Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 47 281
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Така ли протичат прегледите и при вас?
Повечето тук, в темата, не посещаваме ендокринолог за определяне дозата на хормона, а сами правим това. Изследваме и много допълнителни неща - витамини, минерали и др., и оправяме тези дефицити.
Като цяло, трябва много четене и експериментиране, за да се постигнат добри резултати.

Имам инсулинова резистентност от много време, приемам висока доза метформин.
Мисля, че това не е добре. От години ли пиеш високи дози метформин? Той е по-скоро временно спомагателно средство в борбата с ИР. Не бива да бъде основен елемент. Спазваш ли стриктен хранителен режим, спортуваш ли? Имаш ли излишни килограми? По-скоро тези неща са от ключово значение.

# 526

Имам инсулинова резистентност от много време, приемам висока доза метформин.
Мисля, че това не е добре. От години ли пиеш високи дози метформин? Той е по-скоро временно спомагателно средство в борбата с ИР. Не бива да бъде основен елемент. Спазваш ли стриктен хранителен режим, спортуваш ли? Имаш ли излишни килограми? По-скоро тези неща са от ключово значение.

От доста време взимам метформин, примирила съм се, че ще е до края на живота ми. Опитвам се да спазвам режим - не твърдя, че напълно ми се получава. Исках отново да ходя на танци и да правя планински преходи, но заради хипофункцията едвам успявам да се прибера вечер след цял ден в офиса. И да, имам излишни килограми и то много, през последните месеци напълнях рязко.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 13:31 от Acid_Burn

# 527
Какви ви бяха хормоните преди еутирокса?

# 528
Какви ви бяха хормоните преди еутирокса?

Ето ги:
FT4 13.10 pmol/l (12.00 – 22.00)
FT3 2.57 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 2.33 mIU/l (0.300 – 4.200).

# 529
Не са чак толкова зле, наистина изглежда адекватна дозата. Според мен проблемът идва от недобре контролираната инсулинова резистентност, качването на килограмите го доказва. Знаете, глюкозата не стига до органите, мускулите , до мозъка, и от там тази умора и мозъчна мъгла. Колко ви е инсулин на гладно?

# 530
Acid_burn, има период на насищане на тъканите с т4, при който има пикове и спадове. Когато си в пик, се чувстваш супер. Когато си в спад, трябва отново вдигане на дозата т4, разбира се, след изследвания. Лично при мен, този период продължи 1 година, докато стигна до коректната доза т4. Но не без значение е и ир, както са ти писали вече. Заложи на силов спорт и постепенно намалявай дозата метформин. Ще се изненадаш, ако успееш да направиш дори и малко мускули. И не е задължително да е в зала. 4 кг гири са достатъчни и вкъщи.

# 531
И вит. Д. На мен много положително и се отрази откъм енергия вдигането над горна граница на вит. Д...
Над горна граница? Интересно. Каква е тя и колко над нея?

# 532
  • София
И вит. Д. На мен много положително и се отрази откъм енергия вдигането над горна граница на вит. Д...
Над горна граница? Интересно. Каква е тя и колко над нея?

Над долна. Не се хващай веднага с ироничен тон за очевидна грешка.

# 533

Напротив, няма нищо иронично. Силно се зачудих и затова попитах. Отделно, че някои лаборатории имат смешно ниска горна граница от 50ng/ml.

# 534
  • София

Напротив, няма нищо иронично. Силно се зачудих и затова попитах. Отделно, че някои лаборатории имат смешно ниска горна граница от 50ng/ml.

В Бодимед границите 80 - 250 nmo/L.

# 535

В Бодимед границите 80 - 250 nmo/L.
80 - 250 nmo/L = 32-100 ng/ml според калкулаторите за преобразуване Thinking

# 536
MargoC, със сигурност не е от ИР. Не помня колко точно ми беше инсулинът на гладно, но преди три години бях с преддиабет (който овладях до ИР) и не се чувствах по този начин.

Искам само да напомня, че въпросът ми беше дали би било рано да направя изследвания утре или да изчакам още една седмица?

# 537
Щом не се чувстваш добре, пусни ги още утре. Ако резултатите са незадоволителни, след 1 седмица ще са същите, но поне с коригирана доза.

# 538
...

Искам само да напомня, че въпросът ми беше дали би било рано да направя изследвания утре или да изчакам още една седмица?

Може да се изследваш почти месец ще е станало от новата доза.

Аз днес пък за сефте за толкова години си пих два пъти хормона, толкова ми се спеше сутринта, че помислих че ми е нощната аларма хаха ...та до обяд не ми беше много ок Simple Smile , хем веднага ядох, пих кафе уж да не се усвои

# 539
Момичета, много благодаря! Flowers Bouquet
Лека вечер на всички!

Общи условия

Активация на акаунт