Политиката в България - Тема 5

• 549 871
  • 18 099
  •   1
Отговори
# 17 880
Скрит текст:
Аз за ЕС не знам да има такова ограничение. То в Германия болницие са частни, на фондове...

Скоро четох статия за Албания, искат да задължат всички, които завършват медицина да работят 5г в Албания. Съда е върнал веднъж закона, сега са го намалили на 3г, но пак има много протести.
Има логика. Таксите за държавна поръчка са десет пъти по малки от таксите за платено обучение /у нас/.  Щом си плаща обучението не би трябвало да има ангажимент, но щом му се плаща обучението редно би било да поеме ангажимент към плащащия.

# 17 881
Аз продължавам да не разбирам с какво една частна болница пречи на държавната. Частникът да си намира пари, да си строи, да си намира клиенти и толкова. С какво това пречи на държавния проект? Само си търсят оправдание.
И съвсем не приемам аргумента с лекарите - частниците щели да дават добри заплати и затова докторите щели да отидат там, а не да работят в държавната. Ми те докторите не са крепостни, нали?
Частната болница има няколко проблема на прима виста
Първо, не работи напълно на "частни" начала, а разчита и ДОО ( държавното обществено осигуряване).
И второ, частната болница работейки почти като монополист може да превърне детското здравеопазване в лукс услуга, а не в национален, стратегически приоритет.

И защо ще разчита на ДОО, ако няма договор с НЗОК? А държавата може да не подписва договор, ако сметне, че не и е нужен и полезен. Дали ще взема държавни пари или няма зависи само от държавата.
Пак не разбирам - как ще е монополист, ако и държавата си построи своя детска болница? Евентуално ще има конкуренция, а ако държавната е скапана може богатите да получават по-добро лечение в частната, но това не е монополизъм. И ако няма частна всички ще получават лошо обслужване, това ли е целта?
Просто болница без договор с НЗОК не може да оцелее, камо ли многопрофилна. Освен това частникът може след две години да закрие това или онова отделение, което не му носи печалба и да се озъбим (ако държавно такова няма). За доплащанията и източването на обществения ресурс няма да отварям дума. За мен ако една болница няма спешно отделение, ама безплатно спешно, не като в Токуда, не трябва да получава лиценз. Щото много болници в София, а като се случи инцидент всички търчим в Пирогов - и малки, и големи. И недъзите на здравната система са толкова големи, че само ни липсваще още едно звено, дето да точи касата вместо да лекува реално. Имам позната, на която оперираха баща и в Сърце и мозък - Плевен, пък човекът е от Сливен. Пресичали са Стара планина и са го стабилизирали с някаква шина или нещо подобно. Това нормално ли е?

# 17 882
Голям проблем при частните болници е начина на договаряне цените на лекарствата. От там се точат пари от здравната каса. Скоро имаше репортажи за това. Държавна/общинска болница купува лекарсвото за 68лв, а другата за 1680лв и това го плаща НЗОК.

Плаща, ама защото имат договор с НЗОК. Ако нямат да си слагат каквато искат цена. Ном ако имат да купуват по ЗОП и на контролирана цена.  Не е проблема в частната болница, а че корумпираната ни държавна администрация прави от държавата разграден двор.

Скрит текст:
Аз за ЕС не знам да има такова ограничение. То в Германия болницие са частни, на фондове...

Скоро четох статия за Албания, искат да задължат всички, които завършват медицина да работят 5г в Албания. Съда е върнал веднъж закона, сега са го намалили на 3г, но пак има много протести.
Има логика. Таксите за държавна поръчка са десет пъти по малки от таксите за платено обучение /у нас/.  Щом си плаща обучението не би трябвало да има ангажимент, но щом му се плаща обучението редно би било да поеме ангажимент към плащащия.

Няма логика, защото един лекар става специалист поне след десет години стаж. И ако го задължат да бачка 5 години в държавна болница той просто ще си доучва, ще вземе специалност и после ще се махне.

# 17 883
Сърце и мозък поглъщат де що кадри има. Скъпи пътеки, безнадеждните се оставят на държавните болници, които затъват. Плащат високи заплати, идеални условия, но и прибират много пари от пациенти. В нашия град избухна скандал, че са плащали на шофьори на Спешна да карат пациенти при тях.
Ами не знам защо така се получава при вас. Допълнителното заплащане за какво е ?
Скрит текст:
От моя личен опит- за последните 8 месеца се наложи да лежа в 2 частни и 1 държавна. Разлика в цените нямаше (в едната частна доплатих 70лева за допълнителни изследвания). Иначе си имаше такса на ден май еднакъв. За таксата на ден не гарантирам че е еднаква, тъй като съм с ТЕЛК ).

# 17 884
  • София
И защо ще разчита на ДОО, ако няма договор с НЗОК? А държавата може да не подписва договор, ако сметне, че не и е нужен и полезен.

То май заради това стана скандала, де, че ставаше въпрос държавата да подпише договора. Те ако не искаха договор с НЗОК, нямаше да кандидатстват за нищо, щяха да си построят болницата просто.
Но не мисля, че има частна болница, която не иска да точи касата, просто на тях дефолта им е такъв.

# 17 885
  • София
С административни мерки не могат да бъдат задържани лекари, пък  и каквито и да е било други специалисти. Това е дълбоко погрешно, друг трябва да е подходът.

# 17 886
Скрит текст:
Голям проблем при частните болници е начина на договаряне цените на лекарствата. От там се точат пари от здравната каса. Скоро имаше репортажи за това. Държавна/общинска болница купува лекарсвото за 68лв, а другата за 1680лв и това го плаща НЗОК.

Плаща, ама защото имат договор с НЗОК. Ако нямат да си слагат каквато искат цена. Ном ако имат да купуват по ЗОП и на контролирана цена.  Не е проблема в частната болница, а че корумпираната ни държавна администрация прави от държавата разграден двор.

Скрит текст:

Има логика. Таксите за държавна поръчка са десет пъти по малки от таксите за платено обучение /у нас/.  Щом си плаща обучението не би трябвало да има ангажимент, но щом му се плаща обучението редно би било да поеме ангажимент към плащащия.

Няма логика, защото един лекар става специалист поне след десет години стаж. И ако го задължат да бачка 5 години в държавна болница той просто ще си доучва, ще вземе специалност и после ще се махне.
Не е задължително да е в държавна болница, но да е БГ. Пет години не са малко време, да вземат специалност, но и ще работят през това време. Едно е да имаш компетентен човек на разположение, друго е да нямаш никакъв.

С административни мерки не могат да бъдат задържани лекари, пък  и каквито и да е било други специалисти. Това е дълбоко погрешно, друг трябва да е подходът.
Въпросът е да е работещо, а дали подходът е правилен или не може да се разбере след като се приложи и се видят реално ползите или безполезността.

# 17 887
  • Буркина Фасо
С административни мерки не могат да бъдат задържани лекари, пък  и каквито и да е било други специалисти. Това е дълбоко погрешно, друг трябва да е подходът.
какъв?
освен за много пари (като заплата) за друг подход не се сещам.

# 17 888
Аз продължавам да не разбирам с какво една частна болница пречи на държавната. Частникът да си намира пари, да си строи, да си намира клиенти и толкова. С какво това пречи на държавния проект? Само си търсят оправдание.
И съвсем не приемам аргумента с лекарите - частниците щели да дават добри заплати и затова докторите щели да отидат там, а не да работят в държавната. Ми те докторите не са крепостни, нали?
Първо, не работи напълно на "частни" начала, а разчита и ДОО ( държавното обществено осигуряване).
И второ, частната болница работейки почти като монополист може да превърне детското здравеопазване в лукс услуга, а не в национален, стратегически приоритет.

И защо ще разчита на ДОО, ако няма договор с НЗОК? А държавата може да не подписва договор, ако сметне, че не и е нужен и полезен. Дали ще взема държавни пари или няма зависи само от държавата.
Пак не разбирам - как ще е монополист, ако и държавата си построи своя детска болница? Евентуално ще има конкуренция, а ако държавната е скапана може богатите да получават по-добро лечение в частната, но това не е монополизъм. И ако няма частна всички ще получават лошо обслужване, това ли е целта?
Просто болница без договор с НЗОК не може да оцелее, камо ли многопрофилна. Освен това частникът може след две години да закрие това или онова отделение, което не му носи печалба и да се озъбим (ако държавно такова няма). За доплащанията и източването на обществения ресурс няма да отварям дума. За мен ако една болница няма спешно отделение, ама безплатно спешно, не като в Токуда, не трябва да получава лиценз. Щото много болници в София, а като се случи инцидент всички търчим в Пирогов - и малки, и големи. И недъзите на здравната система са толкова големи, че само ни липсваще още едно звено, дето да точи касата вместо да лекува реално. Имам позната, на която оперираха баща и в Сърце и мозък - Плевен, пък човекът е от Сливен. Пресичали са Стара планина и са го стабилизирали с някаква шина или нещо подобно. Това нормално ли е?

Ама нали постоянно ревем за частен пазар. Частният пазар не се интересува дали можеш да оцелееш или не - поемаш риска и плащаш. Държавата не е длъжна да ти го плаща.

---
интересна статия в  "Сега"  цитирам части от нея, всеки може да си я намери сам.

България е единствената държава в Европейския съюз, която прибързано е приела глобалния минимален данък от 15% за големите компании с обороти над 750 млн. евро годишно, без дебати и без гратисен период, както и без допустимите облекчения.
Това показва изследване на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).
Всички 18 държави от ЕС, които вече са въвели 15%-ния данък, са предвидили облекчения за съществена стопанска дейност или изключението за по-дребни случаи „de minimis“, но не и нашата страна. Отделно балтийските държави, Полша, Словакия, Португалия, Малта и Кипър са отложили имплементирането на правилата за глобалния данък с 6 години.

В България битува погрешното схващане, че ефективното облагане на бизнеса у нас е ниско - 10%, и затова България няма нужда да прилагат предвидените от ОИСР и ЕС облекчения при въвеждане на глобалния минимален данък, посочват икономистите от ЕКИП. Проучването им показва, че в глобален мащаб 54% от печалбите на големите мултинационални групи са с ефективна данъчна ставка по-ниска от 10%, независимо, че номиналната данъчна ставка може да е доста по-висока. Това е така, защото в редица държави в Европа, а също в САЩ и Канада, има възможности за съществено намаление на данъчната основа и прехвърляне на печалби към други юрисдикции, както и различни данъчни облекчения с цел привличане на инвестиции.
вропейската директива за глобалния минимален данък позволява на страните членки, в които има не повече от 12 крайни компании майки на големи мултинационални или местни групи, да отложат имплементирането на правилата за глобалния минимален данък за период от 6 години, посочват от ЕКИП. България попада в тази група държави с 5 такива компании майки, но въпреки това е избрала да не се възползва от изключението за преходния период.

Освен преходен период, евродирективата допуска при изчисляването на допълнителния данък (в случая 5% за България) да се прилагат облекчения за компании, които упражняват съществена стопанска дейност - т.е. инвестират в реален бизнес, създават работни места, придобиват материални активи. Така се разграничават реалните бизнеси от изкуствените данъчни схеми, срещу които са създадени правилата на ОИСР. Българският парламент гласува единствено данъчната основа да може да бъде намалявана с 8% от балансовата стойност на придобитите дълготрайни материални активи, но не и да се приспада определен процент от разходите за персонал. Това е несправедливо спрямо компании със съществен размер на разходите за заплати - най-вече от сектора на услугите, особено аутсорсинг и IT, се казва в доклада на ЕКИП.

Евродирективата позволява също така да не се събира допълнителен данък от големите групи в държави, в които приходите за едно предприятие е по-малко от 10 млн. евро и средната печалба е по-ниска от 1 млн. евро - т. нар. изключение “de minimis. България обаче не прилага изключението “de minimis”. Така по-малките предприятия, разположени в България, които са част от големи групи, не само ще имат по-голяма ефективна данъчна тежест, но и ще понесат ненужно по-големи административни разходи по спазването на данъчните правила.

Последна редакция: вт, 07 май 2024, 19:41 от Лорд Сняг

# 17 889

Ама нали постоянно ревем за частен пазар. Частният пазар не се интересува дали можеш да оцелееш или не - поемаш риска и плащаш. Държавата не е длъжна да ти го плаща.
Говорила съм  с директор на голяма многопрофилна частна болница. Не могат без касата, скъпите пътеки на свободен пазар не става, няма кой да им ги плаща. То иначе богати хора бол, ама ако е за хотел ще ги дадат, ако е за здравеопазване, всеки търси покритата от касата пътека. Доплащането е само за по-добри битови условия, има доплащане за изследвания и процедури непокрити от касата и в последните години се доплаща за труд на лекарите, тоест по-високо заплащане на медицинския персонал. Всеки пациент си преценява дали иска да доплати и да се лекува там, но никой не поема цялото си лечение и не се отказва от касата.

# 17 890
  • София
С административни мерки не могат да бъдат задържани лекари, пък  и каквито и да е било други специалисти. Това е дълбоко погрешно, друг трябва да е подходът.
какъв?

Развитие/надграждане +заплата. Толкова да сме изоставащи от към нови "техники" на лекуване,консумативи,апаратура.
Масово са със самочувствието,че всичко знаят и няма нужда да се информират за новостите, да надграждат и буквално спъват будните млади доктори,които се интересуват и искат да се научат .
"Той мен ли ще ме учи как се прави...." .Реални думи на БГ доктор за сръбски негов колега(световно признат),който събира пациенти от цял свят и прилага нови техники в операциите!

# 17 891
факт е че 15 флашки с резултати от изборите за кмет на София, са изчезнали по мистериозен начин и делото на Ваня Григорова за изборите постоянно се отлага и съдът все още не се е произнесъл дали и доколко вота е бил манипулиран. В 396 флашки е установено, че  датата не е 5 ноември, а е 55814 или 55815 - 2015-а година, в различни часове. Това е прочетено през една от системите. Прочетено през друг вид система се оказва, че датата на генериране на тези файлове е 2038 г.  Установено е, че в 108 секционни комисии има само по една бяла флашка, няма черна, а в 196 СИК-а има по една черна, а няма бяла. За една секция пък има представени три броя, а за други секции има представени по две бели флашки.
А как вотът ще се манипулира от флашките? Продължавам да си задавам този въпрос и отговор така и не намерих.

На последните два избора не се гледаше паметта на машината при броенето, а се брояха хартиени отрязъци. И техният брой се записваше в протоколите. Щом подписите в книгата отговарят на броя на преброените бюлетини, то значи всичко е наред. Флашки, машки, нямат никакво значение. Машината е принтер и ролята и свършва дотам, че при машинната бюлетина няма недействителен глас. Това е.

# 17 892

Говорила съм  с директор на голяма многопрофилна частна болница. Не могат без касата, скъпите пътеки на свободен пазар не става, няма кой да им ги плаща. То иначе богати хора бол, ама ако е за хотел ще ги дадат, ако е за здравеопазване, всеки търси покритата от касата пътека. Доплащането е само за по-добри битови условия, има доплащане за изследвания и процедури непокрити от касата и в последните години се доплаща за труд на лекарите, тоест по-високо заплащане на медицинския персонал. Всеки пациент си преценява дали иска да доплати и да се лекува там, но никой не поема цялото си лечение и не се отказва от касата.
Щом не могат да издържат на реалния пазар - да не създават нови частни болници. Нали постоянно плачем за реален пазар. И аз съм за реален пазар. Спираме дотациите на частните болници, даваме им право да правят каквито си искат такси и да се оправят.
Има болници кото могат без касата, но ако слушаме и директорите на частните болници, и хотелиерите, и ресторанторьорите постоянно е рев как ако държавата не ги дотира ще фалират. Ами пич - това е риска. Поемаш си риска и излизаш на пазара. Може би няма да е лошо, да се затворят по естествен път част от частните болници.

# 17 893
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
какъв?

Развитие/надграждане +заплата. Толкова да сме изоставащи от към нови "техники" на лекуване,консумативи,апаратура.
[/quote]
развиеш го, дадеш му заплата и ... изучен, развит специалист бега в частното или в чужбина.

# 17 894
факт е че 15 флашки с резултати от изборите за кмет на София, са изчезнали по мистериозен начин и делото на Ваня Григорова за изборите постоянно се отлага и съдът все още не се е произнесъл дали и доколко вота е бил манипулиран. В 396 флашки е установено, че  датата не е 5 ноември, а е 55814 или 55815 - 2015-а година, в различни часове. Това е прочетено през една от системите. Прочетено през друг вид система се оказва, че датата на генериране на тези файлове е 2038 г.  Установено е, че в 108 секционни комисии има само по една бяла флашка, няма черна, а в 196 СИК-а има по една черна, а няма бяла. За една секция пък има представени три броя, а за други секции има представени по две бели флашки.
А как вотът ще се манипулира от флашките? Продължавам да си задавам този въпрос и отговор така и не намерих.

На последните два избора не се гледаше паметта на машината при броенето, а се брояха хартиени отрязъци. И техният брой се записваше в протоколите. Щом подписите в книгата отговарят на броя на преброените бюлетини, то значи всичко е наред. Флашки, машки, нямат никакво значение. Машината е принтер и ролята и свършва дотам, че при машинната бюлетина няма недействителен глас. Това е.
Гарганела, напиши го с големи, червени букви. Дано някои най - сетне разберат.

Общи условия

Активация на акаунт