Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 111 757
  • 1 225
  •   1
Отговори
# 1 215
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Ще съм благодарна за коментар на изследването и насоки за справяне. Изследванията са на 23 годишна девойка на 3 ден от МЦ.
Скрит текст:

Благодаря Ви!

Здравейте, Айяла! Изследванията винаги се интерпретират в контекста на някакви оплаквания. Явно ви е притеснило ниското ниво на естрадиола. Това е капризен хормон е не винаги може да се разчита на показаните стойности.
Благодаря ви!
Да, притесненията ми са свързани с твърде ниския естрадиол. Оплакванията са покачване на килограми и много трудно сваляне, раздразнителност, тревожност, проблеми със съня. Възможно ли е да се дължат на ниския естрадиол и какво бихте препоръчали?
Не е сигурно, че естрадиолът е нисък, само по една стойност не може да се приеме такова заключение. При наличие на редовен цикъл с голяма вероятност естрадиолът е в норма. Трябва да се повторят изследванията след 2-3 цикъла. Да се направи и обременяване с глюкоза и инсулин в хода на теста.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:51 от Рaдост

# 1 216
Скрит текст:
Здравейте!
От град Бургас съм. Не могат да разберат какво ми има . Моля за съвет
Имам проблем , болка в тази част на шията .
При кашляне ,преглъщане на храна, когато изпъна главата назад и прегръщам-  много боли. При пипане на мястото също.
Минах ехограф преди 2м защото тогава за първи път ми се получи ,около 15дни ме боля - нищо не се откри .
ЛЛ сега пусна пак, срп, тсх, фт4- всичко е в норма.
А ме боли.
Имам направление за ендокринолог, има ли смисъл да ходя изобщо. Изследванията щом са добре и преди 2 м  без находка на ехограф.

Здравейте! Минете на контролен преглед, има атипични случаи на подостър тиреоидит. С нова ехография може да се установи дали междувременно е имало промени в паренхима. Ако отново е без промени на фона на нормалните тиреоидни хормони, проблемът е с друг произход. Посетете УНГ специалист.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:52 от Рaдост

# 1 217
Здравейте, д-р Въндева! Повече от десет години съм с Хашимото, а сега се налага да сложа зъбен имплант. Прочетох, че може да има проблем при наличие на автоимунно заболяване и организмът да не може да приеме импланта. Какво трябва да се направи преди процедурата, за да се избегнат евентуални усложнения, трябва ли да се консултирам с ендокринолог или да направя някакви изследвания?

Здравейте, Ивета! Няма никакъв проблем при наличие на автоимунен тиреоидит да се слагат зъбни импланти. Ако скоро не сте правили изследвания, проверете ТСХ, фТ4. Ако не е изследвана костната плътност, направете остеодензитометрия на гръбнак, проксимален фемур, изследвайте и витамин Д.

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 15:20 от Д-р Силвия Въндева

# 1 218
Скрит текст:
Здравейте Д-р Въндева,
На 50 годишна възраст,
принципно FSH общоприето нормалното е да е високо...
Приемате ли твърдението,
че може и да е много високо,
но може и да е много ниско и това да не е патология а нормално..?
В случая става въпрос за FSH  под ЕДИНИЦА,..... вариращо в границите нула и нещо...
От къде се изхожда...
Че на теория може и да е едно,
но в контекста на конкретния човек и неговият индивидуален генетичен хормонален фон/конституция друго...

Какъв е този индивидуален хормонален генетичен фон/конституция не уточнявам,
защото има сериозни и разнопосочни мнения по въпроса дори и при лекарите...
Не знам какви са Вашите нагласи...

Но принципно според Вас има ли състояние при което FSH на 50 години да се счита за нормално даже и да е под единица....?
Здравейте, вътрешен КОМПАС. ФСХ под 1 при жена на 50-годишна възраст налага подробно изследване, както на гонадната ос (повтаряне на изследванията), така и на останалите оси на предния дял на хипофизата. Най-добре да се организира хоспитализация в УСБАЛЕ.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:53 от Рaдост

# 1 219
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,  моля за мнения над изследванията ми(пуснати профилактично, приемам Ясмин, ако е от значение от 4 месеца може ли ясмин да го е завишил?). Витамини, кръвна захар и инсулин са в норми.Не планирам бременност. Притеснява ме тсх, че е 2.7, а навсякъде пише, че трябва да е до около 2. Имам ли нужда от лечение и друг хормон или мога да го смъкна малко с добавки. Всякакви предложения приемам прикачвам изследванията. Благодаря предварително 🍀🌸
Здравейте, Богдана! Като цяло повечето ендокринолози се ръководят от международни препоръки, които са разработени от най-големите експерти от цял сват с дългогодишен опит, и всяка една препоръка е базирана на стотици публикувани проучвания, които са минали през научна рецензия. В случай че не планувате бременност, ТСХ 2.7 e напълно нормална и не налага нищо допълнително. При плануване на бременност желаните нива са под 2.5 не заради майката, а за да сме напълно сигурни, че у плода ще достига достатъчно количество тиреоидни хормони.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:54 от Рaдост

# 1 220
  • Варна
Здравейте Д-р Въндева,
На 50 годишна възраст,
принципно FSH общоприето нормалното е да е високо...
Приемате ли твърдението,
че може и да е много високо,
но може и да е много ниско и това да не е патология а нормално..?
В случая става въпрос за FSH  под ЕДИНИЦА,..... вариращо в границите нула и нещо...
От къде се изхожда...
Че на теория може и да е едно,
но в контекста на конкретния човек и неговият индивидуален генетичен хормонален фон/конституция друго...

Какъв е този индивидуален хормонален генетичен фон/конституция не уточнявам,
защото има сериозни и разнопосочни мнения по въпроса дори и при лекарите...
Не знам какви са Вашите нагласи...

Но принципно според Вас има ли състояние при което FSH на 50 години да се счита за нормално даже и да е под единица....?
Здравейте, вътрешен КОМПАС. ФСХ под 1 при жена на 50-годишна възраст налага подробно изследване, както на гонадната ос (повтаряне на изследванията), така и на останалите оси на предния дял на хипофизата. Най-добре да се организира хоспитализация в УСБАЛЕ.
.
Нямам възможност не говоря за финансова да се хоспитализирам на 500 километра от града в който живея...
В град като Варна би трябвало да има адекватен ендокринолог или структура по въпроса, аз лично не съм ги открила..
Вие можете ли да дадете насоки къде и при кого...
Вече бях на ендокринолог и ми беше казано че това е нормално за такава генетична конституция.
НАЛИ предстоят и допълнителни изследвания.

# 1 221
Здравейте!
Казвам се Мая на 39 години и имам нужда от съвет.
За около месец забелязвам рязко напълняване в областта на бедрата и корема, което се изразява в около 5 килограма. По принцип, съм имала отклонения на Т3/Т4, както и по-ниско TSH, които бяха нормализирани с Тирохелп.
Прилагам изследванията си от тази година и от миналата по същото време.

Според сегашната ми ендокриноложка, няма причина да е от това, но предвид че нямам промяна в храненето и начина на живот, съм много притеснена, така че бих се радвала на още едно мнение.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 10:32 от Moderator1

# 1 222
Здравейте! Не се чувствам добре от края на лятото - изпитвам силна умора, напрежение в главата, замаяност, нервност и раздразнение, косопад и от време на време болки в ставите. Появиха се и неразположения по време на цикъл. На 32 години съм. След направени изследвания(ще ги прикача) и консултацията с ендокринолог, се установи ниско вит Д и АМХ, както и понижен DHEA-S. Щитовидните хормони каза, че са в норма. Изписа ми
единствено вит. Д спрей по 1 впръскване на ден за 3-4 месеца. От около месец го използвам, но все си мисля, че дозата е ниска... На опаковката пише препоръчотелна доза 3 х 1 впръвскване на ден. Дали мога да увелича малко дозата? И възможно ли е всичките неразположения да са само от ниския витамин? Забелязвам, че при повече стрес и физическо натоварване симптомите се обострят повече..

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 12:03 от Deska1

# 1 223
Здравейте! Откриха ми ИР, начален стадий, инсулин на гладно 18, HOMA+IR - 4.26
Бихте ли ми препоръчали хранителни добавки и те дали биха ми помогнали?
Какво Ви е мнението за Барберин или за комбинацията Инозитол + Магнезий + Омега-3 / евентуално + Барберин / ?
Благодаря !

# 1 224
Здравейте д-р Въндева,
На 36 години съм и от 4 месеца приемам метформин, заради ИР. При рутинно изследване инсулина ми показа, че е 3. Това много ме изплаши и какво означава? Холестерола ми е висок, предполагам защото до скоро приемах омега 3. И въпреки ниския инсулин, не се храня нисковъглехидратно, също и не спортувам, от сладкото не мога да се откажа, но не прекалявам, съответно и не отслабвам, колкото и да ми се иска. Очаквах резултат около 10, като минали пъти, но този резултат ми изкара акъла. Дали да спра да пия метформина според вас? Моля за мнение!

# 1 225
Здравейте,д-р Въндева,исках да ви попитам само според вас тези изследвания дали са в норма,става въпрос за жена на 35 години

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 18:20 от Nati_3377

Общи условия

Активация на акаунт