Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 47 231
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
При мен не е. Зимата добавям 12.5 иначе ФТ 4 слиза от средата до долна граница (лятото Л тироксин 50, зимата 62.5)
Може да има индивидуални разлики, да. При мен никога не е имало разлика и кача ли веднъж дозата никога повече не съм я сваляла, като изключим качването и по време на бременността.

# 571
И аз не сменям дози зимата и лятото.

# 572
  • София
Една и съща доза приемам и лятото и зимата.

# 573
Аз сменям дозите след изледвания пролет и есен. Обикновено зимата увеличвам, лятото намалявам.

# 574
Изследване от август 23 г.
fT3       4.42       pmol/l     3,1-6,8   
TSH   0.52       uIU/ml     0.27-4.2   
 fT4         17.65       pmol/l     12,0-22,0

Изследване от 23.01.24г.
fT3       3.82       pmol/l     3,1-6,8   
TSH   0.86       uIU/ml     0.27-4.2   
fT4         16.15       pmol/l     12,0-22,0

Пия все 50 мкг Еутирокс. Базална температура 36,5. Нямам умора или болки по тяло, чувствам се добре, тренирам с малки тежести и собствено тегло. Мъчи ме косопад и по този повод си открих Хашимото преди 2,5 г. Не спира и не спира косападът.
Да увелича, но с колко? Да включа ли Т3?

Другото интересно - нисък феритин с нормално в момента, а преди високо желязо.
От май 2022г.
Феритин/Ferritin       20.33       ng/ml     жени 13-150;мъже 13-400
Желязо/Iron       24.57       umol/l     М 11.0-28.0 Ж 6.6-26.0

От 23.01.24г.
Феритин/Ferritin       17.66       ng/ml     жени 13-150;мъже 13-400
Желязо/Iron       17.37       umol/l     М 11.0-28.0 Ж 6.6-26.0
Какво да правя да вдигна феритинът?

# 575
За да започне да ви се възстановява косата, ще трябва да вдигнете феритина до около 100ng/ml. Потърсете ЛЛ да ви предпише терапия с желязо добавки. Но може да има и друг причинител за този косопад, често е повече от един.

Тук съм подготвил една тема за косопада, погледнете я за ориентир.

# 576
Здравейте, момичета, през последните 10 години няколко пъти изпадам в хиперфунция, трак и мат до сега все са били отрицателни, а тат се появява изчезва, като последните 2 години не е изчезвал. Казват най вероятно безболков тиреоидит, но не ги усещам сигурни. Веднъж съм лекувана с кортикостероиди, през др. време се само възстановявам от само себе си. Сега пак съм в хиперфункция и ми предстои утре преглед. Исках да ви попитам възможно ли е хашитоксикоза да е само с увеличен тат?

Днес бях на преглед и ехограф, написаха ми диагноза хроничен тиреоидит с преходна тиреотоксикоза. Това ли е всъщност хашитоксикозата?

# 577
Здравейте,
Скоро се надявам да почнем опити за 2ро детенце и реших да си пусна някои изследвания,  включително и за ЩЖ.
Виждам, че всичко е в референтните стойности, но знам, че конкретно при щитовидната не се гледа само това.
Имам час при моята ендокриноложка за 30ти.
Какво да очаквам:

# 578
Рокет, супер са ти хормоните 🙂

Успех с опитите 🍀

# 579
Sleek разбутани са, инсулинова резистентност имам и холестерола е над норма с единица. В последната година свалих 10 кг. след спиране на инвитро опити. Сега съм горе долу нормални кг.
При хиперфункция на ЩЖ, първите заподозрени са ИР и метаболитните показатели. Овладяване на ИР и съпътстващите тежести води до облекчение и нормализиране работата на жлезата.

Не са ли типични за хипофункция на ЩТ? Аз откакто се помня съм с много висок холестерол без грам наднормено тегло, чак сега на 40 зациклих с килограмите. И понеже не съм обръщала внимание на ЩТ сега  откривам, че съм с хашимото и с обилна хипофункция. Очаква се холестерола да се нормализира до някакви граници. Храня се винаги умерено, но просто от 20г. съм с висок холестерол. Дано ЩТ да е причината

# 580
  • София
С хашимото и хипофункция мога ли да взема котешки нокът?  Имам умора, която е след Ковид , не че преди това е липсвала..Взех А, Е , С и Селен, но май не е достстъчно.

# 581
Б комплекс вземи. Хем за умората, хем има нужда при хипофункция.

Виж желязото, при ковид много пада.

# 582
Вчера гледах едно много интересно интервю по България он еър, с професор Чавдар Ботев за постковид умората и други проблеми.

Новата епидемия: Постковидът прави голяма група българи негодни за работа
Хематологът д-р Чавдар Ботев заяви в студиото на "България сутрин", че проблемът е много сериозен.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", обясни гостът.

https://youtu.be/wj5Oh9Pi5Hs?si=GEQAA-el0fhcEp-Z

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/332594-novata-epidemi … negodni-za-rabota

# 583
Момичета пак съм аз с моите изследвания. Чувствам се супер объркана от резултатите си.
Значи преди започване на Еутирокса през ноември FT4 беше 13,10 pmol/l. Според изследванията от миналата седмица е 0,77 ng/dl, което с конверторите в Интернет е 9,91 pmol/l. Hushed Hushed HushedВъзможно ли е с прием на Еутирокс FT4 да пада??? Стойностите на FT3 са съответно 2,57 pg/ml през ноември и 2,92 pg/ml сега.

# 584
Винаги проследяване се прави в една и съща лаборатория!
Ако не, тогава гледай в границата къде се намираш и така сравнявай, това с конверторите не винаги е вярно. Преди с 13 вероятно при граница 12-22, си съвсем малко над долна граница. С новите резултати виж къде се намираш според конкретната граница.
Иначе да, възможно е и да падне временно хормона докато се напаснат дози.

Общи условия

Активация на акаунт