Политиката в България - Тема 5

• 549 851
  • 18 099
  •   1
Отговори
# 17 865
  • София
А конкретно с Мама и аз проблемът беше, че се опитаха да направят болница за възрастни, продавайки я със заглавието Детска (40 педиатрични легла от общо 400), защото не давали вече лицензи за частни болници, понеже сме се зарили. Имаме най-много болници на глава от населението вече.

# 17 866
А конкретно с Мама и аз проблемът беше, че се опитаха да направят болница за възрастни, продавайки я със заглавието Детска (40 педиатрични легла от общо 400), защото не давали вече лицензи за частни болници, понеже сме се зарили. Имаме най-много болници на глава от населението вече.
Точно - 400 легла и 10% от тях детско отделение.
Това беше първото,което чух за тази болница, споделих го даже тук - ще се лекуват основно пълнолетни пациенти.

# 17 867
И второ, частната болница работейки почти като монополист може да превърне детското здравеопазване в лукс услуга, а не в национален, стратегически приоритет.
А какво пречи да се отворят други болници и тази да не е монополист?

# 17 868
  • София
Eфибуш, първият проблем е , че държавата не прави държавна детска многопрофилна болница, втори голям проблем е липсата на специалисти, недостиг на педиатри и сестри.

# 17 869
Аз продължавам да не разбирам с какво една частна болница пречи на държавната. Частникът да си намира пари, да си строи, да си намира клиенти и толкова. С какво това пречи на държавния проект? Само си търсят оправдание.
И съвсем не приемам аргумента с лекарите - частниците щели да дават добри заплати и затова докторите щели да отидат там, а не да работят в държавната. Ми те докторите не са крепостни, нали?
Частната болница има няколко проблема на прима виста
Първо, не работи напълно на "частни" начала, а разчита и ДОО ( държавното обществено осигуряване).
И второ, частната болница работейки почти като монополист може да превърне детското здравеопазване в лукс услуга, а не в национален, стратегически приоритет.

И защо ще разчита на ДОО, ако няма договор с НЗОК? А държавата може да не подписва договор, ако сметне, че не и е нужен и полезен. Дали ще взема държавни пари или няма зависи само от държавата.
Пак не разбирам - как ще е монополист, ако и държавата си построи своя детска болница? Евентуално ще има конкуренция, а ако държавната е скапана може богатите да получават по-добро лечение в частната, но това не е монополизъм. И ако няма частна всички ще получават лошо обслужване, това ли е целта?

# 17 870
Аз продължавам да не разбирам с какво една частна болница пречи на държавната. Частникът да си намира пари, да си строи, да си намира клиенти и толкова. С какво това пречи на държавния проект? Само си търсят оправдание.
И съвсем не приемам аргумента с лекарите - частниците щели да дават добри заплати и затова докторите щели да отидат там, а не да работят в държавната. Ми те докторите не са крепостни, нали?
Частната болница има няколко проблема на прима виста
Първо, не работи напълно на "частни" начала, а разчита и ДОО ( държавното обществено осигуряване).

И защо ще разчита на ДОО, ако няма договор с НЗОК? А държавата може да не подписва договор, ако сметне, че не и е нужен и полезен. Дали ще взема държавни пари или няма зависи само от държавата.
Пак не разбирам - как ще е монополист, ако и държавата си построи своя детска болница? Евентуално ще има конкуренция, а ако държавната е скапана може богатите да получават по-добро лечение в частната, но това не е монополизъм. И ако няма частна всички ще получават лошо обслужване, това ли е целта?
Защо мислиш, че в държавната се получава лоша услуга. Един набор от лекарите те лекуват навсякъде, просто се въртят- на четна в едната, на нечетна в другата. В общия случай разликата е в битовите условия и съответните цени.
Няма болница, която да е напълно частна без ДОО, иначе са тотално неконкуретни.

# 17 871
Не мисля. Изложих варианти.
Ако без ДОО са неконкурентни тяхна си работа - да се оправят. Но не може да им се забранява пряко.

# 17 872
Според мен частната болница по дифолт не би трябвало да е проблем. В конкретния случай обаче държавата трябва да подходи и стратегически заради недостига на кадри. Това обаче е твърде пожелателно, предвид че в това отношение институциите отдавна са се провалили.

Иначе, доколкото съм запозната, частните болници не сключват договори с НЗОК за всички пътеки, а показват предпочитания към най-доходоносните. Сега, дали е точно така или не е и какво нюанси има, може би тук има някой по-запознат. При всички положения обаче, негативът е за пациентите - няма държавна детска болница, няма частна такава и всичко си върви по старому.

# 17 873

Пречи с точа, че частната болница получава държавно финансиране и едновременно с това може да вдига таксите, повече от държавните болницити. (да припомням ли болницата на Чирков, който бе направил държава в държавата - хем прибираше от високи такси, хем и държавни субсидии)
Пречи с това, че първоначално е планирано да има държавна болница и не е окей предвиденият терен да се използва за частна, защото трябва да се минава през нови процедури, нова закупка на терен и повече от две години ще се забави работата. Частната болница да бъде така добра да си купи собствен терен, а не да ползва вече готов.
Пречи с това, че цените в частната болница са съвсем други и там е за привилегировани. Който не може да си плати няма да го допускат. С държавната ще имаш поне достъп до основно лечение.
Освен това заплатите в частната ще са други, там ще иде целият квалифициран персонал, а лекарите и сестрите и без това не са много. Не и кадърните. И за държавна болница няма да остане.

Последна редакция: вт, 07 май 2024, 16:49 от Лорд Сняг

# 17 874

Пречи с точа, че частната болница получава държавно финансиране и едновременно с това може да вдига таксите, повече от държавните болницити. (да припомням ли болницата на Чирков, който бе направил държава в държавата - хем прибираше от високи такси, хем и държавни субсидии)
Пречи с това, че първоначално е планирано да има държавна болница и не е окей предвиденият терен да се използва за частна, защото трябва да се минава през нови процедури, нова закупка на терен и повече от две години ще се забави работата. Частната болница да бъде така добра да си купи собствен терен, а не да ползва вече готов.
Пречи с това, че цените в частната болница са съвсем други и там е за привилегировани.

А защо получава държавно финансиране??? Къде пише, че им се полага? Разните там частни естетични клиники да не би да получават? Ще получат ако подпишат договор с НЗОК. Ако не подпишат, няма.
И това с терена не го разбирам - ако теренът вече е бил определен за държавната как те са получили разрешение за строеж? И изобщо частна болница се строи на частен терен, който трябва да си купят. Ако другият е бил зает как са го купили?
Доколкото разбрах си има изисквания и ако кандидатът ги изпълни не могат да ,му отказват по целесъобразност.

П.П. Това последното (че няма да има кадри за държавната) го разбирам, но не го приемам. Това де факто е възпрепятстване на лекарите да търсят най-доброто за себе си. Е, те пък тогава ще отидат в чужбина, както и правят. С изкуствено занижени заплати в частната болница няма да ги принудят да работят там.

# 17 875
  • Deutschland/HE
Голям проблем при частните болници е начина на договаряне цените на лекарствата. От там се точат пари от здравната каса. Скоро имаше репортажи за това. Държавна/общинска болница купува лекарсвото за 68лв, а другата за 1680лв и това го плаща НЗОК.
В България трябва да се направи здравна карта, да има равномерно разпределение според населението. Ако в даден район няма достатъчно специалист, здравната каса да намери начин да им доплаща, за да отворят там кабинет. Друг вариант е да има квота, част от местата за студенти да са с договор, да работиш на непривлекателно място 5-10г. (това го има в Германия, избират го хора, които нямат 0.9 диплома примерно)

# 17 876
първо частните болници получават държавно финансиране.  Същевременно частните болници имат много по-високи цени на лекарства.  Което е проблем. Държавните болници не могат да надуват цените, но получават точно толкова държавна помощ като частните, а приходите са по-малки. Получава се нелоялна конкуренция, защото не са изведени на реалния частен пазар, "цицат" от две цицки.

повече по темата - тук https://www.actualno.com/viewpoint/zashto-chastnite-bolnici-izob … news_1424212.html
Теренът е определен, за държавна многонационална болница. С решение на МС се изменя, че сградата се дава на частна, но това се случва след като вече е определен терена, водили са се дела и пр.

П.С. Явно не си чувал за стратегически национален интерес. В много държави - включително в ЕС - има забрани, някой който е учил в държавен университет, на държавно финансиране да практикува поне няколко години извън държавна болница. Логиката е, че държавата инвестира в теб. Впрочем по Конституция здравеопазването е част от националната сигурност .Ако допуснем здравеопазването да бъде изведено изцяло в частния пазар болниците може и да не искат да лекуват спешни случаи, ако не им се заплати. В такъв случай ще се превърнат в  болници за богаташ, а бедните ще трябва да мрат. Това би било нарушение на Конституцията.

Ето малко по конкретния казус.
Мария Шаркова припомни, че в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и за продължително лечение. “Откриването на частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем. Освен това тя няма да работи в обществен интерес – за подобряване на детското здравеопазване, а в частен, защото се избират финансово изгодни клинични пътеки и не се приемат тежки случаи, при които лечебното заведение да губи финансови средства”, изтъкна тя.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2024/ … _v_sofiia_zashto/

И още нещо - фондация Даная ще съди министерство на здравеопазването,, защото служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и

Последна редакция: вт, 07 май 2024, 17:21 от Лорд Сняг

# 17 877
  • Разпиляна във въображението
Сърце и мозък поглъщат де що кадри има. Скъпи пътеки, безнадеждните се оставят на държавните болници, които затъват. Плащат високи заплати, идеални условия, но и прибират много пари от пациенти. В нашия град избухна скандал, че са плащали на шофьори на Спешна да карат пациенти при тях.

# 17 878
  • София
Тази частна болница е поискала да работи с НЗОК. Ако искаше да работи извън касата, нямаше да се разрази този скандал.

"От Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ е предоставена комплексна оценка относно потребностите на населението от медицинска помощ. Оценката е положителна и с нея е предложено на министъра на здравеопазването да предложи на Министерския съвет да приеме решение, с което да одобри създаването на лечебното заведение за болнична помощ МБАЛ "Мама и Аз“ в гр. София. В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности", казаха от МЗ".

https://www.mediapool.bg/novata-bolnitsa-mama-i-az-na-targovska- … t-news358744.html

С името на болницата и бутафорното детско отделение, което се предвижда, Търговска лига иска да заобиколи ограниченията за откриване на поредната многопрофилна болница. Аз съм ревностен привърженик на частната инициатива, но точно в здравеопазването трябва да има регулации и строг контрол, защото в момента подобни болници служат не за лечение, а за източване на средства.

Лорд Сняг, в кои държави в ЕС има забрана завършилите медици да работят в частни болници? Дъщеря ми  е лекар в ЕС и за първи път чувам нещо подобно. Мисля, че информацията ти е подвеждаща.

# 17 879
  • Deutschland/HE
Аз за ЕС не знам да има такова ограничение. То в Германия болницие са частни, на фондове...

Скоро четох статия за Албания, искат да задължат всички, които завършват медицина да работят 5г в Албания. Съдът е върнал веднъж закона, сега са го намалили на 3г, но пак има много протести.

Последна редакция: вт, 07 май 2024, 18:26 от colibri

Общи условия

Активация на акаунт