Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 870
  • 1 189
  •   2
Отговори
# 1 185
Здравейте искам да попитам за дъщеричката ми на 4г. 9м.. Пуснах й изследвания за вит. Д и резултатите й бяха тези :
Имунология
25-OH-Vitamin D - 17.27
SZBG
Серум / ECLIA Липса:< 10 ng/mL
Недостатъчност: 10-30 ng/mL
Достатъчност: 30-100 ng/mL
Токсичност: >100 ng/mL.

Какъв медимамент да вкюча и какво количество ...и защо е толкова ниско ?

Здравейте, Mariq! Наблюдаващият педиатър на детето има отношение към профилактиката с витамин Д. Не работя с малки деца.

# 1 186
Здравейте, предстои ми да си правя изследвания на хормоните, но никога да сега не съм си правила подобни изследвания и се притеснявам, също имам доста неща, които не са ми ясни. На 26 години съм, цикълът ми е дълъг, на около 40-43 дни, но си е идвал редовно и не съм имала проблеми, декември 2024 бях на профилактичен преглед при гинеколог, гледаха ме на ехограф и всичко беше нормално, резултатите от цитонамазката (2 група) и микробиологията също бяха нормални. В момента ми закъснява с около 2-3 седмици, като след последния ми цикъл кожата ми доста се влоши, имах акне, но също бях на море и слънцезащитата в комбинация с пясък и мръсотия бяха влошили нещата, като в момента доста се поизчисти, миналия месец забелязах 1 косъм на брадичката, който отскубнах с пинсета и днес си намерих още 2 (не бяха много дебели), много ми е притеснено, защото никога до сега не ми се е случвало подобно нещо, бях подложена на много стрес от юни насам, консумирах доста захар, може ли това да е повлияло? Смятам да си направя изследвания на хормоните, но имам няколко въпроса:
1. Според chat gpt е по-добре да изчакам цикъла си и да изследвам LH, FSH, Естрадиол, Пролактин, TSH, FT4 плюс тестостерон, DHEA-S, 17OH прогестерон, да изчакам ли цикъла си или да направя някой от тези сега, имам пмс симптоми и предполагам, че ще ми дойде съвсем скоро.
2. Да се посъветвам ли с личен лекар или напарва да отида в лабораторията (доколкото знам хормоналните изследвания не се покриват от НЗОК)?
Приемам всякакви съвети, извинявам се за невежеството си, но за пръв път се сблъсквам с подобни проблеми.

Здвавейте, IVi! При положение, че за първи път се сблъсквате с подобни проблеми, най-добре е да отидете на консултация с ендокринолог. Така ще може вие да споделите спокойно за всички оплаквания и в същото време колегата ще ви зададе достатъчно въпроси, за да се насочи към проблема и ще ви обясни за изследванията и дните, в които се извършват. В противен случай се рискува да не са пълни изсведватията, в неподходящ ден, а и със сигурност и вие ще искате някой подробно да ви обясни какво произхожда от резултатите. Мненията във форума са насочващи, но в подобни случаи те не могат да отменят личния разговор със специалист.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 21:50 от Д-р Силвия Въндева

# 1 187
Скрит текст:
Здравейте,аз съм жена на 36г. и от 1 година има нередовен цикъл.След посещение на 4 гинеколози ефектът беше 0......пих какво ли не за предизвикване на цикъла и нищо......това ми са последните изследвания и последния гинеколог ми каза,че навлизам в менопауза от там посетих ендокринолог и той каза,че нищо не може да направи,няма какво да ми изпише.Просто да си гледам живота и да не го мисля.Посетих ендокринолог и той същото,помолих го да ми изпише лекарства за забаваня на този цикъл,но ми каза,че нямало.Моля за въсет и за лечение за забавяне на менопаузата
Здравейте, mimkata! За съжаление, резултатите не са много добри. Не може да се забави навлизане в менопауза, но категорично не може да се остави жена на Вашата възраст без адекватно заместване с естрадиол и гестаген. Ранната менопауза има сериозни последици за костите и съдовете. Онлайн не може да се предпише терапия. Направете нова консултация.

направих нова консултация и гинеколога ми казам,че изобщо не навлизам в менопауза и да посетя еднокринолог,най-вероятно има ИР,възможно ли е това Sad направо вече си мисля,че ми се подиграват и ме разкарват
Здравейте, mimkata. На базата на резултатите, които сте публикувала, мнението ми не се променя.

# 1 188
Здравейте Д-р Въндева,

При жена на 49-50 години,
FSH би трябвало да е високо.
В ситуация при която и FSH и LH са неадекватни за възрастта под 1.00,
тоест вариращи 0, и нещо....
Какво следва за да се установи проблема, явно хипофиза/хипоталамус...
А това възможно ли е заради водеща причина възпалителни процеси в съседни органи
Изследвания в две независими една от друга лаборатории показват едно и също..
Естрадиол също е много нисък.
Антимюлеров хормон - яйчников резерв изчерпан или почти изчерпан.
С менструацията явно нещата още не са приключили окончателно. След дълго прекъсване без менструсция към 8 месеца,
два пъти предизвикване с Примолут нор, в момента ехографа показва че ще има спонтанна такава без медикаменти...

Здравейте, вътрешен Компас! Правилно сте се насочила, трябва да се направят по-подробни изследвания на хипоталамо-хипофизарните оси и образно изследване (ЯМР). В УСБАЛЕ си има отделна клиника, специализирана в тази област.

# 1 189
Здравейте, д-р Въндева!

Бих искала да се допитам до Вас за допълнително разчитане на най-последните ми изследвания.

От 2023 г. не приемам еутирокс, но след последните изследвания, сегашната ми ендокриноложка иска да го започна отново (25 мг, като първите няколко дни да съм на 12,5 мг). Аз обаче се притеснявам леко, понеже последният път като го пих 2 години+, ми се отрази зле откъм странични ефекти, които продължиха много време (ускорен пулс, сърцебиене, замайване, гадене, и т.н), а съм много чувствителна откъм лекарства и терапии. След като го спрях ми излезе кистозно акне.

Последните месеци оплакванията ми бяха бърза умора, мозъчна мъгла, отпадналост, тревожност, стрес, временни проблеми със съня, нередовен цикъл (последните 3 от 4 лета нямах за по 3-4 месеца, след което ми идваше и беше редовен през останалото време). От доста време съм със студени крайници, но и непоносимост към топли температури. Не консумирам млечни, глутен, с по-ниско тегло съм от обичайното за мен (ако трябва да се сравнявам с до преди 4-5 години). Гледам да консумирам чисто пилешко (без хормони, антибиотици и т.н), яйца, домашно прясно телешко, риба поне 1 път в седмицата, маслини, ядки и разнообразие от зеленчуци и плодове. Някои въглехидрати напоследък усещам, че не ми понасят сякаш (главно ориз, картофи и продукти с по-голямо количество нишесте). Имам проблеми и със стомаха, като мисля че нещата са свързани.

Като допълнение слагам и снимка от обобщени резултати от предните пъти, когато съм си пускала (с референтни граници). На ехографиите, които са ми правени не са забелязани кисти/възли или други образования. Благодаря предварително!
Скрит текст:
Скрит текст:

Здравейте, Аxia! Последните ви изследвания не налагат прием на тиреоидни хормони. Ниското тегло може да е причина за нарушения в цикъла само по себе си. С ендокринолог да се обсъди какви изследвания да се пуснат. Консултация с гастроентеролог също е необходима. При наличие на множество разнопосочни оплаквания трябва време да се обсъди всичко.

Общи условия

Активация на акаунт