Първокласници 2023/2024 - 3 тема

• 26 296
  • 685
  •   1
Отговори
# 90
И аз мисля, че са с две срички. Това, че не се пренасят е различно от сричките. В учебника нищо ли не пише?
Не, първо там прерових. Минах и помагалата, и самата тетрадка. Явно нещо са им обяснявали, но подобен пример на този не намерих, а каквото и да са им обяснили, го няма в учебника. Ще го напишем двусрично. За О-КО и У-ХО четох примери, там е и по-ясно, защото има две гласни. Но с "я", която не е гласна, там вече се обърках тотално.
Ще напишем МА-Я. Изглежда логично.

Последна редакция: чт, 07 дек 2023, 21:14 от prolet_inchen

# 91
  • ту тук, ту там
Не съм искала да те обидя, съжалявам.
Но нашите деца още в детската ги учеха как се броят сричките - с юмруче под брадичката. 

Аз като бях ученичка, Я и Ю се водеха гласни. Добре че майка ми е учителка, та знам, че са с променен статут вече. Я е буква, която обозначава съчетанието от звуковете й и а (след гласна само; ако е след съгласна, е само а и омекотява предходната съгласна, нещо такова беше 😌🤦♀), тоест все пак има гласна в състава й, ако и самата тя да не е.

# 92
Не съм искала да те обидя, съжалявам.
Но нашите деца още в детската ги учеха как се броят сричките - с юмруче под брадичката. 

Аз като бях ученичка, Я и Ю се водеха гласни. Добре че майка ми е учителка, та знам, че са с променен статут вече. Я е буква, която обозначава съчетанието от звуковете й и а (след гласна само; ако е след съгласна, е само а и омекотява предходната съгласна, нещо такова беше 😌🤦♀), тоест все пак има гласна в състава й, ако и самата тя да не е.
Няма проблем, аз идвам също от учителско семейство, и то за срам и позор - учители по литература. За съжаление не са между живите вече да ги питам. Синът ми беше болен през почти цялата подготвителна група, имаха и три месеца карантина... Той доста от нещата ги знае, но аз като не съм сигурна вярно ли ги знае, или се е объркал... Нищо, важното е, че стигнах до истината и благодаря на всички, че помогнаха.

# 93
Как вземате решенията в класа относно покупка на нещо за целия клас? Има ли няколко оферти, гласувате ли, изобщо как е организирано това при вас, че при нас начина на искане на пари не ми се нрави.

# 94
Дават се няколко предложения (или 1), които обикновено идват от едни и същи 2-3 родителя, след това гласуваме, и когато има кворум, се купува, независимо дали всички са се включили в гласуването. Парите се взимат от касата, за която събираме регулярно пари всички и се дава касова бележка за отчетност.

# 95
  • София
Ние се разбираме във вайбър групата, къде с анкета, къде само с обяснения.
Честно казано на мен хич не ми се нрави купуването на мебели и такива неща, но се радвам че нямаме скандали по темата и има няколко по-дейни родители, които поемат организацията.
Закачалки купувахме и тези дни пейки за да си слагат децата раниците.

# 96
Ез това не е нормално. Родителите купуваме единствено подаръци за госпожите и някакви дребни почерпки за празниците. В началото на годината - учебните помагала и постелки за чинове за изобразително изкуство. Това е.

# 97
  • София
При нас сега от януари ще местят децата в голямата сграда, защото явно посред най-голямата зима ще ремонтират малката, а какъв прахоляк ще е в двора, направо не ми се мисли. Та ще видим и при нас ли ще им щукнат още 100 неща за купуване след преместването.
Платих 15 лв за календар и въобще не са и направили този, който поръчах, уж щяло нов да има да видим...
В класа сега правят "Ученик на седмицата", дъщеря ми спечели първата седмица, което ме радва, разбира се, но не са ли още малки за такива неща, вече доста разстроени деца има? 🙄

# 98
При нас голям смях със събирането на пари. Някой дава предложение, три дни никаква реакция, после друг се сеща, че няма време и празникът наближава, след още няколко дни вяла комуникация се решава парите да се вземат от касата и да се допълнят в удобен момент. Изобщо на никой не му се занимава.

# 99
  • София

В класа сега правят "Ученик на седмицата", дъщеря ми спечели първата седмица, което ме радва, разбира се, но не са ли още малки за такива неща, вече доста разстроени деца има? 🙄
Това за най - прилежен ученик ли? А ако все  един се справя най - добре, все той ли ще е?
При нас веднъж седмично играят футбол срещу другия клас, но  големи драми наставаха кой спечелил и на господина по футбол явно не му се занимава със сцени и не отчитат точки вече Laughing Още са си бебета в някои отношения.

# 100
  • София
Предложенията при нас вървят по вайбър. В общи линии всички се съгласяваме. То и няма за какво да спорим.
Да се отчета с малко инфо от живота на първокласничката... разбрахме се с родителите децата да направят томбола и да си изтеглят другарче за подаряване. Само че, госпожата предложи да знаем само пола на детето, за да има елемент на изненада. Ние решихме цената на подаръка да е до 20 лв. Моята има да подарява на момиченце, което страшно ме кефи/книжки, розовини, лесен избор/. Ще направят в края на седмицата коледен купон. Ще им вземем нещо за почерпка и сокче.
За подарък на госпожите се избра цвете в епруветка от този младеж с ДЦП https://ladyzone.bg/videa/btv-video/balgarin-sazdade-inovativna- … uvetka-video.html
Иначе върви учебният процес добре. Няма драма, това което не харесвам е че не иска допълнително да се поупражнява в почивните дни. Поне малко диктовчица да направи. Но ще бъда по-упорита през зимната ваканция.

# 101
Значи, ако не беше изборът ви на подарък за госпожата този, щях да се закълна, че децата ни са съученици 😃 Всичко до там е 1:1 с моя син. Той на момче ще подарява, което също ме улесни значително. Утре е на рожден ден на госпожица - съученичка, от новите деца. Явно вече се поопознаха и поотпуснаха едни с други Simple Smile

# 102
  • София

Това за най - прилежен ученик ли? А ако все  един се справя най - добре, все той ли ще е?
При нас веднъж седмично играят футбол срещу другия клас, но  големи драми наставаха кой спечелил и на господина по футбол явно не му се занимава със сцени и не отчитат точки вече Laughing Още са си бебета в някои отношения.
Всичко включва- оценки, поведение, да не закъснява, да не са му се карали. Децата гласуват сами за друго дете. Не може едно дете да бъде 2 седмици подред, няма други правила.

# 103
  • София
Сега да разкажа и за Коледния базар в училище . Занесохме родителите кой, каквото успя да изработи и от там като се почна апел, да ходим родителите да продаваме. Сутрин от 8 до 9 часа и следобед.
Питам госпожата нямате ли големи ученици за тази работа?
Родителите сме на работа по това време!
Със сто зора се включиха една баба и двама бащи и една майка, която работи хоум.
Не ми харесва такава организация.
Не може да искаш родителите да висят на масата сутрин и следобед от 15.00 часа натам.

# 104
Безумно... защо се опитват да ни налагат тези базари, не всички имат време и могат да творят, както и да вземат друго участие.

Общи условия

Активация на акаунт