Тестват BG Alert (система за ранно предупреждение)

• 13 305
  • 236
  •   1
Отговори
# 105
offtopic
ПС Наистина, може ли някой да обясни какъв е този паник бутон, SOS бутон и как се активира?
Настройка в телефона на детето. На Андроид в Настройки - Безопасност и спешност. В "Контакти за спешни случаи" се добавят контактите на родителите. В "Спешно SOS съобщение" са другите настройки. (Може да има разлика в имената на настройките в зависимост от телефона, модела, езика и версията на Андроид).
При натискане на страничния бутон на телефона 5 поредни пъти, се изпраща сигнал до родителите с указано местоположение на детето.

# 106
Има разбира се. Натиснал е бутона за абонатите  на Виваком умника.

Може да не е той, ами чистачката. Laughing
А може и да си е имал гостенка и да не е бил сам на бюрото, ако се сещате какво намеквам.

Скрит текст:
Имаше преди години тежка самолетна катастрофа, в която загинаха много деца. Оказа се, че диспечерът не е бил сам в стаята, имал си е посетителка (на повикване), затова е допуснал инцидента. Ако си спомняте случая...

Мен повече ме вълнува защо няма прозрачност, особено сега, след тази издънка. Добре, чу се коя е фирмата, но нещо повече за нея? Колко човека работят, с каква квалификация и опит са, колко струва цялото това нещо...
Не че не знаем как се печелят държавни поръчки и за какво източване на средства става въпрос, ама все пак...

# 107
Тя фирмата е новосъздадена, от май миналата година, само с цел да се спечели тази обществена поръчка. Няма какво толкова да се види за нея, интересното ще е кои са подизпълнителите. Ама сигурно ще кажат, че е търговска тайна, но там вариантите не са много. Държавата със сигурност е платила милиони за тая издънка, колко точно сигурно някой журналист ще намери като им свършат другите теми.

# 108
  • София
2,1 млн. лева за известяването по телефона, по оперативна програма "Околна среда", усвоени в последния момент. https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2023/09/16/ … stemata_za_ranno/

# 109
“Сигнал от президента” е заглавие на известието по подразбиране от телефона (операционната система), не се пише от BG Alert, те не могат да го променят.
Може и така да е, може и да е друго, но не ми се проверява. От оправданията им в медиите разбирам, че има няколко варианта и те са избрали този, защото системата им е просто изкопирана от американската. Във всеки случай да обясняваш за федерални и щатски предупреждения в България е малоумно отвсякъде. Федерация ли е България? Колко щати има в България?
Като не вярваш и не ти се проверява, защо въртиш теории? Thinking  Обяснява ти се, а ти продължаваш с твоето. Странни хора. No Mouth
Няма няколко варианта. Не те избират. Толкова е просто, Бойко. Казах ти вече - пиши на Google, защото Google разработва Android, защото Google е превел на български, защото Google е имплементирал тази функция. При iOS не пише нищо за президент и прочие.

# 110
Гугъл не са гушнали над 2 милиона за тая система. Аз чета официалното изявление на "интегратора" дето не успява две думи смислено да върже за тая изцепка, ама е прибрал парите.

Ти какъв си, че да ми обясняваш какво да правя?

# 111
  • Варна
Скрит текст:
При положение, че светът пламти в различни войни една след друга, аз също бих се притеснила, ако получа такъв сигнал на телефона си. Не е съвсем безпочвена тревогата на хората. И никой не е тръгнал да линчува с камъни идиота, който е пуснал сигнала. Сирените, които са на покривите на различни сгради, се тестват всяка година, от много години вече. И пак седмица преди това масово се оповестява, че ще бъде тестване, а не реална тревога. Не сме длъжни да следим всичко покрай тия наводнения в Царево, нито да ги помним. Да не говорим, че тоя сигнал е изкарал акъла и на деца, които си нямат хал хабер от тия неща.
Е, имаше въпроси как само с парична глоба ще се размине "идиотът". 😃 Ясно е, че всеки ще се стресне, ама като не пише какво точно ни заплашва, къде са хукнали да се спасяват.
Скрит текст:
Другата седмица предстоят официалните тестове по области, абсолютно съм сигурна, че пак ще има шаш и паника, въпреки пуснатия график. И ще е по-голяма, че ще е за всички мобилни оператори.
Идиотът не е в кавички, съвсем буквален идиот е.
Как така се прехвърли вината на Гугъл не е ясно..
 IOS дори нямат Гугъл, но зор да потулим виновниците, че кой знае на кой властимащ са близки..
Гугъл не са гушнали над 2 милиона за тая система. Аз чета официалното изявление на "интегратора" дето не успява две думи смислено да върже за тая изцепка, ама е прибрал парите.
Гледах. Чудеше се каква нелепица да измисли. Преуморен бил служителя, затова натиснал копчето...Joy
Скрит текст:
Работа, работа, работа...

# 112
Малко се увличате във възмущението си и започвате да звучите смешно, като казвате неща, които не разбирате (без да ви виня) и не искате да разберете. Никой не се опитва да “потули виновниците”, в момента излагаме факти, опитвайки се да разясним кое е и кое не е в контрола на въпросната фирма. Мисля, че абсолютно всички сме на мнение, че за такава грешка на национално ниво трябва да има огромна санкция - всички много ни изплаши и се надяваме, че това няма да го допуснат пак. Ще видим. Но започнахте да нищите проблема там, където няма общо с фирмата - затова ви се каза търсете Гугъл, ако не ви харесва, че намесвали президента. Гугъл са американска компания, използвате техен продукт (смартфон), затова се използва такъв термин, който за американците има някакъв смисъл.  Ясно е, че е неадекватно за нас. Никога не сме имали такава система, затова всичко това звучи чуждо и ново.

На когото не му се чете горното, обобщавам с две думи: съобщението test test и като цяло пускането на алармата са отговорност на тази фирма, но заглавието за президентския сигнал си е решение на Гугъл. При iOS не е такова, защото като цяло това е на друга (пак американска) компания - те са решили да оформят известието за сигнала по друг начин - Emergency alert - Спешен сигнал. И според мен трябва да е еднакво на всички операционни системи, но явно драгите корпорации не са на моето мнение.

# 113
И по-големи изцепки са правени. На Хавайските острови май правят същата грешка - вместо в тестова среда пускат тревогата до реалните потребители на острова. Само дето не е "test test" а тревога за приближаващи балистични ракети съобщението.

Признавам, не получих съобщението та не знам колко щях да се стресна на момента, но все пак си е пишело test. Хора тръгнали да изпълняват земетръсни или противопожарни или каквито и да е мерки как са решили какво става? При реална тревога ще действат на случаен принцип или ще гледат да се информират първо ..

# 114
  • Варна
Малко се увличате във възмущението си и започвате да звучите смешно, като казвате неща, които не разбирате (без да ви виня) и не искате да разберете. Никой не се опитва да “потули виновниците”, в момента излагаме факти, опитвайки се да разясним кое е и кое не е.....
.....
Твоето обяснение просто няма нищо общо.
Възмутена съм, не само заради изпращането на сигнала, но и заради неглижирането на грешката.

Това за Гугъл са пълни глупости, не знам дали сама си вярваш. Не са вся и всьо. Освен айфоните /които нямат Гугъл/ има телефони и извън сферата на "американските компании" -  Хуауей например, които също са интегрирани към системата.
Разбрах, че са прекопирали американското съобщение, явно толкова си могат, но виновник да е Гугъл, хайде , моля!

И вместо да се обвиняват хората, че са се стреснали и да им се подиграват, "че им преседнала ракията", можеха да реагират по-отговорно и адекватно с думи  и действия.
Иначе губят доверието към системата за тревога.

# 115
Разбрах, че са прекопирали американското съобщение, явно толкова си могат, но виновник да е Гугъл, хайде , моля!
test test - нашите хора са го написали и могат да напишат всичко
"Сигнал от президента" - Android(Google) е решил така да пише и НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ!

IOS дори нямат Гугъл, но зор да потулим виновниците, че кой знае на кой властимащ са близки..
...
Казах ти вече - пиши на Google, защото Google разработва Android, защото Google е превел на български, защото Google е имплементирал тази функция. При iOS не пише нищо за президент и прочие.

Аз спирам с тази тема. Явно някои хора си държат да вярват в собствените теории и няма да приемат истината или просто не разбират написаното, което е по-жалко.

# 116
В какво трябва да се изразява адекватната реакция? Финансова санкция за служителят, какво повече? Да го обявят кой е, и да го целим с камъни ли? Вече обясниха какво се е случило на съвсем достъпен език.
Дори след целият панаир, който се случи сега, пак ще има неразбрали и стреснати, когато започнат истинските тестове.

# 117
Не обясниха, а се опитаха да си измият ръцете. Аз искам да знам с колко точно пари е глобена фирмата за издънката. Не служителя, а фирмата! Искам и разбивка какво точно са свършили на стойност 2 милиона? Превод на няколко съобщения от съществуваща имплементация не струва 2 милиона!

Доколкото виждам Андроид има 4 типа за такива предупреждения - https://www.androidcentral.com/amber-alerts-and-android-what-you-need-know
Presidential alert е специфично за такива пуснати директно от администрацията на президента на САЩ, определени със закон там и по-късно преименувани на "national alert". Могат да използват Extreme threats или Severe threats, както си е и предложено в описанието на класовете.
Та Гугъл нямат никаква вина в случая, просто въпросната нашенска фирма се опитва да си измие ръцете и дори с това не се справя. Хич не мога да проумея защо рязни тук скачате да го защитавате и се правите на експерти, без дори да сте прочели? На заплата при тях ли сте?

# 118
  • Варна
В какво трябва да се изразява адекватната реакция? Финансова санкция за служителят, какво повече? Да го обявят кой е, и да го целим с камъни ли? Вече обясниха какво се е случило на съвсем достъпен език.
Дори след целият панаир, който се случи сега, пак ще има неразбрали и стреснати, когато започнат истинските тестове.
Да, да го обяват. Може и не по име , но какво му е нивото и компетенциите във фирмата и.т.н
Да обяснят защо се е случило. Аз ако пращам имейл с прикачен файл сто пъти ме пита сигурна ли съм че не съм забравила да прикача файла . Не може съобщението да се праща с една стъпка- натискане на бутон от служител. Несериозно е.

test test - нашите хора са го написали и могат да напишат всичко
"Сигнал от президента" - Android(Google) е решил така да пише и НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ!
Аз спирам с тази тема. Явно някои хора си държат да вярват в собствените теории и няма да приемат истината или просто не разбират написаното, което е по-жалко.
Добре. Стискаме  си ръцете. Аз ползвам андроид, но не получих съобщението с текст за тревога от президента. Както и да е , в случая точно този детайл  не е от кой знае какво значение.

# 119
Програмата още се имплементира, и официално ще работи след месеци, кое не е ясно? Щом използват като основа чужда разработка, нормално да има неща, които на нас нищо не ни говорят.

Общи условия

Активация на акаунт