Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 302
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте! Достатъчно ли е да се изследват на гладно кр.захар и инсулин, за да се "хване" инсулинова резистентност/ИР/, или е необходимо обременяване с глюкоза? Т.е. възможно ли е HOMA индекс да е в нормална зона, но да има ИР?
И другият ми въпрос е: при инсулин на гладно около 9-10, а кр. захар в норма /5,5/ може ли да се окаже, че има ИР? Дали от стойностите на инсулина сам по себе си, при нормална кр. захар и нормален HOMA индекс, може да се съди, че има ИР / тъй като съм срещала информация, че инсулин на гладно трябва да е колкото кр.захар - 5-6 единици, по- нагоре вече е висок и е проблем/?
Здравейте! Ако НОМА индексът е висок, е достатъчно, за да се приеме наличие на инсулинова резистентност, но ако е в норма и  има клинични съмнения, трябва да се направи обременяване с глюкоза, което е по-точно.

# 496
Здравейте д-р Въндева! Как бихте коментирали тези резултати? На 50 г съм, налице са напълняване, лесна умора. Благодаря!

# 497
Здравейте д-р Въндева, търсих отговор в Интернет, но срещам доста противоречиви статии по повод ефектите над менструация цикъл при хипер и хипотериодизъм. Аз съм с тиреодит на Хашимото и примам Акутирокс за намаляване на ТСХ с цел предстоящо инвитро. От над 3, с Акутирокс бързо успях да сваля хормона на 1, като ендокриноложката ми каза да продължа високата доза (75мкгр-Последно е изследван тсх преди 2 седмици, но Акутирокса влияе бързо при мен и е възможно да е паднал и под 1, ще проверя тези дни) с идеята че ми предстои процедура. Процедурата по инвитрото се отложи заради появата на киста на яйчника(функционална), която сега ще боря с противозачатъчни. Искам да спомена, че киста не съм имала поне повече от година. С настъпването на цикъла кистата все още е там и това наложи противозачатъчните, но цикъла ми е ненормално обилен и тежък, не съм се сблъсквала с това от тийнейджърка, даже винаги е доста спокоен. Дали прекомерното сваляне на хормона от високата доза Л тироксин може да повлияе на месечния цикъл с липса на овулация и поява на кисти и по-тежък от нормалния цикъл?

# 498
Здравейте доктор Въндева! Ще се радвам да получа отговор. Възможно ли е кръвната захар да ми се покачва и заради нервно заболяване. Имам коренчево увреждане на L5, от една седмица кръвната захар ми е ту малко висока ту много ниска. Усещам мравучкане по ръцете, също и стават червени. Според личния лекар не е възможно да е от захарта. Изпратиха ме на ендокринолог, но не знам какви изследвания да пусна преди прегледа. Имам пусната само глюкоза и калии над нормата.

# 499
Здравейте, може ли коментар във връзка с тези изследвания, както препоръки и насоки какво да приемам. Благодаря предварително

# 500
Здравейте, д-р Въндева. Миналата година в периода от май до октомври-ноември свалих около 8 килограма, при което се получиха промени в менструалния ми цикъл. През май ми дойде два пъти в рамките на един месец, след това до септември не идваше, октомври и ноември ми дойде и оттогава отново не е идвало.
   Помислих си, че това е настъпило в резултат на отслабването и затова от месец май тази година не спазвам никакви режими и си позволявам да ям всичко. Също така намалих тренировките драстично като ги замених с доста ниско интензивни, с цел да не изгарям много калории. Върнах си някои от килограмите, но все още няма резултат.      
    Направих си някои изследвания и бих била благодарна ако ги погледнете и дадете мнението си за състоянието ми.
   От това, което знам съотношението между LH и FSH би трябвало да е 1:1, а при мен не е така и доста се притеснявам.
   Искам да кажа също, че не съм приемала стероиди или каквито и да било подобни продукти. Другият ми въпрос е дали нивата на естроген могат да се покачат по естествен начин, било то чрез храната, някакви билки или хранителни добавки?
П.С. На 18 години съм и индексът ми на телесна маса е 16.  
   Извинявам се за многото въпроси и обърканото ми писане и Ви благодаря предварително.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 20:13 от foxy_6

# 501
Здравейте, д-р Въндева.
Моля за коментар по тези резултати, какъв точно е проблема и какво лечение е необходимо:

Скрит текст:

Да добавя и повишени стойности на пикочна киселина към цялостната картина, които не са в приложените резултати. На какво може да се дължат?

Благодаря Ви!

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 14:08 от beauty_magnolia

# 502
  • София
Здравейте!
От месец, два  мъжът ми се поти обилно по време на сън.
Поти ссе само около врата и главата, тялото не.
Мислихме, че е от жегите, но май не само
На какво може да се дължи? Притеснявам се.  Други симптоми май няма.
Не е губил килограми, няма видим подут лимфен възел, активен е, 50 години.
Моля за съвет!

# 503
Здравейте д-р Въндева, поради натрупани доста килограми последните две години реших да пусна изследвания на моя глава (прикачвам ги малко по-долу) евентуално да видя какъв е проблемът. Първите две снимки са изследванията правени февруари месец тази година. След това имам консултация с ваш колега, който ми назначи да пия селен ( l-selenomethionine) - два месеца и да пусна контролни изследвания (последната снимка е от тях). След приема,както се вижда, не се забелязва кой знае какво подобрение. И няма абсолютно никаква промяна в килограмите. След разговор със същия доктор, просто ми каза да спра приема и че като цяло няма какво да се направи, освен да се следят от време на време изследванията. Да добавя, че родих 2021 година, като не съм имала никакви проблеми с хормони до преди това. По време на бременността не качих много, само 5-6 кг, но след това започна качването. Не знам дали се дължи изобщо на това. Просто търся все още причината.Може ли Вашето мнение?

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 13:53 от Eustoma

# 504
Здравейте д-р Въндева, направих си изследвания за щетовидната жлеза,може ли вашето мнение за резултатите ми.TSH 7.80 при стойности. 0.270-4.940

# 505
Здравейте д-р Въндева! Как бихте коментирали тези резултати? На 50 г съм, налице са напълняване, лесна умора. Благодаря!

Здравейте, katmel! От изследванията ТАТ е висок, което говори за наличие на автоимунен тиреоидит. Към момента функцията на жлезата не е намалена и няма нужда от хормонално заместване. В периода около менопауза повечето жени напълняват, много често има и инсулинова резистентност. Много често има и нарушения в съня, което води до промяна в хранителните навици. Възможно е да има дефицити на витамини и микроелементи. Винаги съветвам да се прави консултация, за да се подберат точните изследвания и да се обсъди последващото поведение.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 10:06 от Рaдост

# 506
Здравейте, д-р Въндева! Може ли да разчетете резултатите на кръвните изследвания. Оплакванията са: хронична умора, виене на свят, стягане в гръдната област и страх. Благодаря!

Здравейте, Jenny P. Не виждам Вашата възраст. От изследванията има метаболитни отклонения, характерни за инсулинова резистентност и наднормено тегло, които пък от своя страна влошават яйчниковата функция с покачване на андрогените. Често подобна констелация се наблюдава при поликистозен овариален синдром. Срещнете се с ендокринолог да обсъдите начин на живот, хранене и медикаментозно лечение.

# 507
Здравейте, д-р Въндева! Може ли да разчетете резултатите на кръвните изследвания. Бременна съм в 8 г.с., имам малък възел на врата. Пия еутиройс от 25 мг.

Здравейте, Happy! Към момента ТСХ е на горна граница на желаните нива, а нуждите от тиреоидни хормони ще се увеличат. Дозата трябва да се увеличи. Но е добре да Ви следи един лекар, който Ви познава и ще се ангажира всеки месец да коментира с Вас изследванията.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 10:06 от Рaдост

# 508
Здравейте д-р Въндева, търсих отговор в Интернет, но срещам доста противоречиви статии по повод ефектите над менструация цикъл при хипер и хипотериодизъм. Аз съм с тиреодит на Хашимото и примам Акутирокс за намаляване на ТСХ с цел предстоящо инвитро. От над 3, с Акутирокс бързо успях да сваля хормона на 1, като ендокриноложката ми каза да продължа високата доза (75мкгр-Последно е изследван тсх преди 2 седмици, но Акутирокса влияе бързо при мен и е възможно да е паднал и под 1, ще проверя тези дни) с идеята че ми предстои процедура. Процедурата по инвитрото се отложи заради появата на киста на яйчника(функционална), която сега ще боря с противозачатъчни. Искам да спомена, че киста не съм имала поне повече от година. С настъпването на цикъла кистата все още е там и това наложи противозачатъчните, но цикъла ми е ненормално обилен и тежък, не съм се сблъсквала с това от тийнейджърка, даже винаги е доста спокоен. Дали прекомерното сваляне на хормона от високата доза Л тироксин може да повлияе на месечния цикъл с липса на овулация и поява на кисти и по-тежък от нормалния цикъл?
Здравейте, Nevermind! Като намалената, така и повишената функция на щитовидната жлеза могат да се отразят на цикъла. Ако при проследяването ТСХ е спаднал под нормата, дозата трябва да се намали. При бременност нуждите се качват и дозата обикновено се покачва. В такива моменти, както и при бременност, се прави чест контрол, за да се хващат навреме промените.

# 509
Добър вечер,доктор Въндева. Какво бихте казали за тези резултати? Не ми изглеждат добре

Общи условия

Активация на акаунт