Обсъждане на имотни обяви - 33

• 46 016
  • 762
  •   1
Отговори
# 300
Хайде сега чак влюбени не сме се заявили че сме. Човек все някъде трябва да живее и няма нищо лошо ако му харесва един предимно панелен квартал. Има и друг вид строителство разбира се, както в младост, така и в Люлин и тн, но да приемем че мнозинството живее в панелка. Та исках да кажа че това как вие виждате панелните квартали според описанието ви, е горе долу идентично как аз виждам затворените комплекси, стаите кутийки дето са масово явление в НС и куп други неща и си викам какво му харесват хората на това, че чувал с пари дават за него. Познавам такива, със спални по 9 кв м, тераса дето двама човека не можем да застанем на нея, толкова е малка, общи части 25-30 кв м, но така ревностно си защитават НС, че ще ти прережат сънната артерия ако си на различно мнение.Или калните не улици а блата в Ман Ли, като отидох на гости там за първи път 2008-2009 год и аз пешеходно, и колата затъвахме в калта. Но ето, и там живеят хора и си им харесва, и торба пари струват жилищата.  Та за всеки влак си има пътници и всеки си е прав за себе си. Все пак правим избора си според собствените си виждания и вкусове и няма как моите да съвпадат с вашите или с тези на много други хора. Нека всеки живее там където се чувства добре, това е важното Simple Smile

# 301
Не искам да убеждавам никого дали панел или ново строителство да купува, защото от моя опит не може да се говори нито за едното, нито за другото по принцип, а за конкретни имоти и да се подхожда непредубедено и много критично.
Заблуда е , че вътрешен саниран панел няма стопляне. Честно казано и аз не вярвах даже като ми показаха бележки за отопление и топла вода за предходен сезон за 60-70 лв/м за 69 кв.м (семейство, а не сам човек) . Помислих си че не са се отоплявали, но в последствие разбрах, че само от сградната не пада под 20 градуса в цялото жилище.
Виждала съм  много поддържан блок на 40+ години и много съсипан  на 15-20г.
Най-новото ново строителство предлага наистина много, ама много ограничена полезна площ. На скоро гледах 98 кв. м по документ, които нямаха 45 кв. м чиста площ. Този феномен кара  много хора да проявяват необичайна креативност като например да изнасят антрето си в общия коридор. Миризмата от подземния гараж се катери директно по етажите, а има доста и по-лошо, което ще спестя. И това , ако сте извадили луд късмет с качествено и завършено строителство.
За това аз не смея да кажа ей така това или онова е по-добро без да е конкретно.
 Обаче ако ще купувам 40+г панел, бих искала да бъде в този вид, защото се предполага да го притежавам поне още толкова, а това изисква пълно обновяване и ми спестява няколко хиляди от ''кърти, чисти и извозва''
Ремонта по актуални цени -ел.инсталации, ВиК, дограми, баня, немски ламинат и обзавеждане от Икея би струвал м/у 50 и 70КЕ. Лепене на плочки към днешна дата  струва 120-150 според вида на плочките( сложността)
  Ако трябва да избирам стая по-малко в сегашното ново строителство или панел, щях да потърся по-свестен панел пред това да лиша детето си или нас от собствена стая с достатъчно светлина и пространство стигащо за всичко, защото си мисля че дългогодишно съжителство тип ''дядовата ръкавичка'' би  ни нанесло по-тежки поражения  от колкото  минаването през един поддържан вход на панел , но всеки с мнението си.
 За много години!

Забравих. Не се предоверявайте на  репутацията  защото били големи агенции . Попаднах няколко пъти на умишлено подвеждаща информация за имоти от такава с репутация. Проверявайте си !

Последна редакция: ср, 03 яну 2024, 12:54 от mamamari

# 302
  • София
Следя темата, защото ми е интересна, и дискусията ме провокира да си изкажа мнението, на база опита, който имам с живеенето в панелен блок. Има голяма разлика от панел до панел. Живея в блок, който е саниран, а нашият апартамент е вътрешен и с вътрешна изолация. Имаме работещи радиатори между етажите. Вкъщи парно не се пуска, по простата причина, че зимата температурата в стаите е 23-25 градуса и ходим боси и по къси ръкави. Хората, които обитават блока, главно са представители на престижна професия (навремето е построен специално за хората от този бранш) и съответно няма такова нещо като пазарлъци за пари и да се оправи ли дадено нещо или всеки да се оправя както може. Преди да го купя мислех за НС като разполагах с готови пари, но прецених, че височайшата ми особа може да преглътне панела и да се разполага в апартамент 100 квадрата, вместо да се набута за същите пари в кутийка НС, 50 квадрата, за единия престиж. Имаме две тоалетни, мокро помещение, килер и 4 стаи (само кухнята ни е близо 20 кв.м.). И вече 7 години се радвам за взетото решение. Та кой каквото го устройва, но не обобщавайте на килограм, защото отстрани е леко смешно, най-вече написано с едно такова чувство на превъзходство.
Иначе, да - бих живяла в 100 чисти квадрата НС, но не ми се искаше да затъвам с ипотека, а да си гледам живота.

# 303
НС не означава непременно "стаи кутии", моля ви се. Да, по-скъпо е от панел, но дотам. Ако човек може да си позволи повече, то се намира апартамент с добра квадратура.

# 304
  • София
НС не означава непременно "стаи кутии", моля ви се. Да, по-скъпо е от панел, но дотам. Ако човек може да си позволи повече, то се намира апартамент с добра квадратура.
Така е, ама няма как да убедиш. Стаи кутийки по 9 кв, защото не са ходили да гледат хубава сграда. Ман Ли с кални улици понеже нищо друго не се вижда по огледи, поне не казват .... Презастроен квартал Ман Ли и нисък клас сгради НС и легендата е тази за цялото ново строителство - понеже се обикалят за оглед масово обяви с ниски цени на отдалечени локации и извода е този. Confused
Има хубави сгради НС, има хубави стаи НС , паркоместа, гаражи, има всичко. Просто са на доста висока цена , това е.

# 305
  • София
Имах предвид, че парите ми стигаха за малък апартамент НС, именно тип "кутийка". Била съм и в огромен апартамент НС и бих живяла с удоволствие в такъв, кой бяга от хубавото. Такъв апартамент може би стига 500 к евро, които явно за някои потребитули тук са нищо пари.

Има хубави сгради НС, има хубави стаи НС , паркоместа, гаражи, има всичко. Просто са на доста висока цена , това е.
Нямаше да се сетя!

# 306
  • Варна
Има и хубави панели, добре поддържани, чисти, на прекрасни локации, но и те са на доста висока цена. Във Варна такива са на цена колкото НС. Единственият неоспорим недостатък на панелът е, че липсва възможност да си закупиш паркомясто. Дори да имаш пари, няма как. Паркингите, които са предвидени около тях, са общински и единственият вариант за частно място е да закупиш гараж или паркомясто от някой съседен обект, но трудно се намира.

# 307
Тонка, ама все пак и вие сте имали известна доза късмет да попаднете на такъв тип панелен блок, който аз лично смятам е по-скоро изключение. И аз бих живяла в СС, панел или ЕПК, стига да е чист и поддържан блока и да е с добра шумоизолация. Но в такъв не съм влизала честно казано (не казвам, че няма, но моят опит в такъв).

# 308
В една сграда НС, колкото и да е хубава има само  няколко ап. с нормални стаи, но повече от половината ап са маломерни по старите стандарти( на хората от по-старото поколение). Например  някъде 115 кв. м чисти НС  са 175кв. м по документ, което е една много сериозна сума и то без гаража и паркомястото.
Дори и да може човек да си позволи нормална квадратура, неизбежно ще съжителства със съседи, които обитават маломерни жилища. Когато са поставени в необичайни условия, хората търсят и ''намират'' странни решения са да удовлетворят потребностите си от жилищна площ. .. Досещате се, че те рядко купуват  подземен гараж, но имат коли и паркират...
Това по повод вида на общите части. Ами не винаги общите части в НС са ок.

# 309
E, зависи. При нас общите части са под 15% и си е прилична разлика. Не бих казала, че жилищата са големи, но 100 кв. чисти са си сравнително просторни. Стаите са нормални, терасите също не са малки, на едната се събира добре трапезна външна маса и кът за игра на децата. Другата е по-малка, но пак не е колкото да се завърти човек.

# 310
За обявата в Люлин център - лилави няма, метростанция Люлин е близо. Любопитно ми е препродажбата как я виждате на какви нива - ако сега е 1300-1350 евро? Моля, споделете ще бъде интересно.
Потърсих в imot и ми излязоха предимно обяви на зелено. На ШЗ имаше с акт 16, около 1650-1700е. Помня, че един от редовните потребители тук беше питал за Люлин с тази цел и каза, че очаква нещо такова. Стана въпрос, че хората които се насочват натам, са в по-ниския ценови клас.

# 311
Тонка, това което описваш е по скоро изключение. Радиатори между етажите, къде ти в средностатистически панел. Те си режат тръби, свалят радиатори....А щом живущите са по заможни, предполагам ви е чистичко и уредено.
Аз разсъждавам в малко по далечна перспектива. Каква ликвидност ще има след 30г.

# 312
Абе, то и в стари сгради такива вехтории съм виждала струпани в коридорите, не само в НС се опитват да си увеличат използваемата площ Grinning

# 313
Навсякъде го има това струпване на багажерии по коридорите. Но предимно се дава като негатив най-вече за СС.
А е факт, че и в НС не липсва. Обувки, детски колички, и т.н. Върху т.нар. "луксозни общи части".

# 314
Има си решение за това. При нас периодично (през няколко години) се освобождават общите части заради "предписания" във връзка с пожарна и аварийна безопасност. Колички не ми пречат на мен, но шкафове с обувки - да. Честно казано, поне в нашия вход, ние нямаме такива.

Общи условия

Активация на акаунт