Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 398
  • 1 181
  •   2
Отговори
# 465
Здравейте  д-р Въндева, на 22г съм и за първи път си правя тези изследвания, поради нередовен цикъл (изключително чест и обилен, продължителен), постоянен глад, горещи вълни, акне и умора. Като също така съм си пуснала отделно и хормони за щитовидната жлеза, които всъщност са в норма.  Ще съм ви много благодарна ако споделите мнението си относно тези резултати по-долу, тъй като съм на лекар отново чак на 9-ти, правени са сутрин на гладно. Благодаря Ви предварително!  

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 21:43 от Niki777a

# 466
  • Берковица
Здравейте, д-р Въндева. На 35г съм след две раждания и задържани 30кг. 5години след второто. От 1г. Приемам Еутирокс от 25мг.след направени изследвания и завишени антитела ТАТ и МАТ. Прилагам изследвания на хормоните на щитовидната жлеза от миналата година и от този месец, като имам и индекс за инсулинова резистентност. Антителата са все още завишени, изпотяването и горещите вълни са все още налице, акне по гърба и под брадичката. Цикъл редовен и точен винаги. Моля за вашето мнение правилна ли е терапията и съвети. Благодаря Ви предварително.

# 467
Здравейте, д-р Въндева, наскоро открих, че имам инсулинова резистентност и имам въпрос относно кои храни трябва да се избягват напълно и кои можем да си позволим веднъж седмично, например?
Друг въпрос - лекарят ми каза да не ям някакви пържени храни, това включва ли яйца? Мога ли да ползвам air fryer без мазнина?
Благодаря предварително!
Здравейте, препоръчва се да се избягват бързи захари, това са храни с висок гликемичен индекс. Има таблици в интернет и може да ги видите по-подробно. Това не значи, че съвсем трябва да се спре хлябът или да не се яде изобщо сладко, въпрос на баланс е. Ако хапвате бързи захари, задължително да са комбинирани с фибри, т.е. зеленчуци. Ако Ви се хапва десерт, да е след основно хранене, а не самостоятелно, и все пак трябва да се отчита и броят на калориите. Дори да не се покачва захарта след ядене, ако калориите са повече, няма да има желания ефект. По отношение на мазнините също може да погледнете в интернет кои са наситени, кои ненаситени. Наситени са животинските мазнини и се препоръчва те да са до 10%. Предпочитат се мазнини от растителен произход, моненаситени, каквито има в зехтина, авокадото, ядки. Омега-3 мастните киселини, които са например в сьомгата, скумрията също имат много ползи. Като цяло  мазнините трябва да са около 30% от дневния калориен внос. Аir fryer e добър вариант. Може да ядете яйца.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 09:51 от Рaдост

# 468
Д-р Въндева, как мога да излекувам висок тестостерон?
Здравейте! Има различни причини за висок тестостерон. Трябва да се насочите към специалист, за да се пуснат нужните изследвания. Най-честата причина е поликистозен овариален синдром, който е свързан с инсулинова резистентност и се влошава при покачване на телесното тегло. Но има и други, по-редки причини, които се установяват с подходящите изследвания. Не действайте сама, намерете специалист, на който да се доверите, тъй като неправилна диагноза или самолечение могат да влошат нещата.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 09:52 от Рaдост

# 469
Здравейте; д-р Въндева,
При направени изследвания се установи, че имам завишени стойности на кортизола. Бихте ли ме насочили какво значат и какво трябва да правя по-нататък?

Здравейте, Pearl! Сутрешният кортизол не е критерий за патологична кортизолова секреция. Вечерният кортизол трябва да се изследва в 24 часа, което няма как да стане във външна лаборатория. Ако имате симптоми, които са Ви насочили към повишена продукция на кортизол, най-добре да се направят изследвания по международните препоръки в УСБАЛЕ.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 09:52 от Рaдост

# 470
Здравейте, поради начална фаза на ИР, съм на терапия от 2 таблетки 750 Глюхофаж XR вечер преди лягане. От както пия хапчетата се събуждам през нощта озверяла от глад за въглехидрати, това нормално ли е? Много ми е трудно да се контролирам по този начин, дори и през деня да спазвам режима. Проблема го няма когато не пия хачетата
Здравейте, Дори! Може да има такива симптоми в началото на лечението, когато започва да се подобрява инсулиновата чувствителност, но с времето отшумяват. Пробвайте да приемате бавни въглехидрати, от които ще се отделя глюкоза по-бавно и дълго.

# 471
Здравейте, г-жо Въндева. На 33 съм, имам Хашимото, както и инсулинова резистентност. Пия Еутирокс от 125, както и Глюкофаж ХР 500×2 вечер. От известно време ми се появиха петна над горната устна. Отдалеч приличат на мустаци и въобще не е приятно околните като ме заглеждат. Дали се държи на тези мои две заболявания? И има ли нещо, с което да ги премахна? Благодаря Ви!
Здравейте mnegrevska! Лечението с метформин и левотироксин не е свързано с поява на пигментации. Направете консултация с дерматолог.

# 472
  • в пустинята
Здравейте Доктор Вьндева.8 месеца минаха от гинек.операция(матка,яйчници и трьби),всичко махнаха.С много крьвоизливи бях и ендометриоза.От 1 месец започна да ми пада косата,пада от всякьде на снопове и вече почти нямам.Пуснахме изсл.и излезе,че има ниськ естрадиол.Пия хормон да го повиша и сега е в нормата.Но продьлжава да пада коса,която почти вече не остана.Всички ме питат,дали сьм на химиотерапия!Преживявам ужас,никой не може да ми помогне.Доброк.хистология имам.На 52 г сьм и сьм в хирургична менопауза вече.Не знам какво съана с мен,и ноктите на рьцете ми са зле,грапави и не приличат на нормални.Моля за помощ!
Щитовидна и тестостерон в норма!

# 473
Здравейте, д-р Силвия Въндева,

Преди няколко месеца ми откриха Хашимото. Пих Еутирокс 25мг, но от него ми тръгнаха алергични обриви. Преди 2 седмици успях да се свържа с ендокриноложката ми, която ми каза да го сменя с Аку- Тирокс. Точно бях успяла да се справя с обривите и след 2 приема на Аку- Тирокс започнаха отново, като бяха съпроводени и с главоболие. Въпросът ми е има ли някакво лекарство за Хашимото, което да не е с Левотироксин натрий?

# 474
Здравейте, д-р Въндева,
Мъж на 35г. с хашимото съм. След прием на таблетката понякога получавам сериозна хипогликемия. Установих я и с глюкомер в последствие - захарта ми пада с 1,5 единици в рамките на 5 минути след прием. Случва се не винаги и на периоди, но пречи на лечението ми. Случвало се е да избягвам лечението си заради тези случки. Благодаря Ви!
Здравейте, Павел! Необичайно е кръвната захар да пада след прием на левотироксин, още повече че за 5 мин. активното вещество не може да се усвои. Трябва да се потърсят други причини за тези оплаквания, до какви точно нива пада кръвната захар, да се направи по-дълго обременяване с глюкоза, в някои случаи по преценка на ендокринолог може да се направи дори и тест с гладуване.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 13:29 от Рaдост

# 475
Здравейте, доктор Въндева! Ендокринолог би ли могъл да помогне при диагноза първична яйчникова недостатъчност? На 28 г съм, с АМХ 0,2, ФСХ 10 и само по 2-3 антрални фоликула. Опитвам се да разбера дали мога да подобря състоянието си някак и какво следва занапред. Благодаря предварително! Това са последните ми кръвни изследвания:

# 476
Здравейте, д-р Въндева!
Аз съм момче на 16г и се оплаквам последните няколко месеца от панически атаки, сърцебиене(до 130 удара в минута), загуба на тегло. Насочиха ме към ендокринолог и след направените изследвания ме диагностицираха с автоимунен тиреоидит. Прикачвам изследванията:
Хематология/Hematology
ПКК 22 показателя                     
      WBC-левкоцити брой          8.8       g/L     4.5 - 13.0
      NEUT%-неутрофили %          59.4       %     43.2 - 76.7
      NEUT#-неутрофили брой          5.25       g/L     2.70 - 6.70
      Eo%-еозинофили %          2.4       %     2.0 - 4.0
      Eo#-еозинофили брой          0.2       g/L     0.0 - 0.2
      Baso%-базофили %          0.9       %     0.0 - 2.0
      Baso#-базофили брой          0.1       g/L     0.0 - 0.1
      Mono%-моноцити %          5.1       %     4.0 - 11.0
      Mono#-моноцити брой          0.4       g/L     0.4 - 1.3
      LYM%-лимфоцити %          32.2       %     20.0 - 48.0
      LYM#-лимфоцити брой          2.85       g/L     1.10 - 3.90
      RBC-еритроцити брой          5.61       T/L     4.20 - 5.5
      HGB-хемоглобин          162       g/L     128 - 168
      HCT/хематокрит/          0.494       L/L     0.380 - 0.509
      MCV-среден обем на ерит.          88.1       fl     80.8 - 86.6
      MCH-ср. хемог. съдър. в ерит.          28.9       pg     28.2 - 30.5
      MCHC-ср. хемог конц. в ерит.          328.0       g/L     342.0 - 356.0
      RDW-девиация на ерит разширение          12.1       %     13.0 - 14.6
      PLT-тромбоцити          366       g/L     140 - 440
      MPV-ср. обем на отделния тромб.          9.9       fl     3.5 - 15.0
      PCT-тромб. обем към общ обем          0.4       %     0.1 - 8.0
      PDW-ширина на тромб. разширение          11.4       %     5.5 - 14.5
Биохимия/Biochemistry
Калций/Calcium (Общ)         2.38        mmol/l      2.0 - 2.6
Желязо/Iron         12.6        mkmol/l      М 11.0 - 29.0; Ж 6.0 - 26.0;
Магнезий/Magnesium         0.83        mmol/l      0.78 - 1.03
Неорганичен фосфор/Inorganic phosphorus         1.3        mmol/l      0.82 - 1.48
Коагулация/Koagulation
Фибриноген/Fibrinogen         2.49        g/l      1.5 - 4.5
Метаболити/Metabolites
Витамин В12/Vitamin B12         324.2        pmol/L      141 - 489
Фолиева киселина/Folic acid         8.64         nmol/l      6.0 - 39.0
25-OH-Витамин D3         11.6        ng/ml      < 10 дефицит; 10 - 30 недостатъчност; 30 - 100 норма; >100 токсичност
Трансферин/Transferin         2.4              2.0 - 3.6

Глюкоза/Glucose       5.24       mmol/l     периф.кръв 3.5 - 6.1; веноз.кръв 3.3 - 5.8
ASAT(GOT)       17       U/l     М< 40; Ж< 35
ALAT(GPT)       11       U/l     М< 45; Ж< 34
GGT       16       U/l     М< 55; Ж< 38
ALP/Alkaline phosphatase       98       U/l     възрастни < 125; деца < 500
Пълно изследване на щитовидна жлеза Профил * *
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.692 μIU/ml 0.250 - 5.000
FT 3 ( свободен Т3 ) 6.40 pmol/l 3.50 - 7.50
FT 4 ( свободен Т4 ) 17.20 pmol/l 10.60 - 19.40
anti Tg ( TAT ) 0.50 U/ml До 18.00
anti TPO ( MAT ) 64.90 U/ml 0.00 - 15.00
Глюкоза/Glucose       5.13       mmol/l     периф.кръв 3.5 - 6.1; веноз.кръв 3.3 - 5.8
Холестерол/Cholesterol       3.97       mmol/l     3.6 - 5.3
HDL-Холестерол/HDL-cholesterol       1.39       mmol/l     MЪЖЕ 0.78 - 1.82
LDL-Холестерол/LDL-cholesterol       2.28       mmol/l     Висок риск над 3.4
Триглицериди/Triglycerides       0.66       mmol/l     0.39 - 1.81
CRP                                                        1.26       mg/l     < 5.0
Урея/Urea            5.8                    mmol/l                              2.5 - 7.2
Креатинин                57                       mkmol/l
Oбщ белтък(TP)      67.00                 g/l                                      60.00-83.00
Албумин(ALB)         45.70                 g/l                                       32.00-53.00
ТЖСК/TIBC       59.0       mkmol/l     44.8 - 71.6
      Желязо/Iron        33.3      mkmol/l    М 11.0 - 29.0; Ж 6.0 - 26.0;
      СЖСК/UIBC        25.7      mkmol/l    27.8 - 53.7
      Феритин/Ferritin       157.0       ng/ml     мъже: 30 - 400; жени: 15 - 150
Гликиран хемоглобин (Hgb A1c)       5.3       %     4.3 - 6.1; > 8.0 висок риск от развитие на дългосрочни усложнения
HOMA-IR индекс       1.81            HOMA-IR < 2.5 нормална зона/ HOMA-IR 2.5-5.0 рискова зона / HOMA-IR > 5.0 високо-рискова зона
Хормони/Hormones
IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор-1, Соматомедин С)       290.4       ng/ml     119.0 - 511.0
Tестостерон(Testosterone)          20.00nmol/l       8.25-36.33
Соматотропен хормон(STH,hGH)    0.19ng/ml    0.00-3.00
Инсулин/Insulin                   8.07                     µIU/ml            3.2-16.3
...
Благодаря, Ви за отделеното време!

# 477

Здравейте,
Какво трябва да правя, за да преодолея хипогликемиите?
Благодаря предварително!

# 478
Здравейте, д-р Въндева. Моля ви да погледнете моите резултати,защото в действителност не се чувствам добре ,а ендокринолога ,при който бях в града ни не ми предписва нищо ...а аз самата усещам ,че не съм както трябва . Благодаря Ви

# 479
Здравейте, доктор Въндева! За първи път посетих ендокринолог и ми бяха назначени някои изследвания с цел да се установи дали в тях се крие причината за силно главоболие, напълняване, умора. От всичките пуснати показатели само антитела МАТ бяха с многократно завишени стойности и ми беше препоръчан единствено прием на селен и вит. Д през студените месеци. Необходимо ли е да спазвам специфичен диетичен режим и допълнителни хранителни добавки (освен селен и вит. Д)? Главоболието някак от само себе си премина, но проблемът с непрестанната умора и напълняване (с невъзможност за смъкване въпреки движение и ограничаване на захар, вредни храни и пр.) остана до ден днешен. Предварително Ви благодаря за отделеното внимание!

Общи условия

Активация на акаунт