Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 111 770
  • 1 225
  •   1
Отговори
# 1 200
Здравейте , доктор въндева ! Искам да попитам инсулиновата резистентност пречи ли на опити за забременяване тъй като в направените ми хормонални изследвания вместо 25 са 26 тоест леко разминаване , благодаря предварително!
Здвавейте, Yanichka! Не става много ясно къде е разминаването. Ако инсулинът е 26, със сигурност има инсулинова резистентност. При наличие на такава, невинаги страда фертилитетът, но има случаи, в които високият инсулин допринася за по-високи андрогени (мъжките хормони), нарушения в овулацията и имплантацията. Необходима е комплексна оценка на половите хормони, щитовидната функция в допълнение към инсулиновите нива.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:29 от Рaдост

# 1 201
Здравейте, д-р Въндева!
Ще съм благодарна за коментар на изследването и насоки за справяне. Изследванията са на 23 годишна девойка на 3 ден от МЦ.
Скрит текст:

Благодаря Ви!

Здравейте, Айяла! Изследванията винаги се интерпретират в контекста на някакви оплаквания. Явно Ви е притеснило ниското ниво на естрадиола. Това е капризен хормон и невинаги може да се разчита на показаните стойности.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:30 от Рaдост

# 1 202
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева , това са моите резултати  , въпросът ми е необходим ли ми е приема на хормон , пия Еутирокс 50 , fT3 е 3.50 , anti Tg е 89.38 , anti TPO е 134

Здравейте, Geuz! Вие сте с автоимунен тиреоидит. На фона на Еутирокс са постигнати нормални нива на ТСХ. При спирането му има риск ТСХ да се покачи. Зимата нуждите се качват, така че в момента не е най-подходящото време да се правят опити за спиране. Ако искате да проверите дали жлезата ще може да се справя сама, може да се направи такъв опит летните месеци. Освен това, решението зависи от пола, възрастта, репродуктивните планове, наличие на придружаващи заболявания.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:30 от Рaдост

# 1 203
Здравейте, кой е правилния начин за измерване на кръвна захар с глюкомер сутрин? Измиване на ръцете с вода и сапун или дезинфекциране със спирт?
При измиване на ръцете със сапун ми дава с една единица по-висок резултат. При дезинфекция по-нисък- чистя с тампон и изчаквам 20-30 секунди да изсъхне и взимам втора капка кръв.
Благодаря.
Здравейте, Виолетка! Най-добре е да се мият ръцете с вода и сапун и да се изчака да изсъхнат добре. Ако мястото е почистено със спирт и то е изсъхнало напълно, не би трябвало да има отражение, но в някои случаи може да интерферерира и да даде по-нисък резултат. Опитайте и с друго апаратче и различни лентички.

# 1 204
Здравейте, д-р Въндева

С микроаденом на хипофизата съм. При прием на достинекс /0.5мг/два месеца по едно хапче на седмица и резултати
от последното изследване - пролактин   171 mIU/L трябва ли са намаля дозата или да продължавам същия прием?
Благодаря предварително!

Здравейте, Вели! Ролята на Достинекса е освен да намали пролактина, да свие и аденома, което невинаги е пропорционално със спада в пролактина. Не намалявайте дозата. Като направите контролен ЯМР, тогава ще се види какъв е ефектът на тази доза върху размера на аденома.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:31 от Рaдост

# 1 205
Скрит текст:
Добър вечер д-р Въндева,
Моля Ви за съвет,за синът ми,който е на 17 г и 9 м.
Претеснява ме факта,че от лятото до сега синът ми отслабна с 10 кг.
Моля дайте ни съвет какво да правим!
Прикачам последните му  изследвания.
Благодаря Ви предварително за човечността!
Здравейте, Tzvetikatze! От изследванията няма данни за сериозни отклонения. Трябва да се проследи кръвната картина заради горнограничния хемоглобин. Колко са били изходните кг, какво е емоционалното състояние, има ли промяна в апетита, в цвета на кожата? Поради каква причина са изследвани само ЛХ и ФСХ без тестостерон?

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:32 от Рaдост

# 1 206
Здравейте, д-р Въндева! С постоянна умора съм, ниска телесна температура 35 и нещо варира. Бях на ендокринолог, но лекарката ми каза че щитовидните хормони са ми в норма. Прикачвам снимка
Скрит текст:

Моля за мнение. Благодаря!
Здравейте, G. Hristova! В норма е функцията на щитовидната жлеза. Да се направи кръвна картина да се изключи анемия, дефицит на витамини В12, Д, сутрешен кортизол. С какъв термометър се проследява температурата?

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:33 от Рaдост

# 1 207
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!

Периодично си правя изследвания на щитовидната жлеза. Миналия месец пуснах само TSH заедно с други изследвания - резултата беше 4,89 при горна граница 5,33. След около месец в друга лаборатория ( която попринцип ползвам ) пуснах още показатели. Има ли място за притеснение ? Трябва ли да посетя ендокринолог ?
Благодаря !

Здравейте, Silence! Актуалните изследвания са в норма. Не се налага нещо допълнително.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:33 от Рaдост

# 1 208
  • дядовата ръкавичка
Здравейте, д-р Въндева!
Ще съм благодарна за коментар на изследването и насоки за справяне. Изследванията са на 23 годишна девойка на 3 ден от МЦ.
Скрит текст:

Благодаря Ви!

Здравейте, Айяла! Изследванията винаги се интерпретират в контекста на някакви оплаквания. Явно ви е притеснило ниското ниво на естрадиола. Това е капризен хормон е не винаги може да се разчита на показаните стойности.
Благодаря ви!
Да, притесненията ми са свързани с твърде ниския естрадиол. Оплакванията са покачване на килограми и много трудно сваляне, раздразнителност, тревожност, проблеми със съня. Възможно ли е да се дължат на ниския естрадиол и какво бихте препоръчали?

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 07:13 от Айяла

# 1 209
  • Burgas, Bulgaria
Здравейте!
От град Бургас съм. Не могат да разберат какво ми има . Моля за съвет
Имам проблем , болка в тази част на шията .
При кашляне ,преглъщане на храна, когато изпъна главата назад и прегръщам-  много боли. При пипане на мястото също.
Минах ехограф преди 2м защото тогава за първи път ми се получи ,около 15дни ме боля - нищо не се откри .
ЛЛ сега пусна пак, срп, тсх, фт4- всичко е в норма.
А ме боли.
Имам направление за ендокринолог, има ли смисъл да ходя изобщо. Изследванията щом са добре и преди 2 м  без находка на ехограф.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 19:46 от мадам тиква

# 1 210
Здравейте, д-р Въндева! Повече от десет години съм с Хашимото, а сега се налага да сложа зъбен имплант. Прочетох, че може да има проблем при наличие на автоимунно заболяване и организмът да не може да приеме импланта. Какво трябва да се направи преди процедурата, за да се избегнат евентуални усложнения, трябва ли да се консултирам с ендокринолог или да направя някакви изследвания?

# 1 211
  • Варна
Здравейте Д-р Въндева,
На 50 годишна възраст,
принципно FSH общоприето нормалното е да е високо...
Приемате ли твърдението,
че може и да е много високо,
но може и да е много ниско и това да не е патология а нормално..?
В случая става въпрос за FSH  под ЕДИНИЦА,..... вариращо в границите нула и нещо...
От къде се изхожда...
Че на теория може и да е едно,
но в контекста на конкретния човек и неговият индивидуален генетичен хормонален фон/конституция друго...

Какъв е този индивидуален хормонален генетичен фон/конституция не уточнявам,
защото има сериозни и разнопосочни мнения по въпроса дори и при лекарите...
Не знам какви са Вашите нагласи...

Но принципно според Вас има ли състояние при което FSH на 50 години да се счита за нормално даже и да е под единица....?

# 1 212
Здравейте д-р Въндева,  моля за мнения над изследванията ми(пуснати профилактично, приемам Ясмин, ако е от значение от 4 месеца може ли ясмин да го е завишил?). Витамини, кръвна захар и инсулин са в норми.Не планирам бременност. Притеснява ме тсх, че е 2.7, а навсякъде пише, че трябва да е до около 2. Имам ли нужда от лечение и друг хормон или мога да го смъкна малко с добавки. Всякакви предложения приемам прикачвам изследванията. Благодаря предварително 🍀🌸

# 1 213
Здравейте, д-р Въндева! От няколко месеца имам повишена жажда в следобедните часове, пия по 3 литра вода на ден, съответно ходя по 14-15 пъти по малка нужда. Кръвната ми захар на гладно е 4.7, измервала съм я много пъти, не е надвишавала 5.5. , с инсулинова резистнентност съм във връзка с прием на антидепресанти, но нямам наднормено тегло. Много ме мъчи тази жажда, мислех, че е от топлото време, но сега виждам, че не е това причината. Моля за мнение по моя случай, благодаря предварително! 🙏
Здравейте, Черешка! Трябва да се изключи и инфекция. Ако няма такава, да се изследват по-подробно уринен и плазмен осмолалитет, може да се наложи и проба с жадуване. Най-добре е това да стане в рамките на хоспитализация. Възможно е и антидепресантите да оказват влияние върху чувството за жажда.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:49 от Рaдост

# 1 214
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева, моля за коментар на изследването. Необходим ли е преглед при ендокринолог и други изследвания.
Изследването е на жена, 48 години с хипертония и прием на лекарство за високо кръвно. Благодаря предварително.

Здравейте, Ваннич! Ако има покачване на телесното тегло, е добре да се направи обременяване с глюкоза, за да се търсят скрити отклонения и инсулинова резистентност, тъй като гликираният хемоглобин е горнограничен, нормата е до 5.7%. Иначе има данни за автоимунен тиреоидит, но щитовидната жлеза работи добре и на този етап не се налага хормонално лечение.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:50 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт