Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 55 774
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
Поствам 2 линка, в които пише , че е рисковано да се взима повече от 4000ui дневно за дълъг период.

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-d-is-too-m … h#TOC_TITLE_HDR_8

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

Тук постоянно чета за по-големи дози. Вярно, говорим в повечето случаи за хора с дефицит, но аз лично не смея. Евентуално към 3000ui, които взимам с better you да добавя още един спрей само Д но не повече от 1000 UI, така си мисля. След 3 месеца ще видя какво се случва...

# 106
Миналата година през октомври изследвах вит. Д за пръв път. Имах опасения, че може да съм предозирала, тъй като приемах 1000 единици таблетна форма  всеки ден за период по-дълъг от година, даже две. Реално не знаех какви са били стойностите ми преди. Оказа се, че съм на долна граница 32.7 при реф. стойности 32-80. По препоръка от темата започнах 5000 единици +вит.К2 за определен период и след това продължих с 2000 единици. Спрях да приемам витамина от ноември и началото на декември пуснах ново изследване. Мислех си, че съм към средата, към горна граница, даже и над нея и изобщо не очаквах следният резултат - 62.4 при референтни стойности 80-250. Всички изследвания правя в Бодимед. При значително увеличен прием нивата на витамина бяха спаднали. Сега, по препоръка на Sleek започнах приема по нова схема - 14 дни по 20 000 ед. Днес ми е последният ден от тази доза, от утре започвам по 10 000+К2 още 16 дни, след това 2 месеца по 5000+К2, почивка месец и след това контрола. Чувстам се много, много по-добре. Ползвам BetterYou 3000 - 5 впръскания + BetterYou D3 + K2 1000 също 5 впръсквания. От утре ще намаля дозата. Ендокриноложката също ми препоръча подобна схема по повод на ниските ми нива и остеопения, която установихме при изследване с ДЕКСА скенер.

# 107
  • Sofia
Здравейте, а как се дозира желязото. При феритин 58.3 pmol и желязо 7.8 umol каква доза е необходима?

# 108
  • Бургас
Аз почнах 2-3 месеца с 1 табл Сорбифер на ден, малко качих стойностите и продължих с по 2 табл на ден, феритинът се повиши, сега пробвам с 1.5 табл и ще изследвам пак след 2-3 месеца

# 109
  • София
Поствам 2 линка, в които пише , че е рисковано да се взима повече от 4000ui дневно за дълъг период.

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-d-is-too-m … h#TOC_TITLE_HDR_8

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

Тук постоянно чета за по-големи дози. Вярно, говорим в повечето случаи за хора с дефицит, но аз лично не смея. Евентуално към 3000ui, които взимам с better you да добавя още един спрей само Д но не повече от 1000 UI, така си мисля. След 3 месеца ще видя какво се случва...

Права си, Amandine. Колкото и да не вярваме на ендокринолозите, все пак трябва и да се вслушваме в тях. Наистина сме хора с дефицит на витамина, но и предозирането е не по-малко опасно. Някъде по-напред в темата прочетох, че 30 капки седмично Вигантол е малко и трябвало да се пие 4-5 ПЪТИ повече. Това е абсурд. Момичета, доверявайте се лекарите,  че може да стане опасно. Това е съвет, не го приемайте като назидание.
В началото на тази година, поради проблеми с щитовидната жлеза, се наложи да вляза в Ендокринологията за изследване. Малко преди това си бях пуснала изследване на вит. Д в друга лаборатория и вит. Д се оказа изключително нисък - 11 ng/ml. Тогава ЛЛ ми изписа по 10 капки всеки ден. В Ендокринологията специалистите не одобриха тази доза за дълго време, въпреки дефицита. 40 капки седмично е максималната доза, която се препоръчва, ме предупредиха там. Става дума за Вигантол. Намалих я, с Вигантола се повлиявам добре, пия го и през лятото, пак по указание на ендокринолога. Достигнала съм 30ng/ml, но още имам да наваксвам до оптималните стойности.

Последна редакция: ср, 27 дек 2023, 10:00 от Futfut

# 110
  • Melmak
На мен ендокринолог ми беше изписал вигантол с някаква много малка доза. Дали успях да си попълня дефицита?? Не. Даже не каза нищо за прием на к2 и добре, че сама се поинтересувах. На листовката на вигантола пише, че е 1 капка е 500 iu. С 30 капки на седмица не знам как ще се навакса дефицит.

В момента приемам дневно по 6000 iu и напредък имам, макар да го пия от три месеца и да не съм все още достигнала добри стойности.

# 111
Здравейте, това е стойността на дъщеря ми (20г.)  Витамин D total (25-OH Vitamin D) 39.00 mol/l при референтни 50.00 - 120.00. Давам 1000 единици, явно недостатъчно. Какъв прием бихте ми препоръчали? И колко вит К?

Последна редакция: вт, 26 дек 2023, 20:23 от Shimbi_74

# 112
Тук постоянно чета за по-големи дози. Вярно, говорим в повечето случаи за хора с дефицит, но аз лично не смея. Евентуално към 3000ui, които взимам с better you да добавя още един спрей само Д но не повече от 1000 UI, ...

Вие не "смеете" и да приемате хормон, при TSH със стойност 7, та не съм сигурна, че сте надежден индикатор.

# 113
А ако споменатите допълнителни изследвания дават отклонения, как се процедира с приема на D?

# 114
Много се извинявам, но 40 000 дневно не бих пила. Допитвам се до темата и благодаря, за това, че се споделят мнения и все пак.

# 115
А ако споменатите допълнителни изследвания дават отклонения, как се процедира с приема на D?
Този въпрос предстои да се конкретизира по-детайлно, но при всички случаи трябва да се знае дали съществува проблем при тези направления. Най-вече дали има хиперпаратиреоидизъм и дали е първичен или вторичен; дали няма бъбречно заболяване и проблем с калция. Грубо, около 95% от хората нямат такъв проблем. Ако има, първо се адресира установеният проблем и тогава се започва по-консервативна терапия с по-често проследяване на маркерите. При диагноза вторичен хиперпаратиреоидизъм на основа Д-витаминозен дефицит, тогава пък дозите са 'конски', за да се коригира именно хиперпаратиреоидизма (наред с Д-нивата).
Много се извинявам, но 40 000 дневно не бих пила. Допитвам се до темата и благодаря, за това, че се споделят мнения и все пак.
Всеки преценява сам за себе си, десйтвително. Аз единствено синтезирам информация и я споделям в сбит вариант. В същото време може би е правилно да се замислите защото има не малко продукти на производители с 50,000 единици на таблетка? Едва ли искат да убият клиентите си. Дали пък те знаят нещо, което виe не знаете?

# 116
Ок, на пазара всичко има.
Затова и написах, че аз не бих.

# 117
И аз не съм фен на тия хомеопатични дози от по 400 единици в много от добавките или някакви други такива смешни дозировки. Но тези от по 5-цифрените неслучайно са по лекарско предписание, доколкото знам. Точно за да се вземат предвид и другите фактори. Не твърдя че някой ще се гътне от такава доза, но според мен не е и за самоназначаване, макар че вероятно човек лесно може да си купи такъв препарат. Като гледам как масово си носят или поръчват от Турция лекарства...
Дано и повече от лекарите да си осъвременяват знанията по-често, че някои си карат с каквото са учили като студенти и така до пенсия. Масовото предписание е два  пъти седмично по 20 капки Вигантол, независимо колко е голям дефицитът, а това К2 сякаш не им пука че не е същото като К1 и за какво служи. Или човек е на долната граница и му казват че си е добре.
И двете неща ми се виждат крайни, не знам къде точно е истината но е някъде помежду, не в крайностите освен ако специалист не прецени друго.

# 118
  • София
Доза от 50000 ми беше изписана еднократно в период на 6 месеца.

# 119
Доза от 50000 ми беше изписана еднократно в период на 6 месеца.
еднократно или ежедневно, защото има разлика? Както и има разлика да се предпише, т.е.накой те следи и някой да си самопредпише тази доза.
Плюс това е редно като се дава личен пример с такова лечение да се напише как се стартира в показателите, какво друго освен вит Д се е приемало, какви показателите  са постигнати та дори и какъв лекар е предписал тази доза.
Има никове, на които се доверявам, но това не изключва нуждата от пълнота на информацията в техните постове.

Общи условия

Активация на акаунт