Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 121 562
  • 1 281
  •   2
Отговори
# 1 275
Здравейте, д-р Въндева!

На 50г съм, в перименопауза, с повишен холестерол (за който не приемам никакви добавки), псориазис (на биолог. лечение с Тремфия от 3,5 години), остеопороза, доказана с DEXA, T-score -2.7(за нея приемам фозаванс 75мг/всяка седмица от 4месеца).

Попаднах на Хидроферол 0.266 мг - удачно ли е да го приемам (ако този не е, кой бихте ми препоръчали), в какви дози (предполагам при мен ще е по-добре по-високи/по-чести от стандартното предписание)?
Трябва ли да добавя вит. К2 за по-добра усвояемост на хидроферола?

Благодаря предварително за отделеното време!

# 1 276
Здравейте. Днес ходих на ендокринолог на контролен преглед (с диагноза наднормено тегло,лечение Оземпик и Глюкпфаж).Тя ми предложи да спра временно оземпика,защото стартира някаква програма за наднормено тегло и да ме включи в нея. Имате ли идея каква е тази програма и кой е препарата,с който ще протича лечението?

# 1 277
Здравейте ! Какво ви е мнението за хзт при млада жена в принудителна менопауза и ендометриоза? Повече плюсове или минуси има? Има ли работещ ендокринолог в тясна връзка с гинеколог. Бихте ли дали препоръки за гр. Пловдив

# 1 278
Здравейте д-р Въндева! Направих някои изследвания във връзка с повишен пулс.Изследванията изглеждат в норма ,но все пак може ли коментар?

# 1 279
Здравейте, д-р Въндева,

имам Хашимото и инсулинова резистентност, както и генни мутации (MTHFR – хомозигот C677T и PAI-1 – хетерозигот), които вероятно оказват влияние върху метаболитния ми баланс. При предишното ми лечение с Еутирокс нивата на TSH варираха в много широки граници /от 0,34 до 30,1 uU/mL/ ), без да успея да намеря ефективна доза. След преминаване към Акутирокс стойностите на TSH се доближиха до оптималните референтни граници, а симптомите ми се подобриха.

Притеснението ми обаче е свързано с помощните вещества в течната форма на препарата, който има много сладък вкус и се приема на гладно, поради което започнах да проследявам нивата на кръвната си захар чрез смарт пръстен. Напълно съзнавам, че това не е медицински сертифициран метод и тези устройства анализират само някои физиологични показатели, за да оценят евентуалния риск. Но наблюденията ми показват ясна и повтаряема тенденция: непосредствено преди приема стойностите са в норма, а след приема се отчита рязко покачване на захарта.

В тази връзка бих искала да Ви попитам:

1.   Възможно ли е помощните вещества в течната формула (напр. глицерол и подсладители) да предизвикват подобен гликемичен пик при прием на гладно?
2.   Има ли данни за подобен ефект при пациенти с ИР или е по-скоро индивидуална реакция?
3.   Възможно ли е да се запазят добрите резултати, постигнати с Акутирокс, без това да създава риск от влошаване на инсулиновата резистентност?

Предварително Ви благодаря за насоките!

Здравейте, Ивета! От допълнителните съставки няма нещо, което е свързано с покачване на захарта. Глицеролът може да стимулира собствената продукция на глюкоза от черния дроб, но не в голяма степен. Какви са изходните нива на захарта, до какви стойности достига, колко време след приема и какви са нивата на захарта на първи и втори час след приема?

# 1 280
Здравейте, д-р Въндева

След едно, на пръв поглед обикновено прилошаване на 29.12.2025 година, поради много ниско кръвно (аз по принцип съм с ниско кръвно), получих пристъп на сковаване на крайниците (в нетипични пози) и лицето. Потърсих спешна помощ, направиха ми нужните според тях изследвания и не откриха причината за състоянието ми.
След този случай, вече 2-3 седмици имам почти постоянни симптоми на сънливост , умора, отпадналост, чувство на студ и световъртеж. Пуснах изследванията и всички показатели изглеждат в норми.
Дозата на Л-тироксина ми е 100/75 през ден.
Възможно ли е ниските стойности на ТSH да са причина за тези оплаквания, въпреки че аз почти през всичките тези години поддържам тази стойност ?  Моля за съвет за причината за тези симптоми.

Диагнозата ми е цялостна тиреоидектомия поради папиларен карцином през 2018.

Прилагам и изследванията
Скрит текст:

Благодаря предварително за отделеното време.

Здравейте, Zwetanelia! Понякога след тиреоидектомия може да се прояви хипопаратиреоидизъм, при премахване или нарушено кръвоснабдяване на паратиреоидните жлези. Йонизираният калций е нисък и налага допълнителни излседвания, повторете го заедно с фосфор, паратхормон и витамин Д. Добре е да посетите и наблюдаващия ви ендокринолог.

# 1 281
Здравейте, доктор Въндева! Имам диария от повече от година...Два три дни нямам, на 4тия имам разстройство, или сутрин имам, а следобед нямам проблем. Прочетох, че може да е проблем, свързан с хормоните  на щитовидната жлеза.Тоест диарията може да е симптом...Възможно ли е, след като при мен не е постоянна,тоест не ми се случва всеки ден? Личната лекарка ми пусна профилактични изследвания,като от хормоните само TSH,каза ми че за другите няма нужда след като TSH е в норма.Другият ми въпрос е дали да си пусна и останалите хормони,като кръвни изследвания и има ли смисъл?

Здравейте, Tomella! В случая ТСХ е достатъчен, за да се изключи щитовидната жлеза като причина за диарията, няма нужда да пускате fT3, fT4. Препоръчвам да посетите гастроентеролог и ако след обстойни, включително микробиологични изследвания, не се открие причина, посетете ендокринолог, за да се обсъдят по-редки причини за това.

Общи условия

Активация на акаунт