Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 56 016
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
Не знам 2019 какви са били препоръчваните дози, но при големи дефицити, се изискват и големи дози, за да се навакса, иначе е кауза пердута очевидно. Simple Smile

# 661
Не помня точно вече, но се изненадах от цитираните дози. Аз тогава по спомен успях да запълня дефицити с по 5-6-7-8 капки Вигантол на ден. Ако ми остане време, ще поровя да видя какво е било тогава Simple Smile

Дойде ми най-накрая музата. Ставам да си изровя витамина и го почвам от днес. При вас какво са били симптомите при дефицит? При мен има умора, но съм а две малки деца и го отдавам на това, не съм и първа младост. Освен това, още кърмя и "бебето" се буди по наколко пъти на нощ, та и нямам нормален сън от 5 години, първо докато бременеех, после с каката, сега и с малкото. Появи ми се акне от няколко месеца, изписаха ми цинк. Но според мен причината беше, че започнах да пия много малко вода. И третото нещо е, че потта ми замириса неприятно, но се замислям, че и за това може да е причина намаленото количество вода. От известно време ме болят двете тазобедрени стави, едвам се завъртам в леглото. Ходих на ортопед, каза че всичко е наред. Отдавам го на това, че често ми се налага да нося на ръцв дребното. Та, не се сещам за други симптоми сякаш.

# 662
Не помня точно вече, но се изненадах от цитираните дози. Аз тогава по спомен успях да запълня дефицити с по 5-6-7-8 капки Вигантол на ден. Ако ми остане време, ще поровя да видя какво е било тогава Simple Smile

Дойде ми най-накрая музата. Ставам да си изровя витамина и го почвам от днес. При вас какво са били симптомите при дефицит? При мен има умора, но съм а две малки деца и го отдавам на това, не съм и първа младост. Освен това, още кърмя и "бебето" се буди по наколко пъти на нощ, та и нямам нормален сън от 5 години, първо докато бременеех, после с каката, сега и с малкото. Появи ми се акне от няколко месеца, изписаха ми цинк. Но според мен причината беше, че започнах да пия много малко вода. И третото нещо е, че потта ми замириса неприятно, но се замислям, че и за това може да е причина намаленото количество вода. От известно време ме болят двете тазобедрени стави, едвам се завъртам в леглото. Ходих на ортопед, каза че всичко е наред. Отдавам го на това, че често ми се налага да нося на ръцв дребното. Та, не се сещам за други симптоми сякаш.
8 капки вигантол са 4000 единици на ден😁😀

Аз започнах да вдигам кръвно, и то долната граница а изследванията са ок. Имах зверски косопад (все още имам ,но намаля сигурно с 60%) Имах и замайване, супер силна умора -пълен парцал. Оказа се,че и б-12 ми е под средната граница. Та така...лекуваме се

# 663
Барбалена, такива са ти били обстоятелствата тогава. Това не значи че винаги ще е така. В различни моменти, може да трябват различни дози.

Симптомите които описваш може и да имат някаква връзка с нитавата на Д, но не е непременно задължително.
Това с тазобедрените стави не е хич хубаво. Говори за системни възпалителни процеси. Не е само от носенето на ръце на детето.

# 664
  • Melmak
Барбалена, не знам какво е било 2019. Аз установих дефицит с едни купища изследвания. С допълнително здравно съм и лекарите лесно ми пускат всичко, защото не плащам.

Месеци бях с ниска доза вигантол и не ми помогна грам. Иначе симптомите ми бяха склонност към депресия и липса на настроение, крайно нетипични за мен.

# 665
Барбалена , помисли да смениш Вигантола и да приемаш по-големи дози, симптомите ти са от това. Моите деца са породени и аз ги кърмих и чак към 5-тата година започнах да спя нормално. Малкото беше все на ръце. Въпреки , че нямах пълноценен сън такива симптоми и неразположения не съм имала. Може би тогава не съм имала дефицити. Децата са големи вече и спя спокойно вече, но имах, като твоите симптоми. Запълних си дефицитите и се чувствам много добре

# 666
Аз съм в доста мрачно настроение, но това даже не съм се замисляла да е симптом. Просто ми е много трудно с децата, помощ нямаме никаква. Мъжът ми напоследък не успява да се включва много често и това, че нямам възможност дори за един час да се откъсна от децата доста ме натоварва психически. Като добавим и вечния хаос, който буквално ме съсипва и довършва... Доста съм изнервена и избухлива.

Nevermoresleep, (много готин ник Simple Smile)), имаш ли повече информация за тази болка в тазобедрените стави? Ходих на ортопед, нямало проблеми. Ако имало проблем, нямало да ме болят и двете стави, а само едната... Дори не ме прегледа на ехограф... А аз преди 10 години пак бях с такава болка. Тя си се появява периодично. Тогава бях млада, без деца, но го отдавах на дънките с ниска талия, че са ме постягвали. Сега дънките ми са с по-висока талия и коланът не е толкова ниско, но пак си ме боли. Даже май съм свикнала с болката и нямам представа откога пак ме боли, отскоро ли е, отдавна ли. Кажете сега какво да правя... Друг ортопед ли да търся, друг специалист ли... Аз пуснах доста голям пакет изследвания и всичко без витамин Д и тестостерон ми е горе-долу добре... Има ли нещо, което мога да изследвам? CRP си беше в норма.

# 667
  • София
Желязото как е? Аз съм така като ми падне

# 668
  • Melmak
Барбалена, разбирам те, макар при мен ситуацията да не е с деца, от 2022 г преживях ужасно стресови ситуации. Загубих 3 близки за 6 месеца един, от които баща ми. След това имах още други проблеми, бях обект на косвени заплахи от близък човек, който ми заби нож в гърба заради имане и пари. Това ми се отрази ужасно, междувременно ходех на работа и всяка вечер на лекции, защото учех редовна магистратура. Денят ми започваше в 8 сутрин и приключвах с ангажиментите към 22,22:30. Случвало се е едва към 23 да се прибера от лекции. Мии не знам дали на мое място човек би се чувствал добре. Не мисля, че има как. И аз си мислех, че това да съм депресирана, черногледа и нещастна е заради всичко, което ми се случи. Проблемите ми се виждаха като нерешим ребус, сякаш мозъкът ми се пържи и решение на проблема няма и няма. Ендокринологът ми пусна доста изследвания, защото имам и хормонални проблеми, пусна и витамин Д. И като се зарових и разбрах симптомите на дефицит осъзнах, че не е само от случващото се. Като позапълних дефицита се почувствах по-добре.

# 669
Само от нисък витамин Д едва ли някой да е изпаднал в депреси и и прочие. Но дори и малко да има нещо, липсата му ги влошава тия неща чувствително. Но той е и за толкова много неща, че това с настроението дори не го слагам след първите, просто е важен и наваксването му не трябва да е под въпрос дали трябва или не трябва. Не само заради "здрав дух в здраво тяло" или както там беше лафът.
Костни болки също май са типични при голям дефицит на витамин Д, може наистина да има връзка в случая.

# 670
Барбалена , помисли да смениш Вигантола и да приемаш по-големи дози, симптомите ти са от това.

За съжаление, никак, ама никак не е сигурно, че симптомите ѝ са от дефицит на Витамин D. Буквално от сто други неща може да са.

# 671
Ами тя писа, че е с дефицит. Да си стои тогава с дефицита и да търси проблема на друго място. Само това ли прочетохте от коментара ми? Дано да сте прочела и че имах нейните симптоми и след запълване на дефицита всичко изчезна.

# 672
Гаранции няма за нищо, но щом има дефицит трябва да се запълва така или иначе.

# 673
Дано да сте прочела и че имах нейните симптоми и след запълване на дефицита всичко изчезна.

Това, което визираш, е много частен случай - да имаш определени симптоми и да изчезнат със суплементирането на един (!) витамин. При 99% от хората това просто не би проработило. Подходът трябва да е холистичен - иначе, е почти сигурно, че няма да има желания резултат.
А ти, щом апелираш към вникване в написаното, би трябвало да си прочела, че никъде не казвам да не набави въпросния дефицит.

Последна редакция: нд, 28 апр 2024, 11:25 от Гърне без похлупак

# 674
Никой не отрича, че проблема може да е на друго място. Но мисля, че темата е за витамин Д и неговия дефицит. Има други здравословни теми, където да се търси друг проблем. Тя самата каза, че не смята да си запълва дефицита и, че не мисли, че е от него. Има ли смисъл да се коментира в тази тема тогава?

Общи условия

Активация на акаунт