Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 49 547
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
  • Melmak
Тези, които пръскате спрея повече от веднъж- всъщност се образува количество течност и идва инстинкт за преглъщане, тоест отива в стомаха.
Как процедирате, на части ли разделяте впръскванията или гълтате?
Пръскам го бавно. Смисъл.. пръскам веднъж и чакам малко, примерно половин минута, после пак пръскам и чакам и така колкото пъти пръскам, толкова чакам. А не пръс, пръс айде.

Нимерия, много ниска доза са ти дали. Няма да имаш резултат с нея. Все едно в един бидон с вода да сложиш щипка сол и да се надяваш да усетиш солена вода. Няма как.

Бетър ю имат спрей с к2, който е 3 впръсквания=3 000 единици. Отделно имат спрей, който е само витамин Д и е 1 впръскване = 3000 единици. Комбинирай и двата, приемай поне няколко месеца.

# 601
Пръскам всички дози наведнъж, хич не го мисля дали се отделя слюнка и дали ще влезе в стомаха. Даже в началото го приемах с мазно хранене,после спрях. За 3 месеца си оправих си дефицитите, така че явно няма голямо значение .

# 602
Да споделя и за моята борба за постигане на прилични стойности на витамин D Simple Smile В средата на миналата година си направих изследвания и следващата половин година следвах предписанията на ендокринолога. Ясно е, че си трябва време за запълване на дефицитите, но понякога с изписани малки дози наистина само губим време и се чувстваме все така зле. Та след контролни изследвания и ужасът, че някои стойности дори са паднали, прочетох няколко теми, консултирах се (Sleek, отново благодарности) и ударно увеличих дозите. И за да бъде съвсем експеримент, си купих добавки под формата на желирани бонбонки, за които не открих никаква информация дали има полза от тях. Оказа се, че има Smile Така че ако някой се чуди дали да рискува с такава форма на добавки, защото не може по някаква причина да пие стандартните капки или хапчета - смело да си взима бонбонки Simple Smile

Ето как протече лечението ми - има още какво да се желае, но поне вече се вижда светлина в тунела:

Vitamin D Total - Референтни стойности: 30-100, Недостиг: 10-30, Дефицит < 10

27.06.2023 - 36,6 ng/mL - 6 месеца прием на ден D3 – 3000 IU   

07.02.2024 - 27,3 ng/mL - 2 месеца прием на ден D3 - 10 000 IU

13.04.2024 – 62,6 ng/mL

Ето и другите резултати, при които също е важна дозата:

Vitamin B12 - Референтни стойности: 171 - 920 ECLIA

27.06.2023 - 109,2 pmol/L - 6 месеца прием на ден В12 - 100 μg

07.02.2024 - 146,1 pmol/L - 2 месеца прием на ден В12 - 1200 мкг

13.04.2024 - 230,5 pmol/L 

Фолиева киселина - Референтни стойности: 10.4 - 42.4 ECLIA

27.06.2023 - 20,9 nmol/L - 6 месеца прием на ден B9 - 200 μg

07.02.2024 - 10,1 nmol/L - 2 месеца прием на ден Метил фолат - 1000 mcg

13.04.2024 - 45,4 nmol/L

# 603
  • София
Ако може да споделите с нас добавките и дозите за тези резултати.

# 604
Здравейте, имам нужда от малко помощ, макар че май се ориентирах горе-долу, че изписаните ми дози май не са достатъчни. Но ми иска някой по-вещ в темата да потвърди.

Личният ми лекар изписа Солигама май беше, по 1000 UI на ден, а ендокринолог - по 25 капки Вигантол на седмица. Доколкото разбрах, и двете дози са недостатъчни... Чета, че трябва успоредно да се приемат магнезий и витамин К2...Витамин Б12 никой не сметна за нужно да ми изписва. Според вас не трябва ли да го вдигна и него? Малко

И още нещо, във връзка с акне, дерматолог ми изписа цинк за 3 месеца, Солгар, 22 мг, по една таблетка на ден. Обаче не е ли добре да го изследвам предварително? И ако приемам само цинк, то той би ли повлият на баланса на другите витамини и минерали? Малко се притеснявам така на парче да ми изписват по нещо без да се отчита взаимното влияние на добавките... Може ли да препоръчате специалист, който ще тълкува резултатите като едно цяло и може да изпише всичко необходимо?

Това са ми резултатите:

Скрит текст:

# 605
Ако може да споделите с нас добавките и дозите за тези резултати.

Разбира се:

- вит.D приемах по 1 желирано бонбонче от 10 000 IU на ден, като бях забравила да гледам да има и вит.К, но следващия път ще си взема комбиниран. Засега и само така ми повлия добре.
- Метил фолата е под формата на разтворими таблетки под езика - приемах също по една на ден от 1000 mcg.
- В12 ползвах от спрея на BetterYou - 1200 мкг на ден, но сега ще продължа с една комбинирана форма на В12 и фолат.

Ето снимки на добавките:
Скрит текст:
Всичките без спрея съм купувала от iHerb:

# 606
  • In Neverland
Колко сте ценни нямате идея, не съм дочела темата, но бързам да пиша за да ми дадете съвет. След посещение при хематолог ми изписа желязо, вит б12 и б9 и вит д, без да сме ги изследвали (след 2 мисед аборта пуснах за тромбофилия и за това ходих при него). Вчера реших да си пусна на своя глава изследване за б12, д и хомоцистеин (прикачам снимка). Явно съм с дефицит и от малкото прочетено до сега стигам до извода, че дозата на вид Д ми е малка. Изписа ми Калции + вид Д по 1 дневно на Life is fine, четох в описанието, че съдържанието на вит Д е 5mcg. Мисля си за тези спейчета, които препоръчвате да си взема от това с вит К и освен пръскане да си продължавам и изписаните таблетки, защото са с калции. Нещо друго трябва ли да приемам? Има ли значение кога се пие в денонощието и трябва ли да съобразявам с други лекарства (пия Лтироксин, желязо, вит б12 и б9 метилирани). Страшно сте полезни и благодаря.

# 607
Здравейте!
Ето резултата от изследване:

На 43 г ако това е от значение.

Имам вит. D-3 & MK-7, 5000 IU / 180 mcg
По колко да приемам на ден и съответно през седмицата?

# 608
Минавам и от тук да си покажа постижението😀😁 Очаквам утре да излезе изследването на Паратхормона за да видим дали с вдигането на вит.Д той се е регулирал.
30.12.2023

22.04.2024

като ,подчертавам че приемането на вит.Д съм го започнала на 20.01 и съм приемала по 9000 единици ,около 14 дни и после свалих на 6000. Пръскам със зеленият спрей на Бетер ю + добавка К2 по една таблетка от 100 mg

# 609
Уау, за пръв път виждам толкова нисък вит.Д. Браво за постижението, имаш още да работиш, но си отлепила от Марианската падина, в която си била Smiley

# 610
Да, аз също не съм виждала тук други такива стойности. Но пък познавам други две дами с подобни на моите.
Имам още да наваксвам и ще го направя....мисля ,че за 3-ри месечен прием съм се справила добре. Благодарна съм за помоща оказана ми тук, щях да си остана със Солигаммата от 1000 единици дневно...никога нямаше да наваксам.

# 611
А, щеше да видиш че не става като проконтролираш след някое време, но това време щеше да ти е загубено а пък с такъв огромен дефицит си е кофти...

# 612
Такаааа, да обобщим 😀
Завишен паратхормон 31.01.2024

Паратхормон в граници. Незнам колко е редно да бъде, предполагам че с продължението на вит.Д ще се намести. Другото изследване се бави обаче....

Безкрайни благодарности на Sleek за това ,че ми обърна внимание и ме окуражи да приемам по-високи дози.
За пореден път се убеждавам ,каква сила са хората тук с опита си и знанията си. Изключително жалко е,че лекарите ни имат знания от преди 30-40 години и провеждат неадекватни лечения.

Последна редакция: вт, 23 апр 2024, 18:15 от Веве

# 613
за какво говори този хормон?

# 614
за какво говори този хормон?
https://sanalab-bg.com/show-research/92/

Допълвам поста!
Надявам се ,че не ви е писнало от мен но смятам че може да е полезно на някой. Поради огромният ми дефицит  (5.57) на Д-витамина, Паратхормона ми беше завишен (вижда се на изследванията по-нагоре) също така имаше вероятност да съм отключила някакво автоимунно заболяване (мнение изказано тук във форума и после потвърдено от лекар.) посъветваха ме да не се филмирам ами да изчакам 3-ри месеца и ,когато проверявам Паратхормона да направя и ANA изследване...ето го😀Както се вижда ,всичко е в норма....разминала съм се явно. Ще си приемам вит.Д-то и вит.Б-12 и ще си свиркам

Последна редакция: ср, 24 апр 2024, 18:38 от Веве

Общи условия

Активация на акаунт