Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 11

• 52 466
  • 870
  •   1
Отговори
# 435
NadezhdaML, Nl_Cl, kuklichka_ честити ви рожби! Съжалявам за негативните ви преживявания! И аз като вас имах много неприятно преживяване с неонатологията и ми помрачиха иначе приятния престой.

Мислех, че е единичен и изолиран случай, но явно съм сбъркала. Сега отчитам като грешка факта, че реших да не подавам оплакване. Колкото повече оплаквания постъпят, толкова по-голяма е вероятността да вземат адекватни мерки за разрешаване на проблемите в това отделение. Все пак те са хората, които гледат малките ни човечета в първите им часове и дни, не е редно майката да изпитва каквито и да е съмнения на какви хора е поверила детето си… Да не говорим колко е важно доброто психическо състояние на майката, а те вместо да го стимулират, го разклащат…

# 436
Здравейте. Аз съм бременна след инвитро, на 38 г. и ми престои първо раждане. Не знам дали това са причини за цезарово сечение, но аз искам такова. Затова пиша, за да попитам, дали в болница Вита имам право на секцио по желание и също така ми препоръчайте лекар /по възможност жена/, която да подкрепя оперативното раждане. Не искам да попадна на АГ, който рекламира само естественото раждане.

Също прочетох, че трябва да отида на преглед. Сега съм в 31 гс. Кога правят преглед на разкритие? Дали, ако се види, че имам 2 см разкритие например и нямам контракции биха ме задържали и опитали да предизвикат раждането против волята ми.

Последен въпрос. Бременна съм от донор. Знам как стои въпроса с името на бебето, но дали при записването на името на малкото, някой ще ми направи проблеми? Дали има някоя жена като мен, за да сподели, конкретно за болница Вита? Благодаря Gift Heart Flowers Hibiscus

# 437
Никой не може да ви направи проблем за името, тояа се регулира в правните актове.

Ма как щ ви задържи някой на сила да ви предизвиква раждане? Абсурдно е.

# 438
Има жени които в края на бременността си ходят с по 2-3 см разкритие със седмици, преди да започне раждането. Излишно се притеснявате, никой не може да ви предизвика раждане насила, това е абсурд.

Инвитрото само по себе си не е предпоставка за секцио.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 12:54 от Tessaria

# 439
Привет и честито! Пожелавам безпроблемни два месеца от оставащата бременност!

Доц. Петър Игнатов - специалист по фетална морфология, изражда във вита към момента само оперативно. Следях се при него - уникален специалист, вдухва спокойствие, увереност, винаги изслушва и уважава мнението на пациентите си, но не е жена.

Аз исках естествено раждане (наложи се в последствие секцио), затова не ми води той раждането, но така било писано.

Относно останалите ти въпроси - няма кой да предизвика раждане против волята ти, биха те съветвали какви мерки да предприемеш, но винаги решението си остава твое.

За името не съм достатъчно запозната дали ще срещнеш пречки.

Успех и съм на линия ако имаш други въпроси, на които мога да отговоря ☺

Здравейте. Аз съм бременна след инвитро, на 38 г. и ми престои първо раждане. Не знам дали това са причини за цезарово сечение, но аз искам такова. Затова пиша, за да попитам, дали в болница Вита имам право на секцио по желание и също така ми препоръчайте лекар /по възможност жена/, която да подкрепя оперативното раждане. Не искам да попадна на АГ, който рекламира само естественото раждане.

Също прочетох, че трябва да отида на преглед. Сега съм в 31 гс. Кога правят преглед на разкритие? Дали, ако се види, че имам 2 см разкритие например и нямам контракции биха ме задържали и опитали да предизвикат раждането против волята ми.

Последен въпрос. Бременна съм от донор. Знам как стои въпроса с името на бебето, но дали при записването на името на малкото, някой ще ми направи проблеми? Дали има някоя жена като мен, за да сподели, конкретно за болница Вита? Благодаря Gift Heart Flowers Hibiscus

# 440
Благодаря на всички за отговорите. Кики29, много ти благодаря за пожеланието. Flowers Bouquet Чувствам се добре приета Hug

Честито ти бебче! Дано расте здраво и щастливо Heart

Зная, че при 2-3 см разкритие, можеш да си ходиш няколко седмици, но прочетох някакъв стар коментар, за бременна с 2 см разкритие и без контракции, която била приета по спешност и раждането било предизвикано. Просто исках някой да ме успокои, че няма нищо "против волята".

Проверих от любопитство в супер док. и не намерих препоръчания ми лекар, но се надявам и другите да се съобразяват с желанията на бременната Simple Smile

А дали в момента има ден на отворените врати? Изчетох темата, но пак ще питам, все още ли скоро след раждане, родилката се настанява в стаята и. Също, дали и е позволено да пие вода. Предполагам, когато родилката е в стаята е закачена за някакви системи.

# 441
Знаете ли дали, ако искам да изляза по-рано болничен, то болничния лист лекаря, който ме следи във Вита ли го издава, както и след това при продължаването на болничния пак от него ли е? И още нещо, има ли ограничение за издаването на болнични, защото смятам от началото на 4месец да изляза?

# 442
Аз излязох наскоро в такъв болничен, издава ми ги следящият лекар. За продължаването оставих амбулаторната си карта при сестрата и на следващата седмица си взех новият болничен от рецепцията. Не те карат да се разхождаш лично по комисии за удължаването на болничния, имат си някакъв вътрешен ред по който става това.

# 443
Знаете ли дали, ако искам да изляза по-рано болничен, то болничния лист лекаря, който ме следи във Вита ли го издава, както и след това при продължаването на болничния пак от него ли е? И още нещо, има ли ограничение за издаването на болнични, защото смятам от началото на 4месец да изляза?

Аз излязох месец и половина преди 45-дневния. Лекарят, който ме следи, издаде първия, после се води от комисия (в болницата всичко си оправят, вие само си го взимате). Има ограничение 180 дни за годината, като 45-дневния мисля, че влизаше в тази сума.

# 444
Не, 45-дневния не влиза в тези 180 дни.

# 445
  • София
Фрида, аз раждах секцио. Във Вита след секциото те връщат директно в стаята ти. Аз бях в самостоятелна, има опция, исках да ми е по-спокойно след операцията, а и да сме сами с бебето. Вливат няколко банки и после свалят всичко, но така или иначе не може да ставаш (ако си секцио). Непрекъснато те проверяват как си. Дни на отворени врати - не съм запозната има ли.

Вода ми позволиха да пия след 2 часа. На следващия ден течна храна, след това вече нормална.

# 446
Здравейте пак Flowers Bouquet

Имате ли мнение за д-р Вероника Кръстанова? Дали се чака много пред кабинета и? Благодаря Flowers Chestnut Flowers Cherry Blossom
Смятам да запиша час следващата седмица

# 447
Присъединявам се към коментарите на Кукличка и Надежда за това няма да преповтарям разказаното от тях.

Не съм напълно съгласна относно преценката на лекарите. Да, компетентни са, но при при мен лично третият ден бебето беше задържано без адекватна причина. Д-р Илиева беше останала с впечатление, че бебето не диша добре, след което разговаряхме и каза, че носът му е промит и всичко е наред и въпреки това не ми го доведоха.  Не ми се изпада в дълбоки обяснения, всичко беше наред с бебето, действително и след разговор със завеждащата се оказа, че са нямали причина да го задържат.
 От акушерките съм страшно доволна, особено от Ева Павлина и недолюбваната тук Бойка Димитрова, която ми подари от еднократното бельо и се държа много мило с мен.

Д-р Гергинова от неонатологията също е уникална, жалко само, че напуска края на месеца, не ми се мисли какви “специалисти” ще останат с Арабаджиева.. На мен също проблемът ми беше с нея. След оплакване от моя страна, че не искаха да нося коластра през нощта, защото нямаше кой да отваря вратата и след последно оставената от мен такава в 4:10 часа, в 5:20, тя връхлетя в стаята и ме събуди. Нахвърли с упреци върху мен каква майка съм била, щом бебето ми ревало, а аз не съм му носила кърма (имайки предвид занесената час по-рано), а съм била с претенции за кърмене и така нататък. Да не говорим, че никой не ми беше казал за възможността да кърмя детето докато е в неонатологията, за която очевидно други родилки знаеха. На въпрос по темата получих изумена физиономия от Илиева и странния въпрос “Ама вие искате да кърмите ли?”?!? С нея имах разправия на следващия ден относно състоянието на детето.

Съгласна съм с горните мнения, че адекватна информация на майките не се дава, комуникацията на неонатологията с родилките е под всякаква критика.

Като цяло съм с леко горчив опит от раждането, гледам да не си спомням за отношението от неонатологията. Относно другото отделение, безупречни специалисти, мили санитарки, бяха изключително отзивчиви, съдействаха ми после и за кърменето.

Ако някой иска още подробности, може да ми пише на лично.

# 448
За колко дни излизат резултатите от БХС, тъй като забравих да ги попитам изрично?

П.П. Относно неонатологията и аз бях писала по-назад лоши впечатления, но за мен е важна лекарката и да съм спокойна с нея. Отделно, харесват ми самите стаи и това, че се чувствам малко или много като у дома си или като в хотел, което също ми е успокояващо. Не мога да си представя Майчин дом и стаите там, например. Знам, че са страхотни специалисти, но ако съм там  щях доста да се депресирам от престоя си, просто тези неща ми действат и искам комфорт. Също така, доволна бях от анестезиоложката, която ми сложи идеално упойката, защото едно момиче , раждащо след мен, ѝ я сложи друг и не я беше хванало, та беше доста зле. И най-вече едва ли има болница, където всичко да е страхотно, затова и с второто дете се насочих натам. Единствен минус засега е затварянето на паркинга и си мисля, че едва ли скоро ще приключат.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 15:14 от Rimmona

# 449
Честно казано, ситуацията с неонатологията ме притеснява. Не мисля, че това е адекватно отношение към току-що родила жена. Много си харесвам лекарката, не искам да я сменям, но ще чакам обратна връзка как е ситуацията по-натам, че при мен има време до раждането.

Общи условия

Активация на акаунт