Октомври 2023

• 23 629
  • 498
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте мамита!
Наминавам и аз да се отчета.

Първо да ви върна преди една година, защото аз на днешната дата, след няколко дена закъснение на МЦ и много силно предчувствие, разбрах че съм бременна Heart Видях двете черти.
Изчаках след закъснението и си направих тест на 08/02 защото е рожденият ден на обичната ми баба, която ме е отгледала. Не че ако го бях направила по-рано щях да съм по-малко бременна Grinning
А и усещането беше много силно, просто казах на мъжа ми изчаквам до 8ми, но да знаеш, че съм бременна Joy

Предполагам и повечето от вас по това време вече сте знаели.

На 14/02 вече видях ембриончето на ехографа и то се превърна в мечтаното ми бебче, което на 3ти стана на 4ри месеца Heart
От момента в който разбрах всичко се завъртя между притеснения покрай бременността (като първескиня всичко ме тревожеше), през безмерното щастие в очакване на октомври, Месецът с главно “М”.
А вчера му направихме втората ваксина и вече говорим за захранване.

Премериха го и пак малко е наддал. 5кг и 700гр е на 4ри месеца. Яде по 5-6 пъти на ден по 150-160 мл. Не знам с това наддаване какво се случва, според педиатърът е просто по-малък. Но пък иначе е 63см.
Много е активен и постоянно се мята, рита, едвам му сменяме памперса. Явно изразходва и много енергия, не ми се мисли като пролази и проходи, живи и здрави Grinning

Аз вече се върнах на работа. Благодарна съм, че моята майка го пое за през деня и го оставям на човек на когото имам доверие.
Честно да си призная ми е приятно да имам и друго занимание и да не съм 24/7 с биберони, памперси, дрънкалки. Имам и късмет с работата, може да идват да си ги виждам, да се прибирам на обяд или да излизам при нужда. С добра организация напасваме нещата. Но е съвсем друго с помощ. Не си представям сутрин да го будя, приготвям, размятам с количката в студа, вечер пак.

Докторът каза след 2 седмици да започна да го захранвам, но ще изчакам до 5ти месец. Имаме подарък робот на beabaза пюрета, не съм го пробвала още, но в началото като не са нужни големи количества ще ги правим в него. Не знам още ми се струва много далечно това захранване, не съм чера нищо, май е време да започвам.
Мисля да ползвам схемата на ХИП и в началото да е на пюрета, а след няколко седмици да пробваме и по-смесен вариант със ЗВБ. Не знам става ли така, много съм боса по темата.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 13:19 от La foie

# 331
Здравейте, мили момичета!

La Foie, и аз на 05/02 си припомних трепетите на същия ден ‘23. Нашата радост беше тихичка, без да имам сериозна причина защо - до 7-мия месец бях в непрекъснато притеснение дали всичко ще е наред. След това си казах, че малкият човек идва и му трябвам спокойна и някак си влязох в по-позитивна мантра. 😄 Спомням си как на първия преглед се видя точката, на втория - се чу един константен шум, който АГ каза, че е пулсът, на третия вече си имаше отчетлив бърз пулс и така… Често, като си играем с ръчички една с друга, си спомням и как ме побутваше нежно в корема оттук-оттам. И така… ❤

Аз съм взела пюрета на различни марки, съвсем умишлено - имам вече на Gerber, Plasmon, дори на Ганчев. Силно ме вълнува кои ще й допаднат, като съм с желанието да приготвям и аз. Поръчах и от iHerb на Gerber оризова каша, отделно на различни марки (Bebelan, Plasmon) бишкоти, паста - безглутенови разни, уж за 4+ месеца. Запасила съм с провизии, че да не го мисля от А до Я, като дойде моментът, въпреки че съм с намерението към 5+++ да започнем захранването.

Четох схемата на Хипп, изчетох на Маги Пашова По-здрави бебета и изгледах на д-р Владимирова Алгоритъм на захранването и имам някаква план-програма в главата си. На д-р Владимирова го усетих най-близко до себе си като възприятия, като ще комбинирам със ЗВБ (там още не съм се информирала).

Малката започва да скучае в коша за новородено и и аз нямам търпение да минем към летния кош, че да види, че има свят и извън входната ни врата. 😄 Спира ме само това, че е рано за седеж, а не искам да ми се пъне и навън да се изправя, както вкъщи вече се опитва.

Иначе е 6700 гр., като се борим и този месец да качи +1 кг. Бях сигурна, че ще го направи, но странното е, че последната седмица не е качила и грам. Истината е, че тези дни пък вече е мнооого активна и според мъжа ми - изразходва доста енергия.

Ние сме на преглед и ваксина чак на 27/02, така че ще видим какви насоки ще даде и педиатърът за захранването й.

Поздрави и топла и гушкава вечер от нас! ❤

# 332
Здравейте, момичета.
Моето момиче все още няма ваксини, силно се надявам идната седмица да сложим първите две. Дано не удължават повече грипната епидемия... Поради тази причина не знам и колко е наддала - но ще разбера и това идната седмица.
Ние сме в някакъв благоприятен етап и се наслаждавам на всеки момент. Има добър нощен и дневен сън, рядко е кисела, по-скоро е спокойна. Успяваме да работим следобедите, като през по-голямата част от времето тя спи, като цяло добре се чувства в пфиса. Вкъщи също успявам да привеждам ред преди обед и да сготвя вечер след работа. Намирам и време за себе си и за каката и някак си се чувствам наистина удовлетворена.
За захранването си мисля от време на време, но все още ми е прекалено далеч. Аз ще захранвам на 6 месеца и най-много да подраня със седмица, но тя ще си покаже дали е готова. Ще захранвам по ЗВБ и този път и скоро трябва да започна да чета, за да си припомня как стават нещата.

# 333
Здравейте, момичета. Нашия преглед е на 13 и нямам търпение да видя колко е наддала, определено се усеща, че е пораснала. Сега е на 4 месеца и половина  да кажем и ще говорим за захранването с докторката като по неин съвет ще започна на 5 месеца заради рефлуста. Тя напоследък се заглежда какво ядем любопитно е, гледа ме в устата хах много е смешна, дори като си отпивам от кафето се обръща да гледа хаха баща и и направи клип дори беше много впечатлен хах. Обаче напоследък нещо стана с режима и за сън и хич го няма, заспива адски късно, а преди си лягаше в 8 ,8 и 30. Събужда се рано рано, та кажете сега вие на колко дремки сте и колко са продължителни? Имам чувството, че спи много на обяд. Тя прави или 2 или 3 спанета като са съответно по 30-40 мин първото и третото и около 2 часа второто-обедния сън. Ако ме разбрахте де, та ще чакам и вие да кажете. Ще поставяме втора ваксина ние, не зная дали казах и пюрета не съм купила никакви уж имам уред и ще пробвам сама да и правя.

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 06:08 от Duzzyto

# 334
Едит по темата със захранването: половинчатият ми майчин мозък чак вчера обърна внимание на съдържанието на готовите пюрета. При марките, на които съм взела разни еднокомпонентни (морков, тиква, круша) - всичко е точно като 100% чист продукт, но какво, по дяволите, търси царевичното нишесте в голяма част от тях (и то 4+ и 6+ месеца)? Много се възмутих, че пише примерно 60% зеленчук, 8% месо и отделно - вода и нишесте, чиито пропорции липсват. Аз не ям такова, камо ли детето да започна от първите бурканчета да го тъпча с нишесте… Вероятно е за консистенция или калорийност, но не ми се струва пълноценно 1/5 от порцията да е то. 🙄

За дремките - Дузи, нашите са приблизително същите, от няколко дни рязко намали спането през деня. Нощем спи около 9.5 часа (тази нощ са 8.5 часа). Аз мога да спя къде-къде повече от нея. 😁 Шансът за по-дълъг сън е повече време навън, ама мен хич не ме устройва тя да се проспи в количката и в нас пак да го играя носачка. 😅 В това хубаво време, разбира се, не пестя разходки, но да помрънкам.

Вие как сте с кръста, таза и коленете? Мен ме болят предоволно. Носене + кърмене + цедене с помпа разказаха играта на тялото ми. 🤣

# 335
Здравейте,
Аз мисля скоро да започна захранване, въпреки че първоначалния ми план беше да чакам до 5.5-6 месеца, но малката определено показва готовност - ръцете й са само в устата, всяка играчка също поднася веднага към устата, има обилно слюноотделяне и напоследък иска да суче много често. Нощем правеше 6-7-8 часа пауза, а от 2 седмици се буди на 3 часа като новородено, направо ходя като призрак без сън вече. Дохранване с АМ отказва...Не качва много, само по 500 гр. на месец. По тези причини мисля да започна скоро, на 4.5 месеца някъде т.е края на този месец.

Emay, голямата ми дъщеря съм я захранвала с Хип и нямаха царевично нишесте. Определено поне първите бяха 100% зеленчук, но това беше преди 8 години, не знам как са сега, още не съм разглеждала. Мисля да пробвам този път първо с домашни (каката не ги искаше в началото защото не успявах да постигна толкова гладка консистенция) и от време на време готови за разнообразие или когато нямам възможност/желание за готвене. Ще видим как ще се получи де.

Кръста доста ме боли и мен напоследък, а и това кърмене нещо много ми е разбъркало хормоните, имам много странни симптоми...Цикълът ми дойде още на 40-тия ден след раждането и си е редовен, въпреки че кърмя 7-9 пъти на денонощие, имам силни и продължителни болки в корема около овулация...
Бебето вече доста ми тежи и съм като разглобена в кръста в някои дни.

# 336
  • София
Здравейте и от мен, да са ни здрави и щастливи всички бебчета в тези вълнуващи нови етапи Heart

Относно дремките моето бебче през деня прави вече по-кратки дремки максимум по 30 Мин и после се буди. Заспива обикновено след хранене и малко игра. Иначе продължава да се храни на три часа, като вечерта прескача по едно будене за хранене, а второто нощно е на 4 часа вместо на 3.
Навън също вече спи по-кратко, буди се лесно от шумовете по улицата и видно му е скучно в количката, иска да гледа.
Обръщам го вкъщи по няколко пъти по корем и му правя упражненията за обръщане, но сам все още не се завърта и с лазенето не е свръх настоятелен, но пък му харесва по корем и прави доста опити и движения.

Справихме се почти с гадната лепка по главата след вируса. Кремът на мустелата криво ляво почна да действа, но най-голям ефект имаше като го омазах с преварена свинска мас. На големи късове започнаха да се отлепят Astonished
Обаче много странно кашля често и киха. Не мога да разбера дали се дави от лигите, алергия ли прави или си е кашлица. Преди време купих един уред 2в1 пречиствател и овлажнител, с който успешно оправих сухия въздух от парното вкъщи, освен това осезаемо му намаляха сополите за вадене, но тая кашлица не мога да разбера от какво е.

За захранване още не мисля, но трябва да започна да чета. Иска ми се сама да приготвям тия пюрета, имам сума блендери, уреди за пара и какво ли не от моя начин на хранене, по-добре да опитам така. Зачитала съм се в етикети на пюрета и не съм във възторг - то освен нишесте почти всички имат сол, захар, някои са и с палмова мазнина и като цяло ми се иска поне да опитам да се науча какво му харесва от това, което сама ще подбера като плодове и зеленчуци. Отделно имам сума замразена кърма от първите месеци и мисля с нея да разреждам и пасирам продуктите за пюрето, да не отиде накрая в кофата.

Относно болките в кръста - помагам си като не спирам с гимнастиката всеки ден, разтягане, дишане, разгъване и като че ли малко се заздравяват кръстните мускули, също гледам да държа прав и гърба, защото съм виждала много момичета като прохождат децата им как се изгърбват от воденето приведени и после така си остават.

Да ви питам за зъбите купували ли сте нещо специално - залъгалки за гризкане, гелове нещо? Препоръчаха ми едно като ръкавичка с гумено на пръстите да се чеше на него, но още се чудя дали е нужно и това да купувам? Blush

# 337
Калина и тя не иска да спи много през деня. Има дремки по 30 минути, до 1 час. Поне нощта си спи и сутрин се събужда в 6-7ч.  Вече в количката не иска да лежи. Като я взема от кошницата да я сложа в коша на количката е рев , защото и е интересно навън да си разглежда. Нямам търпение вече да започне за седи и да слагаме летния кош. Опасна бърборана е станала😄

Относно пюретата, аз от тези, които съм взела на Хипп (морков, тиква) няма нишесте. Само зеленчук и вода. Затова съм избрала и тях. Взех още едно на марката Слънчо и то е био пюре с картофи, понеже Хипп нямат само картоф. На него също пише, че състава е картофи и вода, макар, че в картофа има нишесте. Ще видим скоро дали ще ги хареса.

Аз моят тест за бременност малко късно го направих, защото не подозирах, че съм бременна, но все пак нямаше нищо по - хубаво от двете чертички❤

За гризалките аз и взех от тези и са и супер удобни,

научи се да си ги хваща и вече не иска други, а бях взела и от Пепко, но не и харесват.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 20:14 от PaolaIvanova

# 338
Здравейте мамита!
Наминавам и аз да се отчета.

Първо да ви върна преди една година, защото аз на днешната дата, след няколко дена закъснение на МЦ и много силно предчувствие, разбрах че съм бременна Heart Видях двете черти.
Изчаках след закъснението и си направих тест на 08/02 защото е рожденият ден на обичната ми баба, която ме е отгледала. Не че ако го бях направила по-рано щях да съм по-малко бременна Grinning
А и усещането беше много силно, просто казах на мъжа ми изчаквам до 8ми, но да знаеш, че съм бременна Joy

Предполагам и повечето от вас по това време вече сте знаели.

На 14/02 вече видях ембриончето на ехографа и то се превърна в мечтаното ми бебче, което на 3ти стана на 4ри месеца Heart
От момента в който разбрах всичко се завъртя между притеснения покрай бременността (като първескиня всичко ме тревожеше), през безмерното щастие в очакване на октомври, Месецът с главно “М”.
А вчера му направихме втората ваксина и вече говорим за захранване.

Премериха го и пак малко е наддал. 5кг и 700гр е на 4ри месеца. Яде по 5-6 пъти на ден по 150-160 мл. Не знам с това наддаване какво се случва, според педиатърът е просто по-малък. Но пък иначе е 63см.
Много е активен и постоянно се мята, рита, едвам му сменяме памперса. Явно изразходва и много енергия, не ми се мисли като пролази и проходи, живи и здрави Grinning

Аз вече се върнах на работа. Благодарна съм, че моята майка го пое за през деня и го оставям на човек на когото имам доверие.
Честно да си призная ми е приятно да имам и друго занимание и да не съм 24/7 с биберони, памперси, дрънкалки. Имам и късмет с работата, може да идват да си ги виждам, да се прибирам на обяд или да излизам при нужда. С добра организация напасваме нещата. Но е съвсем друго с помощ. Не си представям сутрин да го будя, приготвям, размятам с количката в студа, вечер пак.

Докторът каза след 2 седмици да започна да го захранвам, но ще изчакам до 5ти месец. Имаме подарък робот на beabaза пюрета, не съм го пробвала още, но в началото като не са нужни големи количества ще ги правим в него. Не знам още ми се струва много далечно това захранване, не съм чера нищо, май е време да започвам.
Мисля да ползвам схемата на ХИП и в началото да е на пюрета, а след няколко седмици да пробваме и по-смесен вариант със ЗВБ. Не знам става ли така, много съм боса по темата.

И аз много често се сещам за тогава и обичам да се връщам назад и да гледам снимки.Аз разбрах много рано,още края на януари,защото бяхме направили опит в средатаи се оказа успешен🥰 И едвам дочаках да стана 6 седмица да отид на преглед,пък даже успяхме и пулс да чуем🥹

Моята мадама слава богу си спи нощем,изобщо не мога да се оплача от нея☺ Плюнчи се яко и сменям по няколко бодита и блузки на ден вече😁

# 339
Здравейте, не съм писала отдавна...
Моята бебка я прихвана една дъъъълга кърмаческа стачка, която продължава вече месец+. Първоначално се получаваше на затъмнено и около аспиратора/бял шум, но от две седмици и това не помага, та я дебна да суче само преди да заспи и веднага след събуждане. Суче по 5 мин. макс само от едната гърда и след 1,30-2ч. пак от другата. Отделно, иска права да суче, разхождайки я или полюшвайки... Баткото и той си иска вниманието и винаги надушва кога ще се опитвам да кърмя и идва да ме дърпа да играем 😅
Бебка стана на 4 месеца, но и тя все още няма ваксини. Сега на 14-ти сме на консултация. Иначе аз имам везна и към момента е 5,500 кг. (тя се роди с ниско тегло)

Бебка все още е на 4 дремки. Събужда се в 6,30--7 ч. Първата е най-кратка до 30 Мин.,следва дълга дрямка 2-2,30ч. навън, докато с баткото играем и се разхождаме. Третата й дрямка е около 1-1,30ч. (Понякога доприспивам) и последната е около 30-40 Мин. Заспива за нощен към 19,30-20ч. Май я започна регресията, понеже се буди на 30-тата Мин. През нощта преди правеше пауза откъм кърмене 5-6 часа, но с тази стачка вкарах още едно кърмене, че не наддаваше.
Тя има една кашлица от декември насам, за която казаха, че се дължи на тих рефлукс. Най-вероятно влияе върху кърменето и затова стачката е доста изразена. (Баткото също имаше период на кърмаческа стачка, но беше къде къде по-леко и кратко)

Ragazza, ако имаш излишна кърма, можеш да слагаш по малко във ваната, когато къпете бебето.
Алина, да не би да сте в скок на растежа?

# 340
  • Варна
И моето момче стачкува на кърменето понякога. Успокоявам го прав, люшкам, вървя и така кърмя. И често е по 3-4 минути и край разсейва се. На 4м и половина е 6100гр, дребчо 61см. Ние сме дребни, каката също и и той да не остане назад.
Също прикашля често през деня, вечер, но е здрав и явно е рефлукса и лиги. Те лигите не текат много де, а ръцете са нон стоп в устата или играчките също, въпреки че двата зъба избиха и си порастнаха вече. Та, това с ровевето не ми е показател на мен вече нито за зъби, нито за захранване . Днес педиатърката предложи, че може към 5-я месец и малко да започнем захранването, но аз се дърпам. Ниско наддава , но аз кърма имам. Просто той яде малки количества и на често+ повръща си човека.
Правя си сравнение, че каката ми на 6месеца беше 6кг, а той на 4+ вече е толкова. А и си удвои рожденото тегло вече. Нещо което при кърмачета става межди 4-6 месец.
Гладен определено не стои, така че не ми се мисли за захранване.
Ще правим една зимна почивка началото на март и като се върнем 10-11 март започвам да чета за захранване и края на месеца като ги направи 6м. +/- някой ден го започвам.

Ох за дремките въобще не го следя, всеки ден е различен. Само нощем заспива горе долу в един и същи час. Но през деня спи в зависимост от това какво правим. Понякога имам задачти навън и той си спи в колата и в количката повечко. Понякога стоим и у дома и си спи сучейки и по 1 час на гърдата ми 🤣 Не ми пречи, а аз си лежа и си гледам нещо. Прави дълги дрямки през деня определено, но вече ве то засичам . Спи, като му се спи , но будуването определено стана дълго + 2 часа и нещо.

# 341
Хелоуу и от нас ☺️
Ние вече от седмица сме с летния кош, защото в зимния беше мъка.Постоянно се хващаше за покривалото и се набираше.Отделно краката ѝ се подаваха отдолу, и аз трябваше по време на разходка или да прибирам крака, или да вървя и да викам "Лягайй, рано е още да сядаш" , а тя ми крещеше насреща 😂😂 ..Едвам чакам прегледа при ортопед и зелена светлина за седеж, че вече не се издържа хаха..

Минахме и ваксина в Понеделник, този път обаче имаше и Т°, зачервяване и оток, но с компреси понамаля и се пооправи.

Продължаваме си вкъщи с упражненията и масажите, вчера и за пръв път се обърна от гръб по корем 2-3 пъти, естествено вече и смяната на памперса е трудна задача 🤣
Ръцете са постоянно в устата, голямо смукане и дъвкане на пръстите, но аз лично зъби за сега не виждам 😀
Може би другата седмица ще се видим с доцента и ще обсъдим захранването, което мисля да започна към средата на март поне.
Та това е от нас.Пожелавам ви прекрасен остатък от седмицата ❤️

# 342
Здравейте и от мен. Ние се връщаме от консултация. Калина вече е 6.550кг и 57см. Лекарката каза, че е много жизнено и борбено момиченце. Сложихме две ваксини - през устата и в крачето. Започвам и захранване, защото вече и е време, иска си и друга храна освен мляко. Като се размрънка в люлката докато вечеряме я взимам при мен и докато хапвам не спира да гледа ококорено в устата ми😂
Дадоха ни направление за ортопед и скоро ще минем и при него. За тези, които не знаят на 6 месеца трябва да се посети и нефролог - взима се кръв, урина, гледат се бъбреците на бебчето. За сядането на нас ни казаха 6тия месец.

# 343
Pischi, възможно е и скок в растежа да е, то продъжава 3 седмици вече, не знам.
Ние също ще минаваме на летен кош, отначало само в пълно легнало положение, тъй като още е на 4 месеца, но количката ни е стара и за смяна.

# 344
Здравейте и от нас.
Юлия е 7кг и 64см вече. Чудех се как прескочихме 62-ри размер дрехи, носила ги е 2 седмици, но вече знам - за месец и половина е пораснала със 7см...  Сложихме най-накрая първите ваксини, че много ги отложихме. Дадоха ми ротарикса втора доза, утре ще и я дам.
Иначе ни е много забавно, макар, че е на 3 месеца и половина, вече се изправя до почти напълно седнало положение и се налага да я свалям постоянно назад. Върти се от корем по гръб, от гръб по корем съвсем малко помощ и трябва, но усещам, че скоро ще се справя сама. Иначе както Мери казва - набира се на покривалото на зимния кош и е много смешна като сме навън, защото току се покаже една муцунка Grinning
Струва ми се, че са тръгнали зъби, защото се чеше ожесточено, но ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт