Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 283
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте може ли отговор ,при бебе под годинка асат е 41 .
Какво се предприема в случая .

# 526
Здравейте, д-р Въндева! В о4акване сме за втори опит инвитро. ТСХ - 3,5 ( пия Еутирокс 25мкг от около месец). След стимулацията се озовах с повишен пролактин - пия Достинекс 1/2 табл. през 5 дни, като скоро ми го смениха на 1 седмица да го приемам пак по 1/2 табл. Витамин Д е под нормата  - 11 ( при стойности над 20) и имам НЯР - АМХ - 0,467 ( данни преди стимулацията, към момента предполагам е паднал). Имах предписание за Солигамма 20 000 еи , но трябваше да се 4уя с докторката пак, защото ми предстоеше трансфер, за да ми потвърди дали да запо4вам тази терапия, но така и не го пих. Какво бихте посъветвали да приемам като добавки или да пусна като изследвания? Възможно ли е да се ка4ват килограми заради тсх/пролактин или дефицит на витамин д? Изпитвам умора и спад на енергия, глад, 4увствам се подута (коремът ми не се прибира) и ка4вам килограми, особено след неуспешния опит. Имам и дефицит на желязо. Запо4нах да пия и мелатонин по 5 мг от скоро, не мога да кажа, 4е ми помага, но сутрин сякаш съм по-подпухнала, възможно ли е да предозирам с 5 мг? какво мога да приемам за здрав сън?

# 527
Добър вечер,доктор Въндева. Какво бихте казали за тези резултати? Не ми изглеждат добре
Здравейте, Moon1! Oт изследванията има данни за автоимунен тиреоидит, но към момента щитовидната жлеза функционира добре и не се налага да се приема заместващо лечение с левотироксин. Ако не е правена ехография на щитовидната жлеза, е добре да се направи и да се обсъди по-нататъшното проследяване. Високата пикочна киселина често е компонент на метаболитен синдром, в основата на който е инсулинова резистентност. Трябва да се пуснат допълнителни изследвания и да се обсъди хранителен режим, евентуално лечение.  По отношене на IgE и комплемента, направете консултация с алерголог.

# 528
Здравейте д-р Въндева.

Бременна съм на 24г. Направих си първите кръвни изследвания (в 17 г.с. съм) като TSH излезе над нормата (6.090).Никога преди това не съм изследвала този хормон. Не съм имала и проблеми със забременяването, забременях след 4/5 месеца опити. Имала съм и редовен цикъл. Дали това високо ниво на TSH може да е дало отражение на плода, това най-много ме интересува? Имам и запазен час за ендокринолог, но чак след месец. Преди да го посетя трябва ли са пусна и допълнителни изследвания според Вас? Може ли и едно мнение от Вас дали този резултат е много притеснителен?

Благодаря Ви!

Здравейте, Тddd21. ТСХ е висок. Започнете заместване с Л-Тироксин/Еутирокс 50 мкг сутрин на гладно 45 мин. преди прием на храна, напитки, други медикаменти или добавки. Преди да посетите колегата, изследвайте отново ТСХ и още фТ4, ТАТ и anti-TPO.

# 529
Здравейте! Имам диагностицирана гуша с TSH 12.33, FT4, 13.00 и получих тези резултати. Какво означава висок ТАТ?

Здравейте, Merdansol! Висок ТАТ значи, че имате автоимунен тиреоидит (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза), който е причина за намалената функция на жлезата. Трябва да се започне заместване с левотироксин под наблюдение и проследяване от ендокринолог, както и да се обсъди железният дефицит.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 10:35 от Рaдост

# 530
Здравейте, д-р Въндева! Какво бихте казали за тези резултати? С ИР съм. Бих ли могла да повлия с храна и спорт или е необходим приема на лекарства (метформин,Оз-к, др).

# 531
Здравейте, д-р Въндева.
Родих през октомври 2023г със секцио.
От тогава съм със следродилна депресия и паник-атаки (ходих при 3-ма психиатри и прием на АД, но се влошавах изключително много от тях), проблеми със съня(от 03.24г съм на бензодиазепин), проблеми със стомаха(СРДЧ), имам треперене на мускулите по цялото тяло, особено, когато се опитвам да заспя (от стрес не мога да се отпусна, доспива ми се и в момента в, който се отпусна и мина в по-дълбока фаза на съня, се стряскам веднага и подскачам или ми подскача долната челюст), изпотявам се както при менопауза (с горещи и студени вълни, потта ми има много силна миризма, кожата ми е много мазна, косата започна рязко да ми пада), ръцете също ми треперят много, ако не хапна нещо и съм много изнервена от умора, стрес и безсъние (въпреки сънотворното спя по 5часа, което е крайно недостатъчно за мен).
През 03.24 пуснах кръвни изследвания и сега отново пуснах.
Моля, за коментар и дали и какво още трябва да пусна, защото вече не издържам и не мога да си гледам детето, което ще стане на 1 година другия месец.
През лятото преживях много силен емоционален стрес, както и физическо натоварване, което може би отключи още по-тежки състояние при мен (по спешност ме приеха и в бърза помощ, заради паник-атака).
Прилагам изследванията.
Благодаря!
Първите са от м.03., а вторите от м.09.

Здравейте, Надежда! Оплакванията не могат да се свържат с щитовидната жлеза. След раждането как са килограмите, възстановена ли е менструацията? Безсънието може да доведе до засилен глад. При покачване на килограми може да възникне инсулинова резистентност, при която има вариабилност в нивата на кръвната захар. За косопада трябва да се изследват гонадотропините и андрогените. При наличие на толкова изразена симптоматика най-добре е да се направи консултация на живо. Работата с психиатър и психолог също трябва да продължи, за да може да се преодолее силният стрес и да се стабилизира състоянието Ви.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 10:36 от Рaдост

# 532
Здравейте д-р Въндева!
От Август месец имам усещане за стягане в гушата, чувството е много неприятно.
Направих си изследвания на ЩЖ

Кръвната ми картина е без отклонения.
На какво може да се дължи това чувство?
Здравейте, Ивета! Щитовидната жлеза функционира нормално. Трябва да се направи и ехография на щитовидната жлеза, ако не е правена, за да се изключи наличие на възел, който би могъл да дава такава симптоматика. Ако няма големи възли, обикновено състоянието е психосоматично и трябва да се търси фактор, който го провокира. Рядко след вирусни инфекции може да има стягане, но обикновено се отразява на изследванията и на ехографския образ на щитовидната жлеза.

# 533
Здравейте! Повече от 10 години имам установена хиперфункция на щж. Овладяна е с 1/2 метизол и вече няколко години е в норма. Имам напоследък ежедневно тахикадрия. Възможно ли е въпреки нормалните стойности на щж, да има симптомите за хиперфункция?

Здравейте, Ulyuly! Не винаги тахикардията се дължи на щитовидната жлеза. Ако имате скорошни изследвания, които доказват, че щитовидната жлеза функционира нормално, направете консултация с кардиолог. Има възможност за 24-часово мониториране на ритъма и установяване на причината. Ако са минали повече от 1-2 месеца от последните изследвания, направете нови.

# 534
Цветомира  Здравейте, доктор Въндева имам проблем с висок пулс от три глътки кафе избледняване на кожата ниска телесна температура 35 промени в кръвната захар от ниска към висока окосмяване по лицето и акне андрогени и тестостерон завишени диария и остра блока в корема и проблем с костите невъзможност на задържане на урина много напукани устни сухота в устата и проблем с зъбите ще се радвам да ми отговорите предстои преглед от лекар но бих послушала и ваше мнение
Здравейте, Ваня! Трябва да се уточни тиреоидната функция, въглехидратната обмяна, да се установи източника на високите андрогени, да се изследва и кортизоловата ос. Необходими са комплексни изследвани, които най-добре да се направят в рамките на хоспитализация в УСБАЛЕ.

# 535
Здравейте докторе ..
Пиша ви във връзка с мой познат ,който през последните няколко месеца свали не малко килограми ,при запазен апетит ,дори понякога и повече.Пуснати са няколко ПКК- хемоглобин ,желязо,урина ,чернодробни и тн всичко в норма ...Преминахме през какви ли не други  изследвания,и накрая решихме по препоръка на личния лекар ,да изследваме и щитовидните хормони - TSH,T3,T4 ,които се оказаха в норма .Четем сега за някаква хиперфункция на жлезата .Това с какво е свързано ,и как може да го изследваме.Дали там няма да се намери нещо,или щом хормоните са в норма ,не би трябвало да се търси проблема там.Много се притесняваме ,защото тези свалени килограми личат ,и то много .Лично според вас ,освен това ,към какво може да се насочим ,чисто във вашата специалност ,къде може да търсим причината.
 Благодаря,

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 19:31 от Royalty3

# 536
Здравейте, д-р Въндева, имам въпрос относно стойности на TSH. На 36г. съм, с нормално тегло, активно спортувам и се старая да се храня здравословно (избягвам захар и тесто). Професията ми е свързана със стрес и често недоспивам. Преди година изследвах щитовидни хормони и TSH ми беше 1.78μIU/ml. Преди два месеца се наложи да направя аборт по медицински причини в ранните седмици на бременността (което ми причини огромен стрес и тревоги). Днес изследвах отново щитовидни хормони и TSH се е повишил на 2.10μIU/ml.
Въпросите ми са следните:
1. Абортът влияе ли на стойностите на TSH и дали това може да е причина за повишените показатели, предвид начина на живот, който водя?
2. При стойност на TSH 2.10μIU/ml може ли да се правят нови опити за забременяване, или е препоръчително първо да се направи терапия за понижаване на стойността на хормона?
Благодаря Ви предварително!

# 537

Здравейте, д-р Въндева!
На 19 години съм, с много нередовен цикъл. През последните две години преминах на лечение с Линдинет 20 и Дуфастон, но в момента който спра медикаментите, цикълът изобщо не ми идва. След последния преглед при гинеколог, ми беше открита цитирам "лека поликистоза", при което отново ми бяха изписани само противозачатъчни. Посетих ендокринолог, който ми назначи обременяване с глюкоза . Може ли коментар относно резултатите, които са много странни - И и КЗ ми се покачват чак на 120 минута. Изписани са ми по една таблетка Глюкофаж и Иногинол. Въпросът ми е мога ли да овладея ситуацията с хранигелен режим и двигателна активност, вече съм отчаяна. Записах си час при друг гинеколог, но ще се радвам да чуя Вашето мнение.

# 538
Здравейте, д-р Въндева,
Винаги съм била между 58 и 62кг, като по време на бременност, качих само 6кг. Дъщеря ми се роди с ниско тегло 2300гр.
Не съм имала проблеми с килограмите. Лятото след като се появи проблема, от 61кг, станах 57кг, отслабнах доста за моите 180см височина. Гладът е заради постоянното чувство, че стомаха ми е пълен с вода и къркори, движи се и имам по-засилен метаболизъм (винаги съм била с такъв, а при стрес се засилва още повече). Нямам проблем с кръвната захар и инсулина, дори и по време на бременност.
Благодаря за консултацията. За съжаление не съм от София, а в провинцията вече.
Здравейте, д-р Въндева.
Родих през октомври 2023г със секцио.
От тогава съм със следродилна депресия и паник-атаки (ходих при 3-ма психиатри и прием на АД, но се влошавах изключително много от тях), проблеми със съня(от 03.24г съм на бензодиазепин), проблеми със стомаха(СРДЧ), имам треперене на мускулите по цялото тяло, особено, когато се опитвам да заспя (от стрес не мога да се отпусна, доспива ми се и в момента в, който се отпусна и мина в по-дълбока фаза на съня, се стряскам веднага и подскачам или ми подскача долната челюст), изпотявам се както при менопауза (с горещи и студени вълни, потта ми има много силна миризма, кожата ми е много мазна, косата започна рязко да ми пада), ръцете също ми треперят много, ако не хапна нещо и съм много изнервена от умора, стрес и безсъние (въпреки сънотворното спя по 5часа, което е крайно недостатъчно за мен).
През 03.24 пуснах кръвни изследвания и сега отново пуснах.
Моля, за коментар и дали и какво още трябва да пусна, защото вече не издържам и не мога да си гледам детето, което ще стане на 1 година другия месец.
През лятото преживях много силен емоционален стрес, както и физическо натоварване, което може би отключи още по-тежки състояние при мен (по спешност ме приеха и в бърза помощ, заради паник-атака).
Прилагам изследванията.
Благодаря!
Първите са от м.03., а вторите от м.09.

Здравейте, Надежда! Оплакванията не могат да се свържат с щитовидната жлеза. След раждането как са килограмите, възстановена ли е менструацията? Безсънието може да доведе до засилен глад. При покачване на килограми може да възникне инсулинова резистентност, при която има вариабилност в нивата на кръвната захар. За косопада трябва да се изследват гонадотропините и андрогените. При наличие на толкова изразена симптоматика най-добре е да се направи консултация на живо. Работата с психиатър и психолог също трябва да продължи, за да може да се преодолее силният стрес и да се стабилизира състоянието Ви.

# 539
Здравейте др-Въндева!При случайно изследване на скенер с контраст по друг повод ми беше открит аденом на надбъбречна жлеза 30 мм.Бях в нефрологията  по повод високо ЦРП и се установи че съм с висок ревмафактор .При скенер  и на бял дроб  също се установи  -аденом на ляв надбъбрек 28/20 мм.Не ми назначиха лечение и ми казаха ,че бил под 40мм и да не съм се притеснявала.Въпросът ми е: Трябва ли да се лекува и при какъв специалист да ходя.?Нужни ли са други изследвания?  Има ли място за притеснение?Ще съм  Ви  благодарна,ако ми отговорите!
ПП.С дискова херния  съм,остеопороза  и сакроилиет, които се установиха  в рамките на 3м

Общи условия

Активация на акаунт