Тестват BG Alert (система за ранно предупреждение)

• 13 299
  • 236
  •   1
Отговори
# 90
“Сигнал от президента” е заглавие на известието по подразбиране от телефона (операционната система), не се пише от BG Alert, те не могат да го променят. Понеже Google работят върху Андроид като операционна система, хората, които се занимават с превода на андроидските текстове, съобщения, бутони и т.н., са решили това така да го преведат за хората, които настройват телефона си да им “говори” на български. Не знам дали добре го обясних.
 Реално досега не сме имали такива сигнали, затова вероятно не се е мислело много за превода, като са го добавяли.

# 91
Няколко пъти при престой в чужбина в различни държави съм получавала смс за тест на такъв тип известяваща система. Разликата беше, че имаше по-подробно описание, че това съобщение следва да се игнорира и то има само тестов характер.

Честно казано аз не разбирам истерията, която вече втори-трети ден се носи покрай този прословут смс. Та чак централно място в новините, някакви хора вдигнали кръвно, трети вече пред евакуация. Личното ми мнение е, че хората са твърде изнервени и чувствителни за всякакви глупости, докато по съществени въпроси са инертни. Чичо Гошо докато пиел ракия получил известие и край - преседнала му глътката.
Грешки стават, няма нужда служителя да бъде убит с камъни.

# 92
"test test" няма начин да е вградено в операционната система с виновник Гугъл
Още един, който не разбрал.

Тия са толкова некадърни, че явно и с гугъл са превеждали съобщенията... Заплаха на федерално ниво в България... Сигнал от президента, дето нямал общо с президента, ами от САЩ идвал направо... Close
Съобщението е  вградено в операционната система и преводът е на Google. И за двете е отговорен Google.
Нищо не разбирам от това "обяснение". Безсмислица някаква. За кое е отговорен Гугъл?
В коя ОС е вградено това съобщение?

“Сигнал от президента” е заглавие на известието по подразбиране от телефона (операционната система), не се пише от BG Alert, те не могат да го променят. Понеже Google работят върху Андроид като операционна система, хората, които се занимават с превода на андроидските текстове, съобщения, бутони и т.н., са решили това така да го преведат за хората, които настройват телефона си да им “говори” на български. Не знам дали добре го обясних.
 Реално досега не сме имали такива сигнали, затова вероятно не се е мислело много за превода, като са го добавяли.
Ето някой, който е разбрал.

# 93
  • София
Няколко пъти при престой в чужбина в различни държави съм получавала смс за тест на такъв тип известяваща система. Разликата беше, че имаше по-подробно описание, че това съобщение следва да се игнорира и то има само тестов характер.

Честно казано аз не разбирам истерията, която вече втори-трети ден се носи покрай този прословут смс. Та чак централно място в новините, някакви хора вдигнали кръвно, трети вече пред евакуация. Личното ми мнение е, че хората са твърде изнервени и чувствителни за всякакви глупости, докато по съществени въпроси са инертни. Чичо Гошо докато пиел ракия получил известие и край - преседнала му глътката.
Грешки стават, няма нужда служителя да бъде убит с камъни.
Мдааа, чак събрали багаж и излезли на улицата... Ама каква е опасността, наводнение ли идва, ураган, бомба, газ ли... търчи народът навън. Покрай наводненията в Царево се писа за системата, показаха се какво представляват съобщенията и пак драми.
Добро нещо ще се въведе, станала е човешка грешка, случват се и такива работи.

# 94
  • Варна
При положение, че светът пламти в различни войни една след друга, аз също бих се притеснила, ако получа такъв сигнал на телефона си. Не е съвсем безпочвена тревогата на хората. И никой не е тръгнал да линчува с камъни идиота, който е пуснал сигнала. Сирените, които са на покривите на различни сгради, се тестват всяка година, от много години вече. И пак седмица преди това масово се оповестява, че ще бъде тестване, а не реална тревога. Не сме длъжни да следим всичко покрай тия наводнения в Царево, нито да ги помним. Да не говорим, че тоя сигнал е изкарал акъла и на деца, които си нямат хал хабер от тия неща.

# 95
  • София
За стряскане, и аз се стреснах, защото малкият беше на кино и в първия момент реших, че той е активирал sos-бутона. Но тези истерии, които чета, ми идват пресолени.

# 96
  • София
При положение, че светът пламти в различни войни една след друга, аз също бих се притеснила, ако получа такъв сигнал на телефона си. Не е съвсем безпочвена тревогата на хората. И никой не е тръгнал да линчува с камъни идиота, който е пуснал сигнала. Сирените, които са на покривите на различни сгради, се тестват всяка година, от много години вече. И пак седмица преди това масово се оповестява, че ще бъде тестване, а не реална тревога. Не сме длъжни да следим всичко покрай тия наводнения в Царево, нито да ги помним. Да не говорим, че тоя сигнал е изкарал акъла и на деца, които си нямат хал хабер от тия неща.
Е, имаше въпроси как само с парична глоба ще се размине "идиотът". 😃 Ясно е, че всеки ще се стресне, ама като не пише какво точно ни заплашва, къде са хукнали да се спасяват.
Другата седмица предстоят официалните тестове по области, абсолютно съм сигурна, че пак ще има шаш и паника, въпреки пуснатия график. И ще е по-голяма, че ще е за всички мобилни оператори.

# 97
Имаше ли логично обяснение защо само абонатите на Виваком са получили? По-изложени ли сме на изтичане на лични данни, на достъп до номерата ни за каквото и да е? Мен това ме притеснява леко.

# 98
Има разбира се. Натиснал е бутона за абонатите  на Виваком умника.

# 99
И аз получих варианта от Президента, с ММ се усъмнихме, че може да е вирус. Влизам от  лаптопа в bg-alert.bg да проверя и ми даде съобщение, че съм блокирана. До днес не мога да вляза в линковете, които давате и да прочета информацията.
Тези :
https://bg-alert.bg/#/about-us
https://bg-alert.bg/#/news/37/new
Дава ми
Цитат
Connection timed out Error code 522

Синът ни също получи такова, а ММ - не, а тримата сме в една група. Не всички абонати на виваком са получили.
Според мен, добре стана така, че хората поне разбраха за възможността за такива предупреждения.

ПС Наистина, може ли някой да обясни какъв е този паник бутон, SOS бутон и как се активира?

# 100
Влизам от  лаптопа в bg-alert.bg да проверя и ми даде съобщение, че съм блокирана. До днес не мога да вляза в линковете, които давате и да прочета информацията.
Тези :
https://bg-alert.bg/#/about-us
https://bg-alert.bg/#/news/37/new
Дава ми
Цитат
Connection timed out Error code 522

Не сте блокирана, сайтът им е паднал. Ще си го оправят.

Информацията на тези линкове я има в първия пост на тази тема.

# 101

Не сте блокирана, сайтът им е паднал. Ще си го оправят.

Засега цялата им работа е една такава, никаква. Имам едно подозрение, че и в бъдеще ни очакват изненади с тези капацитети.

# 102
Честно казано, не разбирам това оневиняване на виновника за стреса, който ни причини.
Ами така  утре може при реална опасност да не се вземе сериозно.
Прекалено много проблеми има всеки човек, че и измислени да се струпват на главите.
По-младите не помнят Чернобил, силно земетресение и затова им се струва преекспонирана тази уплаха.
Никой не иска да го линчува виновника, но и фирмата има голяма отговорност, заради липсата на ефективен вътрешен контрол при изпълнението на толкова важна процедура. За такава отговорност говорим.

# 103
“Сигнал от президента” е заглавие на известието по подразбиране от телефона (операционната система), не се пише от BG Alert, те не могат да го променят.
Може и така да е, може и да е друго, но не ми се проверява. От оправданията им в медиите разбирам, че има няколко варианта и те са избрали този, защото системата им е просто изкопирана от американската. Във всеки случай да обясняваш за федерални и щатски предупреждения в България е малоумно отвсякъде. Федерация ли е България? Колко щати има в България?

При изцепките със сайта за преброяване на населението накрая се оправдаха, че те само са го превели, не са разработили нищо. Сигурен съм, че и сега е същото. Тогава този превод струва 2.5 милиона лева без ДДС. Сега колко ли милиона струва този test test?

# 104
Нормално е сайтовете да са неактивни, докато все още се работи по проекта. В Англия бяха обявили тест 3 седмици по-рано, и пак имаше неразбрали и стресирани.
Ако утре има реална опасност, това далеч няма да е единственият начин да се разбере, плюс това, хората ще си използват очите и ще четат какво пише в съобщението, преди да съберат багажа и да се евакуират на паркинга пред блока.
За земетресения все още не е измислен начин да бъдат предвидени, та едва ли ще има предупреждения за такива.

Общи условия

Активация на акаунт