Студенти в Испания

• 44 924
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Линкът за цяла Испания за записване на час за НИЕ е един и същ. Пуснала съм го няколко страници по-напред в темата. Избирате област, населено място и тн. Може да извадите в друго населено място, в същата област бялото НИЕ (зависи къде ви излезе свободен час). Вади се в полицейско управление, както са писали по-горе (при имиграционни се ходи, ако не сте от ЕС). В полицията не говорят много английски или не желаят, но съдействат и обясняват. Ако ще вадите зеленото НИЕ за постоянно пребиваване, там си трябва език, защото разпитват какво учите, в кой кампус сте (младежът го бяха питали колко съквартиранти има в квартирата и каква специалност учи, някакви неща, за да го проверят да не би да е нелегален Simple Smile ) Ако вадите само НИЕ като номер гледат документите и толкоз. (комунидад Валенсиана)
п.п. ако някой е ползвал фирма за вадене на НИЕ, то може да я сподели тук (, за да е полезна на други), защото когато на нас ни трябваше излизаха много, но така и не се престраших да ползваме някоя, защото прецених, че им нямам доверие. (все пак работят с лични данни и тн)
п.п. няма 80 теми, има само една, а ми прави впечатление, че масово не се чете (15 страници са все пак Simple Smile )
Ами напротив, чете се! Само дето информацията е объркваща. Едни казват НИЕ в общината , други в полицията. Е, на кого да се вярва. Сега пък бяло и зелено  , не знам вече.

# 226

Ами напротив, чете се! Само дето информацията е объркваща. Едни казват НИЕ в общината , други в полицията. Е, на кого да се вярва. Сега пък бяло и зелено  , не знам вече.

Към 10-ти октомври е часът на мойто гардже за НИЕ. Те гупата сами се оправиха с това "нещо". Засега си е изискала договора на испански от Амро и някакви бележки за платени такси, според това, което пише в сайта че се изисква като документи. Като мине часа, ще пиша повече.
Но според мен не е такава драма това НИЕ. Спокойно може да се живее и без него...

# 227
  • София
Нещо сте оплели цитатите, ама здраве да е. Simple Smile Никой не е казал, че като членове на ЕС е задължително да се вади НИЕто. Но върши работа, ако сте по-дълго в Испания. Това е. 

# 228
Нещо сте оплели цитатите, ама здраве да е. Simple Smile Никой не е казал, че като членове на ЕС е задължително да се вади НИЕто. Но върши работа, ако сте по-дълго в Испания. Това е. 
От университета казаха , че всеки живеещ над 3 месеца с Испания трябва да има НИЕ. И аз не знам вече.

# 229
  • София
От университета казаха , че всеки живеещ над 3 месеца с Испания трябва да има НИЕ. И аз не знам вече.
 Не са те излъгали. Така е. И аз твърдя, че това НИЕ върши златна работа по-натам. Но всеки си знае, тука капацитети много. Но да кажем, че няма да направят проблем, ако някой е от ЕС и е студент, а още няма НИЕ. В нашия случай младежът успя да се дореди трудно за сита и изкара НИЕ горе-долу половин година след като беше отишъл. Преди това единствено студентската карта служеше за нещо.

# 230
Преди няколко страници четох, че похвалиха Марта от Дарби. И ние работихме с нея и сме много доволни.

# 231
Тази дама само за Испания ли отговаря?

# 232
Тази дама само за Испания ли отговаря?

Мисля, че е само за Испания!

# 233
  • Sofia
Преди няколко страници четох, че похвалиха Марта от Дарби. И ние работихме с нея и сме много доволни.
Може ли да помоля за координати на ЛС? Благодаря.

# 234
  • Златна Добруджа
Здравейте,
моят син се дипломира тази година УАСГ- Архитектура и обмисля да запише магистратура в Испания или Италия (на английски език). Реших да му помогна, ако мога с информация, затова исках да попитам тези от вас, чиито деца за записали магистратура сами ли действаха или ползваха фирма за кандидатстването? И като цяло всякакви насоки биха му били от полза.
Започвам да чета темата от начало, но ако някой се включи с инфо - предварително благодаря!

# 235
Здравейте! Има ли от потребителите няой с опит от специалности биология или биохимия в испански
университети?

# 236
Здравейте,
моят син се дипломира тази година УАСГ- Архитектура и обмисля да запише магистратура в Испания или Италия (на английски език). Реших да му помогна, ако мога с информация, затова исках да попитам тези от вас, чиито деца за записали магистратура сами ли действаха или ползваха фирма за кандидатстването? И като цяло всякакви насоки биха му били от полза.
Започвам да чета темата от начало, но ако някой се включи с инфо - предварително благодаря!

Дъщеря ми записа магистратура тази година, с преподаване на английски език в Барселона. Сама си търсеше специалностите по университетите и ги сравняваше. За самото кандиданстване  искаха  превод на  диплома / макар , че тя още не беше завършила и педстави академична справка /, сертификат за език и есе. Нямаше никакви проблеми.
От прочетеното в темата ми прави ми впечатление , че за магистри  искат малко документи.

# 237
  • Sofia
Здравете! Дойде ред и аз да се похваля - приеха дъщеря ми в Карлос 3 Мадрид с предварителния прием.
Кандидаствахме с Космо и сме изключително доволни.  Назначават ти личен асистент, който движи нещата, а нашата асистенка Люси беше безпогрешна и винаги на линия. Нямате си представа колко въпроси съм й задала и винаги отговаряше навреме. Благодарение на агенцията дъщеря ми влезна по първо желание в специалност, за която имаше 6 места. Не е реклама, просто споделям.
Сега ще подиша спокойно, докато дойде време за квартирата.Simple Smile
Корпусът на университета е в Хефате и сме в чуденка какво да избере - общежитие там (което е по-скъпо от квартирата) или квартира в центъра на Мадрид и да пътува по 30 минути.
Моля майките с деца в Карлос 3 да споделят опит. Време имаме много, но мен си ме човърка Simple Smile

# 238
  • Чикаго / София
Баба ви Яга честито на момичето!

Не съм запозната с Мадрид, но преценете колко ще струва транспорта всеки ден, отделно 30 мин път. Отделно ако е в квартира ще има и допълнителни разходи по режийни, интернет и пр. Ако разликата между квартирата и общежитието не е прекалено голяма, бих избрала общежитие. При нас нямаше подходящи общежития, наблизо до Университета, а тези, които се предлагаха в града бяха 3 пъти по-скъпи от квартирата й, плюс, че бяха на 45 мин. от Университета и не се връзваше.

Малката ми дъщеря е на общежитие до нейния университет и е супер удобно. Не е в Испания.

# 239
Баба ви Яга, Честито на девойката! Пожелавам и прекрасни студентски години в Испания!
На английски или на испански ще учи?
Относно общежитието, както и irka е казала, няма по-удобно от това, да е близо до университета. Иначе транспорта не е скъп, 8 € е месечната младежка карта и 30 минути път си е съвсем нормално.
Но според мен общежитието не излиза по-скъпо, защото:
1. Може да се наеме за определени месеци - 8,9 или 10 месеца (може и за по-малко) и в повечето случаи изискват само една месечна такса депозит.
2. Включва почистване на стаята веднъж седмично.
3. Включва смяна на бельото веднъж седмично.
4. Включва интернет и телевизор в стаята.
5. Няма допълнителни разходи за ток, вода, газ, интернет...
6. Може да се включи и изхранване (срещу заплащане).
7. Социалните контакти също не са за пренебрегване.
8. И най-важното, отговарят веднага на обаждания и съобщения.

За квартирите:
1. Трудно ще наемете за по-малко от 1 година.
2. Изискват минимум 2 наема депозит, които връщат след изчистване и на последните сметки.
3. Ако ползвате Агенция, тя също взима такса - приблизително 1 наем.
 4. Изискват смяна на партидите за комуналните услуги и посочване на карта за директен дебит.
5. На бг номер не вдигат и не отговарят на съобщения.

За споделените апартаменти нямам опит и не знам как е. За моето дете не беше вариант.

Имате време да проучите и обмислите хубаво всички варианти.
Желая Ви късмет!

Общи условия

Активация на акаунт