Раждане във II САГБАЛ Шейново (тема 7)

• 39 229
  • 486
  •   1
Отговори
# 360
Явно наистина е ново. Август не беше така. Нямаше външни посетители,дори и във вип стаите.

# 361
Привет дами Simple Smile

Като майка за първи път изяждах бг мама и всички други възможни източници за всякаква информация за това какво ме очаква. Дори изгледах записите на епизодите от предаване за Шейново в Youtube и препоръчвам, доста ме развеселиха и заедно с това информираха. Родих в Шейново през декември 2024 и искам да споделя опита си с вас, за да бъде полезен и на други любопитки.

В 8 часа вечерта пристигнах в болницата с контракции на 2 минути, но с не много голямо разкритие. Един съвет, в която и болница да раждате, интересувайте се от документите, които трябва да попълните при приемането ви там. Вземете ги предварително и ги попълнете вкъщи. Също така уверете се, че всички нужни изследвания са в папката ви. Аз бях забравила да добавя последното за хепатит и трябваше да отида да го направя при приемането, нищо че го бях направила по-рано през седмицата.

След прегледа в спешен кабинет, се оказа че с тези контракции на две минути съм само с 2 см разкритие, което беше доста обезкуражаващо. Бях чела че в случай на толкова малко разкритие биха ни изпратили вкъщи, но при мен контракциите бяха на прекалено кратък интервал и ме приеха в болницата. Към този момент нито бяха изтекли води, нито беше паднала тапа.

След спешен кабинет последва запис на тонове приблизително 30 минути и настаняване в стая (предродилна зала). Като забележка по време на този период мога да дам единствено, че щеше да е хубаво персонала да дава малко повече информация за това какво предстои. За пример, лягаш за тонове - ще стоиш 30 минути. Отиваш в стаята - ще дойдем да те проверим след 1-2 часа, ако има нещо ето там сме. Общо взето сме оставени да се ориентираме в обстановката, което за човек който е в процес на раждане и за първи път стъпва в болницата създава малко излишен стрес. Час и половина след настаняването (вече 23:30) в стаята дойде лекаря от спешния кабинет да ме извика за преглед. Разкритието все още беше 2 см, контракциите ставаха по-силни и все така на 2 минути. Към 1:30 отидох да поискам преглед. Там ми казаха, че толкова често не било добре да ме преглеждат (не разбрах защо), но въпреки това ме прегледаха и видяха, че вече съм на 5см. При този развой вече звъннаха на лекаря, който бях избрала за раждане (д-р Владимир Веселинов) и на акушерката. Направиха ми клизма и се върнах отново да чакам в стаята. Не правете като мен да си взимате абсолютно всичкия багаж с вас при настаняване. Излишно е всичко повече от неща за 1 вечер, останалото може да ви бъде донесено по всяко време след това.

При пристигането в родилна зала в 2:30 бях на 8см разкритие и тогава лекаря спука околоплодния мехур. Водите бяха зелени и за раждането беше привикан неонатолог. Тъй като разкритието беше все още недостатъчно и главата на бебето беше високо, изчакахме още 30 минути контракции, но при положението със зелените води, трябваше да започнем напъни по-рано от пълно разкритие. Таткото присъстваше на раждането, като го свикахме в тези 30 минути, в които изчаквахме още няколко контракции. Раждането протече спокойно, поне за мен. По-късно разбрах, че е имало момент в който тоновете на бебето са паднали. Активния процес на раждане отне 40 минути. След като бебето се появи, беше сложено на гърдите ми, но така и не заплака и беше отнесено за интубация. През следващите 2 часа лекаря заши наложилата се епизиотомия и д-р Узунова (завеждащия отделението в болницата неонатолог) ни обясни ситуацията с бебето. През началото на ноември боледувах от ковид и инфекцията от боледуването вероятно е достигнала до бебето. Поради това то имаше кървави секрети в белия дроб и беше погълнало мекониум по време на раждането. Бебето беше на лечение 17 дни в неонатологичното отделение, а аз само 4те задължителни нощувки. Реално можех да стоя  в болницата и докато бебето е там. Бях настанена в двойна стая, в която останах сама до края. Посещенията при бебето бяха по два пъти на ден (12:30 и 18:30) като татковците се допускат само на вечерните часове. Излишно е да споменавам чувствата и емоциите по време на този период, само ще спомена, че всички от персонала в отделението по неонатология са млади и емпатични акушери и неонатолози и искаме и в темата тук да им благодарим за подкрепата. В началото бебето беше на система с глюкоза, а след като беше захранено на 5-6 ден започнах да нося кърма.

Прилагам снимка на условията в предродилна зала. Стаите за престой след това на същото ниво. . В родилна зала също беше реновирано и приветливо.

Общо взето беше прилично откъм храна, имаше разни неща като леща, пържени кюфтета със салата от ряпа и боб, кифла за закуска, но въпреки това е хубаво да има кой да ви носи храна, защото понякога храненията бяха филия с масло и варено яйце. През периода ми на престой ремонтираха кафето в двора, вече сигурно е готово. Изглеждаше доста добре в процес. Посещенията са само в двора на болницата, татковците могат да влизат да носят багаж до стълбището до етажа ви. Има диспенсъри за вода включително и топла и имаше оставен чай на масите в общите помещения. Храната се сервира по тези маси и всеки отива и си взима. Персонала в отделението беше учтив, дори понякога ме привикваха за втора порция или я носеха в стаята. Почистваха пода на стаята по два пъти на ден. Престоя ми беше през декември и навсякъде в болницата парното работеше. Д-р Веселинов идваше всеки път на посещение, когато беше на смяна, Жени също. Бяха и на линия за въпроси и консултации по вайбър. Докторите които идваха на визитация всеки ден бяха млади и учтиви. При мен заради зелените води имаше и антибиотик по два пъти на ден венозно.

С изписването работата беше доста прибързана. Ако си правите планове да идва семейство, да си правите снимки и т.н, имайте предвид че може да уцелите момент като нас - изписване на 17 бебета едно след друго. На нашето изписване си бяхме само аз и бащата, като бащата не беше допуснат до стаята за изписване дори за снимка. Снимките се случваха отпред на стълбите пред болницата, та може да си представите какво се получава.

Относно присъствието на таткото, както споменах по-горе той не се допуска до предродилна зала, допуска се като стане време за напъване. Избора на екип и акушерка са задължителни за присъствие на бащата и са единственото, което се заплаща (900 + 350лв). Казвам го защото в ценоразписа на болницата са отделни пера - избор на екип, избор на акушерка и присъствие на бащата и аз лично доста се бях объркала.

При д-р Веселинов се следих по време на бременността в МЦ Люлин и избрах и него за раждане. Доволна съм, много е спокоен и отзивчив. Жени е страшен образ, по време на раждането създаваше дисциплина и двамата с доктора разведряваха доста обстановката. До колкото знам от лекаря са си тандем, та действат доста отработено и спокойно.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 16:03 от _ssimeonova

# 362
Привет,

Раждах скоро в Шейново и аз искам да споделя моя опит, който се надявам да бъде полезен за други бременни.
Започнах да се следя при д-р Стивасарска в последния месец от бременността като с нея имах уговорката да се случат нещата както аз си представях - нормално раждане, контакт кожа в кожа, отложено клампиране. За акушер си избрах Имир, тъй като ми беше препоръчана, а и има много добри отзиви за нея.

Наложи се да прекарам доста часове в болницата преди същинското раждане, защото вече имах разкритие, но през това Имир се грижеше за мен, предразполагаше ме. В самото отделение пускат музика, която много отпуска и разсейва, приятно и чисто е. Раждането мина прекрасно, през цялото време ме напътстваха и насочваха по време на контракциите, съобразяваха се с моите желания.

Мога да кажа само хубави неща, срещнах много добро отношение от целия персонал в болницата. Стаята беше чиста, банята е обща за няколко стаи. Храната наистина не е хубава или е по-солена или е безвкусна. Бащата може да присъства по време на раждането, но след това не може да вижда бебето, не се допускат външни лица в отделението.

Като цяло съм с много добри впечатления и смятам, че болницата е на много високо ниво. За сравнение, раждала съм в частна болница и там не останах толкова доволна колкото в Шейново.

# 363
Раждах без избор на екип, без обезболяване, без самостоятелна стая - платих 0лв, единствено бележката за бащинство на мъжа ми платих - 20лв. Записването на бебето когато има граждански брак също не се заплаща.

Здравейте!
Моля да споделите повече за раждането ви без екип… Тъй като не се следя даже в Шейново, но мисля да раждам там и се чудя за избора на екип.

# 364
  • София
Просто като започнете да имате чести контракции си взимате багажа и отивате в болницата. Първо се регистрирате, минавате през лабинет на преглед. От там вече или ще ви отпратят, или ще ви качат в предродилна зала. Аз и с двете си раждания нямах екип. За мен всички са добри специалисти и нямаше огромно значение при кого ще се падна.

# 365
Аз раждах с Имир преди 1 година, само с избор на акушерски пост. Тя ми беше от огромна помощ.
(Ако имам смесени чувства, то те се дължат на цялостната болнична организация. Самата Имир направи всичко, за да ми е подкрепа, да помогне и без нея нямаше да се справя. В дните след раждането също прояви грижа и внимание.)

Мога ли да попитам няколко неща, предстои ми раждане в Шейново при др Поптодоров и съм се свързала с Имир да бъде моя акушерка:
1) Как става този избор (платен) на акушерка? И екип? И ВИП стая (или за нея - ако си естествено само ако има свободна)
2) При естествено раждане - ако тоновете са добре, разкачат ли те да се движиш и да ги мерят през интервали? Позволено ли е движението, има ли топка, вана или опция да отидеш до тоалетна и душ, да клечиш и тн (по време на контракциите)?
3) Имаш ли избор за позиции за раждане или всички са на магаре с краката нагоре по старовремски?
4) Мнение за др Поптодоров, ако сте раждали при него?
Много благодаря!

# 366
Здравейте,  момичета! Знаете ли къде може да се видят предстоящи събития в болницата - ден на отворените врати, курсове и т.н?

# 367
Здравейте!Ситуацията при мен е че отново се очаква да пренося и АГ-то ме праща в болницата за предизвикване.Някоя мама знае ли колко дни след термин пускат окситоцин и дали мога да се обадя по телефона направо да "запазя" дата ако не тръгнат скоро нещата?Без избор съм, благодаря!

# 368
Здравейте дами, моля наскоро раждалите секцио да споделят как беше положението с упойката. Имахте ли проблеми? Раждах преди 3 години в Шейново с Вецев , сега ми предстои за 2ри път. Назад в темата четох, че е имало дами , които не ги е хванала хубаво упойката и др. Имах проблеми с първото раждане...мислех че само про мен е било така, моля за мнения как е напоследък.

# 369
Аз не съм имала проблеми с упойката, всичко беше наред. Д-р Иванов ми я сложи и по мое мнение се справи чудесно, при положение, че имах силни контракции.

# 370
Родих преди два месеца секцио с д-р Вецев, упойката ми я постави жена, забравих фамилията но мисля че започваше с М. Никакви проблеми нямах ако не броим първите 2-3 дни след секциото че ме болеше кръста, но не е било нещо нетърпимо драматично.

# 371
  • София
Родих преди два месеца секцио с д-р Вецев, упойката ми я постави жена, забравих фамилията но мисля че започваше с М. Никакви проблеми нямах ако не броим първите 2-3 дни след секциото че ме болеше кръста, но не е било нещо нетърпимо драматично.
Същата жена ми беше и на мен на секциото, май Мандаджиева й беше фамилията,абсолютно никакви проблеми с упойката.
Кръста и мен ме болеше на втория и третия ден, но може и да е било към самата упойка, или нещо от секциото, иначе си ме хвана супер добре.

# 372
Идеално ме хвана, не усетих нищо, ама абсолютно нищо. Все едно бях на плажа легнала, бяха казали че може да усетя дърпане или натиск но нищо не усетих, не разбрах кога започна, кога извадиха детето, кога ми наместиха обратно всичко 😄

# 373
  • София
Идеално ме хвана, не усетих нищо, ама абсолютно нищо. Все едно бях на плажа легнала, бяха казали че може да усетя дърпане или натиск но нищо не усетих, не разбрах кога започна, кога извадиха детето, кога ми наместиха обратно всичко 😄
Хахахаха и аз така. По едно време само усетих как докторът ме разтресе, имах чувство, че ще ме свали от масата 😁 Мисля че още не бяха извадили бебето.
С първото секцио (не в Шейново) си усещах допир, точно това, което ти казват, че ще усетиш.Сега не, точно все едно бях на плажа.
 Но дори и да има подобни усещания, не е нещо кой знае какво, просто все едно някой те пипа, в никакъв случай няма болка и през цялото време анестезиолога е до главата ти и реагира.
На мен в началото на операцията ми се догади, в момента, в който им казах, че ми става лошо, ми пуснаха нещо в системата, което моментално ме облекчи.

# 374
Аз раждах с Имир преди 1 година, само с избор на акушерски пост. Тя ми беше от огромна помощ.
(Ако имам смесени чувства, то те се дължат на цялостната болнична организация. Самата Имир направи всичко, за да ми е подкрепа, да помогне и без нея нямаше да се справя. В дните след раждането също прояви грижа и внимание.)

Мога ли да попитам няколко неща, предстои ми раждане в Шейново при др Поптодоров и съм се свързала с Имир да бъде моя акушерка:
1) Как става този избор (платен) на акушерка? И екип? И ВИП стая (или за нея - ако си естествено само ако има свободна)
2) При естествено раждане - ако тоновете са добре, разкачат ли те да се движиш и да ги мерят през интервали? Позволено ли е движението, има ли топка, вана или опция да отидеш до тоалетна и душ, да клечиш и тн (по време на контракциите)?
3) Имаш ли избор за позиции за раждане или всички са на магаре с краката нагоре по старовремски?
4) Мнение за др Поптодоров, ако сте раждали при него?
Много благодаря!
Мнението ми за доктора е много добро.Беше спокоен , разказваше ми разни забавни истории и допринесе за моето спокойствие.
За позициите не мога да кажа , защото не съм изявила желание за друго, родих си на магарето с няколко напъна.Като преди това се разхождах , клечах си , мих си лицето , ходих да повръщам 😀
Топка видях на една от терасите , така че има, аз лично не съм искала и не знам кога и как да си поискате.Вана няма.Имате достъп до тоалетна и душ.Плащането става накрая преди изписването ако не се лъжа, като предварително сте казали на доктора ,  че бихте искали той да ви изражда.Предполагам и с акушерката е същото.
Аз бях избрала друг лекар,който беше извън града повреме на раждането ми , съответно платих за доктор Поптодоров без да съм се уговаряла отново и с него.

Общи условия

Активация на акаунт