Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 45 739
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
mibobo, благодаря!
Референтната стойност на последното FT4 e 0.700 - 1.480. Моят резултат е 0,770. Пак съм малко над долна граница, но поне FT3 е малко по-високо.
Ще знам вече да правя изследвания в една и съща лаборатория.

# 586
Вчера гледах едно много интересно интервю по България он еър, с професор Чавдар Ботев за постковид умората и други проблеми.

Новата епидемия: Постковидът прави голяма група българи негодни за работа
Хематологът д-р Чавдар Ботев заяви в студиото на "България сутрин", че проблемът е много сериозен.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", обясни гостът.

https://youtu.be/wj5Oh9Pi5Hs?si=GEQAA-el0fhcEp-Z

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/332594-novata-epidemi … negodni-za-rabota
Аз се чувствам точно така и вече
не знам какво да правя.Започна след първия Ковид, тази пролет карах пак и в момента съм като парцал.

# 587
Днес бях на ендокринолог. Докторката беше пестелива на думи. След стандартното споделяне на оплаквания, каза, че е хубаво да се направи Ехограф и ще ми назначи изследвания. Докато ме преглеждане на ехографа каза, че още там се вижда, че имам автоимунен тероидит  на хашимото. Възли нямам. Даде ми направление, за изследвания и сега проверих по кодовете какво ми е назначила. Кръвна картина, глюкоза, витамин Д (  казах ѝ, че прирмам Вит Д от 1 месец) TCH, антитела срещу тиреоидната пероксидаза и желязо.
Не трябваше ли да пусне fT3 и fT4?
На вторичен съм след около 20 дена. Според вас да спра ли Вит. Д преди изследванията? Тя не ми каза, да го спирам, каза само да го пия 2 пъти седмично по 15 капки, вместо всеки ден по 6..
Всичко, което ми каза, е това че  заболяването е хронично, с което се живее цял живот  и след като ми изпише хормон и когато нападне дозата, нещата ще се поправят.
Само от антитела, без fT3 и 4 може ли да се определи дозата? Най-вероятно може щом лекарката е преценила така и задавам  тъпи въпроси, но някак си отивайки на прегледа бях уверена, че ще имам само хипофункция без хашимото, и ми стана много гадно когато ми каза. Умишлено не четох нищо за Хашимото, за да не се притеснявам и когато ми каза, дори не знаех какво да я попитам, а и тя беше пестелива на думи както казах

# 588
Само от антитела, без fT3 и 4 може ли да се определи дозата?

Дозата се определя точно на база нивата на FT4 и FT3, плюс това на TSH. Антителата нямат отношение към този въпрос, но трябва да бъдат изследвани, ако никога до момента не са. Simple Smile

# 589
Аз се чувствам точно така и вече
не знам какво да правя.Започна след първия Ковид, тази пролет карах пак и в момента съм като парцал.
Ако пробваш да се свържеш с професора някак 🤔

# 590
  • София
Само от антитела, без fT3 и 4 може ли да се определи дозата?

Дозата се определя точно на база нивата на FT4 и FT3, плюс това на TSH. Антителата нямат отношение към този въпрос, но трябва да бъдат изследвани, ако никога до момента не са. Simple Smile

Масово не ги гледат. Последната, при която ходих, каза, че са ми в норма (нищо, че са в долната половина) и би ми намалила и хормона, ама като съм твърдяла, че при ТСХ над 3 не се чувствам добре, няма да го намаля. А като не целим бременност, няма смисъл да е под 2. И за какво съм пиела Т3, не виждала смисъл. Ще се ползва само за електронна рецепта явно. Ама кой ще е за другото, не знам...

# 591
В Рамус са като че ли доста занижени референтните за ФТ4. Като се конвертират в pmol/L излиза, че долната би трябвало да е 0,9 поне, а горната 1,7 ng/dl. Нали стандартните референтни в повечето лаборатории са 12-22 pmol/L?

# 592
# 593
Здравейте, на 31 години съм с Автоимунен териоидит на Хашимото открит миналата година август месец, приемам еутирокс 50 мг, следващият месец ми предстои трансфер, ако всичко е наред. Когато започнах да приемам еутирокс тсх ми беше 3,5 сега е значително паднало. По това, което съм чела знам че е добре да е между 1-1,5 , сега е точно толкова и претиснението ми е да не падне още много, ако продължавам да приемам такава доза. Скоро ще се консултирам с ендокринолог, но дотогава бих била благодарна за вашето мнение.

# 594
То обикновено около трансфер на мен специално ми е скачаше тсх заради естрофема. Та може и да се компенсира дозата.

# 595
В Рамус са като че ли доста занижени референтните за ФТ4. Като се конвертират в pmol/L излиза, че долната би трябвало да е 0,9 поне, а горната 1,7 ng/dl. Нали стандартните референтни в повечето лаборатории са 12-22 pmol/L?

Чак сега ти виждам коментара. Да, доколкото знам, стандартните референтни на FT4 са 12 - 22 pmol/l. Явно в Рамус го карат съвсем през просото.

# 596
В различни мерни единици са  различните лаборатории.

# 597

Да, пих един месец, беше ми го изписал ендокринолога, но не забелязах промяна и не продължих.

# 598

Да, пих един месец, беше ми го изписал ендокринолога, но не забелязах промяна и не продължих.
и аз го пия, не виждам промяна в състоянието си, но пише, че се взима 3 месеца, вероятно ще купя още една опаковка, и ще си направя и изследвания, но по нататък, за да видя, има ли смисъл от трета.

# 599
Здравейте ,искам да попитам колко време разстояние трябва да има от еутирокс и пулсет за корем,защото и двете се пият нагладно???🙂

Общи условия

Активация на акаунт