Празнувате ли Коледа?

• 24 384
  • 431
  •   1
Отговори
# 195
Коледа е религиозен празник, все пак. Колко човека спазват пости преди това? От него са освободени само болни, деца и бременни. За останалите християни следва да е валиден.
Отделно цялото това преяждане, препиване и купуване на толкова много подаръци също не е съвсем в духа на християнството, което е преди всичко смирено и скромно.
Просто хората са псевдо религиозни и вярващи и общо взето си взимат само това, което им изнася от т.нар. традиции, а повечето сигурно не са отваряли Библия през живота си и повече говорят за Дядо Коледа на децата си отколкото за Христос.

Нормално е, тъй като повечето хора у нас по съвсем обективни причини не са възпитавани религиозно. Даже и сега не мисля, че има много хора, които си възпитават детето  така, че да седнат да четат Библията и да му говорят за Христос. В днешно време Коледа се отбелязва като светски празник.

# 196
Iris04 и за какво да го правят? Не е ли редно новородения човек сам да се ориентира и да прецени света около себе си? Нужно ли е да го поставяме в окови, които са хилядолетни , и не носят просперитет. В същност напредък на човечеството идва при отслабване на религиозните рестрикции - Реформаторкото движение и Мартин Лутър, Ренесанса  ....

Така че традициите са едно, но религиите ... съвсем друго. Нека не слагаме равенство между Коледна традиция и съвременен празник и възпитаване на детето в религия и четене на библия.

# 197
Обожавам Коледа, любимият ми празник.  Взимам си дълга отпуска, украсявам вкъщи, почивам си, гледам филми. Обичам и украсата навън, въпреки че за съжаление в София е доста мизерна от няколко години. Подаръци не купувам много. Само за ММ, а като ходим на гости при роднини носим нещо символично. Също и не се чупя от готвене, ядем си нормално. Е, малко повече сладко и шоколад от обикновено Simple Smile  не правя големи сбирки и софри у нас. Въобще ми е много релаксиращ период. Едни от най-хубавите ми спомени като дете са от коледните и новогодишните празници. Надявам се и аз да имам деца някой ден и заедно да се забавляваме по Коледа Simple Smile

# 198
Iris04 и за какво да го правят? Не е ли редно новородения човек сам да се ориентира и да прецени света около себе си? Нужно ли е да го поставяме в окови, които са хилядолетни , и не носят просперитет. В същност напредък на човечеството идва при отслабване на религиозните рестрикции - Реформаторкото движение и Мартин Лутър, Ренесанса  ....

Така че традициите са едно, но религиите ... съвсем друго. Нека не слагаме равенство между Коледна традиция и съвременен празник и възпитаване на детето в религия и четене на библия.
Това няма как да бъде вярно. Традициите произхождат от конкретни вярвания и обредни ритуали. Те не са възникнали защото някой някъде седял и решил да врътне три питки и да изтанцува нещо около елха.
Точно защото нито съм религиозна, нито вярваща, се удивявам как хората говорят възторжено за Коледа и Великден, но пък това било заради лампичките и елхите в мола, а не заради вярата. Все тая, всеки да празнува каквото иска - зимното слънцестоене, витлеемската звезда или черния петък.

# 199
Like_Smoke религиозен и информиран човек - не е едно и също.
На това реагирах.
Цитат
... възпитавани религиозно...
Според мен такова възпитание не е нужно.
Останалото - да четата , да се информират , да им разправят и обясняват историята - ок. Но религиозно възпитание не е същото.

# 200
Не съм религиозна, за мен Коледа е семеен празник и повод да се съберем с роднини и приятели и, няма да си кривя душата, ден на Великото “плюскане” 😁
Няма за мен друг такъв ден в годината, когато където седна, където стана да се тъпча със сармички, тиквени пайове, баници, пълнени чушки с боб и всички други ястия, традиционни за Коледа, които иначе не ям през годината!

# 201

И аз така мисля. Затова казвам, че в днешно време Коледа е светски празник. Против съм да се индоктринират малки деца в каквато и да е религия.

# 202
  • France
Индоктринират не, но е хубаво да им се дадат някакви духовни устои. Нали знаете приказката - който не вярва в Бог, вярва във всичко. А в днешно време това всичко е много разнообразно и доста опасно.

# 203
Аз лично правя определена разлика между вярващ и религиозен. Със сигурност вярвам в съществуването на онази висша сила, която различните хора наричат по различен начин, но не бих позволила на никоя религия да ръководи живота ми.

Иначе съм напълно съгласна, че трябва да се стараем да бъдем добър пример и да научим по-младите от нас на ценности като например да държат на думата си и с достойнство да посрещат последствията от изборите, които правят.

# 204
  • France
Аз съм агностик и антирелигиозна. Но с очите си съм виждала как деца на атеисти изведнъж се побъркват на тема религия, помохамеданчват се или още по-лошо, тръгват към някакви секти. Не знам, труден сюжет ми е.

# 205
Е, аз пък си мисля, че тази висша сила е нашата собствена съвест и воля и т.н. и че ако сбъркаме в нещо отговаряме сами пред себе си и нашата съвест за това и не става с едно изповядване и две свещички и простено ти е, не се коси повече. Също и за постиженията ни и за хубавите неща  , които сме постигнали - това е наша заслуга, а не на някакво старче в облаците, което е побутнало нещата само защото сме ходили чинно в неделите на църква и сме се молили трепетно ...
В същност празника е красив когато всички са щастливи и е светъл и топъл когато ни е красиво и украсено и сме заедно ... И изобщо не свързвам празника и традицията с религията. 

# 206
Не съм вярваща. Коледа ми е времето да отпразнувам края на годината в семеен кръг. Нова година - с приятели и по-младите близки.
Почивни дни, идеален момент да се съберем с тези, които са далеч и не е толкова лесно да се виждаме.
Традициите, които спазваме ги приемам за стари български, не за религиозни.

# 207
Ето, аз например ще бъда лошата свекърва, чийто дом почти не е украсен, почти не готви, и на самата Коледа кара ски.
Янтро, ти тогава ще си  немощна старица, какви ски!? Хахаха. Шегувам се, разбира се. Къде е баба тази Коледа? Баба е на ски!

Аз обичам Коледа. На Бъдни вечер правя традиционни български ястия, нищо че семейството ми не консумира кисело зеле и сарми - сама си ги изяждам после. И без това ги правя веднъж годишно - на Коледа. Подреждам масата с български покривки, съдове, даже ракия и вино имам български за целта. На самата Коледа празнуваме по английски традиции. Сутринта палим камината, сядаме на пода около елхата и отваряме подаръци. Мъжът ми готви. Излизаме на разходка, играем игри, видеочат със свекърите и Коледата минала!

# 208
Сутринта палим камината, сядаме на пода около елхата и отваряме подаръци. Мъжът ми готви. Излизаме на разходка, играем игри, видеочат със свекърите и Коледата минала!

А, такава Коледа и аз ще обичам Simple Smile.

# 209
Сутринта палим камината, сядаме на пода около елхата и отваряме подаръци. Мъжът ми готви. Излизаме на разходка, играем игри, видеочат със свекърите и Коледата минала!

А, такава Коледа и аз ще обичам Simple Smile.

Ама ти го извади от контекст! Аз готвих за Бъдни вечер.

Той винаги готви по специални поводи. Аз съм по вегетариански, семпли неща.
По повод свещите, аз ползвам свещи с батерии. Не е същото, имам и восъчни, но с тях внимавам, докато изкуствените свещи могат да бъдат оставени да светят без да има опасност от пожар.

За мен Бъдни вечер е част от българската ни традиция. Изобщо не ми е религиозен празник, а български. Наясно съм, че с мен ще се загуби традицията в моето семейство, но докато мога ще я поддържам.

Последна редакция: ср, 15 ное 2023, 17:09 от abadjieva80

Общи условия

Активация на акаунт