Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 52 825
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
Тя самата каза, че не смята да си запълва дефицита ...

Не че е от значение, но всъщност, друго е написала:

Дойде ми най-накрая музата. Ставам да си изровя витамина и го почвам от днес.

Не виждам нищо лошо в това, да търси и други начини за справяне с наличните проблеми. Не знам защо ѝ е да очаква, че само с наваксване на D нещата ще се оправят кардинално, при положение че е възможно причините за начина, по който се чувства, да са много по-комплексни.

# 676
За родителя си да кажа - купила съм, обяснявала съм и нищо. Тя е от онази школа, където се смята, че всичко иде от въздуха и храната. Вдигнала съм ръце и това е, който и както иска да живее. За детето си, то е ясно. След като аз съм осъзнала ползата от витамините и вредата от липсата им естествено, че ще давам.

# 677
Сигурно съм изключение, но при мен високите нива на вит Д не ми донесоха този принос, за който говори sleek. Така или иначе рядко боледувам, но откакто съм с високи нива по-скоро ми се задълбочиха проблемите с гръбнака. Може да е само съвпадение, но вчера ме изписаха от болница. И хич не бяха дреболийки. Имам си някакви проблеми всяка година с интеркостална невралгия, която правя. От три месеца, обаче нещата се усложниха и вече се сдобих и с нови диагнози. Този път с шийния дял. Нововъзникнала ретролистеза на С5/С6, нови дискови хернии, вкалцяване към С6/С7 и много други, които няма да ги цитирам. За ноктите писах преди, меки и се чупят, а калция е на горна граница. В граница и над граница го вкарах витамина отдавна. Както и поддържам в добри граници нивата на повечето витамини. Не обвинявам за моите несгоди високите нива на Д, а мисля, че е надценяван като някаква панацея.

# 678
А сигурна ли сте , че сегашните ви проблеми не са от дълъг дефицит на витамин Д? Сега и да вдигнете нивата може да е късно.

# 679
А сигурна ли сте , че сегашните ви проблеми не са от дълъг дефицит на витамин Д? Сега и да вдигнете нивата може да е късно.
Дефицит не съм имала от повече от четири години. Случвало се е да стигне към долни граници, но от поне половин година е над горни спрямо повечето лаборатории.

# 680
sleek, благодаря за споделеното!  Ще си вдигна дозата вит. Д!

# 681
  • Melmak
Тортила, не мисля, че някой тук говори да се излекува дискова херния с витамин Д. Ползи от витамина има много, но чак да върши работата вместо неврохирурзите - не мисля.

# 682
Добри нива на Д са изключително важни, но не са равни на непременно добро здраве. Има много други фактори, които са от значение.

# 683
Кое е здравословното ниво на вит. Д? В каква граница?

# 684
Тортила, не мисля, че някой тук говори да се излекува дискова херния с витамин Д. Ползи от витамина има много, но чак да върши работата вместо неврохирурзите - не мисля.
Е да де! Точно това казвам. Имах предвид поста на sleek преди моя. За протрузиите/степен на дискова херния/ между прешлените му, които са изчезнали на 95% след като е вкарал витамина в норма. Преди да вкарам Д в тези високи стойности аз протрузии в шийните прешлени нямах. И пак казвам, витаминът не ми ги е направил, но и няма да ги излекува.

# 685
Кое е здравословното ниво на вит. Д? В каква граница?
Според мен, около 100 nmol/L, аз се целя в тази стойност за себе си.

# 686
  • Melmak
100 nmol не е ли малко? Към 120 не е ли оптимално?

# 687
До 120 е на моята лаборатория.

# 688
На Рамус е до 100, над 100 е предозиране.

# 689
Оле, колко много имам да наваксвам с моите 26.
Сега пия 125 mcg D3 + K2 180 mcg, веднъж на ден, след обедно хранене заедно с омега 3. Малко по-късно Вит. С. След около 2-3 часа 100 мг магнезий и час преди лягане отново магнезий. Сутрин приемам сорбифер.
Вит. С е 1000 мг.

Общи условия

Активация на акаунт