Студенти в Испания

• 46 188
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
Наблюденията на дъщеря ми са, че испанците в масовия случай не са на "ти" с англиския език. Същевременно с това не е проблем да се движиш и в ицзяло англоезична среда, дори и в Мадрид, т.е. не сред испанци за приятели и работна среда...Тя обаче е доста доволна, че си разбира езика и може свободно да общува на испански с колеги и преподаватели)))) както и че разбира  и може да отговори ) когато някой говори за нея, като си мисли, че не го разбира)))))....... защото и там си имат темерути и не всички са толерантни към чужденците

# 301
  • Варна
Има ли агенции, които да помагат и подготвят документи за държавни университети? С дъщеря ми разглеждаме за изкуство, с испански, но ми е трудно още да се ориентирам. Тя ходи на презентация на Дарби, но там й говореха за частни университети.

# 302
  • Sofia
Има ли агенции, които да помагат и подготвят документи за държавни университети? С дъщеря ми разглеждаме за изкуство, с испански, но ми е трудно още да се ориентирам. Тя ходи на презентация на Дарби, но там й говореха за частни университети.
Агенция Космо, препоръчвам с две ръце.
Дъщеря ми кандидаства чрез тях и я приеха в държавен университет в Мадрид.

# 303
  • Washington,USA
Наблюденията на дъщеря ми са, че испанците в масовия случай не са на "ти" с англиския език. Същевременно с това не е проблем да се движиш и в ицзяло англоезична среда, дори и в Мадрид, т.е. не сред испанци за приятели и работна среда...Тя обаче е доста доволна, че си разбира езика и може свободно да общува на испански с колеги и преподаватели)))) както и че разбира  и може да отговори ) когато някой говори за нея, като си мисли, че не го разбира)))))....... защото и там си имат темерути и не всички са толерантни към чужденците

Ясно, но ако работиш нещо като сервитьорка, за да имаш доходи докато учиш ще ти е нужен испански си мисля. Затова ви беше интересно как стават нещата.

# 304
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми е студентка първа година в Мадрид, в универистета Карлос 3 и имам въпрос за прословутото НИЕ. Изчетох каквото успях да намеря, но ме обърква адресната регистрация - тя е на общежитие в кампуса в Леганес и не ми е ясно дали в този случай пак трябва първо да се регистрира в общината с адреса в общежитието?
Благодаря!

# 305

Ясно, но ако работиш нещо като сервитьорка, за да имаш доходи докато учиш ще ти е нужен испански си мисля. Затова ви беше интересно как стават нещата.

Ами моите пък наблюдения са, че в Хетафе без испански трудно даже бира  ще си поръчаш - сервитьорите не отбират други езици. За Мадрид е по-различно, но при ваденето на НИЕ, което беше в Мадрид - полицаите само на испански са говорели. В библиотеките - ще се разберете и на английски; В банките - на испански;

Личното ми мнение, че че ако ще се работи в дадена държава, дори и в международна организация езикът на държавата трябва да се знае.

# 306
Lady D*, трудно ли се класират студентите за общежитията на университета? Разглеждах условията на сайта им, но няма информация колко студенти приемат спрямо общо желаещите. Иначе ми изглеждат като доста добър вариант. Засега там е първото желание на дъщеря ми и събирам информация и за това.

# 307
  • София
Не беше трудно при нас, тя беше приета на ранния прием обаче, не знам дали това е имало значение. Условията са много добри наистина.

# 308
  • София
Здравейте,
кога е ранният прием?
Синът ми в момента е 11 клас, кога ще може да кандидатства за университет в Испания?
Той се е насочил към Барселона, но Мадрид е втора опция. Специалността, която иска е малко специфична и има малко възможни варианти

# 309
  • Sofia
Здравейте,
кога е ранният прием?
Синът ми в момента е 11 клас, кога ще може да кандидатства за университет в Испания?
Той се е насочил към Барселона, но Мадрид е втора опция. Специалността, която иска е малко специфична и има малко възможни варианти
Дъщеря ми кандидаства в началото на октомври 2024 за прием от септември 2025 в Карлос 3.
Малко от държавните университети имат ранен прием. Трябва да се види в сайта на университетите.

Амро Гетафи общежитието отвори портала за 2025/2026. Вдигнали са цените. Стая в апартамент със собствена баня и с 6 човека, само настаняване е 920 евро, пълен пансион - 1235. Студио, разбирай стая със собствена баня е полупансион - 1040, пълен пансион 1130 евро. На фона на цените на квартирите си е скъпичко, но пък си има и много удобства.
Момичета, имам питане - с колко пари може да се живее на месец, като изключим квартирата и режийните? То ясно, че всеки знае 2 и 200, но съвсем ориентировъчно... 400-500 евро ок ли е?

# 310
  • София
Зравейте! Ако на някому ще е от полза, споделям за настаняване в Мадрид- сградата на Student Experience. Дъщеря ми живее в тяхна сграда в Амстердам и е супер, макар да е без басейн, както тази в Мадрид. В Амстердам студията се теглят на лотариен принцип. Имахме късмета (1 студио : 800 кандидата), но мисля, че за Мадрид не е лотария.
Има цени и всичко е описано.
Не е евтино, но е много добре. Препоръчвам ги. Ето линк за Мадрид:
https://studentexperience.com/locations/7/madrid-pozuelo?_gl=1*1wzwj9x*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAiAp4O8BhAkEiwAqv2UqMpcUhqkLCNHHyvtvsW5uL5iSDRx05gYNCverSrjxAS_aknOvqrUxxoC8QwQAvD_BwE

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 20:14 от Peruanka

# 311

Момичета, имам питане - с колко пари може да се живее на месец, като изключим квартирата и режийните? То ясно, че всеки знае 2 и 200, но съвсем ориентировъчно... 400-500 евро ок ли е?

Моето момиче живее с около 300-400 евро на месец- и то ги е стигала много рядко, когато си е купувала дънки, някой суичър, веднъж си изгуби писалката на таблета, учебници; ако са били на дистокека - входа е мин.15 евро и убера около 15; Иначе има включена закуска и вечеря в общежитието, но пак си пазарува храна..;  Аз бях заделила като тръгна  х500 на месец, щото де да знам ..- ама тя засега не ги стига;

Пък за Амро - като проверявам на сайта - нищо не ми излиза в момента да може да се резервира - сигурно аз не гледам където трябва...

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 18:40 от drakon4e

# 312
  • Sofia
Драконче, избери за 2025/2026.
https://amrogetafe.greenlts.es/

# 313
От моя опит мога да ви кажа че общежитията са ок за първия семестър, докато си направят групичка приятели и си намерят апартамент. Просто живота в собствено жилище е по- самостоятелен и независим Simple Smile
Никой не остана в общежитията повече от 1г.

# 314
...

Ако е на общежитие и има включена закуска и вечеря през седмицата, 400-500 € ще са ОК. Все пак трябва да се храни и в събота и неделя, отделно едва ли ще издържа цял ден без да хапне нещо, вода, кафе и парите си вървят. Периодично се купуват и разни козметики и санитария.
Ако е на квартира и трябва да се вмести в тези 500 € е малко трудна работа. Колкото и икономично да яде, това са по 15-16 € на ден, които едва ли ще стигат, дори да си пазарува и готви. Реално погледнато ще са и нужни поне едни 600-700 € на месец, отделно разходите. То си зависи и от самото дете, пестеливо ли е, колко и какво яде, дали пуши, пие, излиза по заведения, всичко е много относително.

Общи условия

Активация на акаунт