Бързи здравословни въпроси и отговори – 43

• 31 093
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте! От три седмици съм на Глюкофаж ( 2х1000). Знам, че гаденето е чест страничен ефект, но тази вечер дори повръщах, коремът ми е издут, има и болезнен дискомфорт, къркорене. Дали да си намаля дозата или да пропусна следващия прием? Утре не мисля, че ще мога да се консултирам с лекар.

# 166
  • Sofia
Започнахте ли първо с малки дози или направо минахте на 2х1000?
Обикновен Глюкофаж или ХР е?
Кога го пиете,сутрин и вечер или обед и вечер?
Как се храните?

# 167
  • София
Глюкофаж XR е лекарството. Дозата е достигната последователно по схема, като го приемам обед и вечер с храната. Нямам ограничение в храненето, не са ми и казвали изрично да спазвам някакви ограничения. Разбира се, опитвам се да не приемам захар. Но специално днес следобед консумирах шоколадови бонбони. Възможно ли е да е провокирано от това?

# 168
Повръщането може да е от бременност
Може да е вирус.
спри лекарството за ден два и после почни пак с по-малка доза и нагоре, но по-набързо увеличавай,

# 169
  • Sofia
Приемала съм метфогамма за кратко,а сега съм на глюкофаж хр.Нямала съм никога гадене и отпадналост.Само неприятните стомашни колики и разстроен стомах.С хр по-малко,но ги има...И аз си хапвам шоколад и подобни,не ми става зле от тях 😏

Последна редакция: нд, 03 дек 2023, 09:54 от Doli

# 170
Може да не е твоето лекарство. Аз бих казала на доктора, който го е изписал и ще го смени.

# 171
Аз приемам Метфодиаб, но по схема т.е. много плавно започнах и увеличавам дозата и нямам странични неприятни ефекти

# 172
Кой Ксилогел е по-добър за синузит, въпреки че и на двата пише едно и също. 0.1% или 0.05%?

# 173
Този от 0,05% е детски, но по принцип при синузит ксилометазолин не е най-доброто, което можеш да направиш...

# 174
Привет! Някой има ли идея колко дълго може да се използва Ензи- Мил? Изпих втора опаковка и се чувствам много добре, не знам дали е уместно да си купя трета, а не ми се иска да спирам.

# 175
Здравейте Дами! Моля за съвет!
Обиколих много лекари , и всички ме съветваха да намаля стреса, ни проблемите с подуване и подпухналост продължават. Ситуацията е следната :
Миналата година заминах да работя във Франция. След първия месец започнах да се подувам цялата . Прекалявах с алкохола действително. След като се прибрах след 4 месеца, спрях алкохол и минах на тренировъчен и хранителен режим с треньор. Това задържане на вода продължи. Започнах да получавам обриви , силни болки в корема. Посетих  ендокринолог, гинеколог, гастроентеролог . Имах оплаквания с ходенето до тоалетна по малка и голяма нужда, обриви, болки в корема. Всички казаха че всичко ми е наред. Пуснах си изследвания на урина и ми  излезе бактерия. Излекувах я , но продължих да задържам много вода. Неоренал направих един курс да не би да е от бъбреците , леко се подобрих и изхвърлих малко вода. Обриви получавах пак и не можех да разбера от какво . Изведнъж ми ставаше много жега и пламвах цялата . Лице , врат деколте, корем. Установих че след ядене на млечни продукти и тлъсто месо симптомите се засилват на подуване и получаване на обриви. Сладко също. Един ден се заприказвах с една позната и тя спомена че има проблеми с жлъчката. Влязох да прочета и установих че тези симптоми, които имам са баш от там. Разрових се повече и си взех Цинарикс форте. Направо се родих. Първата седмица изхвърлих 3 кг вода. Обаче започна да отслабва действието му и ако си позволя нещо сладко или малко по солено да хапна , пак се подувам. Предимно лице , ръце и коремна област. Утре ще си пусна изследвания за билирубин и уробилиноген. Само това не съм изследвал още. Ще се радвам да ме посъветвате нещо , което може да пропускам . Сега ям предимно салата, риба , яйца и пилешко .

# 176
  • София
Здравейте, въпрос за МЦ. Дойде ми последно на 29.10. Като цяло си е редовен, не помня да ме е пропускал. На 19.11 бях на годишен профилактичен преглед- докторката каза, че всичко и изглежда нормално, цитонамазка и микробиология също бяха ок. Обикновено ми идва на 30 дни, но ето вече е 04.12 и още не ми е дошло. Бременност няма. Предполагам, че е от стрес, защото преживяхме много внезапна и тежка семейна загуба. Въпросът ми е колко време може да закъснее от стрес? Успях да запиша час за другата седмица, но пък толкова скоро бях и всичко беше наред, не знам вече...
На 31 г съм.

# 177
Здравейте, дали личен лекар може да даде направление на рентгенова снимка на ръка? Майка ми има проблем с ръката, от известно време я боли, беше на ортопед, но той не и дал направление, а и тя не поискала. Казал обаче, че снимка трябва да се направи. Дали има право личния лекар да дава направление за рентгенова снимка или само специалист може да даде?

Последна редакция: пн, 04 дек 2023, 14:00 от daisy12

# 178
Здравейте, бях на гинеколог и имам две големи кисти по 3 и 4см. Гинеколога ми изписа ясмин да пия и ми каза да започвам. Въпроса е че аз имам още 10-12 дни до датата за цикъл. Четох листовката никъде не е описано че мога да започна така. Някой с подобен опит?
Когато не се гони протиовозачатъчната цел, може да се почне по всяко време.

# 179
Дали има право личния лекар да дава направление за рентгенова снимка или само специалист може да даде?
Снимките поемат ли се от ЗК?Аз като си правих си я платих.

Общи условия

Активация на акаунт