Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 56 126
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
По въпроса дали да се прави пауза преди изследването бях чела, че когато се запълва дефицит на вит.Д се прави пауза от 5-7 дни преди изследването, след това се приема поддържаща доза най-малко 4 месеца преди ново изследване, като преди него не се спира вит. Д, само на самият ден не се приема преди, а след изследването.

# 586
Име на теста (изследване  Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Глюкоза ( Glucose )                     5.14   mmol/l   3.60 - 6.10
Пикочна киселина (Uric acid)      238.00   µmol/l   142.00 - 340.00
Йонизиран калций ( Са++ )      1.16   mmol/l   1.16 - 1.32
Магнезий ( Mg ; Magnesium )      0.86   mmol/l   0.65 - 1.10

TSH ( Тиреотропен Хормон )      0.582   mIU/l   0.300 - 4.200
Витамин D total (25-OH Vitamin D)      72.80   nmol/l   50.00 - 120.00

Много ли са ниски резултатите на калция и магнезия?
Вит д3 пръскам по 6000единици но почивах десетина дни преди изследването.
калции не суплементирам и не ям млечни по принцип.
Магнезии приемам всеки ден като магнезиев цитрат (300) не съм правила пауза преди изследването.

Толкова дълга 'почивка' е ненужна, а дозата, според това колко време сте я приемали преди теста, е незадоволителна.

Калцият ви е безпроблемен.

# 587
Здравейте! Пих Вигантол 35 капки/седмица по препоръка на ендокринолог от юли миналата година до края на февруари тази година. После реших да спра за известно време и да направя контролно изследване. Оказа се, че пак ситуацията е същата - недостиг. В момента Вит Д е 23,7 ng/ml (предния път е бил 20,7 ng/ml). Дайте мнение да продължавам ли с Вигантола и колко да пия, (понеже явно 35 капки не стигат), или спрея на Betteryou да си купя. Не знам какво да правя.

# 588
35 капки на седмица са малко... това са 5 на ден средно, грубо 2500 единици, а дефицита си го имате. Спреят е 3000 в една доза и може и той да дойде малко щом с 2500 почти нищо не вдигате.
Има го и това че някои хора по-добре го усвояват ако си вземат дневната доза всеки ден, а не наведнъж голяма доза за седмицата, та евентуално и това може да пробвате. Така и не разбрах кой я е измислил тая рецепта за веднъж по 40 капки на седмица дето толкова масово я предписват, тя не работи при всекиго.

# 589
Ами специално отидох на ендокринолог тогава, защото личната ми каза, че не можело тя да ми определя дозата. Каза, че Вигантола било най-доброто и т.н. Аз си бях купила едни други на NOW течни и ги бях почнала вече... Зарязах ги и почнах с Вигантола. Явно не ми действа и бих пробвала спрея, но не знам кой да взема от всичките и в каква дозировка да го впръсквам.

# 590
  • Бургас
При мен Вигантол по 15-20 капки на ден, плюс вит.К2 даде много добър резултат за 3 месеца

# 591
Аз не казвам че Вигантол е лош продукт, а че дозата очевидно е малка щом за толкова месеци почти не е мръднал. И/или така наведнъж за седмицата не е удачно, вероятно и двете де. Магнезий не е лошо да се взема също, като ко-суплемент.

# 592
  • Melmak
Аз лично с вигантол си загубих времето. Дори не ми бяха казали, че трябва да пия и к2.

Вече са ви казали, малка е дозата и бетър ю да вземете, тя е 3000 iu (от комбинирания с к2), но това е ниска доза при дефицит и общо взето пак не правите нищо. Трябва да взимате по-висока доза, за да видите подобрение в резултатите. 3000 единици е поддържаща доза, а не такава, с която се влияе на дефицит.

Аз да попитам, витамин Д само сутрин рано ли се изследва? Не успявам да намеря време да отида до лаборатория или се успивам. Ако отида към 11 късно ли е? Трябва ли да е на гладно задължително?

# 593
  • Бургас
Синево казват, че трябва да е на гладно, а в колко часа няма значение

# 594
И на мен ми изписаха 2 пъти седмично по 20 капки Вигантол..

# 595
natka, Магнезият ми е в добри нива, въпреки това взимам още в момента, като състав на една друга добавка, която вземем в момента.
И сега последно по 20 капки Вигантол/ден + вит. К2 ли да пробвам? А К2 каква доза се препоръчва? Може ли някой с подобен дефицит да сподели точно дозите? Или варианта със спрея с комбинация с К2, колко впръсквания? За мен този спрей би бил по-удачен вариант, чисто практично. https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030020191

# 596
Аз магнезий в серум не съм виждала до сега извън норми да излезе, ти ще си приритала преди да го видиш това...
Попрегледай и по-назад в темата, не съм си го измислила това дето казвам че бива да се взема и магнезий.

# 597
Тези, които пръскате спрея повече от веднъж- всъщност се образува количество течност и идва инстинкт за преглъщане, тоест отива в стомаха.
Как процедирате, на части ли разделяте впръскванията или гълтате?

# 598
  • София
Това са моите резултати. Очевидно са много ниски, ендокринолога изписа 2 впръсквания на ден от бетър ю 1000 и витамин б12 1000мг.
Чета ви и разбирам, че това е много ниска доза, особено за такъв резултат, но от четене вече съвсем се обърках какво и колко да пръскам. Можете ли да ме посъветвате?
Четох и препоръки за онлайн консултация с д-р Савчева, хематолог, някой правил ли е и дали по-адекватно ще ме консултира? Благодаря!

# 599
  • Sofia
Аз пръскам от въпросните спрейчета 3х3000 + 2(3)х1000. Това цялото на 3 (или 2) отделни приема, точно за да не го поглъщам.
Ще карам на тая схема поне месец и после ще го мисля.
Чуденката ми е К2 достатъчно ли е, при положение, че е само в спрея от 1000 единици?! Реално от другия, който е без К2, приемам по-съществено количество Д. Като се тегли чертата дали К2 не е малко?

Последна редакция: пн, 15 апр 2024, 18:48 от Сиена М.

Общи условия

Активация на акаунт