Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 200
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, д-р Въндева,

Преди 3г ме диагностицираха с Хашимото и хипофункция на ЩЗ. Вече над 2.5г не съм имала повишение в антителата. От близо 2г държа тсх около 2. Пия Акутирокс 3.7мл (75мкг). Отделно пия и достинекс 1/2таблетка седмично.
От 2.5г правим редовни опити за забременяване. Репродуктивен лекар вчера ми изписа добавката Пренатал Денк за прием на фолиева киселина. Купих я, но в състава й има 150микрограма йод, както и други витамини/минерали.
Доколко този йод в добавката би повлиял функцията на щитовидната ми жлеза? Подходяща ли е при Хашимото и хипофункция, въпреки че тсх, щитовидните хормони и антитела се държат в граници от години?

# 541
Здравейте, преминах изследвания преди инвитро и вкарахме TSH в норма - 2,1 с Л Тироксин най-ниска доза. Преди това беше 4,6. Същевременно имам висок холестерол- лош 4,85 и общ 6,78. Въпросът ми е: в случай, че започна лечение със статини извън бременност разбира се, защото знам, че са забранени, какви биха били ефектите върху вече доброто TSH. Съвместяват ли се Л Тироксина и статините или не могат да се пият заедно. Целта е на следващ инвитро опит да премахна високия холестерол като притеснителен показател, като знам, че статини се пият поне два-три месеца, но през това време ще трябва да поддържам и TSH в норма, за да има имплантация. Свързани ли са по някакъв начин?

Благодаря Ви!

Поздрави
Здравейте, helpisontheway! Принципно станини и левотироксин могат да се приемат едновременно и статините не повлияват на стойностите на ТСХ. Друг е въпросът дали във Вашия случай е нужно. Обсъдете с екипа, който ще прави инвитро процедурата. Има нови анализи, които не доказват сериозните тератогененни ефекти, заради които се забраняват. Все пак за момента се обсъждат само при тежка фамилна хиперхолестеролемия или сърдечносъдово заболяване.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 11:44 от Рaдост

# 542
Здравейте може ли отговор ,при бебе под годинка асат е 41 .
Какво се предприема в случая .
Здравейте! Трябва да обсъдите резултата с проследяващия педиатър или да се консултирате с детски гастроентиролог

# 543
Ами ясно е че резултата е много за бебе .
Но не предприемат нищо ,а малко да ми кажете за тъканта на черния дроб .
Понеже не намирам информация .

# 544
Здравейте, д-р Въндева! В о4акване сме за втори опит инвитро. ТСХ - 3,5 ( пия Еутирокс 25мкг от около месец). След стимулацията се озовах с повишен пролактин - пия Достинекс 1/2 табл. през 5 дни, като скоро ми го смениха на 1 седмица да го приемам пак по 1/2 табл. Витамин Д е под нормата  - 11 ( при стойности над 20) и имам НЯР - АМХ - 0,467 ( данни преди стимулацията, към момента предполагам е паднал). Имах предписание за Солигамма 20 000 еи , но трябваше да се 4уя с докторката пак, защото ми предстоеше трансфер, за да ми потвърди дали да запо4вам тази терапия, но така и не го пих. Какво бихте посъветвали да приемам като добавки или да пусна като изследвания? Възможно ли е да се ка4ват килограми заради тсх/пролактин или дефицит на витамин д? Изпитвам умора и спад на енергия, глад, 4увствам се подута (коремът ми не се прибира) и ка4вам килограми, особено след неуспешния опит. Имам и дефицит на желязо. Запо4нах да пия и мелатонин по 5 мг от скоро, не мога да кажа, 4е ми помага, но сутрин сякаш съм по-подпухнала, възможно ли е да предозирам с 5 мг? какво мога да приемам за здрав сън?
Здравейте, sky fox! На фона на левотироксина и достинекса ТСХ и пролактинът са най-вероятно в норма и пълнеенето не е от това. За съжаление, често след хормоналните стимулации може да има подобни оплаквания като подуване, оточност, умора. Те отминават, но за да се преодолее по- бързо този период, трябва да се ограничат бързите захари, да се увеличи приемът на фибри, да се избягват газообразуващи храни. Да има достатъчно почивка и да се търсят начини за намаляване на стреса. За витамин Д дефицита може да приемате каквото са ви изписали. Тази доза предполагам е за седмица. Тъй като нивото е доста ниско, може дозата да е по-висока – 3000 единици дневно. Спазването на режим с бавни въглехидрати ще помогна да привикнете към такъв режим, който е особено важен при бременността.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 11:12 от Рaдост

# 545
Здравейте, д-р Въндева!
На 52г. съм, с един яйчник от 2006г.
През 2021г. карах много тежък ковид и се лекувах с три антибиотика приемани общо 30 дни, кортикостероид на хапчета три седмици и други лекарства приемани общо около 2 месеца, а разни добавки и аспирин протект изписани от пулмолог приемах още около 4 месеца. През това време имах напълно редовен цикъл на всеки 28 дни, въпреки че преди ковида беше започнал да прескача по няколко месеца напълно нормално като за възрастта ми. Около 4 месеца след заболяването ми от ковид цикълът отново спря да се появява всеки месец и като мина годна според медицината трябваше официално да съм в менопауза, но когато станаха 13 месеца от последния се появи отново. Помислих, че е нещо инцидентно, но след нови 13 месеца се появи и през 2023г., а сега отново след 13 месеца ме изненада и тази година.
Очевидно нещо не е наред с хормоните като добавим и тези 25+ излишни килограми, с които се сдобих докато се лекувах и възстановявах от ковид. Тези килограми не реагират на диети или глад, но загубих от самосебе си макар и временно около 4 кг. по време на лечение по схема на хеликобактер пилори и след това се възстановиха. При някои от изследванията на кръв излиза повишена кръвна захар, при други е в референтната граница.
Моля за вашето мнение какви изследвания на хормони е подходящо да направя в моята ситуация. В случая трябва ли да са на някой пореден ден на цикъла, който се появи тази година? Възможно ли е тези странни 13 месечни цикли и килограмите, от които не мога да се отърва вече 3г. да имат една и съща причина - хормонален дисбаланс и/или някакви бактерии и/или дефицити или излишъци на витамини и минерали или нещо друго? Има ли подходящи добавки, които да коригират причините за тези проблеми?

# 546
Здравейте, д-р Въндева! Какво бихте казали за тези резултати? С ИР съм. Бих ли могла да повлия с храна и спорт или е необходим приема на лекарства (метформин,Оз-к, др).

Здравейте, Аdaline! С оглед високата пикочна киселина, която е елемент на метаболитен синдром, както и високия тестостерон, трябва да се изследва инсулин, най добре обременяване с глюкоза и инсулин. Хранителен режим и спорт са неизменна част  от всеки терапевтичен план. Аз бих започнала метформин. Налице е и дефицит на вит. Д. Необходимо е и заместване с витД3, като начало 3000 единици дневно.

# 547
Здравейте докторе ..
Пиша ви във връзка с мой познат ,който през последните няколко месеца свали не малко килограми ,при запазен апетит ,дори понякога и повече.Пуснати са няколко ПКК- хемоглобин ,желязо,урина ,чернодробни и тн всичко в норма ...Преминахме през какви ли не други  изследвания,и накрая решихме по препоръка на личния лекар ,да изследваме и щитовидните хормони - TSH,T3,T4 ,които се оказаха в норма .Четем сега за някаква хиперфункция на жлезата .Това с какво е свързано ,и как може да го изследваме.Дали там няма да се намери нещо,или щом хормоните са в норма ,не би трябвало да се търси проблема там.Много се притесняваме ,защото тези свалени килограми личат ,и то много .Лично според вас ,освен това ,към какво може да се насочим ,чисто във вашата специалност ,къде може да търсим причината.
 Благодаря,
Здравейте, Royalty3! При нормални тиреоидни хормони на практика се изключва хиперфункция на щитовидната жлеза. От ендокринните заболявания отслабване може да има при недостатъчно производство на кортизол, но съчетано със загуба на апетит, гадене, каквито Вашият познат няма.

# 548
Здравейте, д-р Въндева, имам въпрос относно стойности на TSH. На 36г. съм, с нормално тегло, активно спортувам и се старая да се храня здравословно (избягвам захар и тесто). Професията ми е свързана със стрес и често недоспивам. Преди година изследвах щитовидни хормони и TSH ми беше 1.78μIU/ml. Преди два месеца се наложи да направя аборт по медицински причини в ранните седмици на бременността (което ми причини огромен стрес и тревоги). Днес изследвах отново щитовидни хормони и TSH се е повишил на 2.10μIU/ml.
Въпросите ми са следните:
1. Абортът влияе ли на стойностите на TSH и дали това може да е причина за повишените показатели, предвид начина на живот, който водя?
2. При стойност на TSH 2.10μIU/ml може ли да се правят нови опити за забременяване, или е препоръчително първо да се направи терапия за понижаване на стойността на хормона?
Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Lorrain! Разликата в двете стойности не е голяма и най-вероятно се дължи на физиологична вариабилност. Самата процедура по аборта не влияе, но цялостното преживяване може да повлияе. Тази стойност на ТСХ е в желаните граница <2.5 и не се налага заместване с левотироксин.

# 549
Здравейте!
Това са кръвните ми изследвания, които все още не съм обсъдила с ендокринолога.

Скрит текст:
WBC   10^9/l   6.5   м[3.5-10.5],ж[3.5-10.0],д[3.5-12
Пикочна киселина   umol/l   186   м[208.0-416.0],ж[149.0-387.0]
АСАТ   U/l   21   [0.0-40.0]
АЛАТ   U/l   20   [0.0-40.0]
Холестерол   mmol/l   4.89   [2.8-5.2]
Холестерол HDL   mmol/l   2.14   [0.9-1.94]
LDL-холестерол   mmol/l   2.65   до3.4
Триглицериди   mmol/l   0.19   [0.41-1.88]
TSH   m[IU]/L   3.4   [0.3-4.0]
Антитела срещу Тереоидната пероксидаза - Anti - TPO   [IU]/ml   24.7   [0.00-40.00]
Витамин D   ng/mL   8.57   норма[ 30.00 - 80.00] недостатъч
СЕРУМЕН ИНСУЛИН /ИРИ/   mIU/L   19.94   [2.6-24.9]
Урея   mmol/l   4.6   м[3.2-8.3],ж[2.6-8.3],д[2.6-7.2]
Креатинин   umol/l   96   м[74.0-134.0],ж[44.0-134],д[18-7
Глюкоза   mmol/l   6.07   [2.8-6.1]
RBC   10^12/l   3.81   м[4.4-6.2],ж[4.0-5.0],д[4.0-5.2]
HGB   g / l   108   м [140-180], ж [120-160],д[110.0
HCT   %   33.8   м[40-54],ж[36-47],д[33-47]
MCH   pg   28.3   м[25.0-34.0],ж[25.0-34.0],д[26.0
MCHC   g/l   319   м[300.0-360.0],ж[320.0-360.0],д[
PLT   10*9/L   302   [140.0-440.0]
MCV   fl   88.7   м[70.0-96.0],ж[70.0-96.0],д[80.0
MPV   fl   7.0   [6.0-10]
PDW   fl   9.8   [11.5-14.5]
PCT   %   0.211   [0.130-0.280]
RDW   %   16.0   [11.5-14.5]
Вит В12   pg/mL   659.99   [197-771]

Съмненията бяха за Хашимото.
Доколкото виждам TSH  е в норма, но дали тази стойност е добре не зная... Също и другият щитовиден показател нямам представа какво означава и дали е добре.

Интересува ме  Серумния инсулин дали подсказва нещо с тази стойност. Не съм си правила обременяване с глюкоза. Нужно ли е да се направи?

На 47 години съм. Оплакванията ми са, че през последните няколко години започнах да качвам килограми, които не мога да сваля. Пробвах много диети. Това ме кара да се чувствам много неприятно....
Ако има някакво значение - последните години косата ми е много суха. А аз я боядисвам много рядко.
Кожата ми не е суха.

Цикълът ми е много обилен, имам миоми. На този етап понякога  закъснява с по 1-2 седмици.

Приемам ежедневно хапчета за високо кръвно. Други лекарства не приемам.

От изследванията виждам, че витамин Д ми е доста нисък...

# 550
Здравейте, предстои ми планово секцко другата седмица, кога е удачно да пусна тсх (с хашимото съм) и 50 гр еутирокс съвместим ли е с кърмене

# 551

Здравейте, д-р Въндева!
На 19 години съм, с много нередовен цикъл. През последните две години преминах на лечение с Линдинет 20 и Дуфастон, но в момента който спра медикаментите, цикълът изобщо не ми идва. След последния преглед при гинеколог, ми беше открита цитирам "лека поликистоза", при което отново ми бяха изписани само противозачатъчни. Посетих ендокринолог, който ми назначи обременяване с глюкоза . Може ли коментар относно резултатите, които са много странни - И и КЗ ми се покачват чак на 120 минута. Изписани са ми по една таблетка Глюкофаж и Иногинол. Въпросът ми е мога ли да овладея ситуацията с хранигелен режим и двигателна активност, вече съм отчаяна. Записах си час при друг гинеколог, но ще се радвам да чуя Вашето мнение.

Здравейте, М! След контрацептивите мъжките хормони са в норма, но има данни за лека инсулинова резистентност ( изходният инсулин е висок и съответно НОМА индексът е 2.8 при желани граници до 2,5). Освен това SHBG е нисък, което е свързано с инсулиновата резистентност и повишена активност на андрогените. Ето защо, аз бих препоръчала да се започне лечението с метформин и Иногинол, дозата на метформина може и да се увеличава и след няколко месеца да се проследи състоянието. Винаги може хранителен режим и диета, те са изключително важни за трайни резултати. Метформин и миоинозитол са на практика безопасни и могат да помогнат за по-бързи резултати.

# 552
Здравейте др-Въндева!При случайно изследване на скенер с контраст по друг повод ми беше открит аденом на надбъбречна жлеза 30 мм.Бях в нефрологията  по повод високо ЦРП и се установи че съм с висок ревмафактор .При скенер  и на бял дроб  също се установи  -аденом на ляв надбъбрек 28/20 мм.Не ми назначиха лечение и ми казаха ,че бил под 40мм и да не съм се притеснявала.Въпросът ми е: Трябва ли да се лекува и при какъв специалист да ходя.?Нужни ли са други изследвания?  Има ли място за притеснение?Ще съм  Ви  благодарна,ако ми отговорите!
ПП.С дискова херния  съм,остеопороза  и сакроилиет, които се установиха  в рамките на 3м
Здравейте, Yavaca!
Наличието на аденом на надбъбрека налага подробни хормонални изследвания, за да се изключи хормонална свърсекреция на надбъбречните хормони. Размерът не налага операция, но е от изключително значение дали произвежда хормони, а също и допълнителните характеристики на самия аденом. При хормонална свръхпродукция също може да възникне и остеопороза. Така че трябва да се направят нужните изследвания. Това най-добре става в рамките на хоспитализация в УСБАЛЕ в Първа клиника.

# 553
Ами ясно е че резултата е много за бебе .
Но не предприемат нищо ,а малко да ми кажете за тъканта на черния дроб .
Понеже не намирам информация .
Здравейте, Гери! Аз съм ендокринолог. Проблемът трябва да се обсъди с детски гастроентеролог. Още повече, че става въпрос за бебе. Ако колегите детски гастроентеролози преценяват, че трябва само проследяване, имате два варианта - доверявате се или правите консултация с друг детски гастроентеролог.

# 554
Здравейте, д-р Въндева!
На 52г. съм, с един яйчник от 2006г.
През 2021г. карах много тежък ковид и се лекувах с три антибиотика приемани общо 30 дни, кортикостероид на хапчета три седмици и други лекарства приемани общо около 2 месеца, а разни добавки и аспирин протект изписани от пулмолог приемах още около 4 месеца. През това време имах напълно редовен цикъл на всеки 28 дни, въпреки че преди ковида беше започнал да прескача по няколко месеца напълно нормално като за възрастта ми. Около 4 месеца след заболяването ми от ковид цикълът отново спря да се появява всеки месец и като мина годна според медицината трябваше официално да съм в менопауза, но когато станаха 13 месеца от последния се появи отново. Помислих, че е нещо инцидентно, но след нови 13 месеца се появи и през 2023г., а сега отново след 13 месеца ме изненада и тази година.
Очевидно нещо не е наред с хормоните като добавим и тези 25+ излишни килограми, с които се сдобих докато се лекувах и възстановявах от ковид. Тези килограми не реагират на диети или глад, но загубих от самосебе си макар и временно около 4 кг. по време на лечение по схема на хеликобактер пилори и след това се възстановиха. При някои от изследванията на кръв излиза повишена кръвна захар, при други е в референтната граница.
Моля за вашето мнение какви изследвания на хормони е подходящо да направя в моята ситуация. В случая трябва ли да са на някой пореден ден на цикъла, който се появи тази година? Възможно ли е тези странни 13 месечни цикли и килограмите, от които не мога да се отърва вече 3г. да имат една и съща причина - хормонален дисбаланс и/или някакви бактерии и/или дефицити или излишъци на витамини и минерали или нещо друго? Има ли подходящи добавки, които да коригират причините за тези проблеми?
Здравейте, Рори! Първо трябва да посетите гинеколог, за да се изключи ендометриална хиперплазия, която има потенциал да прерастне в много по-сериозен проблем. След това да се направи изследване за инсулинова резистентност,която задълбочава състоянието. Може кръвната захар да е напълно нормална, но инсулинът висок.

Общи условия

Активация на акаунт