Студенти в Испания

• 44 861
  • 747
  •   2
Отговори
# 120
  • ride my bike...
Здравейте,
местя се тук от холандската тема и видях много познати имена Simple Smile
След холандската сага с квартири преди 4 години - сега в испанската. В процес сме на търсене на квартира за момче в Мадрид. За съжаление без успех. До сега сме писали на над 100 квартири, но никой не отговаря.
Моля да препоръчате сайт или нещо друго. Може и да се комбинираме с някой. Приемам всякакви идеи

# 121
Здравейте,
След холандската сага с квартири преди 4 години - сега в испанската. В процес сме на търсене на квартира за момче в Мадрид. За съжаление без успех. До сега сме писали на над 100 квартири, но никой не отговаря.
Моля да препоръчате сайт или нещо друго. Може и да се комбинираме с някой. Приемам всякакви идеи
При нас стана много лесно намирането на квартира , но се занимавах един уикенд само е това. Сайта чрез който намерих е aluni.net. Препоръчан беше от университета. Става много лесно, харесваш си и резервираш. Успех!

# 122
  • София
Здравейте,

Скоро питах приятелка на дъщеря ми, която е в Мадрид. Обикновено има общежития към унитата, за които няма особен наплив, базата не е много модерна. Но има и частни, Ето пример:
https://micampusresidencias.com/en/university-residences-madrid/micampus-getafe/
Около 800 евро/ месец. Имат опция с хранене. Има и други частни- Livensa, Amro...

# 123
  • ride my bike...
Благодаря много!
Универитетът няма общежитие - Carlos III.

# 124
  • София
Благодаря много!
Универитетът няма общежитие - Carlos III.
Точно за този университет става дума. Доколкото знам от нея, има общежитие.

# 125
  • ride my bike...
Според сина ми за неговата специалност има само частни общежития. Ще проверя и аз. Благодаря.

# 126
Ако ще се кара магистратура в Испания или се ходи по Еразъм, спокойно една година или един семестър може и без NIE. Имаме познати деца, които ще бъдат 3-та и 4-та година в Мадрид и NIE още нямат. Това не ги е спънало по никакъв начин в ежедневието. Знам, че преди Шенген гледаха на 3 месеца да се прибират до България, но сега без паспортната проверка и това не е необходимо вече. Проблемът на NIE-то е да успееш да си запазиш час, иначе става бързо. Моето дете успя на втората седмица от пребиваването си в Мадрид да си запази час, но в много отдалечен офис, сменя няколко линии на Метрото за да стигне до там. Но казва, че за 2 години в Испания, никой никъде не го е искал прословутото NIE.
Банкова сметка - може да се извади в Банка Сантандер с българска лична карта, без NIE. Имат младежка сметка (18-28г.), без месечни такси, без такса обслужване и мисля, че без такса за превод. Имат си онлайн банкиране и пластика.
За сим карта - ползваме предплатен ваучер от Водафон за 15Е, който включва 100GB интернет, неограничени разговори в Испания и 600 или 800 мин (забравих вече) международни разговори. От този нет си шерва и на лаптопа. Както са споделили и преди мен, има и за 5Е и за 10Е, на кой колкото му е необходимо. За подписване на договор към оператор, искат NIE. Но с ваучер си е ОК. 3 месеца лятото докато е в България не го зарежда и не губи номера. Ползва един телефон и за двата номера, просто българската карта е е-сим.
За студентската карта за градски транспорт - NIE не е необходимо, но първият път за изваждането трябва да се запази час. След това картата се зарежда от машините. Септември e натоварено и часовете вървяха за след близо месец. Съветът ми е, студентът да си запази час от сега за първите дни в които ще е в Мадрид, а не да чака като отиде на място.
Мислих да пиша и за квартирите, но стана дълго, ще е в друг пост.

# 127
  • София
Обещах да пиша, ако му отговорят от университета.

Students have to get their high school diploma recognized in Spain and take the entrance exams to the university.

Then, in order to improve their admission mark for Catalan public universities, they could:

Take PAU examinations or
    Take UNED examinations

Не се задълбочих много, но май PAU включва част на каталунски.

Ще си реши младежът, но толкова изпити за едната Барселона аз лично не бих си причинила. Simple Smile

# 128
  • София
Ако ще се кара магистратура в Испания или се ходи по Еразъм, спокойно една година или един семестър може и без NIE.
Това е абсолютно вярно, но ако си няколко години там е добре да го имаш.
Цитат
Имаме познати деца, които ще бъдат 3-та и 4-та година в Мадрид и NIE още нямат. Това не ги е спънало по никакъв начин в ежедневието.
Вероятно, защото карат само на европейска здравна карта, но ако искаш да имаш джи пи там, да работиш и да ти върви стаж - няма как без НИЕто. Има голяма разлика между децата, които са по Еразъм или магистратура и тези, които са за няколко години там. Реално, след като сме част от ЕС, на теория би трябвало да нямат нужда от НИЕ, но пак питам как са решили въпроса с джипито, например. Би било да споделиш, ако знаеш.
Цитат
Но казва, че за 2 години в Испания, никой никъде не го е искал прословутото NIE.
Явно има разлики и между областите в Испания, защото нашият опит е друг.
Цитат
Банкова сметка - може да се извади в Банка Сантандер с българска лична карта, без NIE.
Това е много полезно инфо, което не знаех.
Цитат
За студентската карта за градски транспорт - NIE не е необходимо, но първият път за изваждането трябва да се запази час. След това картата се зарежда от машините. Септември e натоварено и часовете вървяха за след близо месец. Съветът ми е, студентът да си запази час от сега за първите дни в които ще е в Мадрид, а не да чака като отиде на място.
Потвърждавам, че това е така и за другите области. След като се запише час и на място си представи българската лична карта, само гледат възрастта на младежите и издават картата за транспорт, после е лесно.

Още нещо да добавя за общежитията - в Испания са доста по-скъпи от частните квартири. Да, вярно, имат стол, охрана и куп други благини в тях, но са буквално в пъти по-скъпи от квартирите. Като цяло за изненада на всички, идващи от другаде. Не знам на какво се дължи това, но на мен ми изтекоха очите да им гледам сайтовете и след това спрях. Пример - когато ние търсехме преди години - стая от апартамент беше около 250-300Е, стая в общежитие беше от 600-700 нагоре. За Барселона имам същите сведения от друго дете (там цифрите са други, но съотношението е пак същото горе-долу).

@Peruanka 800Е за Испания е... за тия пари ще живее само, ще се храни и по дискотеки ще ходи. Вижте стандарта на държавата и цените. Всеки родител иска най-доброто за детето си, но аз лично не бих плащала тия пари. Ама вие си знаете. Simple Smile Просто казвам, че са малко множко като за Испания. Дори в Барселона има по-евтини квартири, ако и храната да сложиш...

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 10:53 от Терионозавър

# 129
  • ново
Дъщеря ми беше за магистратура и пак си направи NIE. Започна стаж почти веднага (работи 15 часа седмично), който без въпросното NIE нямаше как да започне. За застраховката и личен лекар също ѝ беше необходимо, така че не е излишно.
Моята дъщеря си ползва Револют, но приятелят ѝ си направи сметка в Сабадел, която до 30г няма никакви такси.

# 130
  • София
но приятелят ѝ си направи сметка в Сабадел, която до 30г няма никакви такси.
Може ли да споделиш как си направи сметката в Сабадел точно. Имам предвид стъпка по стъпка. Ще обясня защо те питам - ако отидеш в банката без записан час те връщат, независимо за какво си там. Като обясниш, че си за правене на нова сметка ти казват - прави се през апп-а. В апп-а тръгваш да правиш стъпките, но на андроидски телефон се чупеше сто пъти. Подаваш сигнал, звънят ти и ти казват ей от тука си въведи всичко и воала. Да, ама не. След едномесечно пробване през 2 компа и 3 мобилни телефона, аз лично абдикирах, а Сабадел ми се сториха с най-добри условия. За това, сподели как е успял младежа. Мерси.

# 131
  • София
@Терионозавър, аз соделих чужд опит за тези 800 евро, за приятелка на дъщеря ми в Мадрид. Това е с храна и всичко, хубава обстановка като в хотел. Наистина е доста цената сигурно в сравнение с местния свободен пазар, но е лесно решение при положение, че мамата по-горе сподели, че на 100 запитвания не са им отговорили. Явно за евтините стаи си има доста конкуренция.
Аз като майка на "нидерландче" 800 евро са ми съпоставими с NL и си ми звучат нормално. 😂 Дори в Амстердам това е супер изгодна цена да не говорим, че няма такива толкова лесно достъпни.

# 132
  • София
Да, да, аз те разбрах. Но за това казвам, че в сравнение с другите държави, Испания излиза една идея по-евтино. Simple Smile (И като, че ли по-достъпно някак). Иначе е решение, но с повече търсене и четене става номера. Навсякъде не е лесно - нова държава, различни порядки, ново място за живеене. Ясно ми е. Аз ако можех не по 800, по 1000 сигурно бих давала. Така, че всеки намира решение за себе си. То и това е идеята на темата - споделяне на различен опит, пък всеки ще намери своето си.
Иначе за Мадрид  (вероятно сте пробвали всичко, но все пак...)
https://student-room-flat.com/
https://www.studapart.com/en/student-accommodation-madrid
https://erasmusplay.com/en/madrid.html
https://roomsforstudentsmadrid.com/
https://www.spotahome.com/s/madrid--spain
(препоръчаха ми тези за чекване за Мадрид).

# 133
  • ново
Терионозавър, предавам какво каза дъщеря ми, като уточняваме, че става дума за Барселона.
Проверил е в кой ден и часови диапазон обслужват не клиенти на банката. Отишъл е на място. Предварително си е бил избрал младежки пакет, не са му го предложили и сам е попитал за него. Направили са му сметка с българската ЛК, в която той си преведе 7000 Е, които му искаха като гаранция за  NIE-то (не е студент, нито работещ в Испания). След известно време е получил покана по мейл да отиде да му актуализират данните вече с NIE. Няма тАкси.

# 134
Здравейте дами! Може ли някой да каже къде се записва час за карта за градския транспорт и къде за NIE? Бих искала  да запиша часове. Ние пътуваме на 18.09 за Мадрид . Има ли някой в този период там да страдаме заедно? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт