Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява епидуралната анестезия и кога се прилага?
Какви са разликите между епидуралната и спиналната анестезия?
Какви са потенциалните рискове и странични ефекти от епидуралната анестезия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява епидуралната анестезия и кога се прилага?
Епидуралната анестезия е вид обезболяваща процедура, която се прилага, когато разкритието достигне 4-5 см. Това не елиминира напълно болката, но значително я намалява. Правилното дишане помага за справяне с останалата болка. Въз основа на опита на родилката може да се избере да не се прилага нова доза до самото раждане или тя може да бъде повторена, ако е необходимо.
-
Какви са разликите между епидуралната и спиналната анестезия?
Епидуралната анестезия се прилага чрез катетър, като се вливат определени дози, което позволява на майката да усеща контракциите, но без болка. От друга страна, спиналната анестезия се поставя еднократно и осигурява обезчувствяване от кръста надолу. Обикновено се използва при цезарово сечение. Въз основа на опита на майката може да няма странични ефекти след упойката.
-
Какви са потенциалните рискове и странични ефекти от епидуралната анестезия?
Според опита на пациента, при правилно приложение от опитен специалист не би трябвало да има странични ефекти от епидуралната анестезия. Въпреки това, неправилно дозиране може да доведе до хипотония. От упойката няма опасност за бебето, но винаги е важно да следвате съветите на лекарите и акушерките.
-
Какво представлява разкритието и какво е неговото значение по време на раждането?
-
Какви са основните етапи на раждането и техните характеристики?
Ще се опитам да ти опиша подробно как беше при мен. Имаше и хубави и не чак толкова хубави моменти, но сега се радвам на едно прикрасно момиченце Марина на 4,5 месеца. Следих си бременността в консултацията в Шейново. Бременността ми протече много леко и приятно, нямах прилошаване, неразположения и т.н. Работих почти до края. Единственото по-притеснително нещо беше високото кръвно. Поддържах стойности от 130/80 до 140/90. И към средата на 9ия месец вдигнах кръвно 160/100 и веднага ме приеха в Шейново. Аз нямах никакви други оплаквания, но това е опасно и за бебчето и за майката. Така лежах 10 дни в болницата. Правиха ми всякакви изследвания - кръв, урина, гледаха бебчето на ехограф, Доплер, правиха ми записи по 2 пъти на ден и др. Изписаха ми хапчета за кръвното. Стойностите му се нормализираха и решиха да ме изпишат и да чакам започването на раждането вкъщи. Изписаха ме на 24.10 (петък). Искам да кажа, че всички изследвания бяха в норма и бебчето се развиваше нормално за г.с. И така в понеделник (27.10) отново бях на кансултация и отново с кръвно 160/100!!! Отново ме приеха, дори не ме пуснаха да си отида за багаж, а чаках да ми го донесат. Отово ми направиха изследвания и д-р Богословова реши, че ще ми предизвикат раждането на 29.10, защото термина ми е за 06.11 и няма нужда да се чака повече. И така вечерта на 28.11 към 23,00 се чух с мъжа ми и се знаеше, че на сутринта ще започна да раждам. Но моето малко момиче реши, че само ще се появи! И така към 24,00 часа ми изтекоха водите и раждането започна от само себе си. Към 2,00 ч се обадих на акушерката, с която имах уговорка и след 15 мин тя беше в болницата. Сложиха ми и епидурална упойка и успях да дремна дори.
Но с правилно дишане болките не са толкова силни. Аз посетих 2 курса за бременни - на сп. 9 месеца и този в Шейново. Бяха ми много полезни. Не знам дали забяват раждането. Що се отнася до напъните има 2 варианта. Единият е да не усещаш нищо и да се оставиш в ръцете на лекарите и да напъваш когато ти кажат. Другият ( както беше при мен) - действието на упойката беше намаляло и започнах да усещам напъните, на много леко. Аз избрах да не сложат нова доза докато родя, а чак след като се появи бебето. Много е важно анестезиологът да е добър, защото може да загубиш чувствителност на крака/ краката, но само за 1 ден. При мен нямаше такива проблеми и отидох на собствен ход до родилна зала. А за главоболието - при мен нямаше, а само ми се виеше свят като ставах от леглото първия ден. От упойката няма опасност за бебето, но все пак всичко е и божа работа. Докато лежах в болницата преди да родя се родиха близнаци, седалищно разположени бебчета, дори едно бебе - 5 100!!! И бях много спокойна. А това е много важно. Слушай какво ти казват лекарят или акушерката. И най-вече не се паникьосвай, защото так само ще си навредиш.
. Вярно е, че преди да родиш е много трудно да мислиш и за след това. И в моята глава единствено беше мисълта как ще мине раждането.
? Аз няма как да знам, дали си медицински работник, а по принцип масово се употребява термина епидурална упойка и за спиналната - затова те питах, за уточнение - някъде да съм твърдяла, че са ти сложили спинална? Да съм те обидила? Почетох много внимателно мнението ти - и пак мисля, че не е ясно написано - честно да ти кажа, аз не разбрах, че "парализирането" и страничните ефекти са били твое субективно преживяване, а оставам с впечатлението, че са задължителни при всички. Ако пък ти видя - аз раждах със спинална, не с епидурална, а усещанията от епидуралната знам от няколко момичета, с които си говорихме за разликата.
става въпрос за нещо слузесто с малко нишки кръв, като в началто на цикъл. Следобяда започнаха доста силни болки, подобни на менструалните. Реших, че се почва и започнах да обикалям апартамента, за да ускоря раждането. Накрая се уморих, а и болките се усилиха и легнах "за малко" да си почина