Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 55 854
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Написах еднократно в месеца, един прием. И това в продължение на 6 месеца. Знам какво означава ежедневно. Лекар ми го е изписал и нищо друго допълнително. В дефицит съм. Това е моето лечение , не съм казала някой да го следва.

# 121
Е, няма как да знам, не е като да не се случват грешки. Реших, че е в подкрепа на голямата ежедневна доза 40000, която коментираме.
Доволна ли си от предписаното лечение, защото то пък е е друга крайност?

# 122
  • София
Още е рано да кажа. Имам още три месеца. Видимо промяна нямам,то аз и оплаквания не съм имала. Ще видим какво ще излезе.

# 123
Аз не съм специалист но 50000:6 е по малко от еднократен прием на месец от 9000 единици, което е нищо. Дали не бъркаш някъде цифрите?
Това даже не е хомеопатична доза, както натка се изрази.

# 124
Както написах по-рано, избраната доза може да се приема кумулативно наведнъж, за дълъг период от време -- т.е. ако е избрана доза е 10,000 дневно, може да се вземе 100,000 (наведнъж) за бъдещ период от 10 дни и някои проучвания показват малко по-добри резултати, когато се приемат по-големи кумулативни дози.

Само че 50,000 месечно прави по 1,666 единици средно на ден. Резултатът няма да е никак задоволителен. От всичко, което излиза като информация, това е загуба на време.
Аз не съм специалист но 50000:6 е по малко от еднократен прием на месец от 9000 единици, което е нищо. Дали не бъркаш някъде цифрите?
Това даже не е хомеопатична доза, както натка се изрази.
Мисля, че жената има предвид 1х 50,000 месечно за период от 6м.

# 125
  • Melmak
Някой ползвал ли е Солигамма?

Имате ли мнение за продукта?

# 126
Sleek, отново Ви благодаря за препоръките. Ще продължа следващите 2 месеца с дневна доза по 10,000 iU. Чувствам се много добре. Още първата седмица с дневна доза от 20 000 iU усетих следните ползи:
-Повишаване на енергията
-Намаляване на тревожност и подобрено настроение
-Изчезнаха ми болките по стави, кости, които имам от 1 година
-Повишен имунитет
Съжалявам, че не започнах по-рано с по-високи дози. Изгубих години с дози по 1000/ 2000 и 5000 iU -за кратко. Можеше да избегна остеопенията, вероятно и други здравословни проблеми, които имам.
До скоро винаги се разболях, когато децата или съпругът носеха вируси вкъщи. Сега той беше болен повече от седмица, след това малкия донесе вирус от училище, дъщеря ни си дойде от Нидерландия за празниците, и тя е хванала нещо, предполагам в самолета. На мен все така ми няма нищо, въпреки, че не се пазя, което отдавам на високите дози вит. Д. Утре съпругът и дъщеря ни ще си изследват вит. Д, след пауза от 1 месец и ако отново са с дефицит ще започнат моята схема. Те бяха на 5-6-7 000 +К2 за месец и след това по 2 000 iU за 2-3 месеца.

# 127
  • София
Аз разделих 50000 на дните на един месец и видях,че не е голяма доза около 1600. Може би ефектът да е ,че се приема наведнъж. Но то и самата опаковка е едно хапче. В аптеката първо се объркаха и ми дадоха хапче за 100000. Както и да е. Бях чела интервю на един лекар, който отхвърли пиенето еднократно на голяма доза. А препоръчваше по-малки постоянно. Аз все пак се доверих. Ако няма ефект ще променя схемата на моя глава.

# 128
Поизпуснала съм темата
При мен се случи точно това. Вече цяла година следя паратхормон, калций, фосфор, витамин д и куп други изследвания. Пустия паратхормон расте, калция пада. Витамин Д отлепи от дъното след една година ежедневен прием на 5000 единици дневно. Всичко под контрол на ендокринолог. В момента витамин Д е на горна граница, но е изследван без пауза в приема. Паратхормона най-после влезе в граници. Нямам изменения на бъбреците и костите. Витамина си ми е нисък от край време, но или го игнорирах, или пиех бебешките дози вигантол. Като св установи скока на паратхормона, да видиш как ендото ми каза д си пия 5000 целогодишно, ежедневно. Бавничко става, но става. Чувствам се добре с витамин Д. Според ендокринолога токсична е доза над 10 000 дневно. Доверявам й се. Това разбира се за дългосрочно, някой ден и да изпия две, друг ден да пропуснат, не се втелясвам. Просто гледам да взимам дозата.
Големи еднократни дози вероятно също са удобни, но аз в такива случаи забрвм кой ден беше, какво беше...по-лесно ми е ежедневно.

# 129
Sleek, отново Ви благодаря за препоръките. Ще продължа следващите 2 месеца с дневна доза по 10,000 iU. Чувствам се много добре. Още първата седмица с дневна доза от 20 000 iU усетих следните ползи:
-Повишаване на енергията
-Намаляване на тревожност и подобрено настроение
-Изчезнаха ми болките по стави, кости, които имам от 1 година
-Повишен имунитет
Съжалявам, че не започнах по-рано с по-високи дози. Изгубих години с дози по 1000/ 2000 и 5000 iU -за кратко. Можеше да избегна остеопенията, вероятно и други здравословни проблеми, които имам.
До скоро винаги се разболях, когато децата или съпругът носеха вируси вкъщи. Сега той беше болен повече от седмица, след това малкия донесе вирус от училище, дъщеря ни си дойде от Нидерландия за празниците, и тя е хванала нещо, предполагам в самолета. На мен все така ми няма нищо, въпреки, че не се пазя, което отдавам на високите дози вит. Д. Утре съпругът и дъщеря ни ще си изследват вит. Д, след пауза от 1 месец и ако отново са с дефицит ще започнат моята схема. Те бяха на 5-6-7 000 +К2 за месец и след това по 2 000 iU за 2-3 месеца.

Привет, Necha, радвам се, че сте приели съвета ми и още повече се радвам, че се чувствате добре и сте усетили положителния ефект на вит. Д за сравнително кратки срокове. В крайна сметка това е и идеята, човек да оптимизира здравето си.
Изброените ползи, които забелязвате почти изцяло съвпадат с литературата. Когато съм готов със синтеза на информацията за витамина и напиша тема, ще има специален абзац за отличните резултати на вит. Д със значителното подобряване на маркерите за инсулиновата резистентност. Нещо, с което не малко хора се борят, вкл. и в този форум.
Когато излязат резултатите на съпруга и дъщеря ви, пуснете ги, ако искате, може за тях изготвим малко по-различна схема.
Публикувайте по-често как се чувствате след приема на "Д". Предполагам на много участници тук ще им е интересно и полезно.
---
Поизпуснала съм темата
При мен се случи точно това. Вече цяла година следя паратхормон, калций, фосфор, витамин д и куп други изследвания. Пустия паратхормон расте, калция пада. Витамин Д отлепи от дъното след една година ежедневен прием на 5000 единици дневно. Всичко под контрол на ендокринолог. В момента витамин Д е на горна граница, но е изследван без пауза в приема. Паратхормона най-после влезе в граници. Нямам изменения на бъбреците и костите. Витамина си ми е нисък от край време, но или го игнорирах, или пиех бебешките дози вигантол. Като св установи скока на паратхормона, да видиш как ендото ми каза д си пия 5000 целогодишно, ежедневно. Бавничко става, но става. Чувствам се добре с витамин Д. Според ендокринолога токсична е доза над 10 000 дневно. Доверявам й се. Това разбира се за дългосрочно, някой ден и да изпия две, друг ден да пропуснат, не се втелясвам. Просто гледам да взимам дозата.
Големи еднократни дози вероятно също са удобни, но аз в такива случаи забрвм кой ден беше, какво беше...по-лесно ми е ежедневно.
Класически случай (поне по ваш опис) на вторичен хиперпаратиреоидизъм, следствие на хронични ниски нива на вит. Д, както и писах в предишен пост.
А че доза от над 10,000 била "токсична" е в остър конфликт с тонове съвременна литература. Истината е, че повечето лекари изостават с новите трендове в медицината от една страна, от друга те са в съсловия и следват общите 'принципи' и т.н. 'гайдлайнове', изнесени, в случая на ендокринологията, от American Association of Clinical Endocrinology и др., където дадените насоки от тези органи са силно зависими от фармакологичния бранш, а там са заложени милиарди. Това важи за много специалности, не само за ендокринология.
Най-лесно и правилно е човек да се довери на лекуващия си лекар и да не се занимава със странична дейност. Колко често, обаче, резултатите са незадоволителни и се принуждава да вземе нещата в свои ръце? Не съм на мнение, че лекарите имат лош умисъл и користно поведение. Отдавам го на незнание от една страна и следване на иначе остарели практики, за които те може да знаят или не, но не искат да поемат отговорност.
Във вашия случай с хиперпаратиреоидизма, правилно е било да ви се даде първоначална доза от порядъка на 50-70,000 за 2 седмици и щяхте сте забравили за проблема.

# 130
  • Melmak
Sleek, благодарности за всяко мнение, което пишеш! Нямам търпение да споделиш с нас информацията, която подготвяш. Аз също се чувствам много по-добре, откакто приемам по-висока доза витамин Д. Надявам се след няколко месеца да съм попълнила дефицитите! Особено ще ми е интересно да прочета за връзката на вит Д и ИР, с която и аз се боря!

Пожелавам ти здраве и успешна 2024 година!

# 131
За връзката с ИР се говори много и често напоследък, на много места срещам да се говори за това и хем повечето дето чета не е строго академично а по-достъпни публикации и подкастове.
Абе накратко - много проблеми причинява или утежнява да е в дефицит човек, трябва да се поправя това възможно по-скоро.

# 132
Sleek, очаквам с нетърпение информацията, която подготвяте. Вчера пропуснах и нещо друго положително при мен, предполагам вследствие на високите дози вит. Д. Заспивам лесно, сънят ми е по-продължителен, пълноценен и нямам нощно ставане за посещение до тоалетната. Последното при мен се появи заедно с ИР от 2019 г. и е по часовник, всяка вечер около 02:30 ч.
Резултат на дъщеря ми е    69       nmol/l     80 - 250  ECL
През юни е бил 73,2 и въпреки летните месеци и прием на 5-6 и 2 000 единици е спаднал на 69. Тя  пиеше вит.Д на Natural Factors. С много светла кожа е, ползва целогодишно слънцезащитни продукти. Не съм сигурна обаче колко е сериозна в приема на витамина. От началото на август е в Нидерландия, често е от сутрин до вечер в университета и предполагам само вечер го е вземала.
При съпругът положението е по-добре,  95.8       nmol/l     80 - 250  ECL
През март е бил с 39.5

Дали може да препоръчате схема на прием и за тях? Здрави са, с нормално тегло и по-точно слаби, нямат заболявания, физически активни, а дъщеря ми спортува, отделно изминава поне по 10 км пеша всеки ден.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 00:34 от necha

# 133
hechicera_ аз съм пила солигама около 3 месеца, но нямах кой знае какъв резултат. Пих също ойлесен .... и по същия начин, почти нямаше резултат. Бях с 6, много сериозен дефицит през пролетта. Минах на better you и успях донякъде. Сега съм на вигантол, но better you,  ми е по удобен за чантата. В къщи го забравям, но на работа се сещам и впръсквам.

# 134
Necha, подобреният сън е един от най-докладваните позитивни ефекти при нормализиране нивата на витамина, т.к. мозъкът е богато наситен от рецептори за вит. Д. Когато правят това откритие, учените разбират ключовата роля на "Д" за работата на мозъка със съвсем простичкия и логичен въпрос: Защо му е на орган да има толкова много рецептори за усвояване, ако не е от важно значение? Самият витамин силно подпомага синтеза на серотонин в мозъка, откъдето идва спокойствието, общо подобряване на настроението, депресивните и черни мисли се оттеглят, заедно с 'мозъчната мъгла'. Намалява усещането за умора, чувства се прилив на постоянни нива на енергия и по-продължителна работоспособност.

При тези резултати, схеми сходни на вашата са подходящи и за двамата.

- За съпруга ви да бъде 20,000(14д) и 10,000 за останалите 2½м., както е при вас.
- За дъщеря ви също, но нека първите 4 дни взема по 40,000, 12д по 20,000 и останалите по 10,000. Това ще я вдигне на крака от вируса, който казахте, че е хванала при идването си.

И трима ви обаче направете следно. Добавете магнезий. Явява се кофактор на вит. Д и ще оптимизира и ускори усвояването на "Д".

Приемът на магнезий спрямо вит. Д изглежда така:
- За дози от 10,000 Д3 - около 50мг магнезий (евентуално може и без)
- За дози от 20,000 Д3 - около 100мг магнезий
- За дози от 40,000 Д3 - около 150-200мг магнезий

Важно уточнение: не е нужно да се чака или прави 'почивка' от един месец след тримесечен прием.
След тримесечен курс, кратка пауза от около 5-7 дни, тест за проверка и възстановяване на приема с или без корекция в дозите. При проверката, нека се пусне и калций (струва 2-3лв), за да се види дали не е тръгнал нагоре, като леко покачване в т.ч. малко извън нормата е нормално и несъществено.

Няколко думи за нивата и границите.
Долните и горните граници в лабораторните резултати идват от световните здравни учреждения, същите тези, които посочват, че максималната дневна доза прием е 2,000iU. На всеки, който се е борил със собствените си нива на витамина е наясно, че тези стойности са комични. При това положение учените, които активно работят и изследват "Д" уместно повдигат въпроса: Колко достоверни са посочените в лабораториите граници, най-вече горната?

От синтеза на информация до момента, нивата по-скоро трябва изглеждат така:

- 80ng/ml (200nmol/l) - минимално задоволителен
- 100ng/ml (250nmol/l) - добър резултат
- 120ng/ml (300nmol/l) - отличен резултат

Иначе казано, цел са горните граници по сегашните стандарти. В някои лаборатории дори може да покаже над норма. Трябва ли някой да се притеснява, ако да речем стигне 130 или 140ng/ml и това излезе извън горната граница на неговата лаборатория? Не, по-скоро има повод да почерпи Blush

При вит. Д нещата работят на принципа: колкото повече, толкова по-добре. Тоест, ако сте с ниво 10ng/ml и стигнете 25ng/ml, ще се чувствате по-добре. Ако сте 30ng/ml и вдигнете на 60ng/ml отново ще ви е по-добре, а ако след това вдигнете на 80 или 100ng/ml, още по-добре. Ефектът е засилващ се до един момент на наситеност.

Уточнение: колкото повече се качват нивата, толкова по-трудно и по-големи дози са нужни за достигане на по-високи стойности. Това по предварителни данни.

Пред всеки предприел борба с ниските си нива реално стоят два въпроса:
- Какви дози са ми нужни първо за да достигна желани стойности и;
- Какви дози са ми нужни за да ги поддържам?
Отговорът за различните хора е различен. Някои усвояват по-лесно от други. По-високи дози и честите проверки е пътят напред.

По отношение на избор на Д3-К2 и дозировка, от икономична и практична гледна точка, като че ли най-разумно е да се вземе опаковка от 20,000iU. Без значение какъв е избраният дневен лимит. Ако е 10,000/ден, се взема през ден, ако е 5,000 на всеки 4-ти ден и така. Продукти с по дози от 1000-2000 са хвърлени пари на вятъра, по мое скромно мнение.

Общи условия

Активация на акаунт