Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 15)

• 24 525
  • 782
  •   1
Отговори
# 375
Лизи, законовият ред е неизползваната отпуска да се прехвърли за средващи години или да се изплати. Имаше по едно време нещо, че можеш да прехвърлиш само до 10 дни, другите се губят, но това отпадна отдавна. Има много работодатели, които принуждават служителите да си пускат отпуската, за да не се налага да им изплащат. При мъжът ти явно става въпрос за договорка с работодателя. И Любовче е пристрастена към биберон, смуче само докато спи, но падне ли от устата започва да реве докато не го намерим. Ползваме светещи, много са полезни посред нощ. Не знам как ще я отказваме, но няма да се осмеля преди да избият всички зъби. Спря да показва, че й се ака, за пишкането казва, но за другото не 🙄 А още преди месец мислех да махаме памперса, но тези две боледувания едно след друго ни върнаха много назад. За храненето съм крайна аз, не давам неща, от които няма нужда. Предпочитам да изяде само 100 грама нещо хубаво и полезно, отколкото да натъпче 300 грама боклук. Писала съм и преди, яде малко и е слаба под 10кг, това не ме тревожи, дразни ме, че отнема много време, но това е положението. За екраните, не ме тревожи, че може да се превъзбуди на момента, а физиологичните процеси, които протичат в мозъка докато стои на екран и затова не давам.https://

# 376
Аз се разрових за тоя отпуск, явно както казва мъжа ми има някакви промени в закона, които съм изпуснала, има много вратички за работодателя, но не и за работника.
Общо взето може да прехвърлиш тазгодишния отпуск с молба, и да го ползваш следващите две години, ако работодателя е съгласен(очевидно неговия не е) . Иначе не ти се изплаща и го губиш. Само при напускане се плаща.
Но не намерих никаква информация, защо му взимат от натрупания отпуск, онези години, когато по закон се натрупваше(той има 70дни такъв по система) . Ако си пусне сега отпуск, приспадат от тези 70 дни натрупан, а не от тазгодишния отпуск, който ще загуби. Явно гледат да изчистят стария, който ще трябва да се изплати в някакъв момент при напускане. Пък тоя дето не се трупа, тазгодишния, просто си го чистят края на годината и го губи... Тъпо, но така е направено  по закон, на работодателя му е чиста съвестта.
https://darik.bg/gubim-nepolzvan-otpusk-ot-sledvastata-godina-
https://coronavirus.bg/bg/659
Дори ако решат могат да ти дадат само 10 дни отпуск за годината и за това видях вратичка... Много гадно е направено.

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 13:13 от Lizi:) :)

# 377
Лизи за да му изплатят отпуската, той трябва да е подал молба за отпуск, да е входирана и работодателя да е написал "не" и някаква причина. След това работодателя трябва да го пусне в отпуск за друг период и мъжа ти няма право да я отказва. Ако има пусната молба, която е отхвърлена и след това работодателя не го е пуснал в отпуск, чак тогава може да иска изплащане на отпуската.
Също така може с молба да прехвърли част от отпуската за тази година, 10 дни мисля, че беше, но трябва да ги ползва до средата на следващата година иначе горят. Ако си пусне молба за стара отпуска работодателя няма право да я отхвърля. Ако я отхвърли трябва да я плати. В нашите молби пише от коя година искам да ползвам отпуската, т.е. аз като попълвам мога да напиша, че дните, които искам да ползвам са от отпуската за 2023г въпреки,  че имам и за 2022г. Ама това е само на теория.
Ти сега като си майчински отпуските, които ти се трупат за този период можеш да ги отлагаш за 2г след това горят.

# 378
Не знам, момичета, това което Лизи е дала като линк е ново за мен. Но аз имам над 80 дни отпуска, включително един останал ден от 2009 година 🙄 Никога не не карат да пишем от коя година искаме да ползваме. Фирмата е много голяма и винаги е била на светло и вярвам, че спазват стриктно буквата на закона, един вид аз реших, че щом при нас е така, значи по закон е така 🤷‍♀️

# 379
Нашата кухня е до 21, тоест утре последно. Ще поръчвам от частните кухни, за готвене я ми останало време я не. Тя ми виси по краката, постоянно ме дърпа на някъде..може ли човек да сготви.

# 380
Аз готвя като заспят вечер, за това ми е мъка. Винаги става много късно, те после почват да реват през ноща и няма спане. С тях нищо не мога да свърша, като застана да мия чинии, ми свалят панталоните от теглене, за да ги взема на ръце, мрънкат и се бутат един друг, докато не падне някой и не завърши с рев.  Някой път си викам, само мойте ши са такива, ама като чета има и други...

Нашата кухня е до 21, тоест утре последно. Ще поръчвам от частните кухни, за готвене я ми останало време я не. Тя ми виси по краката, постоянно ме дърпа на някъде..може ли човек да сготви.

# 381
NI_CI, кои частни имат доставка другата седмица? Че и аз съм в тази драма с готвенето, ползваме Фуристо и мисля имат само за 29 и 30ти и след това от 02.01.

# 382
Лизи не си сама,при нас е абсолютно същото. Види ли ме в кухнята не мирясва до като не го взема чак се захласва от рев,тоест не мога да сготвя докато е буден ,но не мога и когато спи,защото се буди от най-малкия шум. Искрено ти съчувствам ,представям си какво е да те дърпат за краката ,не едно а цели 2 деца ,на мен и с 1 ми е трудно. Лошото е ,че иска само мен дори баща му,баба му да са тук той търси мама и всичко се налага да правя с него ,не знам защо така прави . Някои дечица като видят баща си забравят за мама ,а моя е залепен за мен като дъвка +това и зъби никнат и е едно хленченеее
Аз готвя като заспят вечер, за това ми е мъка. Винаги става много късно, те после почват да реват през ноща и няма спане. С тях нищо не мога да свърша, като застана да мия чинии, ми свалят панталоните от теглене, за да ги взема на ръце, мрънкат и се бутат един друг, докато не падне някой и не завърши с рев.  Някой път си викам, само мойте ши са такива, ама като чета има и други...

# 383
Нашата е до 22, после ще има на 28 и 29 и след това на 2. Тази седмица и вземам двойна доза и половината я замразявам. Ако нямам сготвено като за нея ще размразя и ще има какво да яде. Ако това, което съм сготвила за другите става и за нея ще яде и тя. Въпроса е, че големите предпочитат някакво печено месо и салата, ориз и мусака, също и супи. Проблема с готвенето съм го решила с мултикукър за течните манджи. Снощи например задуших в него свински ребра и телешко (според мен трябваше да е друго, ама това излезе) и после ги запекох набързо във фурната с лук. Лукът го отделих и го направих на салата, а другото си го ядохме така + салата кисело зеле, имаше и пържени кюфтета останали от предната вечер. Другото, в което готвя много е гювеча. Мятам във фурната и го забравям. Сега си взех и по-голям, че стария ми е малък, купуван е като живеехме двете със сестра ми. И боб готвя в него във фурната, става идеален. За довечера съм обещала да правя пилешки хапки.
А за миенето на съдове съдомиялната е велико изобретение. Почти нищо не мия на ръка.

# 384
NI_CI, кои частни имат доставка другата седмица? Че и аз съм в тази драма с готвенето, ползваме Фуристо и мисля имат само за 29 и 30ти и след това от 02.01.

Във входа миналата седмица срещнах доставчиците на Юначе и Ян Бибиян (носят на едно съседче) и ги питах дали работят по празниците, казаха че ще работят. Трябва да проверя със сигурност кои кухни кои дни работят и за почивните дни ще поръчам по повече от едно меню за някой ден.

# 385
Аз няма да се правя светица, Божидар гледа детски. Но пак ще кажа избрани и абсолютни едни и същи. От няколко дни повтаря думите им на английски. Моята стратегия с езиците е, телевизора на английски каквото и да е, ако ще се гледа. И говорим на БГ вкъщи. И танците им знае и пее с тях.
АПЕЙ ДАН - Up and down
ОПАЙ - Open
Сигурно вече си я пеете Grinning
The wheels on the bus
Ние нямаме телевизия вкъши, пускаме ако ще гледаме нещо, от телефона със споделен екран. Като заспи си пускаме online tv гледаме Двама мъже и половина или новите съседи... Това се гледа само вкъщи.  Аз гледах Игри на волята, но ММ ми ги спря Grinning

За храненето, готвя му по три пъти на ден. Мия мивката 6-7 пъти. Правя го със затворени очи вече. Докато си яде десерта или дояжда, измивам посудата от готвенето. После оставям последната чинийка когато е заспал или в движение ако се е заиграл с нещо. Всичко друго правим заедно.

Ял е боклуци, но в моменти на безиходица или просто да опита. Това значи може би два пъти в живота му Grinning
Аз също хвърлям много и това ме влудява. Не за друго ами излизам с 300 зора с него, кати чуе за разходка някой го обсебва, крещи, бяга или виси на вратата, мъкне обувки, дрехи.... Излизаме в дъжда, не иска дъждобран, пищи от него. Тичам до магазина буквално, добре е че е близо.... Две торби минимум след като съм  отишла  "само за хляб". Отварям входната врата - А пратка (кашонче) към двете торби бонус и бебешката чанта от количка и Божидар на ръце до третия етаж.... Някой ден като умра, ще е по тея стълби в тази ситуация. Много ми тежи това вече. Той се чекне в мен, иска ключовете да отключва. Падат покупки или пратки по стълбите, но едвам събирам и продължавам.... Прибирам се и просто хвърлям всичко в коридора...
Това вчера...
Понякога е без дъжда и пратка, но всичко друго се повтаря на всяко излизане.
И така съм дала всичко от себе си за прясно сготвена храна и устата бетон....

Правихме си домашна фотосесия днес. Като оправя малко снимките ще го покажа

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 18:20 от Miss AG

# 386
Ух, че много съм изтървала този път, ще опитам да пиша по всички теми, дано не пропусна някой.
Първо за манджите  , ние от декември не сме на кухня , защото забравих да я платя, тя и беЗ това беше спряла да я яде , поръчах частна за 3 дена , половината я изхвърлих, разболя се , реших, че тоя месец няма да поръчвам.Тия дни яде принцеса с кайма на обяд , сутрин и следобед редувам плодове с кис,мляко,варени овесени ядки, бисквитена торта,извара с плодове и тахан и подобни, а вечер опитвам да пробутам супа със сухар, но не ми се получава много.За кифлите на Ради - разбирам те, Ради,Ади също е много злояда , просто намери една пекарна,както са казали момичетата и купи нещо оттам ако ще закусва това редовно, поне да не е с толкова консерванти,комбинирай го с малко плод и кисело мляко .Аз ти разбрах идеята на поста, просто прозвуча по друг начин и затова така реагираха според мен останалите.Иначе аз далеч не съм "праведна', давам веднъж в месеца да кажем,а понякога и на по- рядко барни или кексче Боровец - уж за деца , но съм убедена, че и то  е бъкано с консерванти и захар ,все по- често давам солети, но това е положението,така че няма да говоря кое е окей и кое не е.Наскоро имах случка с едни приятели,разказвала съм ви вече за тях случката със "защо и даваш плодово пюре,дай и бисквита", Та таткото на детето ми казва - ти не даваш ли пуканки на Ади,а аз казвам,А ти откога даваш пуканки на твоето дете?А той казва - еми от вчера.Викам еми окей, ама твоя син е с 6м по - голям от моята дъщеря,има 18 зъба, дъвче спокойно,  а той ми отговаря - е да , ама моя син яде солети сам от 6 месечен.И това го казва като хвалба,все едно яде моркови.Момичета ,казвам го това , защото  за всеки родител едно е правилно, друго е грешно.В моя случай е опасно да се ядат пуканки(от царевица) на тая въЗраст, а в случая на моя приятел съм неандерталка - толкова по темата.Всеки да си храни детето,както иска.
Лизи , явно е наследствено това неядене, но това ,което описваш при Сами наистина е тревожно, щом вече не играе и е унил.Стискам палци скоро тази ситуация да се подобри,но май няма да минете без изследвания.
За телввизията - аз лично нямам потребност да ми бръмчи нещо постоянно ,но на Аделина почнах пак да и пускам докато обикаля из стаите и си прави нещо друго.Просто тия дни особено опитвам малко да въведа ред в тая къща за празниците , да сготвя , а тя е супер свикнала да "играя" с  нея и това ми е спасението.Даже много не ме спасява , ама айде.И това с тв-то и вредните храни , не го казвам в подрепа на другите,които го правят, просто това е истината .
За бибата - махай смело, Кате, според мен ако се изчака да израстнат всички зъби до 2, 2,5 години става още по - трудно.Вече няма и помен от нея Ади, снощи я пробвахме,питахме я за нея , изобщо никаква реакция.
За гърнето май Венче заговори - ние пак сме в играта ,има пак няколко успешни опита ;,но спрях пък сега да я слагам на седалка , а само на гърне.Но и тя като Любовче спря да казва преди да се изака :/ , а толкова добре си го казваше.
На мен болките в кръста ми спряха като спрях да влача количката често,сега пък ужасни проблеми с колената имам,Мисс и това от вачене на пратки,дете 11кг,хем тя уж ходи предимно,и като се затръшка докато са ми пълни ръцете....разбирам те ! Нещо по темата с вашия обрив?
Редактирам се Незвестна все забравям май да кажа , браво на детето , доста бърбори 😇

# 387
  • Пловдив
Благодаря ви за отговорите за биберона, момичета. Ще гледам след празниците, че имаме пътувания и гостувания и нека да се укроти положението, да сме си повечко у дома, пък ще се мъчим да я махаме.
Нашата кухня също е затворена за празниците, но не се притеснявам много за храната. Все избутваме положението. Вчера имахме общ обяд и вечеря: тримата хапвахме едно и също нещо - риба и крем супа от броколи. За следващите дни идея си нямам какво да е менюто ни, но ще го измисля.
Докато гостувах при моите родители, те ме гледаха, че ѝ правя тиквен крем, варя овесени ядки, просо (т.е готвя някои неща отделно, само за нея) и се започна с въпросите "Ама какви са тези храни? Защо си мъчиш детето? Вие такива неща не сте яли. Давали сме ви това, което ние ядем". Да се опитвам да обяснявам, че едно време си е за едно време, беше безсмислено. Родителите ми винаги са в опозиция с мен.
Също като Мис, и аз си оправям посудата, докато Йони хапва десерт. През деня, ако се наложи нещо да забърша, вадя спрей и Йони като го види, започва ентусиазирано да го сочи и да казва "Ц!Ц!" (имитира пръскането от флакона 😄 ) Вече не се плаши и от ютията, а само я сочи и отново се опитва да имитира звука, когато ютията пусне пара. Не мога да готвя, след като всички заспят. Падат ми батериите към 22:30. Заспивам пред телевизора, а понякога и по-рано.
Опитвам се да накарам Йони от време на време да ми помага: като отиваме вечер към банята, си взима мръсните чорапи и ги слага в пералнята, а после затваря люка. Когато местя прането от пералнята в сушилнята, я карам да ми подава дрехи, но ми дава само тези, които се подават от пералнята. По-навътре се страхува да бръкне с ръчичка. Понякога като сме напазарували, идва и подава от пазарските чанти нещо по-леко (някоя вафла например). А мечтата ми е да си подрежда играчките, но.. 😄 мнооого слаб интерес - да сложи 1-2 играчки в коша и после се врътка и бяга.
Ради, видях, че питаш в друга тема, дали е ок, че Вики не произнася много думи. Според мен си е напълно нормално и е до детенце. Имам приятелка: нейното момче сега започна да говори (почти на 3 г е), та не се притеснявай. Както ме посъветваха в началото "И ще проходи, и ще проговори".

# 388
Това с обяснението на възрастните, за някой неща, ме влудява....
Майка ми е започнала, като дойде и храни Сами, да му дава телефона си и да набира баба ми да говорят. Няма картинки и такива неща, но нали спрях напълно телефоните, не искам пак да свикват. Всеки път и казвам да не го прави, стигнахме до караници, с мъжа ми говорихме с нея сериозно и ефекта е 0. Не можела да го нахрани по друг начин " той не иска". На него малко ми трябва и попва да манипулира, попва да отказва още повече храна, за да му пуснеш телефона да говори с някой или просто да слуша сигнала и направо откачам хора, вярвате ли ми. Толкова ми беше трудно да махна екраните и го приемам това за крачка назад.
Най добре е човек да си гледа сам децата, но аз направо на моменти съм на ръба.
При нас тая нощ беше кошмарна, не знам дали се дължи на това, че стават по късно тази седмица, но цяла седмица ги слагам за нощен сън и  след час Сами е буден, при което и Яна се буди, дори и разделени в различни стаи, тя пак го чува. Той много плаче, по скоро мисля че плаче, защото иска да си играе, а не да го приспивам, но рева е страшен и истеричен.
Вчера се събуди в 22:30 и чак в 2:00 успях да го приспя, този пън на дивана, при което пак съм се изкривила, защото не съм мърдала цяла нощ, направо е ад.... И съответно аз не мога да стана рано за да ги будя и да влезем в график, той не спи достатъчно през ноща, при което му се приспива супер рано за обеден сън и влезнахме в някакъв кръговрат, от който не мога да изляза.
Тази сутрин отново не мога да го нахраня!
40 гр изяде от любимата си каша  и не иска мляко.
Вече не знам какво да го правя!
Като му дам мляко, ако въобще вземе шишето е просто да си суче биберона му. Без да стига млякото до устата му.
Гледам маркрите за Анемия, не ми изглежда да е нисък хемоглобина. Не е блед, дланите и краката са му розови, когато беше с Анемия, бяха направо жълти/бледи, без цвят.
И така, нещата отиват към отчаяние...
За капак, обикновенно чакам събота и неделя, за да имам някаква помощ от мъжа ми или майка ми в неделя, но тази събота и неделя и двамата ще работят и то до 20:00... Не, че като са вкъщи нищо не правя, пак аз си ги храня, мисля какво ще ядат, аз ги приспивам, но примерно си играят с тях и ги занимават, докато свърша нещо. Сгъването на дрехи ми стана, най голямото разнообразие.... Joy

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 10:37 от Lizi:) :)

# 389
Това с обяснението на възрастните, за някой неща, ме влудява....
Майка ми е започнала, като дойде и храни Сами, да му дава телефона си и да набира баба ми да говорят. Няма картинки и такива неща, но нали спрях напълно телефоните, не искам пак да свикват. Всеки път и казвам да не го прави, стигнахме до караници, с мъжа ми говорихме с нея сериозно и ефекта е 0. Не можела да го нахрани по друг начин " той не иска". На него малко ми трябва и попва да манипулира, попва да отказва още повече храна, за да му пуснеш телефона да говори с някой или просто да слуша сигнала и направо откачам хора, вярвате ли ми. Толкова ми беше трудно да махна екраните и го приемам това за крачка назад.
Най добре е човек да си гледа сам децата, но аз направо на моменти съм на ръба.
При нас тая нощ беше кошмарна, не знам дали се дължи на това, че стават по късно тази седмица, но цяла седмица ги слагам за нощен сън и  след час Сами е буден, при което и Яна се буди, дори и разделени в различни стаи, тя пак го чува. Той много плаче, по скоро мисля че плаче, защото иска да си играе, а не да го приспивам, но рева е страшен и истеричен.
Вчера се събуди в 22:30 и чак в 2:00 успях да го приспя, този пън на дивана, при което пак съм се изкривила, защото не съм мърдала цяла нощ, направо е ад.... И съответно аз не мога да стана рано за да ги будя и да влезем в график, той не спи достатъчно през ноща, при което му се приспива супер рано за обеден сън и влезнахме в някакъв кръговрат, от който не мога да изляза.
Тази сутрин отново не мога да го нахраня!
40 гр изяде от любимата си каша  и не иска мляко.
Вече не знам какво да го правя!
Като му дам мляко, ако въобще вземе шишето е просто да си суче биберона му. Без да стига млякото до устата му.
Гледам маркрите за Анемия, не ми изглежда да е нисък хемоглобина. Не е блед, дланите и краката са му розови, когато беше с Анемия, бяха направо жълти/бледи, без цвят.
И така, нещата отиват към отчаяние...
За капак, обикновенно чакам събота и неделя, за да имам някаква помощ от мъжа ми или майка ми в неделя, но тази събота и неделя и двамата ще работят и то до 20:00... Не, че като са вкъщи нищо не правя, пак аз си ги храня, мисля какво ще ядат, аз ги приспивам, но примерно си играят с тях и ги занимават, докато свърша нещо. Сгъването на дрехи ми стана, най голямото разнообразие.... Joy

Лизи много кофти ми стана и притеснено даже.... Сетих се нещо, не знам опитвала ли си. Съвсем чужд човек да се опита да му даде, твоя прителка например някоя която той харесва. И другото е дете, дете да му даде да яде. Сетих понеже моята приятелка бяха на гости ония ден и нейното момченце не искаше да вечеря. Божко започна да му дава и яде!

Общи условия

Активация на акаунт