Октомври 2023

• 23 224
  • 498
  •   1
Отговори
# 165
На мен също ми се струва малко, но ние сме семейство дребчовци, хаха. Голямата ми дъщеря е на 5 и половина, кърмена до година и два месеца, никога не е качвала по кило. Тя и сега е 16 кг, аз 50, мъжът ми също е слаб.

През деня кърмя на два часа и половина, 3. Освен да будя и през нощта,  въпреки че не съм го правила досега. Личната каза да кърмя по-често през деня, заради честото акане. Ще пуснем и акото за изследване, но докторката обясни, че преди празниците се съмнява да излезе резултат. Засега ще давам прахчетата, ще кърмя по-често и се надявам наистина да намали изхожданията. Искам да добавя само, че първия месец пълнеше и 10 памперса, според докторката това означаваше, че суче и имам кърма. В групата нямаше ли консултант по кърмене, моля да се включи със съвет. 🙂

# 166
  • София
Ние ходихме на ортопед и направиха ехография и на двете краченца. Бях споделила, че доктора ни вика пак когато стане на 4 месеца и половина. Правим си всеки ден гимнастика на крачета и ръчички. Майка ми даже е взела на Калина и активна гимнастика за Коледа та ще я използваме и нея.

Подариха ми кенгуру на Лорели и се чудя дали да го изпробвам. Чувам напоследък лоши отзиви бебето да се слага в кенгуру. Вие какво мислите?

Кенгуру категорично не! Подариха ми едно с дъщеря ми и хем ми е жал да го изхвърля, хем в такъв боклук не бих си сложила нито моето дете, нито бих го дала за друго. Страшни здравословни проблеми може да причини! За това - за момента слинга и чакам след 4 месец да си ползваме ерго раницата!

Благодаря, а ехографията плащахте ли я или и тя минава по направление. Аз сега избирам ортопед по НЗОК, но на много места е написано, че ехографа не влиза в направлението.

Ерго раницата след 4 месец ли се носи чак? Аз имах еластичен слинг, но го продадох понеже едно че трудно го връзвах, второ бебето се съдираше от рев като почна да го намествам още от крачетата.
Сега за Коледа получих подарък - ерго раница на Кая и пише, че може да се ползва от 0+ и над 4,5 кг. Само че на всички снимки в упътването е дадено по-голямо бебе и краката му са разкрачени навън и настрани та пак ми излезе въпроса как се слага двумесечно бебе макар и 5600 кг в раницата. Мисля си че е рано краката да се вадят.

# 167
  • София

Подариха ми кенгуру на Лорели и се чудя дали да го изпробвам. Чувам напоследък лоши отзиви бебето да се слага в кенгуру. Вие какво мислите?

Въобще не бих го ползвала. Изключително вредно и рисково за детето. По добре отделете някой лев и от ОЛХ си купете ерго носилка - слинг, ерго раница - ergobaby embrance.

Тази нощт направо е критична....като се събуди в 2:50 ч. до сега е спал макс 30 мин. направо ми разказа играта това дете...сега пак рева, но се унесе. Давах сироп за колики, успокоява се, заспи и след макс 30 мин отново рев. Не съм вярвала, че коликите при момчетата могат да бъдат толкова силни.....с другите 2 деца не е било такова нещо.

Моя младеж всеки ден си ака по 2 или 3 пъти.

За наддаването - на 20 ден от изписването беше 3,900 кг., като е изписан 3 420 кг., на 42 дни беше 4,650 кг., сега на 2 месеца няма да сме на консултация, че се падат празници, но аз сама ще си го измеря. Но по тези тегления за месец е качил 1,230 кг., което е доста добре. Сега ще го видя този месец колко ще дойде като качено тегло.
От 15-тия ден е изцяло на АМ.

PaolaIvanova, защо ви вика отново на 4.5 месеца? На нас ни казаха отново на 6 месеца да отидем на профилактичен преглед.
За захранването всеки според детето си може да прецени кога. Имам приятелки, които захраниха децата си на 4 месеца, други на 5, други на 6.
Средната я захраних на 5 месеца и 1 седмица. Сега с малкия мисля към 6-тия да започна, че с тези колики ако е по рано мисля, че положението ще стане още по критично.

Emay, малкия е на АМ и също има нощно хранене. Докато яде и заспива. В момента в който свърши млякото и му махна шишето и си ококорва и край....поне 30 мин се борим да заспи отново. Започва да се оглежда, да си подсмихва, да си върти главата, да ръкомаха с ръце и няма заспиване. По някое време почва да мрънка и в един момент и да реве. Ако не го хвана от рано и не го завъртя към мен и не му хвана ръцете няма да заспи сигурно до следващото ядене.
През деня до вчера си заспива с мрънкане, но не така както е през нощта. Ще го проследя и ако продължи така ще направя и консултация с консултант по детски сън.

# 168
Нашата ехография на тазобедрени стави беше пълна пародия (мисля, заради незаинтересования лекар) - за няколко секунди ти показва на екран едно петънце, което ти обяснява, че е ставата, която от хрущял ще стане кост следващите месеци и заключава, че всичко е наред. Даже документ нямаме.

Ако искате да мине с направление тази услуга, трябва при първия преглед ортопедът да издаде ново направление (3а), това направление не може да се издаде от педиатъра.

И ние имаме подарено кенгуру, няма да сложа малката в него. Както казвате вие - не мога да се реша и да го подаря/продам, да прецакам някой друг. На ергораниците пише от 0+/4кг+, защото са тествани на новородени. Масово препоръката е след 3-4 месец да се носи в тях. Преди това - в слинг.

# 169
Относно ехографията ние не сме плащали нищо, имахме си направление. Даже ни даде и снимките. Не знам защо доктора ни вика тогава, но това му бяха думите.

За кенгуруто - благодаря! Купих си слинг още докато бях бременна обаче ми се струва сложно това връзване. Но ще пробваме.

При нас Калина снощи почна да мрънка от 18ч и понеже мъжа ми имаше работа навън му казах да ни вземе с него и познайте - в колата като се вози е съвсем различно бебе. Определено е вярно това, че когато детето има колики му се отразява добре возенето с кола. Обаче като се прибрахме рев, носене на ръце до 23ч. После се умори и заспа. Вече се чудя дали да не сменя АМ. Дали всичко идва от него. Не знам до кога е нормално бебетата да имат колики.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 10:07 от PaolaIvanova

# 170
Да се включа и аз по коментираните въпроси - Преслав се роди 2850 и 47 см, на втория месец вече беше 4700 и 56 см, в петък ще го водим на преглед и съответно ще видим колко е пораснал за месец. Като чета как спят някои дечица не мога да не се запитам къде грешим... заспива много трудно около 23-24 часа, спи до 4.30-5, суче, после става към девет. Има колики, които го тормозят много. През деня е различно, понякога спи много, понякога малко. С две думи няма абсолютно никакъв режим това дете, опитвам се да въведа, но както виждате крайно безуспешно. Тази сутрин за първи път стана около 8 часа и се притесних страшно много, защото памперсът беше мокър, но съвсем малко. Като за 7 часа ми се струва нищожно количество, ще го наблюдавам днес и утре и ще докладвам на педиатърката. Дано няма нещо притеснително. Отделно сега около празниците се очертава да се видим с много хора и ще треперя като лист, дали няма да хване нещо. Да, знам, по-добре е изобщо да не го срещам, но обстоятелствата са много особени и няма как да му го спестя.

# 171
  • Варна
За кърмените бебета ще посъветвам да спрете да гледате часовника Особенно нощем. Да, аз го поглеждам , но дори и 1 час да е минал от последното кърмене пак давам за успокоение или просто, за да заспи отново.
Аз също се надявам тези колики да спират. След 5 дни прави 3 месеца и все така къркори корема, страшни газове, събуждане с писъци и рев и напъване за няколко газчета.
Режим въобще и не се старая да правя. Ляга между 21:30-22:30 и първото събуждане понякога е в 1, друг път 2, а имах случаи и 3-4 часа. Въобще не се впечатлявам вече. После почва на 2-2:30мин пак будене и вече към 5 почват напъните и ръмженето от коликите. Кърмя да успокоя и слагаме торбичка черешови костилки. Аз съм поспалива и го натискам поне до 9 да поспим, като между 7:30 и 9 общо взето е тикам биберон или гърда и се моля да задреме по-дълбоко да дремна още малко, то той продължава да ръмжи и са напъва, проплаква.
През деня въобще не гледам кога спи и яде. Там ли съм давам да суче ако е сърдит много .

Кенгуру -НЕ!
Лол, и аз съм 50 кг, таткото също е дребен, а нашата кака също на 5 и половина няма още 16 кг🤣🤣

# 172
Не съм плащала ехографията, а го водих в медицинския център, към болницата в Горна Баня. Не знам, защо се получава такава разлика.
За раниците - масово производителите пишат 0+, но по ред причини е добре да се изчака.
Аз ползвам еластичен слинг. Още с дъщеря ми бях бременна - тогава си го купих. И това ми е спасението и с двамата. И тя, а сега и той се успокояват вътре най - качествено (и в момента е вързан в него). Начина за връзване е само един при него, но в колата като трябва да го сложа ми е много сложно, признавам! (Но пък не си заемам багажника с количка 😅)

# 173
Относно захранването, нашата педиатърка каза кърмени бебета почват на 6 месеца, тези на АМ на 4 месеца. Така че ние ще започнем на 4, не съм против, само не знам като не трябва да седи как стават нещата.
Иначе прегледът при ортопед включваше ехограф, ама беше някакво претупано, за не повече от 5 минути приключи. Доплатих 10 лева, не е казал да ходим пак. Учуди ме, че каза след 5ти месец да подпираме с възглавници да седне. Мислих, че на днешно време се оставят децата когато решат сами. Как сте процедирали с по-голямите деца?

# 174
  • Варна
Егати ортопеда 😂 Некомпетентен и толкоз.
Никакво подпиране с възглавници. Говоря не като родител, а като специалст в тази област. Захранването може да започне и на 4 месеца в шезлонга, люлка. Стол с голям наклон назад и тн.
По принцип първо е пълзенето на 4-ри опори и после седежа. Обаче в България първо се учат подпряни с възглавници , а дали ще пропълзи повечето родители не се интересуват. По-лесно и удобно е да го поставят в паяк.

# 175
Мои приятелки са ми споделяли за съвети от ортопеди, включващи "подпиране с възглавници", "слагане в проходилка" и "прохождане за ръце". Удивителното е, че е 2023 година и тези съвети вървят... (както и онези за сокчетата на 3 месеца)...
Дъщеря ми си пролази сама, без да я закачам. Също си и седна сама, без да я подпирам с възглавници. Но сгреших, че послушах свекърва си, като прохождаше да я водя за ръце. И добре, че моя приятелка е специалист по ранно детско развитие. Цял живот ще съм ѝ благодарна, че ми помогна да оправя кашата която забърках.

# 176
Да, малко от соца си беше този ортопед. Педиатърката каза да не го слушам, по-натам ще ми каже какво да правя.
Да се включа с друг въпрос. Някоя от вас пробвала ли е вечер вместо стандартното къпане-хранене-сън първо да нахрани бебето, а след това да го изкъпе и да го сложи да спи?
Това би трябвало да ги успокоява, но моето момче уж се уморява след къпането и буквално яде и дреме, но свърши ли бутилката се събужда и после няма заспиване до 12-1 вечерта. Не знам дали спането по време на ядене не идва като дрямка и оттам да се прецаква нещо. Абсолютно всяка вечер е така, ако сме пропуснали къпането също. Четох, че трябва да се изчака половин-един час след ядене, за да се изкъпе, но той е с рефлукс и връща по цял ден,  въпреки че е на антирефлуксно мляко(без него повръщаше и на фонтан). Та притеснява ме само да не повръща много по време на къпането.
Някоя има ли опит с такава схема?

# 177
  • Варна
Петя, това с прохождането на ръце също е голяма грешка, но до голяма степен и за родителя , защото после той остава без кръст.
Голямата ми дъщеря отказвах да я водя за ръце и тя не се пускаше , отидохме на почивка и една позната я държа 2 вечери тока на ръце и детето се пусна. Но аз не я държах така или иначе повече. Правилно е да се придържа за рамената или за таза дори Wink И моето мнение е като специалист ранно детско развитие Simple Smile
Иначе и аз като такъв специалист си направих буквално опит с моята дъщеря и я оставих на пода на 3 месеца и абсолютно всичко сама си направи с малки насоки от моя страна - пропълзя си първо и после седна сама, изправи се сама на колена и после права по мебелите, ходи настрани и така те пусна напред. Всичко по учебник, ама не български учебник 🤣

Малена, и моето момче е с рефлукс и в никакъв случай не бих го изкъпала след хранене. Рутината вие си я създавате, но може да пробваш да даваш след банята шишето на светната лампа и да поддържаш буден с говорене и усмивки. Към края на млякото изгасвайте лампата и милвай по лицето примерно. Пробвай варианти, нооо къпане след хранене при рефлукс не препоръчвам.

# 178
Голямата ми дъщеря не съм я подпирала да сяда, нито съм я водила за ръце да ходи (за ужас на бабите). Не помня когато точно седна сама, иначе пропълзя на 8 месеца, проходи на 15 месеца, но това беше по-скоро от страх, иначе беше готова по-рано, още един-два месеца преди това правеше опити за пускане, ходеше стабилно хваната по мебелите, но не смееше сама (тя и после си беше много предпазлива).

Пробвахме няколко пъти къпане след хранене, но и Кари е с рефлукс и настина беше зле, повръщаше доста, та и аз не препоръчвам. Освен това колкото и скоро да е яла, след къпане пак си търси сукане за да се приспи.

# 179
Аз също не бих пробвала да я изкъпя след хранене. Няма рефлукс, но и тя връща по малко мляко понякога. Винаги първо я къпем и после яде.

Днес става на 3 месеца и с баща и купихме играчка Мики Маус, оставих я до нея и в продължение на 20 минути гледа играчката и и говореше . Много и се радвахме с баща и😄 Пускам снимка на нашето Калинче🥰
Весели празници, момичета!❤

Общи условия

Активация на акаунт