Азиатска кухня - тема 2

• 46 389
  • 575
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
С Гочуджанг паста може и да се маринова месо.  И може да трае дълго в хладилника, щом е отворена.
Аз лично не смесвам кухните, за да ни е по разнообразно.

# 571
  • In transit
Колибри, сетих се къде е първата локация. За втората си мислех аз, тя ми е по път.
Най-много азиатски неща има в Булмаг по мои наблюдения. Оттам купувам основно и цените им са доста прилични, особено на нудли, вермичели, панко и разни сосове. Виж и в Паркмарт. В Берьозка имат малко неща, цените на стоките им няма да ги коментирам изобщо.

Дани, благодаря. Направо ще му подаря една кутия, скоро има РД. Дано да му е достатъчно люта. Joy

# 572
  • пак на Рив Гош
Дани, Мики, благодаря ви!

Дани, за рамен съм готова винаги Joy. Вчера се сетих за твоя мъж и корейския дресинг - бяхме с Благоверния на китайски ресторант и си поръчваме мариновани патладжани и салата от краставица (наред с други неща, разбира се, сакън да не заслабнем Joy). И на двете в менюто пише: "леко люто". Леко, леко, ама като налапах едно парче люта чушка, скрито под резен краставица, сълзи ми изскочиха Joy Joy Joy

Книгите вече са "сефтосани" с три рецепти:
- chào gà - виетнамска - нещо между супа и каша с ориз и пиле. Доста прилича на една корейска каша, която правя от време на време, а и в китайската кухня има нещо подобно:

- говеждо на тиган с лук и соеви кълнове:

- сандвич bahn mi - пак виетнамска рецепта, с френско колониално влияние - франзела, пастет, печено свинско, мариновани зеленчуци, краставица, зелен лук и много кориандър. За повечко фюжън - сервиран с корейско оризово вино (makgeolli)

# 573
Роце, явно сме яхнали лютата вълна 🌊 Smile
На първото и аз съм му хвърлила око и стои в тефтера за бъдещо приготвяне.
Заинтригува ме със сандвича, ще трябва и него да пробвам. Благодаря за идеята.

# 574
Роца, може ли рецептата за кашата?

# 575
  • пак на Рив Гош
Jubel, да, пускам я, както я направих аз (понеже направих няколко промени в оригинала - например, ползвах пилешки бутчета, вместо цяло пиле, добавих и гъби, понеже имах изостанали, иначе в оригинала ги нямаше).

Сhào gà (виетнамска оризова каша)

Продукти:
2-3 пилешки бутчета (около 500-600 г общо)
1 глава лук
8см парче пресен джинджифил
3 скилидки чесън
3 бр лук шалот
3 бр култивирани печурки
1 стрък пресен лук
Няколко стръка пресен кориандър
200 г жасминов ориз
3-4 с.л. олио
3 с.л. рибен сос (nuok-mam)
1 ч.л. захар
сол, черен пипер

Лукът се обелва и нарязва на 8 парчета, джинджифила се обелва и нарязва на тънки резени. Чесънът се обелва и нарязва на 2. Поставят се в тенджера, добавят се пилешките бутчета и 2 л вода. Оставя се да заври, като се отпенва няколко пъти. Огънят се намалява, покрива се и се оставя да се вари около 30-35 минути.
Междувременно шалота се обелва и нарязва на тънки ивици. Изпържва се до златисто в олиото на умерен огън. Оставят се да се изцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Гъбите се нарязват на ивици.
Пилето се изважда от бульона и оставя в чиния. Бульона се подправя с рибения сос и захарта и се оставя на тих огън за няколко минути, докато приготвяте ориза. Оризът се поставя в тиган и се запича на тих огън, докато побелее. Добавя се в бульона, покрива се и се оставя на тих огън за още 45 минути, като се разбърква от време на време, за да не загори.
15 минути преди края, свареното пиле се обезкостява, нарязва на парченца и се добавя към кашата, заедно с гъбите. Ако към края, ви се вижда рядка, оставете да поври още малко на открито, до желаната гъстота.
Кориандърът и зеленият лук се нарязват на ситно. Когато кашата стане готова, се отдръпва от огъня, добавят се зеления лук и кориандъра и се разбърква добре. Поднася се с изпържения шалот.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 18:32 от Роца

Общи условия

Активация на акаунт