Март 2024г наближава, а бебето в корема - шава.

• 46 782
  • 850
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте! За много години.
Минзухар.12 доколкото знам ако работиш по трудов договор към 45. Ден преди термин, но нямаш натрупан осигурителен стаж от 12 месеца или ако не работиш по ТД към съответната дата, може да получиш месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по закона за семейните помощи за деца, ако отговаряш на условията за доход, уседналост и т.н. като не се изисква наличие на осигурителен стаж за ползване на такава помощ.

ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Чл. 4.
Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 1 месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година.

Чл. 63. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2024 г. е 810 лв.

Чл. 5а.  Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
(2) Когато бременната жена е осигурена за общо заболяване и майчинство, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.

Чл. 8. (1) Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер, определен със закона за държавния бюджет на Република България за съответната годиназа 2024 г. е в размер на 200 лв, но не по-малък от предходната година се предоставят на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че:
1.майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на дете или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на Кодекса за социално осигуряване;
2.  детето не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
3. майката (осиновителката) и детето живеят постоянно в страната;
4. детето има направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи съобразно възрастта и здравословното му състояние.

# 616
Zen dragon благодаря тази информация  търсех, утре ще ида до социалните. Значи си имам право на социално майчинство без ТД но ще е 200лв месечно. Аз ще раждам в София , мога ли да подам документите от тук защото ми казаха, че само по настоящ адрес. Вече ми става трудно да пътувам до Варна..
Какви документи искат?

# 617
Zen dragon благодаря тази информация  търсех, утре ще ида до социалните. Значи си имам право на социално майчинство без ТД но ще е 200лв месечно. Аз ще раждам в София , мога ли да подам документите от тук защото ми казаха, че само по настоящ адрес. Вече ми става трудно да пътувам до Варна..
Какви документи искат?

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … ii/uslugi-814/739
 Тук пише, че заявлението може да се подава и чрез лицензиран пощенски оператор.
Има и образец на заявление, което доколкото видях трябва да се попълни електронно, за да може при запазване да генерира някакъв номер.

# 618
Включвам се с моето болнично преживяване. Развила съм преекламсия и губя общ белтък. На системи съм, стабилизираме положението, но окончателно се сбогувах с естественото раждане. Ще приемам телешки протеин, някакви медикаменти и така до началото на март, когато се надявам всичко да е наред с мен и бебинка. ❤️

# 619
Включвам се с моето болнично преживяване. Развила съм преекламсия и губя общ белтък. На системи съм, стабилизираме положението, но окончателно се сбогувах с естественото раждане. Ще приемам телешки протеин, някакви медикаменти и така до началото на март, когато се надявам всичко да е наред с мен и бебинка. ❤️

Няма значение как ще се появи, а и двете да сте здрави и добре 😊
Слушай докторите, ще овладеят положението, а началото на март - ей го къде е.

# 620
belle__, съжалявам да го чуя!
Стискам палци всичко да е наред и поне до 34-35г.с. и ти и бебето да сте добре и да не се налага да се появи по- рано!
Следете стриктно кръвотока, ако е възможно при фетален специалист. А ти повече спокойствие, пий хапчетата и протеина и вярвай, че всичко ще бъде наред!

Моя приятелка, която роди преди няколко месеца, беше така. Постоя доста в болницата, някъде от 26г.с. до към 30-31г.с., след това я изписаха и си продължи терапията вкъщи. В крайна сметка обаче водите й изтекоха седмица преди насроченото секцио, в 35г.с. Всичко е наред и с двамата, постояха седмица, две в родилно за наблюдение. Сега си се гледат вкъщи и всичко е наред.
Със следене, на днешно време, всичко се държи под контрол!
Бъди силна, още малко остава!

Последна редакция: ср, 03 яну 2024, 18:33 от sd.ad

# 621
За щастие имам двама лекари-баща и син, които наистина не съжалявам и за минута, че избрах. Единия е фетален специалист. Вдъхват ми много доверие. Успокоявам се, че не вдигам кръвно над 140. Дано това да е максимално и да има тенденция да спада.

Благодаря на всички за подкрепата! ❤️

# 622
Ох милата. Важното е, че нещата са диагностициряни своевременно и положението е стабилизирано, че с тези прееклампсии, еклампсии и ХЕЛЛП синдроми ми настръхва косата от ужас.
 Стискам палци всичко да се нормализира много бързо и да се прибереш вкъщи по живо по здраво, за да износиш бременността колкото се може до по-късно. Няма значение как ще е раждането, важното е и ти и бебинка да сте добре. Пий хапчетата и мисли положително. Лошото е вече зад вас! Flowers Hibiscus

# 623
Belle съжалявам да го чуя, почивай, пий си хапчетата и мисли положително. Не се натоварвай. Прегръдки. 🫶

# 624
Belle,
Знам че сигурно ще ти е трудно, но се постарай да си спокойна. Всичко ще е наред. Flowers Four Leaf Clover

# 625
Момичета, правена ли ви е цитонамазка по време на бременността?

# 626
Момичета, правена ли ви е цитонамазка по време на бременността?
Да на мен миналия месец докато бях във 6 месец

# 627
  • София
Още в 12гс ми направиха цитонамазка.

Аз днес минах поредни изследвания. Качила съм почти тройно феритин (пак е на долна граница, но поне вече не е дефицит). Желязо ми е на горна граница, хемоглобина се е вдигнал на 144. Витамин Д от 60 е станал 108 при горна 120. Правих и обременяването с глюкоза и там всичко е топ. Супер доволна съм за 1 месец и половина резултати Grinning Сега само трябва Б12 да вдигна. Ще започна да пръскам и него. Я кажете с кои групи храни го приемате и с кои го отбягвате? Листовката още не съм я гледала, ММ го взима сега и ще си нахалствам от неговото да си пръскам, ама той е джаста-праста и хич не следи кое как се усвоява правилно.

Иначе ми пристигна и колана за след раждане. Мислих да не взимам, ама в болницата не осигуряват, та се наложи. Предният път без него бях загубена първите дни Grinning

# 628
Б12 под езика 2000мг на гладно и закусвам след 30 минути.
Я кажи феритина и желязо как вдигна?

# 629
  • София
Сорбифер единствено, 2 пъти на ден. Ще се чуя утре с АГ дали да го продължавам в такава доза или ще има намаляване, че тя за спиране не говореше предния път.

Общи условия

Активация на акаунт