Първокласници 2023/2024 - 3 тема

• 26 277
  • 685
  •   1
Отговори
# 630
И аз учех нови думи по английски, но не след 1 клас Grinning Книгите бяха и си ми остават голямата страст, големият ми син върви по стъпките на майка си. Но едно е да четеш худ. лит-ра, друго е да решаваш задачи и правиш диктовки. Далеч съм от мисълта да "давам акъли" кой колко време да работи с детето си, чудесно е, че имате възможност и желание за толкова пълноценна комуникация, просто давам и другата гледна точка, да не скъсаме пружината от прекалено напъване (и на себе си го напомням).

# 631
.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 16:04 от prolet_inchen

# 632
  • ту тук, ту там
А в какво училище учи - държавно, квартално, елитно някое? В България ли всъщност, в София ли? Чак ми е странна такава преса. И ето че големият обем задачи и упражнения не е гаранция за усвояване на материала. Претоварили са ги децата. Чак ми е чудно кога са успявали да ги правят тези десетократно повече упражнения в рамките на един учебен час, който за първи клас е 30 или 35 минути.

# 633
.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 16:04 от prolet_inchen

# 634
  • ту тук, ту там
Е, не е нормално това, съжалявам, че съм директна. Бих си преместила детето.
За цялата учебна година не помня и едно домашно да е имал синът ми (освен ако не е отсъствал по някаква причина), даже не знаех какво точно учат към дадения момент.
Подозирам, че файлът, който си разпращате, е това, което им дадоха на тях за лятна домашна - на всеки лист от едната страна математика, от другата български. По един лист на седмица. От това, което видях, имат различни упражнения - подреждане на думи в изречения, разделяне на срички за пренасяне, препис, ьо или йо, в или във - ами справя се с тези задачи. Без да са им давали купища допълнителни листа извън учебника и тетрадката. В провинциално начално училище. Щади си детето, ще намрази съвсем ученето и училището, че и отношенията ви ще влоши.
Надявам се, че не звуча заядливо или менторски, ако случайно да - не искам да е така и ти се извинявам. Просто ми стана много мъчно и за детенцето, и за теб! 🤗

# 635
Не знам къде е проблема. Някои деца просто напредват по-бавно, без да имат сериозни затруднения или специални потребности. Хубаво е това да се отчита и от родителите. Няма как децата да са еднакви. Нито да са всички пълни отличници и всестранно развити Simple Smile Факт.

Понеже имам 4 деца, едно от друго по-различни, вече виждам нещата под различни ъгли и съм доста ларж. Прави детето каквото може, правим и ние - оттам нататък - здраве и спокойствие Simple Smile

# 636
Според мен всичко си е до дете. Моето дете, ако не обичаше да чете - нямаше да му залагам по 50 страници дневно. Тя обича и го прави с желание, но пък не смята. Чете ги до макс. час и половина, след тях излиза и играе до 20:30-21 навън в делничните дни, в почивните се прави сутрин и след това има свободен цял ден.

# 637
  • София
Пролет, ваканцията е още 3 месеца точно. Пробвай да края на юни да му даваш ежедневно, но съвсем по малко неща, за да може да си почине. Примерно, ден четене, ден писане,диктовка и друг ден само математика, но да не е за повече от час - час  и половина дневно. Обяснявай му, че колкото по - концентрирано се работи, толкова повече свободно време ще има. Време отнеме изграждането на рутина, но няма как. Всеки ден по малко работа хем ще си почива /ваканция е все пак/, хем и материала ще упражнява.
Говорила ли си с класната или с другите родители? Те как виждат нещата в класа? Как се позиционира детето?

# 638
Моля ви, забравете, че изобщо писах нещо и да приключим темата.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 16:06 от prolet_inchen

# 639
prolet, тотално не сме имали това предвид.

Аз имам дете, което не се справяше добре в първи клас и така стана, че частната занималня го спаси. Само че аз не се тревожа, а се гордея с него, защото е супер готин, със самочувствие, винаги всички край него сме усмихнати, такъв му е характера. И досега - вече в 7 клас - не е отличник. Просто не е достатъчно ученолюбив, търпелив и постоянен. Радвам се, че желание има, другото ще го наредим.
И забележи, че аз говоря за моето дете. Не за твоето. Твоето може и да те радва вечно с шестици и защо си се разтревожила от 1 клас още чак толкова. Успокой се.

# 640
  • ту тук, ту там
Ох, де го чукаш, де се пука. 😞

# 641
  • София
При нас няма домашни за лятото от училище, само списъка с книги.
Аз самоинициативно взех 3 книжки тип лятна ваканция след 1 клас, има и сборници по математика да си довършва, та се занимаваме от време на време. Вчера направи 2 страници математика, малко от първата лятна книжка и колкото е чел, към час общо отнеха. Вечерта малко шах да не ръждяса, защото му беше свършило времето на телефона и така.
Днес нищо няма да прави, на екскурзия е, може би чак сряда-четвъртък пак. Не мисля да е претоварен изобщо, няма норма, когато колкото може. Закъсал е с Пет приказки на Валери Петров втора седмица вече, но каза че напредва.

# 642
Българските приказки според мен са по-трудносмилаеми, затова почнах от познатите. Ако видя, че не смогват аз ще им чета от тях преди лягане, без това всяка вечер чета, така са запознати с Пипи и Патиланско царство.

# 643
Миналата година като награда в Казанлък от един конкурс по рисуване детето получи ето тази книга:

Зарадвахме се и започнахме отдавна да я четем. Обаче се оказа пълна с хитове като този:

Скрит текст:

Има и други, по-хард версия, не е за пред хора направо. Как да убедя детето, че това не са класически приказки Simple Smile Тя се весели много с тях. Сега я скрих.

# 644
Много неадаптирани версии има, пълни с насилие също. Пропускам такива моменти когато чета, но рано или късно ще се сблъскат.

Общи условия

Активация на акаунт