Тестват BG Alert (система за ранно предупреждение)

• 13 312
  • 236
  •   1
Отговори
# 120
Нормално щеше да е, ако ни я подаряваха безвъзмездно от чужда държава. След като държавата е платила над 2 милиона за това, значи не е нормално!

# 121
Системата не знам дали я плащаме в буквалния смисъл. Разработва се програма да работи в съответствие с нашите органи, да може да локализира сигнала само до определени географски клетки например. Вероятно има и класифицирани функции, които трябва да отговарят на нашето законодателство. Нали трябва да има някакви планове за специфични бедствия, аварии и т.н. които да са готови да влязат в действие.
Намирам инициативата за страхотна и даже късно въведена. Няма да стане без пари, явно няма и без грешки да е, но в крайна сметка не е за лошо.

# 122
Бойко, ти няма как да знаеш на какъв етап от работата си са.
Как изглеждат и какво гласят съобщенията са дребни детайли, които явно не са променени все още.

# 123
Системата за ранно предупреждение със сигурност не включва само известието на телефоните. Програмата като цяло (нямам предвид софтуера) със сигурност ангажира различни институции, разработка на планове за действия, координация, връзка с екипи за реакция и т.н.

Що се касае до текста на системното съобщение, то частта "test test..." е на разработчика. Каква е настройката в телефоните, какво е заглавието на системното съобщение и т.н. зависи от марката и модела на телефона, езиковите настройки, версията на операционната система и т.н.

Подобно нещо се случва и при разработката на софтуер - приложения за телефон или за настолни компютри, както и при разработката на сайтове и уеб приложения. От това, което вижда крайният потребител, има части, които зависят от операционната му система, езиковите настройки, браузера, версията и т.н.

Дори при два телефона на Андроид може да има коренни разлики в менюта, настройки и заглавия/вид на системните съобщения. Вкъщи на три телефона съобщението изглеждаше по три различни начина и това не е защото тукашните разработчици са решили да ни пуснат три варианта, а защото телефоните ни са различни.

И именно заради разликата във версиите на операционната система, устройствата и различните езикови настройки, едни са получили "Внимание, опасност!", други - "Emergency alert", трети - "Национално предупреждение", четвърти-  "Сигнал от президента".
Накратко - за това не са виновни тукашните разработчици.

Иначе по отношение на грешката - груба грешка е, но... факт, случва се в IT средите нещо да се пусне публично, вместо в средата за разработчици. Но за такива национални системи, както и при разработка на софтуер, който касае критична инфраструктура, както и за животоподдържащ / медицински софтуер, би трябвало да има много по-високо ниво на качество, контрол и защита.

Факт е, че и аз се уплаших (е, не съм хукнала да се евакуирам, но се стреснах първоначално), но се радвам, че не е реална ситуация, а само тест и че в крайна сметка има вероятност да бъде внедрена тази система (и дано не се налага да се ползва за сериозни заплахи!).

Отчитам обаче и като куриозен факт, че каквато и предварителна информационна кампания да бяха провели, надали толкова хора щяха да научат за предвидените реални тестове Grinning  ... което не изключва, разбира се, отново да има неразбрали.

# 124
И двамата с мъжа ми сме с Android, той получи съобщение от президента, аз другото. Чувствам се пренебрегната.

# 125
  • София
И двамата с мъжа ми сме с Android, той получи съобщение от президента, аз другото. Чувствам се пренебрегната.
Вместо да се радваш...

# 126
Така ли, аа щом съм получила по-хубавото - радвам се тогава!

# 127
  • софия
Днес 30 мин в метрото и почти час прекаран по магазини - наду ми се главата да слушам за това съобщение.
Ще има повече оцелели , ако никой нищи не ни казва при случай на бедствие. Този сигнал и истерията - ще се самозатрием.

# 128
Mamma, благодаря за обяснението за SOS бутона, при мен се оказа в Пароли и сигурност. Нямах представа за такива възможности.

Ние не се стреснахме. Единствено в първия момент при звуковия сигнал, с ММ помислихме, че телефонът нещо се прецака. Като видяхме съобщението, имахме съмнения за вирус и се колебаехме да натиснем ОК. Но ясно си пишеше "тест, тест", което ни наведе на мисълта за някакви проби. Не бях чувала, че ще се въвежда подобна система и разбрах, благодарение на тази грешка. Малко след това се видяхме и със свекърва ми и й разказахме, показахме как изгледа съобщението, за да е наясно и да не се уплаши, ако получи нещо подобно. А синът ни въобще не се е впечатлил.  Само каза - И аз получих такова съобщение.

Така, че за нас се оказа полезна тази грешка. Добре би било да се коментира и съобщава, за да знаят повече хора и да реагират адекватно. Явно българите много са наплашени напоследък.

ПС Някой беше написал, че младите, които не са преживели Чернобил, не се плашели. Е, ние не сме от тях, преживяхме и Чернобил, и шегата на Ку Ку за ядрена авария. Тогава бях млада, с бебе и се вързах в първия момент, но ММ ме успокои, че  това е шега, няма как да е вярно. Той и тогава не се хвана, беше се усетил по  дребни детайли в кадрите.  Явно си зависи от нагласата на хората.

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 22:44 от Diorela

# 129
Към А1 съм.
Някои са получили, аз не съм.
Явно ако има апокалипсис или война, няма да разбера.
Поне ще умра блаженно, бързо и в неведение Mr. Green

# 130
  • Варна
ПС Някой беше написал, че младите, които не са преживели Чернобил, не се плашели. Е, ние не сме от тях, преживяхме и Чернобил, и шегата на Ку Ку за ядрена авария. Тогава бях млада, с бебе и се вързах в първия момент, но ММ ме успокои, че  това е шега, няма как да е вярно. Той и тогава не се хвана, беше се усетил по  дребни детайли в кадрите.  Явно си зависи от нагласата на хората.
Oффтопик, но аз и тогава не се хванах. Казах си че няма начин точно когато дават Куку да се случи тази авария. Joy
Иначе помня като "гръмна" Девня. Нямаше тевога, нямаше съобщения по телевизията, цялата информация се предаваше от уста на уста. Първо се надишахме с мизериите, после минаха и раздадоха противогази..

Към А1 съм.
Някои са получили, аз не съм.
Явно ако има апокалипсис или война, няма да разбера.
Поне ще умра блаженно, бързо и в неведение Mr. Green
Ще получиш. Този месец. Има обявен график.

# 131
Ще видим.
Дано не е през нощта, че ще ги трепа.
А колко време продължава това нещо?
Силно ли се чува?

# 132
Не знам дали може да се регулира силата на този звук, но е странно. Аз първоначално не разбрах от къде идва. То е нещо като жужене или бръмчене, не е звънене. Поне на моя телефон е така, не съм чула този на мъжа ми, че не беше вкъщи. И понеже телефонът се зареждаше на плота пред телевизора в кухнята, а до него е микровълновата, реших, че тя издава такъв звук. Накрая съзрях, че дисплея свети, та разбрах, че е от телефона.

# 133
Тоест ако си по-надалеч от телефона я разбереш че идва края на света, я го пропуснеш Grinning

# 134
  • София
При нас звукът беше силен и пронизителен. Няма как да се пропусне.

Общи условия

Активация на акаунт