Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 338
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте  д-р Въндева, на 22г съм и за първи път си правя тези изследвания, поради нередовен цикъл (изключително чест и обилен, продължителен), постоянен глад, горещи вълни, акне и умора. Като също така съм си пуснала отделно и хормони за щитовидната жлеза, които всъщност са в норма.  Ще съм ви много благодарна ако споделите мнението си относно тези резултати по-долу, тъй като съм на лекар отново чак на 9-ти, правени са сутрин на гладно. Благодаря Ви предварително! 

Здравейте, Ники! От изследванията има данни за инсулинова резистентност, която може да влошава яйчниковата функция. Трябва да се направят и допълнителни изследвания - гонадотропин, полови хормони, пролактин. В голяма част от случаите коригирането на инсулиновата резистентност води до подобрение на изброените оплаквания. Допълнителните изследвания са важни за прецизиране на причината.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:39 от Рaдост

# 481
Здравейте, д-р Въндева. На 35г съм след две раждания и задържани 30кг. 5години след второто. От 1г. Приемам Еутирокс от 25мг.след направени изследвания и завишени антитела ТАТ и МАТ. Прилагам изследвания на хормоните на щитовидната жлеза от миналата година и от този месец, като имам и индекс за инсулинова резистентност. Антителата са все още завишени, изпотяването и горещите вълни са все още налице, акне по гърба и под брадичката. Цикъл редовен и точен винаги. Моля за вашето мнение правилна ли е терапията и съвети. Благодаря Ви предварително.
Здравейте, Пипчо! На фона на лечението хормоните на щитовидната жлеза са в норма. Покачването на килограми и повечето оплаквания са заради инсулинова резистентност. Наред с хранителен режим и физическа активност, бих препоръчала и метформин.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:40 от Рaдост

# 482
Здравейте Доктор Вьндева.8 месеца минаха от гинек.операция(матка,яйчници и трьби),всичко махнаха.С много крьвоизливи бях и ендометриоза.От 1 месец започна да ми пада косата,пада от всякьде на снопове и вече почти нямам.Пуснахме изсл.и излезе,че има ниськ естрадиол.Пия хормон да го повиша и сега е в нормата.Но продьлжава да пада коса,която почти вече не остана.Всички ме питат,дали сьм на химиотерапия!Преживявам ужас,никой не може да ми помогне.Доброк.хистология имам.На 52 г сьм и сьм в хирургична менопауза вече.Не знам какво съана с мен,и ноктите на рьцете ми са зле,грапави и не приличат на нормални.Моля за помощ!
Щитовидна и тестостерон в норма!
Здравейте, talibanka! При хирургична менопауза спадът в нивата на естрадиола е много бърз и оплакванията могат да са много по-изразени. Възстановяването на косата отнема месеци. Намерете добър дерматолог и продължете с проследяването. Приемът на витамини или други назначени добавки също може да продължи месеци. Предимството да ви проследява един лекар е, че Ви познава, знае какво работи и какво не за Вас и ако има нужда от по-сериозни медикаменти или процедури, ще могат да се назначат в подходящия момент.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:41 от Рaдост

# 483
Здравейте, д-р Силвия Въндева,

Преди няколко месеца ми откриха Хашимото. Пих Еутирокс 25мг, но от него ми тръгнаха алергични обриви. Преди 2 седмици успях да се свържа с ендокриноложката ми, която ми каза да го сменя с Аку- Тирокс. Точно бях успяла да се справя с обривите и след 2 приема на Аку- Тирокс започнаха отново, като бяха съпроводени и с главоболие. Въпросът ми е има ли някакво лекарство за Хашимото, което да не е с Левотироксин натрий?
Здравейте, bibimario! Има алтернативи, които трябва да се обсъдят с лекуващия ендокринолог. Трябва да се обсъди и дали действително е нужно заместване, тъй като дозата е много малка и позволява временно да се преустанови и да се преоцени  функцията след време.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:42 от Рaдост

# 484
Здравейте, доктор Въндева! Ендокринолог би ли могъл да помогне при диагноза първична яйчникова недостатъчност? На 28 г съм, с АМХ 0,2, ФСХ 10 и само по 2-3 антрални фоликула. Опитвам се да разбера дали мога да подобря състоянието си някак и какво следва занапред. Благодаря предварително! Това са последните ми кръвни изследвания:

Здравейте, Среднощно слънце!
При тези резултати не може да се приеме наличие на преждевременна овариална недостатъчност. Необходимо е да се повторят изследвания след 1-2 цикъла. При потвърждение на съмнението за намален яйчникова резерв и в случай че нямате към момента репродуктивни планове, може да се помисли за замразяване на яйцеклетки.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:42 от Рaдост

# 485
Здравейте, д-р Въндева!
Аз съм момче на 16г и се оплаквам последните няколко месеца от панически атаки, сърцебиене(до 130 удара в минута), загуба на тегло. Насочиха ме към ендокринолог и след направените изследвания ме диагностицираха с автоимунен тиреоидит. Прикачвам изследванията:
Хематология/Hematology
ПКК 22 показателя                     
      WBC-левкоцити брой          8.8       g/L     4.5 - 13.0
      NEUT%-неутрофили %          59.4       %     43.2 - 76.7
      NEUT#-неутрофили брой          5.25       g/L     2.70 - 6.70
      Eo%-еозинофили %          2.4       %     2.0 - 4.0
      Eo#-еозинофили брой          0.2       g/L     0.0 - 0.2
      Baso%-базофили %          0.9       %     0.0 - 2.0
      Baso#-базофили брой          0.1       g/L     0.0 - 0.1
      Mono%-моноцити %          5.1       %     4.0 - 11.0
      Mono#-моноцити брой          0.4       g/L     0.4 - 1.3
      LYM%-лимфоцити %          32.2       %     20.0 - 48.0
      LYM#-лимфоцити брой          2.85       g/L     1.10 - 3.90
      RBC-еритроцити брой          5.61       T/L     4.20 - 5.5
      HGB-хемоглобин          162       g/L     128 - 168
      HCT/хематокрит/          0.494       L/L     0.380 - 0.509
      MCV-среден обем на ерит.          88.1       fl     80.8 - 86.6
      MCH-ср. хемог. съдър. в ерит.          28.9       pg     28.2 - 30.5
      MCHC-ср. хемог конц. в ерит.          328.0       g/L     342.0 - 356.0
      RDW-девиация на ерит разширение          12.1       %     13.0 - 14.6
      PLT-тромбоцити          366       g/L     140 - 440
      MPV-ср. обем на отделния тромб.          9.9       fl     3.5 - 15.0
      PCT-тромб. обем към общ обем          0.4       %     0.1 - 8.0
      PDW-ширина на тромб. разширение          11.4       %     5.5 - 14.5
Биохимия/Biochemistry
Калций/Calcium (Общ)         2.38        mmol/l      2.0 - 2.6
Желязо/Iron         12.6        mkmol/l      М 11.0 - 29.0; Ж 6.0 - 26.0;
Магнезий/Magnesium         0.83        mmol/l      0.78 - 1.03
Неорганичен фосфор/Inorganic phosphorus         1.3        mmol/l      0.82 - 1.48
Коагулация/Koagulation
Фибриноген/Fibrinogen         2.49        g/l      1.5 - 4.5
Метаболити/Metabolites
Витамин В12/Vitamin B12         324.2        pmol/L      141 - 489
Фолиева киселина/Folic acid         8.64         nmol/l      6.0 - 39.0
25-OH-Витамин D3         11.6        ng/ml      < 10 дефицит; 10 - 30 недостатъчност; 30 - 100 норма; >100 токсичност
Трансферин/Transferin         2.4              2.0 - 3.6

Глюкоза/Glucose       5.24       mmol/l     периф.кръв 3.5 - 6.1; веноз.кръв 3.3 - 5.8
ASAT(GOT)       17       U/l     М< 40; Ж< 35
ALAT(GPT)       11       U/l     М< 45; Ж< 34
GGT       16       U/l     М< 55; Ж< 38
ALP/Alkaline phosphatase       98       U/l     възрастни < 125; деца < 500
Пълно изследване на щитовидна жлеза Профил * *
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.692 μIU/ml 0.250 - 5.000
FT 3 ( свободен Т3 ) 6.40 pmol/l 3.50 - 7.50
FT 4 ( свободен Т4 ) 17.20 pmol/l 10.60 - 19.40
anti Tg ( TAT ) 0.50 U/ml До 18.00
anti TPO ( MAT ) 64.90 U/ml 0.00 - 15.00
Глюкоза/Glucose       5.13       mmol/l     периф.кръв 3.5 - 6.1; веноз.кръв 3.3 - 5.8
Холестерол/Cholesterol       3.97       mmol/l     3.6 - 5.3
HDL-Холестерол/HDL-cholesterol       1.39       mmol/l     MЪЖЕ 0.78 - 1.82
LDL-Холестерол/LDL-cholesterol       2.28       mmol/l     Висок риск над 3.4
Триглицериди/Triglycerides       0.66       mmol/l     0.39 - 1.81
CRP                                                        1.26       mg/l     < 5.0
Урея/Urea            5.8                    mmol/l                              2.5 - 7.2
Креатинин                57                       mkmol/l
Oбщ белтък(TP)      67.00                 g/l                                      60.00-83.00
Албумин(ALB)         45.70                 g/l                                       32.00-53.00
ТЖСК/TIBC       59.0       mkmol/l     44.8 - 71.6
      Желязо/Iron        33.3      mkmol/l    М 11.0 - 29.0; Ж 6.0 - 26.0;
      СЖСК/UIBC        25.7      mkmol/l    27.8 - 53.7
      Феритин/Ferritin       157.0       ng/ml     мъже: 30 - 400; жени: 15 - 150
Гликиран хемоглобин (Hgb A1c)       5.3       %     4.3 - 6.1; > 8.0 висок риск от развитие на дългосрочни усложнения
HOMA-IR индекс       1.81            HOMA-IR < 2.5 нормална зона/ HOMA-IR 2.5-5.0 рискова зона / HOMA-IR > 5.0 високо-рискова зона
Хормони/Hormones
IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор-1, Соматомедин С)       290.4       ng/ml     119.0 - 511.0
Tестостерон(Testosterone)          20.00nmol/l       8.25-36.33
Соматотропен хормон(STH,hGH)    0.19ng/ml    0.00-3.00
Инсулин/Insulin                   8.07                     µIU/ml            3.2-16.3
...
Благодаря, Ви за отделеното време!
Здравейте! Към момента щитовидната жлеза функционира нормално, въпреки автоимунния тиреоидит. Потърсете психолог, за да може да се работи върху проблема отрано и да не се задълбочава състоянието. Имате данни и за дефицит на витамин Д. Може да се започне заместване с витД3 3000 единици дневно и да се проследи нивото след 3-4 месеца.

# 486
Здравейте, доктор Въндева! Ендокринолог би ли могъл да помогне при диагноза първична яйчникова недостатъчност? На 28 г съм, с АМХ 0,2, ФСХ 10 и само по 2-3 антрални фоликула. Опитвам се да разбера дали мога да подобря състоянието си някак и какво следва занапред. Благодаря предварително! Това са последните ми кръвни изследвания:

При тези резултати не може да се приеме наличие на преждевременна овариална недостатъчност. Необходимо е да се повторят изследвания след 1-2 цикъла. При потвърждение на съмнението за намален яйчникова резерв и в случай, че нямате към момента репродуктивни планове, може да се помисли за замразяване на яйцеклетки.
Благодаря за отговора! Съмнението е потвърдено, това са последните изследвания, но в последните почти 10 месеца всички хормонални изследвания и ултразвукови прегледи го доказаха. Въпросът ми беше дали от гледна точка на ендокринологията за това състояние може да се направи нещо. За репродукцията работим вече, за съжаление все още без успех.

# 487

Здравейте,
Какво трябва да правя, за да преодолея хипогликемиите?
Благодаря предварително!
Здравейте, Елизабет! Ако имате симптоми на хипогликемии, първа стъпка е ограничаване на всички бързи въглехидрати. В интернет има доста обширна информация и примери за бързи и бавни въглехидрати. Не е нужно въглехидратите да се изключват, преминава се на бавни алтернативи, съчетани с прием на двойно повече зеленчуци. Ако има хипогликемии на гладно, трябва да се обсъди провеждането на допълнителни изследвания.

# 488
Здравейте, д-р Въндева. Моля ви да погледнете моите резултати,защото в действителност не се чувствам добре ,а ендокринолога ,при който бях в града ни не ми предписва нищо ...а аз самата усещам ,че не съм както трябва . Благодаря Ви
Здравейте, ПростоАз!
Тези изследвания не налагат започване на терапия. След 3-4 месеца могат да се повторят ТСХ и фТ4. Поговорете и с личния си лекар, оплакванията може да налагат консултация с други специалисти.

# 489
  • София
Здравейте! Достатъчно ли е да се изследват на гладно кр.захар и инсулин, за да се "хване" инсулинова резистентност/ИР/, или е необходимо обременяване с глюкоза? Т.е. възможно ли е HOMA индекс да е в нормална зона, но да има ИР?
И другият ми въпрос е: при инсулин на гладно около 9-10, а кр. захар в норма /5,5/ може ли да се окаже, че има ИР? Дали от стойностите на инсулина сам по себе си, при нормална кр. захар и нормален HOMA индекс, може да се съди, че има ИР / тъй като съм срещала информация, че инсулин на гладно трябва да е колкото кр.захар - 5-6 единици, по- нагоре вече е висок и е проблем/?

# 490
Здравейте д-р Въндева! Как бихте коментирали тези резултати? На 50 г съм, налице са напълняване, лесна умора. Благодаря!

# 491
Здравейте, д-р Въндева! Може ли да разчетете резултатите на кръвните изследвания. Оплакванията са: хронична умора, виене на свят, стягане в гръдната област и страх. Благодаря!

# 492
Здравейте, д-р Въндева! Може ли да разчетете резултатите на кръвните изследвания. Бременна съм в 8 г.с., имам малък възел на врата. Пия еутиройс от 25 мг.

# 493
Здравейте, доктор Въндева! За първи път посетих ендокринолог и ми бяха назначени някои изследвания с цел да се установи дали в тях се крие причината за силно главоболие, напълняване, умора. От всичките пуснати показатели само антитела МАТ бяха с многократно завишени стойности и ми беше препоръчан единствено прием на селен и вит. Д през студените месеци. Необходимо ли е да спазвам специфичен диетичен режим и допълнителни хранителни добавки (освен селен и вит. Д)? Главоболието някак от само себе си премина, но проблемът с непрестанната умора и напълняване (с невъзможност за смъкване въпреки движение и ограничаване на захар, вредни храни и пр.) остана до ден днешен. Предварително Ви благодаря за отделеното внимание!
Здравейте, Beche! Високият МАТ говори за наличие на тиреоидит на Хашимото. Ако жлезата функционира нормално, за момента не се налага нещо по-различно от това, което вече е обсъдено. Много често напълняването е свързано с инсулинова резистентност. Необходимо е да се проведе обременяване с глюкоза с изследване на инсулин и според резултатите да се обсъди поведението.

# 494

При тези резултати не може да се приеме наличие на преждевременна овариална недостатъчност. Необходимо е да се повторят изследвания след 1-2 цикъла. При потвърждение на съмнението за намален яйчникова резерв и в случай, че нямате към момента репродуктивни планове, може да се помисли за замразяване на яйцеклетки.
Благодаря за отговора! Съмнението е потвърдено, това са последните изследвания, но в последните почти 10 месеца всички хормонални изследвания и ултразвукови прегледи го доказаха. Въпросът ми беше дали от гледна точка на ендокринологията за това състояние може да се направи нещо. За репродукцията работим вече, за съжаление все още без успех.
Здравейте, отново! За момента това, което се прави, е стимулация на овулацията в репродуктивни центрове, като се дават и добавки, които са със сходен състав. За момента няма други методи с доказана ефективност за забавяне на процеса.

Общи условия

Активация на акаунт