Студенти в Испания

• 46 205
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Може и само с ЕЗОК. Най-добре е да отиде в най-близката болница, която има спешна помощ. Според спешността на случая и броя чакащи (може да се наложи да изчака 2-3 часа), ще я прегледат.

# 376
  • Мадрид / София
Angela, благодаря ви много. Но ме попита дали трябва НИЕ или само здравната карта стига?
За регистрацията в Инсалуда (поликлиниката) може да ѝ поискат някакви документи. Там ще ѝ кажат, защото се промениха изискванията. Освен това на всяко място може да има разлика в изискванията (нещо съвсем обичайно за Испания). Важно е да се регистрира в Инсалуда, защото това ѝ дава право да ползва пълните права за медицинското обслужване. Без регистрация може само по спешност да я приемат с картата.
Възможно е да трябва да заплати някаква сума (не винаги и не за всичко и всякъде), която после ще се възстанови.

# 377
благодаря ви

# 378
Привет,
Вече съвсем официално мога да се включа в темата, защото синът ми е приет в Карлос 3 с ранно кандидатстване. Работим с Космо, сключихме договор през октомври (май?), побутвахме се до ноември, събрахме документите през декември, подадохме ранния ъпликейшън в началото на януари, резултатите дойдоха миналата седмица (последната на на февруари), в петък платихме и таксата (300 Е), която такса следва да се приспадне от годишната такса, ако лятоска запише/м същата специалност; ако избере/м друга специалност и не запише/м тази, в която сега е приет, "капарото" (така да се каже) се губи.
Младежът е приет в специалност Политически науки с испански език, което е план Б за него/нас. Планът е лятото да кандидатства това, което най-му е на сърце. Не ме питайте какво е, защото желанията му са променлива величина и още не е фискирал съвсем какво точно иска - дали дву-компонентна специалност или това, дето от години го говори. Каквото и да стане, обаче, явно релокарането в Мадрид идва със засилка за нас, така че хващам химикалката и старателно започвам да си водя бележки по темата Simple Smile
ПП Миналата есен дъщеря ми беше приета да учи в Париж, така че явно ни предстоят редуване на дълги уикенди в Париж и в Мадрид. хех

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 17:40 от majceto

# 379
  • София
ПП Миналата есен дъщеря ми беше приета да учи в Париж, така че явно ни предстоят редуване на дълги уикенди в Париж и в Мадрид. хех
Което няма нищо лошо. Да ви е на хаирлия. Успех!

# 380

Това звучи много хубаво даже.

# 381
Ние също трудно намерихме квартира първата година в Мадрид. Търсенето започна от юли месец, но договор подписахме след средата на август. Разглеждахме основно от idealista. Проблемът беше, да се свържем с жив човек. Повечето телефони бяха автоматични, да оставиш съобщение и ще се свържат, да ама не. Никой не връща нито обаждане, нито чат. Успяхме да направим все пак 2-3 онлайн огледа, но нищо. И както се назлъндисвахме, дойде Август и стана напечено. Свързахме се с агенция и така подписахме първия договор. След няколко промени и уточнения, подписахме онлайн през DocuSign. В деня на пристигане, човек от агенцията ни чакаше пред входа с ключовете в уговорения час ( бяхме звъннали от летището). Въобще коректни и точни излезнаха и не съжалявам, че им се доверихме. От разстояние и без агенция си е рисковано според мен, специално за квартира, където ти искат едни 3 наема предварително (депозит, един наем гаранция и наем за първия месец). Имаше случай на измамен състудент на моето дете, индиец мисля, че беше. Онлайн подписва, предплаща, пристига в Мадрид и в апартамента си живее семейство, което не отдава под наем и няма нищо общо с лицето от договора. На място определено е по-лесно. Имахме и отказана квартира затова, че сме от България, не искаха и да чуят за наематели от там, много лош опит имали. Та така, случаи разни. Просто бъдете по-бдидетлни и задължително оглед. Страшни бърлоги има, писала съм и преди. Мислех си, че стая interior е компромис, докато не попаднахме и на стая без изобщо прозорец.  
От май месец трудно ще намерите квартира, която да резервирате, а да плащате от септември. Договорите обикновено са за 12 месеца. В споделен апартамент може и за 10 месеца. В общежитие може и за по-малко.
Квартири има, намират се, не е толкова голям проблем. Просто трябва да се правят компромиси.

А коя е агенцията, която сте ползвали?

# 382
  • Sofia
Привет,
Вече съвсем официално мога да се включа в темата, защото синът ми е приет в Карлос 3 с ранно кандидатстване.

Честито и браво на младежа!
Направо си за завиждане с Париж и Мадрид! Пък ако някой от тях запише и обмен в Милано ще направиш хеттрик!:grinning:

# 383
Направо си за завиждане с Париж и Мадрид! Пък ако някой от тях запише и обмен в Милано ще направиш хеттрик!:grinning:
[/quote

Ние пък й предлагаме да запише обмен в София - та да не съжалява, че нещо е пропуснала като не е в БГ.

# 384
Скрит текст:
Ние също трудно намерихме квартира първата година в Мадрид. Търсенето започна от юли месец, но договор подписахме след средата на август. Разглеждахме основно от idealista. Проблемът беше, да се свържем с жив човек. Повечето телефони бяха автоматични, да оставиш съобщение и ще се свържат, да ама не. Никой не връща нито обаждане, нито чат. Успяхме да направим все пак 2-3 онлайн огледа, но нищо. И както се назлъндисвахме, дойде Август и стана напечено. Свързахме се с агенция и така подписахме първия договор. След няколко промени и уточнения, подписахме онлайн през DocuSign. В деня на пристигане, човек от агенцията ни чакаше пред входа с ключовете в уговорения час ( бяхме звъннали от летището). Въобще коректни и точни излезнаха и не съжалявам, че им се доверихме. От разстояние и без агенция си е рисковано според мен, специално за квартира, където ти искат едни 3 наема предварително (депозит, един наем гаранция и наем за първия месец). Имаше случай на измамен състудент на моето дете, индиец мисля, че беше. Онлайн подписва, предплаща, пристига в Мадрид и в апартамента си живее семейство, което не отдава под наем и няма нищо общо с лицето от договора. На място определено е по-лесно. Имахме и отказана квартира затова, че сме от България, не искаха и да чуят за наематели от там, много лош опит имали. Та така, случаи разни. Просто бъдете по-бдителни и задължително оглед. Страшни бърлоги има, писала съм и преди. Мислех си, че стая interior е компромис, докато не попаднахме и на стая без изобщо прозорец.  
От май месец трудно ще намерите квартира, която да резервирате, а да плащате от септември. Договорите обикновено са за 12 месеца. В споделен апартамент може и за 10 месеца. В общежитие може и за по-малко.
Квартири има, намират се, не е толкова голям проблем. Просто трябва да се правят компромиси.
А коя е агенцията, която сте ползвали?
[/quote]

Ползвали сме https://www.housingo.es/en и https://www.engelvoelkers.com/es/en

# 385
  • Чикаго / София
majceto честито на младежа. Дано успее да влезе в жеаланата специалност. Много хубаво звучат дестинациите за пътуване.

# 386
..Пък ако някой от тях запише и обмен в Милано ще направиш хеттрик!:grinning:
Хех, да, тя наистина планира Италия догодина, ако я одобрят, де Simple Smile
Е, няма да е Милано, защото университетът й няма договор с Милански университети, а с с тези в Бари и Неапол, но все ще е Италия. Ние при всички положения силно одобряваме бързите и чести доставки на пармезан и паста Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 387
Здравейте! Наскоро ме приеха с ранен условен прием в университета "Карлос Трети" в Мадрид и в момента се опитвам да кандидатствам за обща стипендия към Министерството. По време на регистриране в системата на Испанското министерство на образованието имах 3 опции - "DNI", "NIE" и "Други". След като нямам първите две, избрах третата опция и си вписах номера на личната карта. След влизане, системата ми показва съобщение, че не ми позволява да подам документи за стипендия, тъй като нямам "NIE". Разпитвам, пращам имейли, но получавам само кратки и сухи отговори, които изобщо не ми помагат.
Къде греша? Ще съм много благодарна, ако някой има информация по темата. Благодаря!

# 388
  • Мадрид / София
Здравейте! Наскоро ме приеха с ранен условен прием в университета "Карлос Трети" в Мадрид и в момента се опитвам да кандидатствам за обща стипендия към Министерството. По време на регистриране в системата на Испанското министерство на образованието имах 3 опции - "DNI", "NIE" и "Други". След като нямам първите две, избрах третата опция и си вписах номера на личната карта. След влизане, системата ми показва съобщение, че не ми позволява да подам документи за стипендия, тъй като нямам "NIE". Разпитвам, пращам имейли, но получавам само кратки и сухи отговори, които изобщо не ми помагат.
Къде греша? Ще съм много благодарна, ако някой има информация по темата. Благодаря!
Поискай НИЕ от Посолството на Испания в България.

# 389
  • София
Да, както са те посъветвали, това ще ти свърши работа. От посолството ще ти дадат бяло НИЕ, с което да кандидатстваш за стипендията. Преди няколко години ние като се пробвахме, без НИЕ не успяхме изобщо да подадем документи и да кандидатстваме.

Общи условия

Активация на акаунт