но се говореше че ще ги махнат.
От БГ няма как да дойдеш с повече от 10. Трябва да се явиш на тези предмети, ако искаш по висока оценка.

# 116
  • София
PCE се говореше, че ще отпаднат по едно време, но не са (поне за 23та знам, за 24та не знам). Ето линк с инфо на английски (пуснете си го на гугъл преводач, ако искате). https://escuelapce.com/en/que-materias-tengo-que-hacer-para-la-s … ividad-unedasiss/ Линкът е на фирма, не е официално инфо от министерство. Ето ви и официална информация от Министерство на образованието на Испания https://www.educacionfpydeportes.gob.es/bulgaria/portada.html най-долу на страницата има линк PCE en Sofia. Отваря ви се файл за миналата година, че са се провеждали за кандидат-студенти PCE изпити в посолството. Търсете в гугъл информация, ако не знаете как, питайте за ключови думи на испански. Ето ви и информация от UNED официална https://unedasiss.uned.es/faqs за PCE тестовете, скролнете на буква F и там има въпроси и отговори, специално за PCE. Отново за тези, които ги помръзва да търсят инфо - https://unedasiss.uned.es/oferta_asignaturas от сайта на UNED целият списък с PCE изпитите, както и програмите и изискванията за всеки от тях. И накрая, ако някой не го е намерил - страницата на образователния отдел към посолството на Кралство Испания на български език https://www.educacionfpydeportes.gob.es/bulgaria/bg_BG/enlaces.html тук има полезни връзки към линкове (това беше единственото, което получих като полезно от този отдел преди 3 години, но може нещата да са се променили там).

# 117
Светът е шарен. Пазар има за всички. Аз споделям моето мнение.
А три съученички на дъщеря ми заминават без да са правили шашми. Значи може.
Колкото до мотивационното писмо и естето, моята дъщеря си ги написа. Моя приятелка й даде обратна връзка, но корекциите ги направи детето. А ако някой трябва да й го превежда, значи тя не владее езика достатъчно, за да учи на него. Моето виждане е, че трябва максимално да се справят сами. Но, отново казвам, това си е само моето виждане. А най-хубавото на света е, че хората сме различни.

И при нас се сме правили шашми. Каквито оценки си изкара -  това е. Но от ДАБРБИ 2 пъти ни връщаха мотивационното писмо - накрая стана мноооог хубаво де - и пак тя сама си го написа, като спази указанията. И ще учи само на испански...
https://escuelapce.com/en/ponderaciones-universidades/
От горния линк се вижда тежестта на точките

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 17:17 от drakon4e

# 118
Преди да си подаде документи за NIE трябва адресна регистрация. За здравното зависи - моята дъщеря е в частен университет и няма здравно осигуряване. Плащам ѝ тук ЗО, там е с ЕЗОК и частна застраховка.

Извинете, какво е NIE? Имам и въпрос, трябват ли някакви предварителни документи да се подготвят във връзка с адресната регистрация в Испания, т.к. за Холандия вадихме някакъв документ от България, който беше необходим за регистрацията. Също се интересувам за откриване на банкова сметка и испански телефонен номер, трябва ли предварително да се направи регистрация в общината за адрес?

Благодаря

# 119
  • София
Извинете, какво е NIE? Имам и въпрос, трябват ли някакви предварителни документи да се подготвят във връзка с адресната регистрация в Испания, т.к. за Холандия вадихме някакъв документ от България, който беше необходим за регистрацията. Също се интересувам за откриване на банкова сметка и испански телефонен номер, трябва ли предварително да се направи регистрация в общината за адрес? Благодаря
Отначало. Número de identidad de extranjero, тоест НИЕто е все едно испанско егн за пребиваващи чужденци. Така да го кажем. За адресната регистрация - взима си договора за квартирата и отива да се регистрира, че живее на въпросния адрес. Туй то, то това е първата стъпка и няма сложно в нея. Ако договорът не е на негово име, на чието име се води договорът го води за регистрация. Адресната регистрация няма общо с тази в Б-я, така че от Б-я не ви трябват документи предварителни. Испански телефонен номер може да се купи от всяко павилионче само с българската лична карта без проблем. (за справка 10Е на месец е с 40гб нет и някви минути мисля 100 бяха, има пакети по 3 и по 5 евро... всякакви), така че това е без проблем. Никой не го интересува дали номера ти е на договор или предплатена карта, има доста оператори. Банкова сметка се вади само с NIE-то. (за инфо само револют освен, че работи в Испания, ако си направи револют там, направо дава испански IBAN, който върши чудна работа) - това в случай, че не успеете да си извадите испанска сметка. За НИЕто прочетете в испанската тема тук и в интернет. Принципно университетите би трябвало да съдействат, за частните със сигурност, но при държавните е божа работа.

Общи условия

Активация на акаунт