Семейни констелации

• 19 991
  • 271
  •   1
Отговори
# 195
По принцип цялото човечество го засяга, защото тези шарлатении взеха да се превръщат в пандемия. Преди беше ковид, сега са духовните гурута и месии с енергийните практики. На този Людмил Стефанов само като му видя страницата и веднага, само от визията си крещи: Секта. Знам, че ще ми изтрият мнението, защото форума явно работи с този човек (срамота), но какво ли друго да очакваме от бг мамма.
Хората откачат все повече, вижте статистики, ако не ми вярвате.

# 196
Аз разбирам предупрежденията на КРР, заради... сходни интереси, да го наречем.
Но някак си противоречи сама в изказванията, хем е многооооо опасно, хем е шменти-капели.
Личните нападки изобщо не ме вълнуват, те си описват човека, който ги ползва.

# 197
Методът съществува, модерен и търсен е, но въпросът е кой го прилага, като им видя видеата, визията, обстановката - ниско ниво.

Индивидуална констелация, но констелация с представители, влизане в нечия рокля, енергия това са сериозни неща.

Моя позната ходи на индивидуална констелация, равносметката е, че с майка й са си разменяли ролите, защото майка й е свикнала някой да й угажда, тя е жертва и т.н. нещо, което е от ясно по-ясно и видно, но когато човек не чете, не се интересува, за мен това са неща, който са ясни. И когато констелотора е попрочел нещо се вживява и е "гуру".

# 198
Сефора, права си.
Има много различни начини човек да получи информация, дори, когато отстрани е очеизвадно.
Не бива да има упрек към другите кога, защо, как, колко бързо напредват или изостават.
Възприятията са ни различни, капацитетът също.

# 199
Шарлатении и шменти капели (които могат да бъдат и опасни за хора с психически проблеми или склонности към такива) са всички тези неща, които се правят от самопровъзгласили се специалисти с онлайн сертификати. И после тези хора си играят с човешката психика/човешките заболявания. Да не говорим и че по някое време се самопровъзгласяват и изживяват като шамани, месии, наследници на Буда, вещици , топ терапевти и т.н. и т.н.

Аз съм сигурна, че констелациите, ако се приложат от лекар, ще изглеждат по съвсем друг начин и обяснението ще бъде съвсем различно от това, което получаваме тук и от г-н Стефанов (за общото съзнание) и най-вече: ще бъде безопасно извършен. Също така, един лекар ще прецени дали за дадения пациент и неговия проблем е подходящо да приложи констелации, CBT, разговор с вътрешен аз/вътрешно дете и т.н., а няма да стреля на посоки: дай да пробваме, пък ако стане. Всичко там е изчислено. Не хората да пишат по форумите - еди какво си ми има, дали с констелации ще стане.
И другото - всичките гурута с академични сертификати, яростно отричат лекарите. Това вече и по-нагоре го казах. Щото ще ти кажат, че си луд и ще те натъпчат с лекарства.

На мен ми е много интересно. Този Людмил, преди някой да отиде на констелация, прави ли предварителен преглед на състоянието му, за да прецени дали този човек е подходящо да се подлага, как би реагирал. Така, като гледам от страницата, събира куцо, кьораво, сакато. Да има бройка.

# 200
С предходното мнение съм съгласна с единственото уточниние, че не смятам, че лекар е точната професия за констелатор, дори не и психиатър, а КВАЛИФИЦИРАН психолог, не само завършил висше образование, но с нужната практика, специализации и квалификации. Мен ми дразни, че това е подценено, завършват наистина онлайн някакви курсчета и са гурута, никой не контролира и незнам какво трябва да стане за да има изисквания за тази професия.
И понякога се чудя само на мен ли ми прави впечатление какво се предлага, гледах някакво видео с се смях с глас, аз съм завършила....все едно е завършила топ университет в чужбина, видеото снимано в община, читалище, отзад портрет от онези социалистическите и явно има "клиенти" за тази услуга. И не забравяйте един разговор дори на улицата с някого може да ви изтреля във висините или да ви смачка, силата на думите е много важна. Чета в нета, он лайн списание някакво си и вътре пише тотално негативна прогноза за зодия иначе астролог с име и си казвам дори и планетите да се наредили по такъв начин и да предвиждат това, замълчи си, не го пиши или просто пиши днес внимавайте, почивайте си и не придприемайте нови начинания, стилът беше "прокоба" и като прочетеш, ако от 1 до 10 вибрациите ти е 6, вече си с поне две единици на долу. И като отидеш при някоя псевдо гуру, коуч....и какво ли още не и ако нивото и стилът са негативни, така можи да ти разбие психиката и да ти говори негативносни, налага решения и на база казаното да се самопрограмираш, защото това, което четем, слушаме ни формира съзнанието и живота.

# 201
Тотално е така. Аз към психолозите, обаче също съм скептична, защото там няма стандарт и контрол. Всеки вече става психолог, дори и в университет завършил. После изкарат 2-3 курса и хайде. Обаче те не познават биологията и химията на човека. Психолог диагноза не може да постави, а това е основата за провеждане на лечение.
При психолог може да се ходи, ако имаш проблем с мъжа, жената, децата, приятелите, работата, трудно ти е да вземеш решение, искаш да се оплачеш на някой. И то, ако нямаш приятели Simple Smile
За състояния, които трябва точна диагноза (тук включвам и всички състояния, дължащи се на неправилен отговор на стрес (тревожност, ПА, хипохондрия, ОКР, изпадане в ступор) и неправилни механизми и поведения), си трябва лекар, който да постави точна диагноза. Защото едно е да имаш ПА, друго е да се е развило до генерализирана тревожност или ОКР. Тук действат хормони, жлези и т.н., които един психолог не познава. И вече на база диагнозата, се назначава терапия. Ако лекарят е и терапевт, ще я води той, ако не е - ще те изпрати при клиничен психолог, с който работи.

Ако пък с такъв проблем, кото горния, тръгнеш по шано хора, влошаване ти е в кърпа вързано

# 202
Броя на приятелите няма значение, едно е да говориш с приятел друго е с психолог, особено ако е на ниво. Приятела, както и всеки човек изразява мнение на база опит, лични преживявания и т.н. с приятел мога да споделя нещо, но не всичко, приятелството си е приятелство, а и колкото и да ти е приятел, малцина са дискретните хора, моя приятелка ми сподели за общи познати, как жената й се обадила във връзка с психичен проблем на мъжът й, тя го козва на мен, аз прекъснах веригата, но иначе на следващия и.... Иначе свестния психолог преценява кой е за него и кой трябва да се обърне и към психиатър.

# 203
Напълно съм съгласна. Въпросът е, че свестните психолози са малко като чудовището от Лох Нес, говорим за тях, но не сме ги виждали Simple Smile
И като попаднеш на 5-6 несвестни и те отказват. Много трудно е да се открият, наистина. Аз затова вече само по препоръка от лекар, защото той взима предвид разни неща, които приятелката, която ти препоръча даден психолог, не знае. А най-любимо ми е, като препоръчат психолог като невероятен такъв и в същото време вече втора година ходят на терапия при него. Еми, нещо куца.

# 204
Не разбрах това със втората година.
Времето, което една терапия отнема е строго специфично и може да отнеме години. 12 сесии за абсолютното начало, казва Ървин Ялом.

# 205
Една терапия, ако не започне да дава резултати (особено при тревожни разстройства) до 6 месеца, значи не е терапия вече, а е станала част от разстройството. Терапевтираният приема терапевта за спасител.

Ако говорим за някакви по-сериозни болести вече, казвам - болести: биполярно, личностни разстройства и т.н., там цял живот си на терапия, защоно си болен и тази болест трябва да се поддържа. Там вече са и хапчетата и терапията. Но тук говорим за съвсем различни неща.
Ако са просто тревожни разстройства и неумения за управление  на стреса или неправилни поведения, даже какви 6 месеца, за месец вече трябва да се вижда генерално подобрение. CBT се прави с 20 сесии макс, ама макс. И в края вече е само поддържащо и проследяване на резултати.
Иначе, то може и 10 години да ходиш на психолог/терапевт и да се жалваш и да ти търси травмите и т.н. (и естествено да му пълниш джоба). Няма да те върне, много ясно. Само че това не е терапия вече.

# 206
  • Бургас
Съгласна съм, че хората откачат все повече.Затова се нароиха гурута, астролози и гадатели и опорочиха цялото знание предлагайки да платиш едни пари за да ти кажат една тайна, която изобщо не е тайна, а достъпно знание , но както каза някой хората ги мързи да търсят и разсъждават, по лесно е да си го купиш наготово.Но не съм съгласна всичко да се слага под общ знаменател и да се отрича.
Приятелите много често се отдръпват, когато имаш проблеми, да не говорим, че ако не са минали през нещо подобно едва ли могат да ти дадат адекватен съвет.

Темата обаче е съвсем друга.

# 207
Не стоят нещата така с времето и типа терапия, но нека се включи психолог/ с опит, който да потвърди.
Освен всичко и на терапия един човек ходи за различни неща през различните години.

# 208
Всеки е свободен да ходи на каквото си иска. Аз не знам за какво КРР спори.
Нито някой е питал къде да ходи, нито някой се колебае на лекар или шарлатанин да иде?
Няма статистики, каквито някой желае, ,  и за лекар няма да ти кажат колко % му е успеваемостта (изключвам разказите на пациенти, защото те нали не разбират)?
Това са едни безсмислени спорове.

# 209
Не знам защо оставате с впечатление, че споря или се опитвам да убеждавам някой в нещо. Нещата, които пиша, са общодостъпни и са базирани на медицина, научни изследвания и мнения на специалисти. Аз не си ги измислям, за да споря или убеждавам някой в тях. Просто споделям информация от официални източници и затова съм толкова категорична. Тоест, това не е мое мнение, а са действителни факти, подплатени с години изследвания.
За справка, това с травмите, например, няма абсолютно никаква подплатеност от медицинска и научна гледна точка. То стана модерно след книгите на Лиз Бурбо. Добрите специалисти не говорят за травми, а за неправилни механизми на поведение. Има си и медицински термин.

Иначе, да - всеки може да ходи на каквото си иска, давайки си парите и усложнявайки си живота, но нека не го наричаме терапия, защото така изкривяваме думата и истинското и предназначение. Терапия се прави, когато човек има проблем. И тя трае не повече от 6 месеца. После се поддържа резултатът. Ако се налага да ходиш след това отново (претърпиш регрес) или да ходиш в продължение на години, нещо не е ок с терапията. Всичко останало е даване на пари, за да ти търсят проблеми, а ти да се жалваш от тях. Така е удобно и това е типично поведение отново за хора с тревожни разстройства. Зад всяко тревожно разстройство, се крие желание за привличане на внимание (собственото и това на близките). И това отново е наблюдение от научни изследвания.

Pepina_n3, много грешиш за това, че няма кой да ти каже % успеваемост на лекар. Има си медицински стандарти, които измерват именно процент успеваемости.

Малко ми писна да говорим на изуст или - прочетох статия във фейса и тя така каза. Четете, бе, хора. Това е богатство и сила.

Общи условия

Активация на акаунт