Студенти в Испания

• 44 915
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  за колело ще помисли малко по нататък.
За колелото да кажа - има сайтове, където се продават втора употреба, да си вземе нещо евтино и здраво, което да и върши работа. Не се крадат толкова, колкото в Холандия, но колкото по-очукано изглежда, по-добре. За 50тина евра може да си намери такова, което да и върши работа. Иначе моят младеж пърпореше по велоалеите до кампуса едни 9 км в посока без проблем. Единствено тия с тротинетките са дразнещи по велоалеите, но иначе Валенсия е градът, който по мои впечатления в Испания е най-вело френдли. Преди обаче да го взима, да помисли къде ще го съхранява, дали ще влиза в асансьора, дали ще може да го качва по стълбите... Доста е тясно изначално, та това си е питанка като цяло. =) Успешна година на всички деца!

# 196
  за колело ще помисли малко по нататък.
За колелото да кажа - има сайтове, където се продават втора употреба, да си вземе нещо евтино и здраво, което да и върши работа. Не се крадат толкова, колкото в Холандия, но колкото по-очукано изглежда, по-добре. За 50тина евра може да си намери такова, което да и върши работа. Иначе моят младеж пърпореше по велоалеите до кампуса едни 9 км в посока без проблем. Единствено тия с тротинетките са дразнещи по велоалеите, но иначе Валенсия е градът, който по мои впечатления в Испания е най-вело френдли. Преди обаче да го взима, да помисли къде ще го съхранява, дали ще влиза в асансьора, дали ще може да го качва по стълбите... Доста е тясно изначално, та това си е питанка като цяло. =) Успешна година на всички деца!
При на с в Мадрид сме с карта от 8 евро за всичкиииии линии и превозни средства  - По тази линия нямаме оплакавния.
Храната е супер засега - без супата от миди - ама защото не си я е превела преди това какво е точно.
В кампуса е ок - купони, полиция , и пак купони.... Нооооо това е Испания).
Хора - от Латинска Америка- много; от Бившите  Соц. - много))).
Преподаватели - високо ниво;
Библиотека - нищо няма там - всички учебници си ги купуваме;

)))))

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 09:58 от drakon4e

# 197
Благодаря за отговора. Като попитах трябват ли някакви предварителни документи от България имах предвид превод на акта за раждане, което трябваше и се издаваше от районното управление, където е издаден първоначално акта за раждане, не съм имала предвид адресна регистрация в БГ - логично е, че това няма нищо общо със статута в Испания.

Благодаря за информацията още веднъж

Извинете, какво е NIE? Имам и въпрос, трябват ли някакви предварителни документи да се подготвят във връзка с адресната регистрация в Испания, т.к. за Холандия вадихме някакъв документ от България, който беше необходим за регистрацията. Също се интересувам за откриване на банкова сметка и испански телефонен номер, трябва ли предварително да се направи регистрация в общината за адрес? Благодаря
Отначало. Número de identidad de extranjero, тоест НИЕто е все едно испанско егн за пребиваващи чужденци. Така да го кажем. За адресната регистрация - взима си договора за квартирата и отива да се регистрира, че живее на въпросния адрес. Туй то, то това е първата стъпка и няма сложно в нея. Ако договорът не е на негово име, на чието име се води договорът го води за регистрация. Адресната регистрация няма общо с тази в Б-я, така че от Б-я не ви трябват документи предварителни. Испански телефонен номер може да се купи от всяко павилионче само с българската лична карта без проблем. (за справка 10Е на месец е с 40гб нет и някви минути мисля 100 бяха, има пакети по 3 и по 5 евро... всякакви), така че това е без проблем. Никой не го интересува дали номера ти е на договор или предплатена карта, има доста оператори. Банкова сметка се вади само с NIE-то. (за инфо само револют освен, че работи в Испания, ако си направи револют там, направо дава испански IBAN, който върши чудна работа) - това в случай, че не успеете да си извадите испанска сметка. За НИЕто прочетете в испанската тема тук и в интернет. Принципно университетите би трябвало да съдействат, за частните със сигурност, но при държавните е божа работа.

# 198
  • София
превод на акта за раждане, което трябваше и се издаваше от районното управление, където е издаден първоначално акта за раждане, не съм имала предвид адресна регистрация в БГ - логично е, че това няма нищо общо със статута в Испания.
За вадене на NIE не ви трябва преведен акт за раждане от Б-я. (ако това е същинският въпрос) Адресна регистрация, бг лична карта, попълнен формуляр, платена такса. Мисля тези бяха. И разбира се, големия зор - записан час Simple Smile

# 199
Ето малко инфо от Мадрид - Карлос 3:
- Мина вече 1-а учебна седмица. От тази ги започват с колоквиумите и мини-тестовете - т.нар. оценяване през цялата година, което носи между 50 и 60 % от крайната оценка;
- Испанските студенти, които са първи курс са на 17 години -просто защото завършват по-рано училище;
- Засега много френдли и динамична среда;

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 15:39 от drakon4e

# 200
Да, това с годините е така. Българчетата са най-стари в масовия случай. Испанските, френските, германските студенти са по на 17-18г. в I-ви курс, но най-изненадана бях от украинските - на 16г. вече студенти. Да се чуди човек кога са завършили средно образование.
Иначе, купони, ивенти, нови състуденти по Еразъм при нас, животът си тече на макс. Още не съм чула някой да се е отказал, че не му харесва или не е неговото. Има отказали се по други причини. Четвъртокурсниците даже смятат и магистратурите да си карат там, толкова им харесва.

# 201
  • Чикаго / София
В Университета на дъщеря ми имат мноооого студенти от Франция. И от други държави, разбира се, но преобладаващи са французите. Нейните приятели са от Колумбия, Тайван, Франция, Германия, Испания, САЩ.

При тях студентите в нейната специалност-Ветеринарна Медицина- намаляват с всяка изминала година. Много от тях просто не успяват да си вземат изпитите. До сега никой не се е отказал, че не му харесва, по-скоро отпадат заради невзети изпити и, че е много трудно. Иначе испанците са си по забавлението, така и не мога да разбера кога спят тези хора.
Миналата седмица имаше Паея ден в нейното градче. Излезнаха да се разходят и разгледат. Ами те в 9.00 часа започваха тепърва да я готвят, казали са им, че по-рано от 12.00 през нощта нищо няма да е готов, така че след полунощ ще могат да опитат. Така и не са опитали защото нейните леции тази година са сутрин и става рано. Няма много време за купони вече - много учат - сутрин лекции, следобед упражнения и практики във Ветеринарната болница на Университета или във Фермата на Университета, в свободното време - учене. Купони имаше първата година. Третата година при тях е най-трудна и е доста гърч.

# 202
В Университета на дъщеря ми имат мноооого студенти от Франция. И от други държави, разбира се, но преобладаващи са французите. Нейните приятели са от Колумбия, Тайван, Франция, Германия, Испания, САЩ.

При тях студентите в нейната специалност-Ветеринарна Медицина- намаляват с всяка изминала година. Много от тях просто не успяват да си вземат изпитите. До сега никой не се е отказал, че не му харесва, по-скоро отпадат заради невзети изпити и, че е много трудно. Иначе испанците са си по забавлението, така и не мога да разбера кога спят тези хора.
Миналата седмица имаше Паея ден в нейното градче. Излезнаха да се разходят и разгледат. Ами те в 9.00 часа започваха тепърва да я готвят, казали са им, че по-рано от 12.00 през нощта нищо няма да е готов, така че след полунощ ще могат да опитат. Така и не са опитали защото нейните леции тази година са сутрин и става рано. Няма много време за купони вече - много учат - сутрин лекции, следобед упражнения и практики във Ветеринарната болница на Университета или във Фермата на Университета, в свободното време - учене. Купони имаше първата година. Третата година при тях е най-трудна и е доста гърч.

Кога спят и аз не знам. Първите 2-3 дни издържаше хлапето да стои до 2-3 часа "защото след вечеря просто си седим и си говорим)))", ама вече не може. Иначе официално вечерята в кампуса е мужду 9 и 11 часа вечерта.  После се излиза и навън да се дохапне нещо, който иска - то там преди 9 ако поискаш вечеря.....просто няма))) съвсм различно и доста по-спокойно е от туристическата централна част на Мадрид.

# 203
Hola  момичета (и момчета ако има) Ние сме в Мадрид ! Настанихме младежа. Стаята е супер както си беше на снимките . Квартала и мястото е много добро между две метро станции. Изкарахме карта за целия транспорт бях заявила предварително среща . Трябваше му само лична карта и снимка нищо друго ! Напазарувахме неща за седмица, две,  засега всичко върви повече от добре, даже ще имаме време за разходки.Поздрави на всички!

# 204
  • София
Hola  момичета (и момчета ако има) Ние сме в Мадрид !
Добро начало, отметнали сте първоначалните неща чудесно! Simple Smile Попътно да му е! Дано извади късмет със съквартиранти!

# 205
Пък много е доволна от някакъв магадин от типа за 1 лев, където има пособия за рисуване, които тук са само в професионланите магазини на космически цени. Отделно продуктите  в Меркадона и Лидл са с цени  по-ниски от тези в България. Даже цените на такситата от центъра на Мадрид до кампуса са по-добри от тези в София...Открили са си кино в културен център , където през седмицата за студенти има безплатни прожекции.

# 206
Пък много е доволна от някакъв магадин от типа за 1 лев, където има пособия за рисуване, които тук са само в професионланите магазини на космически цени. Отделно продуктите  в Меркадона и Лидл са с цени  по-ниски от тези в България. Даже цените на такситата от центъра на Мадрид до кампуса са по-добри от тези в София...Открили са си кино в културен център , където през седмицата за студенти има безплатни прожекции.

Можеш ли да споделиш къде е това кино? Наистина цените са доста по-ниски. Ние ги сравняваме с белгийските . Младежа е във възторг. Ще си отживее година и половина.  Чак ми се прииска и на мен сега да съм студентка!

# 207
  • София
Deni, а белгийският ЛИДЛ е по-евтин от българския....SmileySmiley

# 208

Можеш ли да споделиш къде е това кино? Наистина цените са доста по-ниски. Ние ги сравняваме с белгийските . Младежа е във възторг. Ще си отживее година и половина.  Чак ми се прииска и на мен сега да съм студентка!

Центъра за култура към музея за съвременно изкуство - Museum of Contemporary Art
914 80 17 66

https://g.co/kgs/mjGyTpk

Към момента има програма от  септември до 19 октомври с безплатни прожекции. После ще видим кога пак.

# 209
Deni, а белгийският ЛИДЛ е по-евтин от българския....SmileySmiley

има нещо такова за съжаление.
drakon4e много благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт